Kapitalistisch activisme in de jaren ’80

“When Duyvendak lied nobody died…”

Nu we toch bezig zijn de bezem door de jaren ’80 te halen, waarom dan ook niet eens de handel en wandel van de Smaakmakers op Rechts onder de loep nemen? Vorig jaar werd Frans van Anraat in hoger beroep veroordeeld voor oorlogsmisdaden, hij kreeg 17 jaar. Zoals u wel weet leverde deze Hollandse handelaar de Iraakse dictator Saddam Hussein de grondstoffen voor zijn gifgasaanvallen waarbij duizenden Koerden en Iraniërs omkwamen. Oorlogscorrespondent Arnold Karskens zei over hem: “Van Anraat is de grootste Nederlandse oorlogsmisdadiger ooit. Er wordt geschat dat hij 120.000 slachtoffers heeft gemaakt, doden en gewonden. Dat is veel meer dan Nederlandse SS’ers voor hun rekening hebben genomen”.

Maar wie hield Van Anraat in die roerige jaren ’80 steeds de hand boven het hoofd? De VVD-er Frits Bolkestein vervulde als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel aan het ministerie van Economische Zaken (EZ) op z’n minst een dubieuze rol. Tot op heden is deze rol nooit terdege onderzocht. Toch zijn er legio aanwijzingen dat er door de opstelling van zijn ministerie er onnodig veel slachtoffers zijn gevallen. Wanneer wordt hiervoor verantwoording afgelegd?

De toenmalige Nederlandse ambassadeur in Irak, Meindert Schorer verstuurde al in 1982 gecodeerde berichten naar Den Haag dat hij aanwijzingen had dat Saddam gifgas inzette tegen Iraanse troepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) wilde daarom snel 21 stoffen die als basis voor gifgas konden dienen op een vergunningenlijst. EZ wilde echter de handelsbetrekkingen met het olierijke Irak op peil houden en de Saddam niet tegen de schenen schoppen. Er volgende een jarenlang getouwtrek tussen BuZa en EZ waarbij Bolkestein steeds tégen exportbeperkingen streed. Door het dwarsliggen van Bolkestein traden de exportbeperkingen pas in werking op 5 februari 1985.


Dankzij ultramoderne fotosjoptechnieken heeft de redactie
de gebeurtenissen op 31 maart 1983 mogelijk kunnen reconstrueren.

Ondertussen ging Bolkestein op 31 maart 1983 op bezoek in Bagdad voor het ondertekenen van een overeenkomst voor economische en technische samenwerking. Toen de Kamer later bezwaar maakte tegen de ratificatie van de overeenkomst verweerde hij zich met het argument dat het sluiten van de overeenkomst helaas niets kan veranderen aan de oorlogstoestand. Later zal zijn CDA-opvolger Yvonne van Rooy op de eerste dag van de beruchte gifgasaanval op het Koerdische dorp Halabja de Iraakse minister van Handel ontvangen, inktzwarte ironie…

In het archief van de Groene Amsterdammer staat een een uitgebreid artikel dat dieper ingaat op de rol van Bolkestein bij de levering van grondstoffen voor gifgas. Ook het VPRO radiogramma Argos heeft ruim aandacht besteed aan deze affaire. Terwijl meerdere instanties, waaronder de Campagne tegen Wapenhandel [.pdf] én verschillende vooraanstaande nederlandse juristen te weten: Inge van der Vlies, Ybo Buruma en Harmen van der Wilt hebben gepleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van EZ en staatsecretaris Bolkestein is het er tot nu toe niet van gekomen.

Aangezien we leven in een open democratische rechtsstaat weiger ik te geloven in Doofpotten, dus dat onderzoek… het zal er wel gewoon nog niet van zijn gekomen? Druk-druk-druk… nou wie niet? En ook al was het in die roerige jaren ’80 onder veel Rechtsmensen maatschappelijk geaccepteerd om handel te drijven met moorddadige dictators zou ik toch willen pleiten dat de betrokkenen van toen nu onder ede vertellen wat zij destijds hebben gedaan en waarom? Wie schoonschip maakt moet zowel stuurboord als bakboord schrobben…

 1. 1

  De ironie wil dat juist Frits Bolkestein allerlei ex-CPNers jaren na dato op hoge toon de maat nam. “Heb jij je wel genoeg verontschuldigd voor je steun aan Stalin, mannetje ? Moest jij niet eens publiekelijk je verontschuldigingen aanbieden ?”.

  Chinese toestanden, meneer.

 2. 6

  A.Karstens charcheert, een oorlogsmisdadiger wordt berecht door een militair of europese rechtbank .Dit was een crimineel die het deed voor het geld.

  Grondstoffen don’t kill, people do.

  ik heb nog een oude polaroid van tatjana en een belangrijke vvd politicus uit 1979 in een compromittterende positie , hoeveel bied je?

  Gaan we n.s.b’en over wie weet nog wat foute dingen over rechts?
  Gaan we de amerikaans politiek na waar vuilspuiterij de overmacht heeft waar standpunten niet belangrijk zijn maar
  looks en een schoon strafblad wel.

  Degene die zonder zonde is werpe de eerste steen , ik heb mij atijd afgevraagd wat voor zonde Jesus dan had..

 3. 7

  Hemaworstje, het Rode Leger versloeg de SS divisies bij Stalingrad ook niet met het voorlezen van gedichten. Als boer moet jij toch weten wie iets gedaan wil krijgen vuile handen moet maken? Het Lam en de Slachtbank: dat nooit meer, digitale contrawitchhunting that is what Terugneuken is all about.

 4. 8

  @6: Niet alle oorlogsmisdadigers worden berecht Hemaworstje. Standaard alleen die van de verliezers van oorlogen (en ook dat niet altijd even consequent). Daarnaast speelt het motief niet zo’n belangrijke rol in de benaming van het misdrijf, een fout die ook bij terrorisme veel gemaakt wordt de laatste tijd.

 5. 9

  Duyvendak en Cramer zijn ook niet berecht, maar dat maakt niet uit voor het GeenStijl/Telegraaf tribunaal, die schuwen geen enkel middel om een politieke dan wel ideologische tegenstander kalt-zu-stellen. GeenStijl is een conservatief rechtse propagandamachine geworden die op systematische wijze mensen met linkse sympathieën weg probeert te zetten als staatsgevaarlijke terroristen.

 6. 12

  Geachte Linksmensen,

  Heeft hier iemand de wet overtreden?

  Of is hier het moralistische linkse vingertje weer actief?

  En als de linksmens dan zo tegen het gifgas van Saddam was, dan was de linksmens zeker ook erg voor de invasie in iraq, om deze verfoeilijke dictator af te zetten?

  Bush en Linksmensen: De Maakbare Samenleving!

  Onze Grote Leider Joop zou trotsch op Jelui zijn!

 7. 13

  Ja hallo, 28 jaar na dato en dan hiermee afkomen…moet dat nú nog? Waren Andere Tijden, strijd tegen het communisme, Iran…en élk westers land leverde wel wapens of grondstoffen voor fabricage of fungeerde wel als doorvoer van. Oke, schoonheidsfoutje: 120.000 doden en een veelvoud vluchtelingen. Maar als je spullen levert hoeft dat nog niet meteen te betekenen dat ze ook daadwerkelijk gebruikt worden. Zeker aan bevriende naties. Dat moet je hem niet meer aanrekenen.

  En was hij niet degeen die ons ver voordat iemand er oog in had waarschuwde voor die hordes moslims o.a. uit Irak die hier zomaar zonder slag of stoot binnenwandelden?…laat die man met rust.

 8. 15

  B’vo B’vo Carlos!

  Sappig stukje hoor! Als je nu ook nog helder krijgt waarom de PvdA ineens zo fel pro bezetting van Irak is, dan hebben we misschien wel de shell connectie gevonden tussen Bos en Bolkensteijn!

  complot complot, je merkt dat jij het niveau hier opkrikt Carlos! Keep up the good work! (en nou eens echt he!)

 9. 20

  Enigszins verward… Moet ik hieruit concluderen dat Sargasso zo kinderachtig is dit enkel te doen omdat “links ook een capabel iemand kwijt is”? Van zelfbenoemde intellectuelen had ik meer verwacht.

  Maar goed. Nu het onderwerp toch aangekaart is: Ja. Als wat hier staat waar is (daar vertrouw ik wel op), verdient Bolkestein het ook om de kamer uitgezet te worden. Ik als rechts-geörienteerd persoon vind dus dat Bolkestein ook uit de kamer gezet mag worden. Gelijke monniken, gelijke kappen.