het Saillant | Links moet Rutte-1 iedere steun onthouden

SaillantLOGODe (linkse) oppositie moet weigeren om met Rutte-1 samen te werken.

Rutte roept de oppositie op om constructief met zijn kabinet samen te werken. Op zich logisch, want er valt immers wat de halen voor de oppositie gezien de wankele basis van de gedoogconstructie. Rutte pretendeert hiermee min of meer een handreiking te doen naar links, maar iedereen weet dat het er geen is. Rutte heeft de oppositie gewoon hard nodig, want de PVV heeft weliswaar aangegeven het kabinet niet te laten vallen over zaken die in het regeerakkoord staan, maar dat betekent nog niet dat ze de inhoud van het akkoord dus ook klakkeloos steunen.

De oppositie moet Rutte lekker laten zitten met zijn gebakken peren. Links heeft er geen enkel belang bij om dit kabinet op punten te steunen, sommige linkse stokpaardjes zijn al in goede handen (met dank aan de PVV) en voor de rest: als het kabinet eenmaal gevallen is dan zien we wel verder. Er zijn namelijk goede redenen om Rutte geen vinger, laat staan een hand te geven:

• Het regeerakkoord is het recept voor een economisch drama, alleen hard bezuinigingen maar zonder enige structurele hervormingen. Dit heeft niets te maken met andere keuzes, maar simpelweg met slecht beleid. Alle vooraanstaande vaderlandse economen van links tot rechts hebben dit bevestigd.

• Principieel vindt links dat er niet met de PVV geregeerd zou moeten worden. Deze gedoogconstructie verleent legitimiteit aan het verwerpelijke gedachtegoed van Wilders en de zijnen. Hulp van de linkse oppositie aan Rutte-1 doet de facto hetzelfde. Dergelijke steun van links in ruil voor kleine successen is daarmee ook gewoon hypocriet.

• Hoe erger dit visieloze kabinet faalt, hoe beter voor de oppositie. Nieuwe verkiezingen=nieuwe kansen. Zeker als de puinhopen van rechts resteren.

Links moet er alles aan doen om dit kabinet een kortstondig leven te bezorgen en Rutte met de puinhoop te laten zitten. Hierbij mogen de handschoenen best af. Rutte heeft deze week in de zaak van de twee paspoorten al laten zien er geen enkele moeite mee te hebben zijn ‘draai’ te vinden als lijdend voorman van Hypocriet-1. Links moet juist daarom ook niet roomser willen zijn dan de paus. Het is politiek, het is een spel om de macht en dat speel je om te winnen. Rutte, Verhagen en Wilders hebben dat prima begrepen en links moet dat ook maar eens doorkrijgen. Dus iedere volgende keer dat Rutte om steun vraagt voor een voorstel, dan moet links zeggen:

“Mark, jij wilde dit kabinet toch zo graag? Prima hoor, maar los het dan ook zelf maar op.”

 1. 2

  Nieuwe verkiezingen ≠ nieuwe kansen, maar betekent 40+ zetels voor Wilders.
  Welke linkse stokpaardjes zijn gecoverd door de PVV? Behalve dan alles dat valt onder “zonder enige structurele hervormingen”?

 2. 3

  Tsja, als er wat te halen valt, met name op het gebied van de HRA, dan zou het dom zijn om overal nee tegen te zeggen – vooral voor de “Paars+”-partijen.

  Bovendien: nu het CDA naar rechts opgeschoven is, zou het electoraal ook dom zijn om het midden niet in te nemen. Vooral als inderdaad de kille domheid van de bezuinigingen duidelijk wordt en veel bezuinigingsposten als Europa en het verkleinen van het ambtenaren apparaat niet helemaal gehaald gaan worden. Daar kun je nu al vergif op innemen. Dan liggen er kansen voor “links”.

 3. 4

  @2
  Dan wordt hij misschien gedwongen om verantwoordelijkheid te nemen. Lijkt me niet zo slecht.
  De linkse stokpaardjes van conservatiever links inderdaad.

  @3
  Er valt niets te halen op het gebied van HRA, zoveel is toch wel duidelijk?

 4. 5

  Als ze niet samenwerken, is het effect dan niet gewoon dat er vier jaar niets gebeurt? Of het kabinet valt of niet hangt toch niet af van linkse steun?

 5. 6

  @4 “Er valt niets te halen op het gebied van HRA, zoveel is toch wel duidelijk?”

  Ik weet het niet. Het hangt er allemaal maar van af hoe sterk de band met de PVV is. En als de huizenmarkt stabiliseert en de beoogde bezuinigingen niet haalbaar blijken, dan moet het toch ergens vandaan komen. En zo héél veel populistische maatregelen (die de roomblanke middenklasser ontzien) zijn er niet meer.

  Het hoeft ook niet meteen door direct op de HRA te bezuinigen, maar het zou bv ook kunnen in de vorm van het aanscherpen van regels voor het afsluiten van hypotheken (zoals Hoogenvorst het laatst voorstelde – max 100% van de waarde lenen). Dan kunnen ze aan hun kiezers verkopen dat ze niet aan de HRA getornd hebben, maar dan dalen de overheidsuitgaven wel.

  Ik hoorde laatst zelfs iemand van de makelaarsvereniging zeggen dat hij niet blij is met het beleid van Rutte1 omdat iedereen weet dat er ooit iets zal moeten gebeuren en de onzekerheid hiermee boven de markt blijft hangen.

 6. 8

  @4: ik wil niet weten welke reactionaire en rancuneuze wetgeving we aan die periode van ‘verantwoordelijk nemen’ gaan overhouden.

 7. 9

  Juist vooral op in gaan, maar alleen als er ook wat te halen valt, bijvoorbeeld op gebied van milieu, hra, of een human asiel en integratiebeleid.

 8. 12

  Geef Rutte geen strobreed ruimte, laat hem maar lekker de vingers van rechts Nederland aflikken. Daarbij is een ding echter wel van het allergrootste belang:

  De progressieve partijen moeten zich NOOIT in de schoenen laten schuiven dat ze alleen maar uit een soort pesterij plannen van het kabinet tegenhouden. Stel dat Rutte met een voorstel over duurzame energie komt en de PvdA tegenstemt, dan kan hij de PvdA verwijten haar principes niet te volgen. Om dit te voorkomen, moeten de progressieven met duidelijke alternatieven komen en deze ook aan Rutte voorstellen, in dit geval op het gebied van duurzame energie (maar ook op alle andere terreinen). Zo kunnen ze niet in de negatieve hoek gedrukt worden.

 9. 14

  Helemaal mee eens, maar… Ziet iemand Job Cohen dit doen? Die man is veels te aardig, zou een prima premier zijn, maar als oppositieleider from hell volkomen ongeschikt. Links lijkt het kunstje ‘zieken om de macht’ niet te beheersen, ze gaan te veel uit van het rationele en ‘we komen er samen wel uit’. Daar gaan Rutte c.s graag gebruik van maken. De linkse oppositie heeft een gemene klootzak of een evil bitch nodig die over lijken gaat, CDA en VVD hard in de handen van de PVV (en de SGP) drijft, Rutte I volkomen verantwoordelijkt maar voor alle shit, en waar nodig wat messen in ruggen steekt én ronddraait.

  Of klinkt dat iets te bloeddorstig?

 10. 15

  “De linkse oppositie heeft een gemene klootzak of een evil bitch nodig die over lijken gaat, CDA en VVD hard in de handen van de PVV (en de SGP) drijft, Rutte I volkomen verantwoordelijkt maar voor alle shit… Of klinkt dat iets te bloeddorstig?”

  Nee, maar het eind doel zou wel moeten zijn om Rutte met zijn VVD los te weken van the Dark Side. There is still some good in him ;-) De gedoogconstructie biedt die ruimte ook.

 11. 16

  Alsof wel of niet meewerken ook maar iets oplevert.
  Komt de steun er wel, is het alsnog de schuld van Links. Bij geen steun is het HELEMAAL de schuld van links.

  Het mooie van Bruin 1: geen plan, geen visie, geen principes, geen durf. Alles wat daar op moet lijken moet van de oppositie komen dus alle onbedoelde resultaten door samenwerking zal ook door de oppositie komen.

 12. 17

  @15: Daar gaat het juist fout, denken dat Rutte/de VVD nog te redden zijn, als links maar vriendelijk en constructief genoeg is. De VVD is een gewoon een eng rechtse neo-conservatieve club, waarbij liberaal alleen betrekking heeft op de eigen vrijheid.

  Rechts polariseert hard, drukt de eigen agenda door, maar links mag wel even bukken als er iets over het midden geregeld moet worden. Die vlieger gaat niet op, zo laat je je toch niet gebruiken? Nou ja, 100% wat de OP zegt eigenlijk.

 13. 18

  @17 Je kunt het ook omdraaien: als je ergens een wig tussen de partijen van dit kabinet en de gedogers wilt drijven (of een houten staak in hun hart), dan biedt de gedoogconstructie de zwakste plek daartoe.

  Either way: Je op je eigen flank terugtrekken werkt dan niet.

 14. 19

  Het geflirt van de afgelopen decennia van links met rechts moet verboden worden. Het is voor menig minder bedeeld kiezer een reden om aan te nemen dat er voor hen iets te halen is bij rechts. De rechter vleugels van links moeten terug naar school om weer te leren wat links eigenlijk is en om de huidige grijze kleur weer te laten herleven in knalrood. Tot dan zijn alle interacties met rechts ongewenste intimiteiten.

 15. 20

  @17, Ik had een paar jaar geleden nog een redelijk hoge pet op van Rutte, de man van ‘groen rechts’. In de strijd met vrouw Verdonk toonde hij zich een redelijk liberaal leider, een tikje progressief, voor rede vatbaar.

  Ergens in de afgelopen drie jaar is het faliekant misgegaan. Ik hoopte nog wat van die oude Rutte terug te zien bij de formatie-besprekingen van Paars+, maar hij lijkt definitief in de modderige kuil te zijn gestapt, die vrouw Verdonk voor hem had achtergelaten, jaloers en geilend op het electorale succes van heer Wilders.

  Paars+ had Rutte uit die beerput kunnen halen, maar hij verkoos ervoor om in de dunne drijfmest te blijven zwemmen, zich niet bewust zijnd, dat die dampende geuren nog héél lang om hem heen blijven hangen.

 16. 23

  @4/ Hal

  “@3
  Er valt niets te halen op het gebied van HRA, zoveel is toch wel duidelijk?”

  Euhm, jawel.

  http://papefonds.nl/

  Pleister op de wond?

  http://www.verenigingvanfondsen.nl/activiteiten-publicaties

  Er zijn veel van dit soort fondsen in NL actief. Met name in/ rond Den Haag. Schulden? Daar?

  Richt een fonds op, verzoek alle NL’ers een bescheiden bijdrage hieraan te schenken (Yoj! Fiscaal aftrekbaar! Zelfs voor hen die bereid zijn om afstand te nemen/ doen van hun HRA voordeel. De media sjei ut zelf.), – 1 Euro zou welkom zijn!?

  Voor zover ik begrijp gaan er miljarden (10+) om in deze waanzin.

  http://www.humanitas.nl/project/meedoen-in-de-maatschappij/hulp-bij-thuisadministratie

  Etc. link.

  Uitzetting/ afsluiting energie kan voorkomen worden, enkel met het oprichten van dit fonds! ~Laat staan de emotionele druk van, -zowel-, schuldenaar als hulpverlener. Simpel, inderdaad!

  Vrijwilligers van, -onder andere-, Humanitas ervaren dagelijks hoe lastig het is om hulp te bieden, – daar waar het nodig is (lol)

  http://www.hazewinkelfonds.nl/organisatie.html

  “Vermogen: € 3.000.000, waarvan € 1.500.000 als startkapitaal beschikbaar is gesteld door het Nieuwsblad van het Noorden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van dat dagblad.”

  (Ooh, Wolters Noordhof <3)

  Met de juiste PR routine, kan dit een behoorlijke impact geven.

  Proof me wrong!

  Oooh../disclaimer: bovenstaand is aantoonbaar mijn idee. Vraag ER maar. Ik mis enkel een subtiele middelvinger, richting de PVV & GW persoonlijk. (/melij) ;-p

 17. 25

  1) wie is links in deze?
  2) wat had links moeten doen?
  3) waarom is links verantwoordelijk?

  Ik zal het zelf vast beantwoorden:

  1) waarschijnlijk iedereen die niet de PVV of VVD is
  2) de puinhopen opruimen/minder buitenlanders hierheen halen
  3) “dit land wordt al decennia lang geregeerd door een linkse kliek”

 18. 26

  wel ja, enige tijd geleden werd er hier om het hardst geroepen dat links en rechts niet meer bestaat, nu gooien we vrolijk weer olie op het links rechts vuurtje.( omdat het nu toevallig wel in het desbetreffende straatje past?)Het zal vast en zeker hullie’s schuld zijn…

 19. 27

  Rutte wordt onderschat ter linkerzijde lijkt het.

  Stel..een wetsvoorstel waar eerder “links” het hoofd heeft gestoten wordt ingediend..dat gaatie doen..en dan hoe te reageren?

  Cohen, de nieuwe Van Thijn (heb ik al eerder gesteld) is not fit 4 the Job.

 20. 28

  @25. Tuurlijk niet, man gekkie, dat was een grappie, je moet niet zo snel happen.

  Naar mijn idee kan je wel kijken waarom het electoraat op een bepaalde manier stemt. Alleen in de verdediging is niet sterk, welke aanval en hoe op te zetten is de vraag. Moet eerlijk zeggen dat ik daarin Eddy Terstall wel interessant vind.

 21. 29

  Zelf, ongeacht mijn politieke ziel, vind het wel verfrissend zo. Alle lijken uit de kast, lekker vuurwerk (wat door PvdA Minister Cramer bijna verboden is, tussen 10 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts op een avond per jaar en dan slechts sterrtjes). Ik verheug me al op de komende debatten, nadat ter linkerzijde de wonden zijn gelikt en geheeld wordt het weer zoals het moet..vuurwerk.

 22. 30

  Het is voor links een dom en ondemocratisch idee om dit dit kabinet zo veel mogelijk tegen te werken en zo de polarisatie op de spits te drijven. Als het kabinet valt puur op de rancune van links wordt rechts alleen maar sterker, waarschijnlijk wordt Wilders de allergrootste en daar zitten we helemaal niet op te wachten.

  Mocht links het in de toekomst nipt redden, het is niet uit te sluiten dat dat ook alleen nog maar in een gedoog situatie kan, dan kunnen ze op die manier rekenen op een maximale tegenwerking van rechts en hebben we net als in een bananen republiek om het half jaar verkiezingen. Midden kabinetten worden dan langzaam onmogelijk en elk links kabinet zal de maatregelen van rechts terug draaien en vice versa, zodat we helemaal geen steek meer vooruit komen.

  Het gaat echter niet gebeuren links is sowieso te verdeelt en bovendien vinden ze het wel comfortabel dat dit kabinet de hete economische kastanjes uit het vuur haalt. Ze weten ook we dat dit moet gebeuren en zo hoeven ze hun vingers niet te branden. Job Cohen was niet voor niets zo eager om nu niet te hoeven regeren, die gaat lekker in de oppositie wachten tot het grootste puin geruimd is en hij rechts overal de schuld van kan geven. Opportunistisch als de PvdA is zal het gewoon braaf met het CDA en de VVD gaan samenwerken als er voor hun wat te halen valt, eigenlijk zal er wat dat betreft niet zoveel veranderen met de afgelopen 50 jaar.

 23. 33

  En dan nog dit..Schilderij 1913 lib-1 verdwenen in een vuilcontainer (.) ..wat doorzichtig. Voor mij mag Jan de Jong naar de kapper en dan op de strontkar ;)

 24. 34

  @32: Da’s niet helemaal waar. We mogen straks 130 rijden, en dan zijn we allemaal wat eerder op ons werk. Kunnnen we ook later weg, dus langer werken, wat retegoed is voor de economie en de groei!

 25. 35

  PVV, Powned, GS en Telegraaf voeren een succesvolle, McCarthy-eske hetze tegen Links waarin feiten ondergeschikt worden aan meningen.

  Het klimaat is al lang veranderd. De polder is verzopen, maar Links blijft hopeloos verdeeld en anachronistisch fatsoenlijk doordweilen.

  Links, of de politieke stroming die verantwoordelijk is voor het algemeen- en vrouwenkiesrecht, arbeidersemancipatie en stakingsrecht, dekolonisatie, vrouwenemancipatie, uitgebreide sociale voorzieningen, recht op levensbeeëindiging en het homohuwelijk, mag zich niet laten ringeloren door een verwend, verveeld, ongeinteresseerd electoraat.

  Een beetje méér polarisatie kan daarom geen kwaad. Waar blijft het Deltaplan tegen de Rechtse Golf?

 26. 36

  Nou nou Bullie..is dit niet een tit 4 tat..hetzes?..zooo oldskool.

  Zelf, if i may, vond ik als linkse medemens het gedrag van mijn politieke invalshoek afgelopen periode enigszins beschamend.

  Een kromme haven heeft als gevolg dat bij getijden de golf wordt versterkt (eigenvector)..een knoop opwerpen is een beter instrument…phi is nul, maar dat begrijpt Job niet.

 27. 37

  Maar je zou denken dat links, zoals Bullie aantoont, meer krediet verdient.

  Van het electoraat waar het voor gevochten heeft, zelfs als er veel op aan te merken valt.

  Ondankbare honden zonder historisch besef.

 28. 38

  “Ondankbare honden”..das nu precies de badinerende faux pas die gemaakt wordt binnen het “linkse gedachtengoed” @parallax…touché..not.

 29. 40

  @30. Welke grote economische kastanjes gaat rechts uit het vuur halen? Hervormingen doen ze vrijwel niet vanwege de sociaal-conservatieve CDA en Wilders. Wel gaan ze bezuinigen, ordinair rechts bezuinigen, op de zwakkelingen in onze maatschappij. En dat kan zelfs want de grootste groep in Nederland heeft een vaste baan en/of eigen huis, dus die mensen moet je enigszins buiten de klappen houden. O ja de migranten kunnen ze pakken, want ze hebben het dankzij Wilders voorelkaar gekregen dat we de etiquetten minderheden-criminelen als het ware door elkaar zijn geschud voor veel Nederlanders. Ach, dan kan van die criminelen/minderheden wel geld af, zie je bij de reacties bij de Televaag staan.

 30. 41

  Om toch even te prikken:
  vlgs LINKS: Rechts is fascistisch, en links is bezig met het goede nl. de arbeider meer rechten etc. te geven.
  vlgs RECHTS: Rechts is liberisme/libertarisme/ofzoiets en links is een geitenwollensokkenhobbie die nergens toe leidt.
  .
  Ik ben geen fan van Wilders, maar ik word wel een beetje spuugzat van het gespuug van links op alles wat rechts is. Wees nou eens een democraat en accepteer dat het volk rechts heeft gestemd.

 31. 43

  @41.

  “Wees nou eens een democraat en accepteer dat het volk rechts heeft gestemd.”

  Hahahhaha, ik lig in een deuk. Het CDA is niet geheel rechts, of heb je dat gemist, dus heeft het ‘volk’ niet in meerderheid rechts gestemd. Dat je spuugzat wordt van het gespuug is jouw eigen probleem.

 32. 44

  @30 “Het is voor links een dom en ondemocratisch idee om dit dit kabinet zo veel mogelijk tegen te werken en zo de polarisatie op de spits te drijven.”

  Juist, dus rechts moet, wat links niet mag, omdat het ondemocratisch en dom is…. joh!

  “Mocht links het in de toekomst nipt redden, het is niet uit te sluiten dat dat ook alleen nog maar in een gedoog situatie kan, dan kunnen ze op die manier rekenen op een maximale tegenwerking van rechts en hebben we net als in een bananen republiek om het half jaar verkiezingen.”

  Goeie beschrijving van de afgelopen 10 jaar!

  “Midden kabinetten worden dan langzaam onmogelijk en elk links kabinet zal de maatregelen van rechts terug draaien en vice versa, zodat we helemaal geen steek meer vooruit komen.”

  Probeer links en rechts eens om te wisselen in bovenstaande qoute, je lacht je rot!

  “Het gaat echter niet gebeuren links is sowieso te verdeelt en bovendien vinden ze het wel comfortabel dat dit kabinet de hete economische kastanjes uit het vuur haalt.”

  Dat is de grap, de hete kastanjes koelen alleen maar af, meer niet. Oh, en verdeelt met een t ipv een d? VMBO?

  “Job Cohen was niet voor niets zo eager om nu niet te hoeven regeren, die gaat lekker in de oppositie wachten tot het grootste puin geruimd is en hij rechts overal de schuld van kan geven.”

  Vul voor Job Cohen Geert Wilders in en je hebt het plaatje compleet….

  “Opportunistisch als de PvdA is zal het gewoon braaf met het CDA en de VVD gaan samenwerken als er voor hun wat te halen valt, eigenlijk zal er wat dat betreft niet zoveel veranderen met de afgelopen 50 jaar.”

  Uhuh. De PvdA: the root of all evil, man ga toch je moeder pesten. Of kom met een beargumenteerd historisch correct verhaal. Nu zet je alleen jezelf voor lul.

 33. 46

  Ik ben geen fan van Wilders, maar ik word wel een beetje spuugzat van het gespuug van links op alles wat rechts is. Wees nou eens een democraat en accepteer dat het volk rechts heeft gestemd.

  LOL.

  Sinds ‘Pim’ is alles structureel de schuld van links, en LINKS moet ophouden met spugen?

  Ik probeer af en toe alleen wat historisch besef te creeeren, maar dat is een gebed zonder einde.

 34. 48

  Geen root of all evil, de politieke realiteit. ““Opportunistisch als de PvdA is zal het gewoon braaf met het CDA en de VVD gaan samenwerken als er voor hun wat te halen valt, eigenlijk zal er wat dat betreft niet zoveel veranderen met de afgelopen 50 jaar.”” geldt voor elke partij..het is heen en weer, wisselgeld hier en dan daar..niets nieuws onder de zon.

  Deze combinatie zal, mijnsinziens het wel even uithouden, het eventuele toekomstige alternatief is de bondingfactor.

 35. 51

  @parallax: Dat zie je toch verkeerd. De handvol PVV-stemmers die ik persoonlijk ken zijn meer een soort rechtse sociaal-democraten dan nationalistische liberalen. Ze vinden publieke voorzieningen belangrijker dan (lage) belastingen, maar ze willen alleen niet delen met asielzoekers en grotestads intellectuelen.

  Hedendaags links is niet verantwoordelijk voor het vrouwenkiesrecht, de veertig urige werkweek, het algemeen ouderenpensioen etc (ook @Bullie). Daarnaast heeft ook rechts veel elementen van de verzorgingsstaat overgenomen.
  Dus het is nogal wiedes dat “rechtse sociaal-democraten” niet meteen naar links kijken.

 36. 52

  Hedendaags rechts is helemaal nergens verantwoordelijk voor, dus het kan verkeren. Maar het is dus maar de vraag wat rechts is, verder ken ik een handvol PVV-stemmers die er weer totaal anders over denken, de strekking is echter vaak: wel vangen, niet betalen, en alleen ‘ons soort mensen’

  Een schizofrene vorm van nationaal-socialisme.

 37. 53

  Dat kan meneer Rutte wel willen, maar misschien is het dan tijd om eens wat van de stekeligheid t.o.v. links in het verleden terug te nemen. Het zou een mooi begin zijn, als die ridicule paspoort-affaire eens kon worden afgesloten met een fraai verwoord excuus, bijvoorbeeld.

 38. 54

  @52: Er is natuurlijk geen architypische PVV-stemmer. Maar, gezien de grote winsten van de PVV in voorheen PvdA gebieden, vermoed ik een deel van de achterban niet geheel doof is voor een sociaal-democratische boodschap. Ze hoeven hem alleen niet te horen van een carrierepoliticus a la Diederik Samson. Punt is: de kreet “wij hebben zoveel voor jullie gedaan hoor!” werkt niet in de 21e eeuw.

  Hedendaags rechts is verantwoordelijk voor dure huizen en Nederland Belastingparadijs (voor grote bedrijven dat is).

 39. 56

  Maar dat is een dooddoener… SP-stemmers stemmen tegen verandering die voor hen nadelig lijkt te zijn. Niet iedereen is een kosmopoliet of wil dat uberhaupt zijn.

 40. 57

  Bijvoorbeeld: arbeidsmigratie van Oost-Europeanen is geen zegen voor de onderkant. Nu kan je zeggen “maar wel voor de gehele economie”, maar de vraag is dan: ben je echt sociaal/links denkend?

 41. 58

  @JSK; Hedendaags (laten we zeggen: de afgelopen dertig jaar) rechts is verantwoordelijk voor de grondwet-herziening van de jaren tachtig met daarin de discriminatie-tekst, een verplichte ziektekosten-verzekering voor iedereen (ongeveer dezelfde als die in de VS, waar iedereen in links Nederland over juicht), een herziening van de vreemdelingen-wet op basis van het werk van Job Cohen, verscheidene versimpelingen van het belasting-stelsel, wetgeving over abortus (ha!), en de wet op de studie-financiering. Echt, met zulke vijanden heeft links geen vrienden meer nodig.

 42. 59

  Helemaal mee eens.
  Laat ze het lekker zelf uitzoeken.
  Zolang pech wordt geprivatiseerd en er zaken worden gedaan met een moreel verwerpelijke lapswans is er toch geen winst te behalen.

 43. 60

  Aangaande de titel van deze post.

  We bevinden ons in woelige wateren, als Links , vanuit rancune, alle voorstellen vanuit de gekozen regering afbrand/schiet..ondanks dat het iets is vanuit de eigen onderbuik van doen heeft.. zou het wel eens tot gevolg hebben dat..vallen en opstaan..links te pletter valt..voor lang..en dan?

  ps” links en rechts bestaan niet, waarom komt dat elke keer weer ter tafel.

 44. 61

  @60
  Larie, je onderschat het slechte geheugen van de kiezer. Daarbij is volgens ‘rechts’ alles toch al de schuld van ‘links’ of ‘links’ er nu iets mee te maken had of niet. Dan kun je er wellicht beter ook verantwoordelijkheid voor nemen.

  ps Links en rechts zijn een relatieve indeling en niet statisch. In dit geval weet iedereen precies wie ik bedoel.