Israël erkent Kosovo want Kosovo erkent Israël en gaat een ambassade in Jeruzalem openen. Trump heeft het Witte Huis inmiddels verlaten, zijn erfenis werkt nog door op de Balkan. De nieuwe relaties tussen Israël en Kosovo vloeien voort uit overeenkomsten tussen de Verenigde Staten enerzijds en Servië en Kosovo anderzijds. In september vorig jaar werd deze deal, na voorbereidingen door speciale gezant Richard Grenell, in Washington gesloten. Het ging vooral om economische steun in ruil voor matigende stappen in het conflict over Kosovo. Daarnaast waren er, volgens Balkan Insight niet bindende, afspraken over herstel van joodse eigendommen die verwoest waren tijdens de Tweede Wereldoorlog, de erkenning van Israël, met Jeruzalem als hoofdstad, en de aanwijzing van Hezbollah als terroristische organisatie. Kosovo zou zich ook hebben aangesloten bij de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme. De Palestijnse autoriteiten hadden vooraf gewaarschuwd de banden te verbreken met landen die Jeruzalem als hoofdstad erkennen.
Als ‘ambassadeur’ van Israël heeft Trump zich bepaald verdienstelijk gemaakt. De nieuwe Amerikaanse regering heeft de erkenning van Israël toegejuicht als deel van het beleid van het land om relaties te leggen met omringende moslimlanden. Of Kosovo er mee geholpen is moet nog blijken.
‘Amerika gaat ons helpen’
Ook Servië zou volgens de Amerikaanse wensen zijn ambassade verplaatsen naar Jeruzalem. Maar dat land is uiteraard niet blij met de zoveelste erkenning van Kosovo, dat het nog altijd beschouwt als een Servische provincie. Voorlopig krijgt Servië nog steeds steun voor dat standpunt uit EU-landen Griekenland, Cyprus, Roemenië en Spanje. De keuze van Jeruzalem als plaats voor de ambassade in Israël vormt een nieuwe drempel voor de relaties van het land met de EU. Kosovo kreeg van de EU expliciet het verzoek dit niet te doen en zich net als alle EU-lidstaten te conformeren aan resolutie 438 van de Verenigde Naties. Daarin staat dat buitenlandse vertegenwoordigingen in Israël zich vestigen in Tel Aviv. Een EU-woordvoerder veroordeelt dan ook de stap van Kosovo: “Kosovo heeft de integratie van de EU als haar strategische prioriteit aangemerkt. De EU verwacht dat Kosovo in overeenstemming met deze toezegging handelt, zodat zijn Europese perspectief niet wordt ondermijnd”. De Kosovaarse premier Avdullah Hoti vertrouwt er op dat de Verenigde Staten het land bijstaan in het oplossen van de problemen samenhangend met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.
Nieuwe verkiezingen
Hoti is aftredend premier nadat het Hooggerechtshof in december tot de conclusie kwam dat zijn regering illegaal is. Oorzaak: een van de parlementariërs die de coalitie in het zadel hebben geholpen is in de afgelopen drie jaar veroordeeld. Hij had volgens de wet zijn zetel moeten opgeven. En daarmee ontvalt ook de legitimiteit van Hoti’s regering. Volgende week zaterdag zijn er verkiezingen voor een nieuw parlement. De linkse, nationalistische Albanese partij Vetevendosje staat ruim voor alle anderen in de peilingen. Probleem is wel dat de populaire leider en voormalig premier Albin Kurti samen met een aantal andere kandidaten door de kiescommissie is geweigerd omdat ook hij recent een veroordeling achter de rug heeft. Die veroordeling had Kurti te danken aan het gebruik van traangas in het parlement bij een ruzie over concessies aan Servische inwoners en de ruil van een klein stukje van het grondgebied van Kosovo met buurland Montenegro. Vetenvendosje weigert een nieuwe lijst op te stellen.
Het besluit van de kiescommissie is nu voorgelegd aan het Hooggerechtshof. De vraag is of hij, als hij vanwege die veroordeling niet in het parlement zitting mag nemen, nog wel weer premier zou kunnen worden. Kurti gaf woensdag de aftrap voor de verkiezingscampagne samen met de 38-jarige vrouwelijke president Vjosa Osmani van de Democratische Liga.
Poetin
De Servische premier Vucic heeft woensdag de Russische president Poetin telefonisch bijgepraat over het conflict met Kosovo. Poetin heeft Servië opnieuw van zijn steun verzekerd. Hij pleitte voor een ‘gebalanceerde oplossing‘ die door de Veiligheidsraad van de VN zou moeten worden goedgekeurd. Volgens het Kremlin heeft Poetin Servië ook meer Sputnik V vaccins toegezegd. Het is de vraag of die vaccins ook geleverd worden aan de afvallige provincie. De coronastatistieken lijken er in Kosovo wat gunstiger uit te zien dan in Servië.
Reacties (5)
Wat houdt de erkenning van Kosovo door Israel in?
Ik neem aan dat mensen met een Kosovaars paspoort een visum voor Israel aanvragen kunnen, maar heeft Kosovo daar veel aan?
Of kunnen veel Kosovaren in Israel werken?
Wat er voor de Kosovaren zelf verandert weet ik ook niet. Ik neem aan dat Israël niet zit te wachten op hun komst. Voor de Kosovaarse regering was het ondertekenen van het verdrag met Trump meer een tribuut aan de VS in ruil voor steun. En Israël is natuurlijk blij met deze nieuwe bondgenoot met een overwegend islamitische bevolking.
Het heeft voor Kosovo als land wel belang, want het “land” (of autonome regio van Servië, afhankelijk van waar je woont) zit in het rijtje landen met beperkte internationale diplomatieke erkenning. Dat kan gevolgen hebben voor allerlei vertegenwoordigingen voor het land, bijvoorbeeld in de VN (waar je pas toe kunt treden als voldoende, en vooral de juiste, landen je erkennen), waar Kosovo momenteel nog te weinig erkenning voor geniet (met name China en Rusland erkennen Kosovo niet en kunnen/zullen elk voorstel tot VN-toetreding vetoën). Voor sommige internationale organisaties geldt dan weer dat een meerderheid aan lidstaten voldoende is voor toetreding en aangezien Kosovo qua wereldwijde erkenning ongeveer op 50-50 zit, kan elke gewonnen erkenning doorslaggevend zijn voor een toetreding (of elke onterkenning doorslaggevend voor een einde lidmaatschap). Voor EU-toetreding zal er hoe dan ook nog veel moeten gebeuren, want maar liefst 4 EU-lidstaten erkennen Kosovo niet en daar geldt weer een veto voor elke lidstaat.
Tenslotte zal Kosovo in ieder geval blij zijn met een mogelijk einde aan de gevaarlijk dalende trend (de afgelopen vier jaar hebben 15 landen hun erkenning ingetrokken), want je zal maar in een verdomhoekje terechtkomen zoals Somaliland, Artsakh, Sahrawi, Abchazië, of de republiek China, die hun voortbestaan volledig hebben te danken aan de luimen en sterkte van hun beschermheerstaat en/of de (tijdelijke) zwakte van hun voormalige overheerser en die feitelijk continu het risco lopen om geannexeerd te worden (of dat zelfs al deels of de facto zijn).
Helaas was een van de onderdelen van de deal dat Kosovo voor een jaar afziet van pogingen om het lidmaatschap van allerlei internationale organisaties te verwerven. Dat was een concessie aan Servië.
Ach ja, ze bouwen ook al goed in de bezette regionen. Dus ik denk dat het hooguit nog 10 jaar duurt en onze elite kan ook hun ambasades naar Jeruzalem overzetten en net doen alsof het probleem nooit bestaan is. Mensen zullen het vergeten, dat doen ze nou al. Of het nu Tibet, Koerden, Palestijnen, West Sahara… het maakt allemaal niet uit.
Die mag je uit moorden van de elite. Je zou maar geboren worden in Bethlehem. Westerse christenen kunnen dan niet wachten om je over de kling te jagen! In dat opzicht zijn ze net Herodes.