Job Cohen kandidaat lijsttrekker PvdA


Job Cohen per direct weg uit Amsterdam. Quotes: “De waarde van een samenleving is niet in euro’s uit te drukken.. ..uitbannen uitwassen van het casino-kapitalisme”. “Ons land moet een fatsoenlijke samenleving zijn, waar mensen een gezamelijke toekomst hebben en geen samenleving waar tweedeling plaats vindt”. Indien hij geen premier wordt neemt hij plaats in de Tweede Kamer. “Ik heb mij in Amsterdam buitengewoon ingezet voor veiligheid, overlast is aanzienlijk teruggebracht ..wat betreft het aanpakken islamitische extremisme hebben we actie ondernomen het was op de rand van de wet maar we hebben actie ondernomen”. Theedrinker? “..het gaat om overtuigingskracht”.
livestream

 1. 1

  Kandidaten voor Amsterdam, iemand?
  Aboutaleb (voordracht door Leefbaar Rotterdam)
  Ter Horst
  Dales (om de Noord-Zuidlijn af te maken)
  Krikke
  Opstelten

 2. 7

  Maar.. maar.. hij is alleen nog maar kandidaat-lijsttrekker. Zou zo’n man die mooie baan dan wel opgeven ? Wat als hij het niet wordt ?

 3. 8

  @ BP | 12 March 2010 | 16:07
  ” Ik ga dit jaar voor het eerst van mijn leven toch maar eens op een PvdA’er stemmen ”

  Waarom, als ik vragen mag? Overigens begin ik serieus te overwegen hetzelfde te doen.

 4. 10

  Op zich heb ik wel vertrouwen in Cohen (en een aantal andere individuele PvdA-ers) maar ik vertrouw het PvdA zelf nog voor geen meter. Ik ben bang dat ze hun regenteske houding nog lang niet van zich af geschud hebben..

 5. 12

  Denk dat Halsema het wordt, GL zal de komende 8 tot 12 jaar toch geen plek in de regering krijgen, dus het is GL wel gegun om e burgemeester van Amsterdam te leveren.

 6. 13

  Wat is de mening van Cohen t.o.v. Afghanistan? Misschien ook een escape-route voor de PvdA als ze in de regering komen en het toch niet zo verstandig blijkt om ons van onze bondgenoten af te keren.

 7. 14

  Zolang het Ter Horst maar niet wordt, heb van haar op BZK schrik gekregen. Totalitaire tintjes zijn haar niet vreemd, onder haar zal Amsterdam nog meer vertrutten.

 8. 15

  Ik twijfelde al een tijdje om misschien toch maar PvdA te gaan stemmen. Da’s dan vooral een strategische (bah) stem om er toch maar voor te zorgen dat een bepaalde, niet nader te noemen partij niet de grootste zou worden.

  Job Cohen kan mij wel over de streep trekken, en ik vermoed dat dit voor meer mensen zal gelden. Wel jammer voor Pechtold en Halsema.

 9. 16

  Bolke, gunnen is één ding, maar ik denk niet Halsema voor een plek als burgemeester gaat. Ze lijkt me geen bestuurster, en ook niet iemand die dat ambieert.

 10. 19

  Zeer strak georganiseerd van de PvdA, deze leiderschapswissel. Dat schept goede hoop voor de verkiezingen. Er zijn nog wel wat marginale elementen die tegensputteren, maar dat mag geen naam hebben. (uitgerangeerde babyboomers zoals Bram Peper of Jacques Monasch, bah)

 11. 20

  Bolke, ik begrijp misschien niet goed wat jij bedoelt met “hoogst haalbare”. Voorzitter van je fractie in de Tweede Kamer is toch ook een hoge functie? Ik had het er dus over dat Femke Halsema geen vrouw is die vreselijk graag burgemeester, minister of iets dergelijks wil worden. Dus ik denk ook niet dat ze burgemeester van Amsterdam wordt, wel dat ze nog een termijn in de Tweede Kamer zal blijven en daarna de wetenschap weer in gaat.

 12. 21

  @15 Het maakt niet uit wie de grootste is, het gaat er om welke partijen samen een meerderheid hebben en een coalitie willen vormen, en het maakt dan niet uit of je op de SP, de PvdA. GroenLinks of D66 stemt, want die hebben allemaal uitgesloten een coalitie met Geert te zullen sluiten. Stem dus gewoon waar je hart ligt.

 13. 24

  @21: Het gaat er wel om wie de grootste is, bij diegene ligt namelijk het initiatief. Kijk bijvoorbeeld maar naar het beschamende gebrek aan spel-inzicht bij Jeltje van Nieuwenhoven.

 14. 29

  Pff ja dat was makkelijk raden he. Deze superregent plant dit al vanaf ver in de vorige eeuw.
  Rampzaliger voor Amsterdam is dat Guusje onderweg lijkt te zijn. Dat hadden we hier net nodig, nog meer gezeik en affaires.
  Is er dan echt helemaal niemand anders die dit wil doen? Hallo..loo..loo..lo..?

 15. 30

  @18&24:
  Als je een D66-GL-PvdA-VVD coalitie (Paars Plus) wil, op dit moment de best realiseerbare coalitie buiten PVV om, denk ik dat het juist beter is om op D66 of Groen Links te stemmen, want dan dwing je PvdA naar links te kijken anders bestaat er toch weer de kans dat ze weer met CDA in zee gaan, zeker nu Bos weg is, bestaat er opeens veel minder conflict tussen deze twee partijen. Bovendien hoeft PvdA helemaal niet de grootste te zijn om een Paars Plus kabinet te kunnen vormen, omdat CDA-VVD-PVV hoogst waarschijnlijk toch geen meerderheid zullen vormen. Echter als D66/GL te klein zijn geworden, zal de PvdA een coalitie waarin ook het CDA zit veel stabieler achten.

  Als je kijkt naar de huidige peilingen (11 mrt, Synovate) zijn de volgende drie coalities het dichtst bij een meerderheidscoalitie (76 zetels):

  +:PvdA-D66-GL-VVD 78 (Paars Plus)
  -:PvdA-CDA-VVD 75 (Centrum-Rechts)
  -:CDA-VVD-PVV 73 (Balkenende V)

  CDA 27
  PvdA 26
  PVV 24
  VVD 22
  D66 18
  GL 12

  Stel er worden veel “tactische” stemmen gegeven aan PvdA om ze maar als grootste te krijgen, bijvoorbeeld zoiets als dit:

  PvdA 35
  CDA 27
  PVV 25
  VVD 22
  D66 11
  GL 7

  Dan zijn er voor PvdA opeens drie-partijen coalities mogelijk als ze CDA er maar bij betrekken en zo’n formatie zal toch altijd stabieler zijn dan met vier partijen te moeten regeren. Dus zal de drempel toch weer lager komen te liggen om weer met het CDA samen te gaan werken. En in het geval dat een te klein D66 ze eventueel net aan een meerderheid zou kunnen helpen zit D66 er weer als spek-en-bonen bij net als het hen overkwam tijdens hun Balkenende II periode, evenals ook de Christen Unie is overkomen in het laatste kabinet.

  +:PvdA-CDA-VVD 84 (Centrum-Rechts)
  -:PvdA-CDA-D66 73 (Centrum)
  -:CDA-VVD-PVV 73 (Balkenende V)

  Dus met een “tactische” stem op PvdA verleidt je ze juist meer om weer met CDA samen te werken, aangezien ze zo een drie-partijen coalitie kunnen vormen, die een overmatige ruime meerderheid vormt zoals een Centrum-Rechts kabinet. De vorige verkiezingen waren ook gefocust op wie de grootste partij zou worden tussen PvdA en CDA en we weten allemaal hoe dat is afgelopen…

  Hoe groter D66 en/of GL zijn, des te meer kans op een Paars Plus kabinet en bovendien kunnen ze dan beter hun eigen standpunten doordrukken i.p.v er alleen maar voor spek-en-bonen bij te zitten.

  Dat gezegd hebbende zou ik het liefste zien dat iedereen gewoon gaat stemmen op de partij waar ze qua standpunten echt met hart & ziel achter staan i.p.v. al dat “tactische” gedoe, dat vaak genoeg toch niet helemaal uitpakt zoals je zou willen.

 16. 31

  Poe waar heb je het over? Het is recessie. We hebben rechtse politiek nodig om hier uit te komen. Gaat niet om Cohen of Geert. Dat is een media show. Straks de slachtpartij aan bezuinigingen. Waar je ook op stemt, als ze de regering halen dan sta je ze aan het einde van het jaar voor rotte vis uit te maken. Waarom Geert niet opofferen?

 17. 32

  Poe (onzin analyse), Share, waar hebben jullie het over. Stem gewoon op de PvdA om nog hoop te hebben op een redelijke regering. Job Cohen als premier, wat een oplucthing zou dat zijn!

 18. 33

  Zo kun je alles wel doodredeneren :)

  Hoe je er ook over denkt, een links of paars kabinet onder Cohen klinkt als iets om op te hopen… en niet eens zo vergezocht.

 19. 34

  Hm, met Cohen ligt wel het landelijk preventief fouilleren en het onverwacht huisbezoek op de loer. Die man is niet zo van de privacy.

 20. 35

  Enfin vorige week had Ferry zelve een polletje tijdens de GR en daar scoorde Cohen met JP het minst beroerd met een belabberde 7%. En dat zou nu 50% zijn? Ben ik geneigd beiden niet te geloven.
  Media, Linkse Kerk, het draait allemaal op volle toeren. Het verkiezingscircus is in het land. Komt dat zien mensen.

 21. 36

  Damn. Ik had mezelf toch echt gezworen dat ik niet meer op de PvdA zou gaan stemmen; komen ze hiermee. Ik moet blijven denken: het niet alleen Cohen – Hamer en Samson blijven gewoon op hun plekken.

 22. 37

  @KJ en al die andere Cohen adepten: wat de hel? Is niet het enige goeie aan Jobje dat ie minder erg is dan Balkenende en Geert (en Woutertje)?

  Potentiele pvda-kiezers: draaikonten zijn het…

 23. 41

  @ BP | 12 March 2010 | 19:42

  ” Puur een strategische stem. Tegen Wilders en Balkenende. “Kies de minister-president, Stem Job Cohen!” (Sorry Femke) ”

  Tja, strategisch stemmen gaat ’t helemaal worden, deze zomer. Sorry Pechtold.

 24. 42

  Leuk voor ‘m dat-ie in diverse polletjes, <a href="http://www.nu.nl/binnenland/2204235/cohen-favoriet-boven-balkenende-en-wilders.html">hier en daar, tot droomkandidaat wordt gebombardeerd.
  Logisch ook, wat hoor je nog van Amsterdam. ’t Is Gouda, Culemborg tegenwoordig. Wel aardig dat er voor de verandering eens een politicus positief wordt ontvangen.

  Balkenende zal wel als de gebeten hond reageren op die populariteitspolls. Moet-ie mee oppassen. Tegen Bos had hij nog tekeer kunnen gaan, dat had iedereen begrepen en hem wellicht weinig stemmen gekost. Maar gaat-ie blaffen tegen Cohen, dan graaft hij misschien zijn eigen graf.
  Dus ik zou zeggen: Balkie, zet ‘m op!

 25. 43

  Fijn, waarschijnlijk een kabinet van conservatieve socialisten en conservatieve cristenen. Echt iets waar Nederland mee vooruit komt anno 2010. Net nu er een mogelijkheid was voor een progressief/liberaal kabinet in het midden.

 26. 46

  Share | 13 March 2010 | 00:53
  Poe waar heb je het over? Het is recessie. We hebben rechtse politiek nodig om hier uit te komen.

  Aha,,,,rechtse oplossingen voor een crisis die juist door rechts is veroorzaakt. Arrdige oplossing ;-)

 27. 48

  Het draaiboek Cohen lag al een tijdje planklaar in de kast. Kwestie “gezin Bos” speelde al eerder (2007: “nog-maar-een-termijn”, anders dreigend stuurloos PvdA in zware stormen). Kwestie van wachten om op het júiste moment X deze van de plank te halen. X = kabinet laten ploffen op Irak (Bos fungeerde (flakkert nog éven op als ie een bank mag slopen) sowieso toch al min-of-meer als schandknaapje in het internaat van broeders JP & André en pater Verhagen)….

  Is JP niet gewoon met open ogen in de val getrapt? Bos (of..?) moet dit toch voorvoeld of ingeschat hebben: dat Balkenende, verre van tacticus, na de val gewoon blijft zitten. Door deze actie staat ie namelijk direct schaak met dreigend mat. Zou je best briljant kunnen noemen…als>dan. Hoe dan ook zal Balkenende worden samengeperst tussen Cohen en Wilders, het zal als dunne kak uit z’n christelijke poepert spuiten…

  Maar goeds, ’ wordt dus PvdA-CDA-D66 (MP Cohen) of een combinatie met/uit Pvda/D’66/SP/ GL, een “zo progressief mogelijk kabinet” (MP Cohen)

  versus

  Wilders’ PVV-CDA-VVD

 28. 50

  @ 48/49

  Pvda/D’66/SP/ GL is niet waarschijnlijk, dat wordt grote partij met drie hele kleintjes, als het al een meerderheid haalt.

  De SP wordt kompleet leeggevreten door de PvdA, de oldskool sociale politiek van Cohen past naadloos op die van de SP, bovendien heeft Roemer de uitstraling van een natte krant.

  GL verliest ook een hoop stemmen aan de PvdA, dat zijn o.a. de Sargasso reageerders die strategisch gaan stemmen.

  D66 is ook weer terug bij af, de helft van de winst keert terug naar de PvdA, de andere helft kiest voor het financieel degelijke beleid van de VVD. Jammer, want dit was een mooie middenpartij, die de polarisatie kon tegengaan.

  Voor een meerderheid zal de PvdA stemmen moeten halen bij de PVV en het CDA. Van het CDA is niet zo waarschijnlijk gezien de ruk naar conservatief links van de PvdA Van de PVV kant zou het kunnen, die kijken vooral naar het poppetje, maar dan moet Cohen wel over heel dun ijs gaan lopen op het gebied van integratie, anders flikkert hij er links of rechts doorheen.

 29. 51

  Jajaja “leeggevreten”, ik weet het niet AntonB. Elk fris nieuw gezicht straalt (even) onbevangenheid trekt nieuwsgierigen. Zeker vlak voor verkiezingen. (zit ook even met meisje Fatima p*okerend in Berlijn in t’heufd he).CDA met Balkenende lijkt zijn hand overspeeld te hebben. En Wilders kan niet meer bluffen. Tuurlijk, Cohen zal wel (z’n) azen moeten uitspelen. Nee…ik zie een heist een Ocean’s eleven op het binnenhof…

  Een Nieuw Progressief Linkse Lente

 30. 52

  @YP: Tja, ik zie ’t ook al op de VK staan: ‘Roemer: Koffie met Cohen en Halsema’.

  Als er nou toch 1 ding is, jongens, dat je niet moet doen, dan is het wel coalitie-besprekingen beginnen voordat de kiezer gesproken heeft.

  De kiezer is namelijk de baas.

  De kiezer houdt van keuze.

  De kiezer houdt ervan als de partijen elkaar de tanden laten zien, ook al hebben ze verwantschappen.

  En de kiezer kan concurrentie-vervalsing (want dat is het) als zure stront van een kilometer afstand ruiken.

  Dus opzouten met je linkse lente – je stemt op een individu of een partij, niet op een ‘bloc’, en als de kiezer ergens niet van houdt, dan straft hij dat af. Go ahead. Bespreek je linkse lente. Maar wees niet verbaasd als dat sprookje al onmogelijk blijkt voordat het begonnen is.

 31. 53

  KJ: “De kiezer houdt ervan als de partijen elkaar de tanden laten zien, ook al hebben ze verwantschappen.”

  Deze kiezer niet, ik ben me gaan beseffen dat de voortdurende polarisatie me eigenlijk vreselijk de keel uithangt. Het wordt m.i. echt hoog tijd dat politici die zich daaraan meer dan anderen schuldig maken, opsodemieteren – om dan toch maar eens iets polariserends te zeggen. Dan kunnen degenen die overblijven zich concentreren op het “oplossen” van de “problemen”, zoals dat is gaan heten.

  Ik vind het “oplossen van problemen” trouwens een te pretentieuze en te simpele taakomschrijving die politici zichzelf vaak geven. Maar dat terzijde.

 32. 54

  Nou de kiezer dit de kiezer dat “de baas de baas” je (KJ) schetst nogal een utopisch beeld daar van “de kiezer”… afijn, Irak enzo, en dacht verder toch echt te moeten menen dat diezelfde kiezer overwegend uit eigen portemonnee en/of onderbuik zijn stem uitbracht…

  Nee, ’t wordt Cohen versus Wilders dat ben je toch wel eens. Hoe dat uitdraait is nog koffiedik (eerst naar de stembus uiteraard) maar met e.v.t. een CDA als stand in/ kabinetopvulling…

  *scorebordjournalistiek van lik-me-lul*

 33. 56

  Overigens tussen haakjes en nauwelijks terzake doend maar misschien desondanks best wel eens aardig om dat dan ook maar eens hier te vermelden…een “Cohen” is in R’dam een algemeen aanvaard en gebruikt synoniem voor iemand die je rücksichtslos opgelicht belazerd een poot heeft uitgedraaid…

  Dus het kan verkeren.

 34. 57

  @KJ: onzin. D’r is niets zo beroerd als ‘op de pvda stemmen (want links van het midden)’ en dan ontdekken dat ze in een cda/cu kabinet gaan zitten. Ik vind ’t een prima beslissing van de pvda dat ze juist *niet* in het midden gaan vissen.

 35. 59

  Neu want geen pvda gestemd (en ook geen cda of cu), maar ik had eerlijk gezegd verwacht dat dit kabinet wat meer in het midden zou zitten (CU is sommige opzichten nog aardig ‘links’, zo doet de ronde).

  Maar als ik van niets zou weten en iemand zou tegen me zeggen dat we de afgelopen periode een CDA/VVD kabinet hadden gehad dan zou ik ‘m geen ongelijk geven.

 36. 61

  The oppressed are allowed once every few years to decide which particular representatives of the oppressing class are to represent and repress them.

 37. 62

  @56
  Podorkin.
  Wanneer je met dat soort idioterie aankomt heb ik een andere vraag voor je, wanneer je zo ingevoerd bent in het Rotterdams dialect:
  Ken jij de term: TIEFT DE TEMPEL UIT??
  Die is, wat mij betreft op jou van toepassing.

 38. 63

  niet de moslims of de islams zijn de probleem makers. Maar wilders heeft een probleem met moslims of islams.

  Daarom gaan wij voor onze jobama cohem President a.s. stemmen.

  Stemmen op job Cohen, Hij hoort u stem.

 39. 64

  niet de moslims of de islams zijn de probleem makers. Maar wilders heeft een probleem met moslims of islams.

  Daarom gaan wij voor onze jobama cohem President a.s. stemmen.

  Stemmen op job Cohen, Hij hoort u stem. stemmen stemmen stemmen