Kappen met die boom!

Quote du Jour“Op een gegeven moment heeft het idee in ons collectieve bewustzijn postgevat dat heel Nederland vroeger met bomen bedekt was. Sindsdien lijkt de boom wel heilig verklaard. In de Gouden Eeuw stonden er helemaal geen bomen aan de grachten hier in Amsterdam, maar inmiddels moet je niet durven om ze ook maar aan te raken.”

Aldus NIOD-historicus David Barnouw n.a.v. de heisa rond de Anne Frank-boom. Volgens Barnouw is er genoeg moeite gedaan om de boom te behouden. De bestuursrechter van de rechtbank in Amsterdam besloot gisteren echter dat de boom toch “nog even” overeind blijft…

 1. 2

  Ik kots ook van die AF-boomhype, maar het argument om geen bomen op de grachten te willen omdat ze er vroeger niet stonden is geen argument. De grachten zijn simpelweg mooier, prettiger met bomen. Voortschrijdend inzicht zeg maar.

  The big picture: ik denk dat randstedelingen zich zeer bewust zijn geraakt van het gebrek aan groen in hun omgeving en dus maken ze zich druk om het kleine restje dat er nog is.
  The bigger picture: daarnaast lijkt me dit een logische stap in de sinds het einde van de Industriele Revolutie ingezette groei van respect voor leven, in welke vorm dan ook.

  Ik ben de eerste om toe te geven dat dat de huidige hype niet minder irritant maakt.

 2. 3

  Alsof de Gouden Eeuw zo’n beetje de maat der dingen is. Opvallend is hoe weinig echte deskundigen in de media aan het woord zijn geweest. De volgende vragen zijn op radio, tv en in de krant onvoldoende aan de orde gesteld. Wat zijn de ‘boomtechnische’ bezwaren tegen het laten staan van de kastanjeboom? Kunnen die bezwaren worden weggenomen door het nemen van maatregelen, zoals inwendig verstevigen of uitwendig ondersteunen? Nee waarom niet?

  Wel opvallend veel historici aan het woord die allemaal een mening hadden over de boom. Ze hebben er wel geen verstand van maar geven er toch hun mening over. Dan mag iedereen dus een mening over de boom hebben. Welnu, die boom is onderdeel van de entourage in en om het achterhuis. De boom wordt genoemd in het dagboek en dus is het uit het oogpunt van beheer van de toeristische bezienswaardigheid ronduit dom om deze om te zagen. Een kastanjeboom zichtbaar gestut en gesteund verhoogt de symboliek van het achterhuis. Als die boom weg kan waarom dan ook niet het achterhuis zelf? Waar leg je de grens van plicht tot behoud?

 3. 6

  Wel boom, geen boom, het kan me geen reet scheel. Mij gaat het me maar om een ding: DAT IK NIET WORD LASTIG GEVALLEN MET GEZEIK OVER EEN OF ANDERE ROTTE AMSTERDAMSE KUTKASTANJE.

  Pff.

 4. 10

  In Libië zouden ze wel raad weten met zo’n boom…

  Uit den Volkskrant:

  L’Arbre du Ténéré in de Sahara (Niger) Deze acacia was vele jaren de meest geïsoleerde boom ter wereld. In een omtrek van vierhonderd kilometer was geen andere boom te vinden. De wortels zaten 36 meter diep, om water op te kunnen zuigen. Een dronken Libische chauffeur slaagde erin de boom omver te rijden. Er rest nu alleen een metalen herinneringsplaat.

 5. 14

  Op een gegeven moment heeft het idee in ons collectieve bewustzijn postgevat dat heel Nederland vroeger met bomen bedekt was. Sindsdien lijkt de boom wel heilig verklaard.

  Het lijkt me een verkeerd argument om te stellen dat de boom is heilig verklaard en het lijkt me ook al helemaal geen juist argument om over de Anne Frank boom te gaan discusieren.

  Stadsbomen zijn van een volstrekt andere orde dan de bomen op Veluwe en het gerelateerde natuurbeheer of bosbeheer. De argumenten om een stadsboom te behouden en meer specifiek deze kastanje zijn evenzo van een volstrekt andere orde.

  Cultuurhistorische argumenten lijken me sterker.

  Overigens mag de boom van mij om: elke boom heeft een beperkte levensduur en bewaren tot in de eeuwigheid is toch niet mogelijk.

 6. 18

  Wat ik bedoelde te zeggen was: is dit niet het zoveelste bewijs voor het bestaan van een zionistische samenzwering om de wereldheerschappij over te nemen?

 7. 20

  Lekker bomen over een boom. Behalve de fraaie bloesem is er niet veel goeds over de paardenkastanje te zeggen. Het hout is eigenlijk onbruikbaar, de vruchten zijn giftig en ze zijn erg gevoelig voor ziektes. Dat in tegenstelling tot de tamme kastanje, waarvan de vrucht eetbaar is, uitstekend timmerhout oplevert en bovendien kunnen de bomen meer dan duizend jaar oud worden. Maar ja, de tamme kastanje kent geen prachtige bloeiwijze die in gedichten wordt vereeuwigd, te degelijk, stekelig en nors. Als je maar mooi bent kom je overal mee weg.

 8. 23

  Kastanjes zoeken in de herft is sowieso een van de leukste dingen, en leerzaam bovendien: het maakt een ongekend gevoel van hebberigheid los.

  Verder zie ik niet in waarom die boom om zou moeten. Een soort verplichte euthanasie dus? Lekker stutten zou ik zeggen.

  Feit is dat een hoop mensen zodra ze een boom zien instinctmatig naar de bijl willen grijpen. Ik begrijp dat niet. Laat bomen toch met rust!

 9. 24

  @Mescaline (7):
  Dat je onzinuitkramers de oren wast juich ik zeer toe. Maar doe het dan historisch verantwoord, anders pakken ze je terug natuurlijk.
  De Atlas van Fouquet dateert uit ongeveer 1775. Dat was dus niet in de Gouden Eeuw, want die was eerder: in de 17e eeuw. Na het rampjaar 1672 ging het bergafwaarts met de Republiek.
  Niettemin: de kastanje moet van mij blijven, al is het maar om het stadsdeel Centrum te jennen. ;-)

 10. 25

  Net in tegenlicht, die boom zit vol ziektes (alleen de tonderzwam is zichtbaar). Nu is 75% van het hout in de stam dood, en dit zal toenemen wanneer je kijkt naar voorgaande jaren (over 2-3 jaar is alles dood is de voorspelling). Je neemt dus gewoon een behoorlijk risico door niet te kappen. Nogal vaag dat die rechter afgaat op een enkele trekproef, terwijl de boom al jaren doorgemeten wordt.

 11. 27

  Hoeiboei, het is zelfs van in of na 1778. Het boek zat in mijn vakje Groote Prestigeboekwerken van rond 1730. Het had natuurlijk Stads- en Dorpsgezichten van rond 1770 moeten zijn. Dank voor de correctie VJ.

  De boomaktie is vooral een democratisch signaal. ;)

 12. 28

  @MP
  …Nu is 75% van het hout in de stam dood, en dit zal toenemen…

  Even voor de duidelijkheid over hoe een boom grofweg in elkaar steekt: tussen bast en hout zit het cambium. De cambium cellen delen zich tot bast (aan de buitenkant) en hout (aan de binnenkant). Bast en hout hebben tegengestelde sapstroom. Als het jaar om is sterven de cellen van hout en bast om een ring te vormen naar binnen en naar buiten (gematigde gebieden, in de tropen worden meestal geen jaarringen gevormd maar is de groei min of meer continu). Het binnenste wordt hout en vormt de constructie waarop de boom staat (en zelfs IS). Het buitenste is de bast en die wordt nooit dik maar de lagen vallen na verloop van tijd af.

  Wat betreft het hout: het afgestorven hout is alleen steun en is dood(!). Na een jaar is dus grofweg 50% van de boom dood (even op basis van alleen het hout en gelijk zijnde jaarringdikte). Na 2 jaar 66% en na 20 jaar 95%. Hou ouder de boom hoe kleiner de bijdrage van het levende materiaal.

  Ik weet niet hou oud die kastanje is, maar het merendeel van die boom is al geruime tijd erg dood. Meer dan 75% in elk geval. In Tegenlicht werd waarschijnlijk ziek en rot bedoeld ipv. dood. Maar dat moeten ze dan ook maar zeggen.

  [Hè, niet links of rechts en toch wat gezegd.]

 13. 29

  Al is is de kastanje 99% dood ziet en rot, zolang er in het voorjaar nog een of meerdere bloesems aan komen, blijft de link met Anne Fank’s dagboek levend. Omwaaien kun je eenvoudig voorkomen dmv stutten. gevaarlijke rotte zijtakken afzagen heb ik geen moeite mee.

  Kappen kan altijd nog als hij echt helemaal dood is.

 14. 31

  Zolang die boom ieder jaar nog vol in het blad staat is ie niet dood(ziek). Zelfs b.v. volledig geënterd door rupsen of mineermotjes, bloederziekte, wit schimmelig of als het blad bruine plekken vertoont. Verankeren, takken in evenwicht trimmen, rotte delen verwijderen en met pek insmeren…techniek boomchirurgie is tegenwoordig dusdanig knap dat ie nog jaren meekan. Kosten opknappen en nazorg lopen echter al gauw op tot 1000 euro. Een stadsboom zonder historische of nostalgische waarde wordt daarom om elke scheet doodverklaard, de kettingzaag ronkt meteen als hij b.v. licht en uitzicht beneemt, te vol/ver groeit, wortels door het plaveisel steken, vieze rupsen, besjes of hars op de auto’s kortom, als de boom niet (meer) esthetisch doet wat jij wil…omzagen a 150 euri of wat, is in een uurtje gepiept.

 15. 32

  Buurtbewoner Jessica Durlacher aan haar keukentafeltje (boom op de achtergrond ondanks herfst nog redelijk vol in het blad): “Ik heb namelijk preciés dezelfde boom, doodziek volgens de mannen van tuinadviesbureau “U vraagt Wij zagen”, geinfesteerd met schimmel, omzagen anders verleng je het LEED van de boom”. Lleed? Gewoon gierig geweest en slachtoffer geworden van “boomchirurgen Jacobse & van Es” gewapend met klophamertjes en kettingzaag: “Toktoktok, ja hoor hij is dood hoor mevrouwtje hoor zelf maar…tis waarschijnlijk de takkenschurft hij moet direct omgezaagd…eeh, en had u al koffie gehad?”

  Dat gezin verkoopt toch genoeg boekies? Laten vast ook het konijn van hun dochter inslapen als alleen de tanden bijgeknipt moesten worden. Verder geen centje pijn.