KSTn – Max. Laadgewicht

Logo kamerstukken van de dagHet gaat eigenlijk om oude stukken die vorige maand al in het nieuws waren. Maar omdat de herziene teksten nu pas voor ons eenvoudige burger vrij gegeven werd, zag ik het wat laat. En eigenlijk valt er ook weinig opmerkelijks over te vertellen, ware het niet dat er wel een schitterende zinsnede in een van de kamerstukken zat. Aan u de vraag waar het volgende zinnetje nu eigenlijk over gaat:
…Dat kan gaan over de landschappelijke effecten, het maximum ‘laadgewicht’ van het landschap ter plekke of de situering en aanheling van de bestaande plannen voor het betreffende LOG.
Pas op “meer” drukken als u een antwoord in uw hoofd heeft.

Over de megastallen. De regering gaf in haar advies eind vorig jaar al aan hier wel wat voor te voelen, onder voorwaarden bla bla bla en na nog een congresje bla bla bla.
Ja dus.En dat “maximum laadgewicht” slaat gewoon op hoeveel varkens je maximaal kan stapelen in een bepaald landschap. En dat typeert eigenlijk wel de mooie verhullende taal die in al die stukken hierover staat. Die gaan over economische belangen, zichtlijnen, ecologische druk, etc….. Maar ze zullen nooit zeggen dat er op een zeer beperkte ruimte een maximaal aantal varkens telkens zo kort mogelijk leven waarbij ze zoveel mogelijk stank afgeven naar de omgeving terwijl daarmee de grootste winst over de ruggen van die beesten verdiend kan worden (sorry, dat was geen correcte zin).Afijn, het lezen van die rapporten doet je gewoon vergeten waar het over gaat, namelijk levende wezens en geen economische eenheden. De Partij voor de Dieren kan nog een tijdje vooruit.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Overigens ben ik van mening dat de Tweede Kamer altijd hoofdelijk moet stemmen en dat alle stemmeningen direct online beschikbaar moeten zijn.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

 1. 1

  Lijkt op een mislukte poging om Vlamingen na te bootsen en een origineel Nederlands woord te verzinnen voor “carrying capacity”.

 2. 5

  veganistische sojaboon dat je bent.
  alsof wij boeren geld verdienen over de ruggen van arme diertjes.
  een dier is ten bate van de mens.
  bijbel pagina 437 links onderin

  Als iedere vegetariër zich nou niet zou voort-planten
  ( ping 12 waardepunten) zou dat al heel wat schelen.
  Verbeter de wereld , etc etc

 3. 7

  “waarbij ze zoveel mogelijk stank afgeven naar de omgeving”

  Stank? STANK?

  BIOGAS zal je bedoelen! Afzuigkap erop en klaar. CO2 neutraler kan het niet.