1. 4

  Absoluut geen vreemd voorstel van Israel. De VN moet eens bij zichzelf te rade gaan wat ze nu eigenlijk voorstaan; het steunen van islam-terrorisme of het uitroeien daarvan.

 2. 8

  @4: Je bedoelt: De VN moet eens bij zichzelf te rade gaan wat ze nu eigenlijk voorstaan; Het uitroeien van geweld tegen burgers, of het steunen daarvan.

 3. 10

  @Anton Hering. Als ik het goed begrijp, sta jij een verandering van het oorlogsrecht voor, zodanig dat als ‘islam-terrorisme’ bestreden moet worden, men naar alle middelen mag grijpen die mogelijk zijn ? Of moet het verwoord worden als ‘terrorisme’, zodat FARC, ETA, IRA, Gladio, lichtend pad etc. er ook onder vallen ? En ben jij nu wel of niet van mening dat men, op basis van deze verandering, ten tijde van de Anteunis-straat-affaire, gevoeglijk het Haagse Laakkwartier had mogen bombarderen ?

 4. 12

  8. Bismarck
  Zie de link bij mijn reactie op KJ hieronder.

  9. Steeph
  Bevrijding van wat?

  10. KJ
  Het gaat in dit stukje om Israel en moslims, maar iedere vorm van terrorisme dient bestreden te worden. Bekijk even dit lijstje van aanvallen op Israel:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_rocket_attacks_on_Israel,_2009
  Knap van Israel om zich in te houden en niet een totale oorlog te starten.
  Jouw Anteunisstraat-affaire slaat in deze als een drol op een trommel.

 5. 13

  @Anton Hering: Geloof niet dat we deze discussie hier gaan beslechten als het eenzijdig blijft.

  Ik probeer een kleine opening. De palestijnen, en met name Hamas, zitten op de verkeerde weg qua bereiken van een zelfstandige palestijnse staat in vreedzame coexistentie met Israel.
  Maar Israël zit ook op de verkeerde weg door het humanitair, economisch en juridisch onderdrukken van de palestijnen. En door hun het leven onmogelijk te maken.

  Aan jou twee vragen. Wie heeft er het meest te lijden onder het conflict? En wat is de weg naar een oplossing?

 6. 14

  13. Steeph
  Eenzijdigheid geld voor het systematisch veroordelen van Israel. Hamas en soortgenoten zijn volledig gevrijwaard van enige vorm van kritiek. Arme palestijntjes toch. Palestijnen lijden onder hun eigen terreur. Waar zijn al die miljarden aan EU steun aan opgegaan? Niet aan het opbouwen van een bewoonbaar en leefbaar land. Laten ze eerst de wapens maar eens neerleggen.

 7. 15

  @Anton Hering: Wie veroordelen Israël systematisch? En wordt dat ook in actie (bv boycot) vertaald?
  Hoeveel steun hebben de palestijnen gekregen (getallen graag)?
  En hoe weet je zeker dat het naar wapens gegaan is?
  Ben je vergeten dat met steun een haven gebouwd werd voor de Palestijnen? En dat die haven door Israel weer vernietigd is?

  Probeer het nog 1 keer tweezijdig te maken. Ik bood een opening, jij nog niet.
  Heel erg in de basis: Hebben de Palestijnen (even de extreme elementen daargelaten) recht op een eigen staat ja of nee?

 8. 16

  @Anton#6#14: Ik ben gebonden aan de ISC resolutie van de IWW aangaande het conflict in Gaza waarin alle strijdende partijen ten stelligste worden veroordeeld. Ik zie jouw alleen maar kiezen voor één zijde van het verhaal, en openlijk je steun uitspreken voor oorlogsmisdaden.

 9. 17

  15. Steeph
  Google zelf even.
  Een haven die direct als centrale wapenaanleveringspost werd gebruikt.
  Palestijnen willen naast een eigen staat de totale vernietiging van Israel. Is dat wat jij steunt? Palestijnen zijn de stront van de Arabische wereld, geen enkel Arabisch land wil ze. Lees de geschiedenis er nog even op na. Het zijn de omringende Arabische landen die de Palestijnen hebben genaaid en niet Israel. En de sukkels worden als pionnen gebruikt in de anti-Israel hetze van omliggende landen.
  Google nog even verder.
  Zet je eigen eenzijdigheid even van je af en leg me niet jouw persoonlijke discussieregels op.

 10. 18

  @17: Dat de Palestijnen door iedereen genaaid worden geeft Isrraël niet het recht om oorlogsmisdaden tegen ze te plegen of hun land willens en wetens te ontnemen.

 11. 19

  @12: Die link zegt me eerlijk gezegd weinig. Je doet net alsof Israël geen raketten Gaza inschiet (en op vele andere wijzen Palestijnse burgers treitert en het leven zuur maakt). Van enig inhouden is geen sprake van Israëlische zijde.

  @14: Je hebt het rapport blijkbaar niet gelezen. Daarin worden zowel Israël als Hamas van oorlogsmisdaden beticht en opgeroepen om zelf de misdadigers te straffen. Mochten ze dit nalaten (en Israël heeft dat bij woorde van oorlogsminister Barak al gedaan), dan kan de VN in actie komen (zoals ze dat ook gedaan heeft bij Joegoslavië).

 12. 20

  Ik begrijp dat deze discussie gedeeltelijk over Israel zou moeten gaan (en ik zie dat de Israel- en Hamas-apologeten al weer en masse aan het trollen zijn geslagen), maar mag ik even interjecteren dat we het hier hebben over een opportunistische verandering die even gemaakt moet worden in een zeer lang bestaande wet en die, voor je het weet, tegen je gebruikt gaat worden ? Er is een reden dat het ding geformuleerd is geworden zoals ‘ie dat is; terrorisme is niet uitsluitend een hedendaags verschijnsel (daar weet Israel, ironisch genoeg, alles van) – de oorspronkelijke makers van de wet moeten daar weet van gehad hebben ! En ook al ben ik geen Hamas-apologeet (zeker niet), toch wil ik graag weten van diegenen die Israel steunen in deze: waarom dit ? waarom nu ? waarom in deze mate ? wat stelt jou boven alle anderen om deze traditie maar even voor je eigen genoegen aan te passen ? kun je jouw strijd werkelijk niet op een andere manier winnen ?

 13. 21

  19. Bismarck
  De VN heeft een nieuwe islamitische terreurstaat in Europa laten ontstaan. Kosovo.
  De rest van je reactie getuigd van onwetendheid.

 14. 22

  @Anton Hering: wat was het Nederlandse verzet tijdens de tweede wereldoorlog in jouw ogen? Een legitieme beweging of een stel terroristen zoals de NSB en de Duitsers hen zagen?
  Erken jij de besluiten van de VN, of in het geval Israel niet? Want volgens de VN besluiten van 1947 en 1948 hebben de Palestijnen het recht op een staat in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina. Te weten op de West Bank en in de Gazastrook. De Hamas en PLO strijden dus wel degelijk legitiem voor vrijheid! Wat je ook zegt, je kan ze dat recht niet ontnemen lijkt me, iedereen heeft recht op zelfbeschikking, daar zou een inwoner van een democratisch land toch voor moeten zijn? Wat mij opvalt is dat (zeker tegenwoordig) voor vele Nederlanders geldt dat ieder volk dit recht heeft, tenzij het volk de Islam aanhangt en helemaal als ze strijdt tegen Israel, dan vervallen alle rechten.
  Dat wil dus niet zeggen dat ik de rakketaanvallen van de Hamas goedkeur, ik zie liever een vredige oplossing, maar Israel onder de huidige regering geeft niets weg, ik snap echter dat de frustratie na 46 jaar bezetting hoop oploopt. Denk aan Nederland in 1940-1945, die 5 jaren waren al teveel!
  Tot slot, wat Israel wil is toestemming dat ze dus bijna 1500 Palestijnen over hoop mogen schieten en kapot bombarderen omdat er een tiental raketten geland zijn waarbij er 13 slachtoffers zijn gevallen! Wanneer is geweld voor jouw buitenproportioneel? 13 (waarvan 3 burgers) op 1,417 (waarvan 926 burgers) vind ik buiten elke proportie (zie staatje slachtoffers op: http://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_war)

 15. 24

  @Anton Hering: Verschillende Palestijnse bewegingen hebben verklaard bereid te zijn het “vernietig israel” stuk uit hun beginselen te halen. Als…. Israel bereidt is de staat Palestina te erkennen. Wat tot nu toe nooit gebeurd is. Gelijk oversteken?

 16. 25

  @21: Sohee, nee, dat is een reactie op topniveau! Misschien een heel klein beetje onderbouwing van beide stellingen die je daar plompverloren poneert?

 17. 26

  @23 Die wet bestaat nog, onze dappere dodo’s in Den Haag durven ook Obama niet te vragen of die de wet wil intrekken.
  Als die ooit ingezet wordt ga ik wel net als mijn grootouders een guerrilla in de straten van Schevingen starten…. De Nederlandse Overheid en het leger zal ze denk ik geen strobreed in de weg liggen.

 18. 27

  de vn is gewoon een slaaf van de oliebaronnen

  hypocrisie ten top israel veroordelen voor oorlogsmisdaden en in congo, sudan, tsjetsjenië en noem maar op de andere kant op kijken, sommige schuimbekkende reaguurdertjes hier hebben daar ook last van

 19. 28

  @27: heeft Israel olie dan?

  Verder lijkt het gegeven dat andere landen ook oorlogsmisdaden begaan nog geen reden om Israel en de Palestijnen er dan maar niet voor te veroordelen.

  @ Anton Hering: wat Israel hier wil is dus carte blanche om wat zij terroristen noemen te bestrijden… Israel wil dus boven de wet staan en dat lijkt me geen goede zaak. Of ben je principieel tegen oorlogsrecht?

  Verder worden in het rapport nou juist zowel Israel als de Palestijnen veroordeeld, dus er is geen sprake van een eenzijdige veroordeling. Dat is wel wat Israel probeert te bereiken; een eenzijdige veroordeling van de Palestijnen.

 20. 29

  @ 28, Het is zeker een ambitie om zoveel mogelijk van de Iraakse (en vermoedelijk ook Iraanse) olie naar Israël te krijgen.

 21. 30

  Goldstone veroordeelt zowel Israel als Hamas, maar de jurist Goldstone (ja, dezelfde man, maar nu in zijn hoedanigheid als jurist)geeft in een interview in de New York Times toe, dat hij juridisch niets bewezen heeft, dat hij zelfs betwijfelt of zijn facts te bewijzen zijn. Daar staat tegenover dat het afvuren van raketten door Hamas wel degelijk bewezen is.
  De VN zou iets kunnen doen aan geloofwaardigheid van zijn rapporteurs en daarmee van zijn rapporten door onderzoek te laten doen door echte onafhankelijke onderzoekers die antwoorden onderzoeken op hun betrouwbaarheid. Zelfs de door Hamas vermoorde Fatahleden tijdens de Gazaoorlog komen niet in het rapport voor.
  Oorlogsrecht vereist bewezen feiten en de VN behoort ook op bewezen feiten af te gaan.

 22. 32

  22. Erik van Luxzenburg
  Je maakt een cruciale fout door te denken dat degenen die zich nu Palestijnen noemen recht hebben op het gebied dat toen als Palestina werd aangeduid. De huidige Palestijnen zijn genaaid door omliggende Arabische landen, niet door Israel.

  24. Steeph
  Niet de zaken omdraaien. Het “vernietig Israel” uit hun beginselen halen betekend niet dat men ophoudt met raketaanvallen. Israel vraagt om de wapens neer te leggen maar de Palestijnen blijven het verzieken want ze kunnen het niet laten om toch maar weer een raketje af te vuren.

  25. Bismarck
  Een vaststaand feit dat Kosovo dankzij de VN een islamitische staat is geworden behoeft geen onderbouwing als zijnde een door mij geponeerde stelling.
  Als je hiervan niet op de hoogte bent dan lever je zelf de onderbouwing voor mijn andere stelling.

  28. migchiel
  De VN is de slaaf van de Arabische wereld, niet van Israel. De eenzijdigheid van de VN zit hem in de toegevende houding ten opzichte van de Arabische/islamitische landen.

  ——–

  Om kort te zijn:
  – Ipv van oorlog ben ik voorstander van diplomatieke oplossingen
  – Israel is zeker niet heilig en kan wel een toontje lager zingen
  – Hamas en gelijksoortigen dienen hun energie te steken in het opbouwen van hun eigen land, cq toekomst en dienen hun kapitaal niet aan te wenden tot provocatie en terreur

  Verder ben ik het met Churchill’s voorstel eens om simpelweg een bom op die steen in Mekka te gooien en een punt te zetten achter alles wat religie is. God bestaat niet, achterlijke hersenspinsels wel.

 23. 33

  @32: Waarom hebben de Palestijnen geen recht om in Palestina te wonen? Hoeveel generaties moet je ergens gewoond hebben om het je thuis te mogen noemen?

 24. 35

  @32, Anton, degenen die zich nu Palestijnen noemen? Wat is dat voor loze fantasie? Net zoiets als zeggen: Diegenen die zich nu Nederlanders noemen en zich het recht menen toe te eigenen om in de vierkante kilometers tussen de Noordzee, Duitsland en Belgie te gaan wonen…. waar halen wij het recht vandaan? Wat verschillen we nou van de Duitsers? Niets, qua taal vormen we een dialect, qua religie, staatsinrichting en geschiedenis lopen we paralel. Bij de Palestijnen is het net zo duidelijk: ja het zijn Arabieren net als in de omliggende landen wonen. Maar toevallig woonden hun voorouders in het zogenaamde Britse mandaatgebied en niet in Transjordanie, Egypte, Syrie of Libanon! Er zijn door de Britten toch wel duidelijke volkstellingen gehouden die aangeven dat er Palestijnen waren en dus nog zijn!

  Maar leg uit, waarin zijn ze genaaid door de Arabische buren en waarom niet door Israel? Bedoel je de bezetting van de Gazastrook en WestBank door respectievelijk Egypte en Jordanie na de oorlog van 1948? Daar heb je een punt, dat was een “naaistreek”. Maar de bezetting van 1963 niet dan?

 25. 37

  Die Anton…verbijsterend dat zulke mensen zo’n plaat voor hun hoofd hebben.

  Je vond destijds zeker ook dat Mandela een terrorist was?

 26. 38

  Stickmeister, en dat van iemand die inhoudsloos is.

  Als ik zie wat Mandela in SA veroorzaakt heeft zie ik hem nog steeds als terrorist.

 27. 44

  Als ik de baas van nederland was en een oorlog zou beginnen tegen amerika zou ik ook gebruik maken van terrorisme. als wij frontaal een oorlog beginnen verliezen we die gegarandeerd. Dat is volgens mij de reden van terrorisme. Ze hebben de macht of de wapens of de hoeveelheid mensen niet om een frontale oorlog te beginnen. Dus dan ga je een oorlog beginnen door terroristische aanslagen te plegen.