Midterm 2014 | De slag om de senaat

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

ACHTERGROND, MEDEDELING - SenaatsraceOver ongeveer twee weken zullen meer dan tachtig miljoen Amerikanen naar de stembus gaan voor de Midterm Elections. Halverwege de tweede termijn van president Obama kiezen ze 435 afgevaardigden voor het Huis van Afgevaardigden. In 36 van de 50 staten worden nieuwe gouverneurs verkozen. Maar het meest van belang is de slag om de senaat.

Op 4 november 2014 worden er in de VS 33 nieuwe senatoren verkozen: een derde van de honderd zetels wordt om de twee jaar gewisseld. Op dit moment hebben de Democraten de meerderheid met 53 zetels; twee onafhankelijke senatoren stemmen met hen mee. De Republikeinen hebben nu 45 zetels en moeten om de senaat te veroveren dus zes zetels winnen.

Omdat de Republikeinen al een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, kunnen ze met de senaatsmeerderheid een vuist maken tegen Obama. Ze hopen de Democraten in het defensief te dringen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016, en de benoeming van een Democraat in het Hooggerechtshof te voorkomen.

De race om de senaat is spannend: op dit moment zijn er nog tien zetels betwist. De Republikeinen lijken licht in het voordeel. Ze hebben een voorsprong onder de twee miljoen kiezers die al gestemd hebben en de prognoses geven hun een betere kans dan de Democraten. Maar dat kan nog veranderen. De komende twee weken zijn beslissend.

Op Sargasso doen de komende drie weken verschillende bloggers verslag van de slag om de senaat. We kijken naar de staten waar het er om spant, we kijken vooruit naar de Presidentsverkiezingen 2016 en we geven achtergronden bij de Midterms en de campagne. Vanaf vandaag elke dag nieuws en achtergronden over de slag om de senaat in de serie Midterm 2014.

Vaste bloggers in deze serie: Jasper Klapwijk en Jos Lubbers. Bijdragen worden ook gepubliceerd op midterm2014.nl. Volg de slag om de senaat op de voet via twitter: @midterm2014NL.

Reacties (3)

#1 Folkward

Ter lering ende vermaeck:

http://xkcd.com/1127/

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

In Amerika kan men kiezen uit maar liefst 2 partijen. En de winner takes all. Echte democratie, een voorbeeld voor de wereld.

[/sarcasm]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 AndreSomers

@1: Mooi plaatje. Je kan ook duidelijk zien dat de flanken winnen, en de politiek daar steeds verder polariseert.

  • Vorige discussie