Het verschil tussen de Polen en de Gulden volgens Rutte

Foto: copyright ok. Gecheckt 28-09-2022
,

De inkt van het rammelende ‘Guldenrapport’ van de PVV is nog nat en Ruttes eerste reactie is: “Ik ben nog niet overtuigd van wat ik daar tot nu toe van gezien heb.” Wacht. Even pauze. Waarom reageert Rutte? Dit rapport is net als het MOE-landersmeldpunt een eigen initiatief van gedoogde partner PVV en reflecteert niet het standpunt van het kabinet. Dus als Rutte consequent wil zijn, dan kan hij beter antwoorden: “Dit rapport is niet van de Nederlandse regering, maar van één politieke partij” en er daarna verder over te zwijgen. Maar dat deed hij niet.

“Die website is niet van de Nederlandse regering, maar van één politieke partij,” antwoordde een actief wegkijkende Mark Rutte echter wèl op een vraag om een reactie over het beruchte Polenmeldpunt. “Over Europa zijn wij het oneens en staat het partijen vrij, ondanks die samenwerking, om standpunten in te nemen, want daar zijn we het namelijk over oneens. Dat maak ik duidelijk en dat lijkt me voldoende,” lichtte Rutte zijn standpunt om zich niet uit te laten over de haatcampagne van de PVV voor de camera toe. Daarbij haalde hij voorbeelden aan over de kopvoddentax en de belediging van Erdogan, waarop hij wèl commentaar zou hebben gehad. “Wat mij betreft blijft het zo dat als ìk vind dat hij te ver gaat, dat ik daar op reageer, maar ik ga niet op alles reageren van de heer Wilders.” En vervolgens bleef Rutte de vraag van de verslaggever om zijn mening te geven ontwijken. En zelfs nu nog neemt Rutte formeel geen afstand van het meldpunt, niet in het Europees Parlement (al leek het er wel even op) en zeker niet in de Tweede Kamer. Heel Europa vindt het te ver gaan, maar onze premier kan er blijkbaar niet mee zitten.

Hiermee leek Rutte zijn eigen eerdere belofte niet na te komen. De belofte dat “het kabinet opvattingen van de heer Wilders over de Islam of over andere kwesties van commentaar zal voorzien indien het kabinet het niet eens is met deze opvattingen, en zijn eigen opvattingen ernaast zal zetten”. Duidelijke taal.

Maar komt Rutte zijn belofte echt niet na? De belofte die hij had gemaakt specificeert namelijk niet met wèlke opvattingen het kabinet het niet mee eens is. Een website die specifiek is opgezet om Oost-Europeanen aan te geven en die door praktisch alle andere EU-landen scherp wordt veroordeeld, is het niet waard om je over op te winden, laat staan om er afstand van te nemen. Maar een natte scheet als het ‘Guldenrapport’, dat eveneens overal op kritiek stuit, is het wel waard om op te reageren.

Al meer dan een halve maand blijft Rutte krampachtig wegkijken van het meldpunt en weigert hij, ondanks alle druk, er afstand van te nemen. Het is wellicht wat ver gezocht, maar het feit dat Rutte al wekenlang weigert om zich uit te spreken over de Polenwebsite van de PVV, maar wèl al commentaar levert op een flutrapport leidt tot een wat vreemde speculatie. Dat de opvattingen over de Europese Unie en de Euro nogal verschillen tussen het kabinet en de PVV behoeft geen uitleg. Maar zou het mogelijk zijn dat de opvattingen van het kabinet inzake overlast door Oost-Europeanen helemaal niet zo verschilt met die van de gedoogde partner? In dat geval zal Rutte zich inderdaad niet uit willen spreken over de Polenwebsite en staat zijn belofte tijdens de Algemene Beschouwingen nog fier overeind.

Foto: Wikimedia Commons

Reacties (8)

#1 PietjePuk

Heb gisterenavond met Rutte een pilsie gedaan. Hij gaf aan dat hij het Polen meldpunt een beetje onzinnig vond maar dat we de overlast die ze veroorzaken ook serieus moeten nemen. Verder baalde hij een beetje van het grijze weer en hoopt hij dat de lente snel begint. Vandaag is er gelukkig weer groene thee in het Catshuis gaf hij nog aan want die was opeens op gisteren. Zo nu weet je wat Rutte vindt en kan je weer een ander fijn stukje gaan schrijven. Toedeloe

  • Volgende discussie
#1.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #1

lol, broertje van Van der Kwast (van de espresso) zeker?

#2 InvertedPantsMan

De meeste VVDers die ik ken zijn van mening dat Oost Europeanen braaf voor een kut loon kut werk moeten doen hier en anders z.s.m. weer oprotten. Nogal wiedes dat Rutte niet te hard van leer trekt over de website van wilders. Hoe minder hij er over zegt hoe beter. Zijn partij is namelijk hoofdverantwoordelijke voor hun aanwezigheid in ons land.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 TDC - Reactie op #2

De meeste VVDers die ik ken zijn van mening dat Oost Europeanen braaf voor een kutloon kutwerk moeten doen en de PVDA voor hun sociaal welbevinden moet zorgen. Zo worden de VVD en in hun kielzog de PVV groot.

#3 Sjiek

Tsja inconsistentie. In principe is dat geen nieuws als we het over de politiek hebben.

Beetje sideshow artikeltje. Rutte heeft zich met zijn zwijgen over het Moepunt behoorlijk de vingers gebrand. Nu reageert hij wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 AntonB

Ik moet eerlijk zeggen dat de politiek snel geleerd heeft van Rutte. In plaats van een als een kip zonder kop te reageren en het rappport weken in de belangstelling te houden, reageren ze net als Rutte met een korte afwijzing. Als ze dit volhouden kan het Wilders wel eens stemmen gaan kosten.

Interessant is het dat net als het meldpunt ook dit PVV standpunt oorspronkelijk van de SP komt, die er aanmerkelijk minder publiciteit mee gescoord hebben. Het is het bewijs dat Wilders flink profiteerd van de overdreven reaktie’s en aandqcht van zijn collega partijen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Spam - Reactie op #4

Of de media hebben geleerd. Als media vragen blijven stellen, hebben politici vaak de neiging om te blijven antwoorden. Als er geen vragen meer komen, bloedt een onderwerp snel dood.

#5 pedro

Hij moet natuurlijk eerst toestemming vragen of hij mag reageren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie