het Saillant | Dichter bij het Vaderland

SaillantLOGODe Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr heeft met zijn gedicht “Mijn nieuwe vaderland” het opgenomen voor het énige land wat ik mijn vaderland zou willen noemen: de democratische rechtsstaat waarin iedere burger gelijk wordt behandeld en waar vrijheid en broederschap kernwaarden zijn.

Eindelijk weer een Dichter des Vaderlands naar mijn hart! Na de onbenullige Sinterklaasversjes van wijlen Driek van Wissen en het gluiperig volksmennen van Gerrit Komrij hebben we met Ramsey Nasr een kosmopolitisch denker op deze positie. Zijn nieuwste gedicht “Mijn nieuwe vaderland” geeft het Gesundes Volksempfinden terecht een trap onder de kont en ja dat doet pijn bij de firma stokebrand (door Komrij ooit nog ‘een verzetskrantje’ genoemd). Nasr, zoon van een Palestijnse islamitische vader en een Nederlandse katholieke moeder vraagt zich af of hij volgens de leer van Wilders nu een ongewenste moslim of verachte grachtengordel is? Nationaal-populistische pers die huilie huilie doet om het woord fascist kan de boom in, als Wilders geen fascist is dan bewijst hij het maar.

 1. 1

  Gisteren zat de dichter bij Pauw en Witteman en gaf hij een keurige verdediging van zijn etiket Fascist.
  Natuurlijk kun je er over twisten of dat wijs is in een politiek vertoog, maar Ramsey Nasr mag zich toch ook nog wel op een beetje artistieke vrijheid beroepen?
  Blok (VVD) vond zich geroepen Wilders te verdedigen, maar een groot succes was dat niet, want de dichter had er echt over nagedacht.

 2. 2

  Wat is in godsnaam een dichter des Vaderlands, is dat een regeringsfunctie?

  Wat het 2e betreft, als hij een fanatiek Hamas aanhangers is die vindt dat alle Joden uitgemoord moeten worden is hij het eerste, verdient hij meer dan 3x modaal, maar doet hij net of hij empathie heeft voor de zwakkeren omdat dat zo lekker modieus bekt in zijn vriendenkring dan is hij het 2e. Anders is hij een gewone boze burger die zichzelf een excentrieke titel heeft toegedicht.

 3. 3

  Ik vond het nogal een ‘huilie-huilie’ gedichtje van een gefrustreerd en verslagen linksmens….KOTS!

  Natuurlijk vinden ze het hier (weer) een held.

 4. 6

  @ Carlos: dus als ik iemand een fascist noem, dan heb ik gelijk totdat die persoon heeft bewezen geen fascist te zijn?

  Rare redenering.

 5. 7

  Prachtig gedicht trouwens, zou wat mij betreft als beginselverklaring voor het weldenkend, dus niet-discriminerend, deel der natie beschouwd kunnen worden.

 6. 8

  ik vind het verschil met “De binnenring van Holland” niet zo groot:

  Denkend aan Holland
  zie ik waardepapieren
  snel door begerige
  vingers gaan,
  rijen op koopwaar
  geile batavieren
  als droge pruimen
  op de kansel staan;
  en in de geweldige
  bankcatacomben
  de hoererijen
  met de krugerrand,
  biljetten aan toonder,
  bigotte mores,
  erfgoed, vermolmend
  in fiscaal verband.
  De lucht hangt er laag
  en de geest wordt er langzaam
  in parlementaire
  dampen gesmoord,
  en op alle terreinen
  is de stem van de koopman
  met zijn ethische krampen
  het meest een het woord.

  van Komrij ja, met dank aan Marsman.

 7. 10

  @6: Nee, als jij iemand een fascist noemt met onderbouwing van jouw standpunt, dan heb jij gelijk totdat die persoon het tegendeel kan onderbouwen. Maar we moeten eens van het taboe af dat je een Fascist geen Fascist mag noemen.

 8. 11

  Ik vind de gedichten van Komrij mooier / rijker. (ironie is niet de meest poetische stijlvorm) Maar over smaak valt niet te twisten (ofzoiets).

 9. 12

  En zo’n flapdrol is dichter des vaderlands, flink bezuinigen op de kunst want dan wordt ons dit misschien bespaart. Verbeter de wereld maar begin met jezelf, je ware afkomst is te raden.

 10. 14

  Wat zo slap is van de PvdA is dat ze niet meer openlijk over het belang en de waarde van diversiteit praten. Toen voor de Gouden Eeuw de Mediterrane Joden mety hun handelsnetwerken naar Nederland vluchten, de Protestanten uit Frankrijk, Belgie en Duitsland naar Nederland kwamen, toen hadden ze ook de deur kunnen dichtgooien, en dan zouden we voor altijd zonder Gouden Eeuw gebleven zijn. De Turkse ondernemers met hun netwerken naar arbeidsintensieve productiecentra in Turkije, naar agrarische periferieen aan de Middellandse Zee, en de netwerken van Marokkanen en Turken binnen Europa, zijn niet de enige handelsnetwerken waar we van profiteren, natuurlijk zouden we tegenwoordig wel veel meer moeten concentreren op hogeropgeleiden uit Azie voor immigranten. Maar die ‘multiculti’ is cruciaal voor toekomstige groei, en daar hoort tolerantie bij, en die is zoek. Ook Cohen hoor ik niet de trom slaan over tolerantie en diversiteit, die is teringbang om af te gaan, lijkt het soms wel.

 11. 15

  Prachtig gedicht,misschien moeten we dat tijdelijk als volkslied instellen( het origineel was namelijk ooit het volkslied voor het Wilhelmus dat werd). Tot de fascisten weer verdreven zijn.

 12. 17

  En zo’n flapdrol is dichter des vaderlands, flink bezuinigen op de kunst want dan wordt ons dit misschien bespaart.

  zo te lezen heb je vooral bespaard op je opleiding.

 13. 20

  Ik zag gisteren de dichter des vaderlands en vond het een beschamende vertoning. Hij verwijt mensen dat ze discrimineren om vervolgens een haatdragend gedicht uit te kotsen over mensen die democratisch gekozen zijn. Indirect kotst hij dus ook over de mensen die gekozen hebben. Deze regering, hoewel ik het niet met alles eens ben, werken ten minste voor hun geld. En hoeveel subsidie ontvangt deze rijmpjesmakende haatzaaier van diezelfde regering ( gelukkig snel over) en belastinggeld van ons.
  Meneer in een democratische rechtstaat woont u, en de regering is democratisch gekozen.

 14. 21

  Deze regering, hoewel ik het niet met alles eens ben, werken ten minste voor hun geld.

  Meneer of mevrouw kritisch, mag ik u vragen: de vorige regering werkte niet voor haar geld?

 15. 22

  Fraai verwoord en toch vlijmscherp. Me dunkt dat het een fraai gedicht is.

  Caprio: indeed. Ze zouden er bijvoorbeeld eens op kunnen wijzen dat veel Turken buitengewoon goed geintegreerd zijn – en relatief vaak ondernemers, dat moet Rutte toch aanspreken. Door weg te duiken zal de PvdA de aanvallen van Wilders (en in zijn schaduw een fijn meeprofiterende Rutte) zeker niet kunnen pareren. Er zijn heel veel Nederlanders die met of zonder tweede paspoort in niets behalve hun religie verschillen van de lelieblanke middenstanders die nu suggereren dat het allemaal anders gaat worden.

  Ik snap trouwens niet dat Wilders niet wordt aangevallen op zijn opmerkingen over het einde van de macht van de linkse kerk. “Welke kabinetten waren dan links, meneer Wilders?” “Ach, Paars. Van welke partij was u toen ook alweer?” “En die Haagse elite, hoe lang zit u nu in de Kamer?” “Hebt u al eens iets anders gedaan?”
  Negeren werkt toch al een hele tijd niet…

 16. 23

  Henrik, interessant wat u opbrengt in #8:

  maar ik lees in de volgende strofen van Komrij toch een duidelijke afkeer van de ‘ethiek van het establishmen’t (lees: gij zult geen moslims deporteren en van dat alles waarvan wij ooit zeiden ‘dit nooit meer…’)

  en op alle terreinen
  is de stem van de koopman
  met zijn ethische krampen
  het meest een het woord

  Komrij schurkte tegen de islamofoben aan en was onverhuld enthousiast over Geenstijl. Een soort misplaatst doorgeschoten provo gedrag, rellen en slopen zonder de consequenties ervan te willen overzien.

  en ja dat gedichtje ‘de zittende politicus’ daags naar de moord op Fortuyn was -in de gespannen sfeer van toen- in feite een oproep aan het volk om eens flink met hooivorken en stenen op Melkert en Kok los te gaan. Lees ‘Geschiedenis van Nederland in twaalf moorden’ van Jan Blokker & Zn. er maar op na.

 17. 24

  Wat een zegen dat de nieuwe regering gaat bezuinigen op kunst en natuur, dan verdwijnen figuren zoals Ramsey Nasr,want aan onzin hebben wij niets, dus Ramsey wat dimmen, misschien blijf je dan subsidie houden ( ons belasting geld )

 18. 26

  Carlos, ik zal zo vrij zijn om hier antwoord op te geven.

  Werken deed de vorige regering wel hoor.(behalve dan die paar dagen dat ze het land in gingen om te luisteren naar de burger)

  Het verschil zit hem in het feit dat de vorige regering vooral werkte aan onzin die niets opleverd maar wel een hoop geld en moeite koste. Dan maakt het niet meer uit hoe hard je werkt, want je schiet toch niets op. Sterker nog, hoe harder hun ‘werkten’ hoe meer schade ze aanbrachten.

 19. 29

  @19: Het is de impliciete bedoeling. Zie ook #24. Je vraagt je af wat de heren nog meer aan een dichter willen onttrekken als hij zich niet laat afschrikken door een subsidiestop. If you tolerate this…

 20. 30

  @Carlos#23 wtf … dat is wel een beetje teveel praten in termen van goed en fout … for or against us / them …

  Niks over de poezie.
  Kulturkammer jijbak pot verwijt ketel.

  NB gedicht is uit 1981 …
  En het betreft ZA apartheid (krugerrand), zo politiek correct als het maar zijn kan …

 21. 31

  Weet iemand trouwens of Nasr van Christelijke of Islamitische Palestijnse origine is? En zo ja, van welke stam en secte, en welke generatie immigrant?

  Theoretisch vanuit een categorisch oogpunt, zou het me niet verbazen als ie een Christelijke Palestijn is, maar dan zou ie tegelijkertijd toch ook weer iets meer vrees voor de islam moeten hebben, dus dan toch islamitisch misschien.

 22. 32

  Beste Karsa, kijk nu eens goed naar het sentiment onder het volk. Je kan mij elitair noemen, maar ik heb wel door wat er onder het volk leeft …and I can tell you: there is something rotten…

 23. 33

  Trouwens het zou best kunnen dat Wilders zelf geen hardcore fascist is, hoewel zijn eenmanspartij de schijn niet mee heeft, en zijn allianties met pseudo fascistische partijen in europa en amerika ook niet lekker balt, maar een groot deel van zijn aanhang is het zonder meer, hoewel fascisme een historische term is geworden door WWII en ik pseudo-fascisme beter vind passen, omdat ze vooralsnog alle schijn van fascisme proberen te vermijden nog, niet in de achterban hoor, maar op het podium.

 24. 35

  Ook een kwestie van hoe het te verkopen, de vorm. Cohen had, althans volgens vele ingewijden en b.v. Marcel van Dam ook, best een aardige repliek geschreven tijdens het debat n.a.v. de regeringsverklaring. Op papier kwam het wel over…

 25. 39

  De heer Nasr is overigens geboren en getogen in Rotterdam en heeft een Nederlandse moeder. Blijkbaar zijn dat soort details relevant tegenwoordig.

 26. 42

  @33

  Wilders is meer een ‘useful idiot’ voor een grotere organisatie/agenda. Wilders is nooit een politiek talent geweest, bij de VVD viel hij niet op. Ik vermoed dat Wilders ‘gestuurd’ wordt. Hij voert mijn inziens een agenda uit die nooit van hem alleen afkomstig is.
  Maar dat is meer m’n theewatergevoel.

  ps; Ramsey Nasr is een held :)

 27. 43

  @38
  Definitie:

  Het begrip ‘fascisme’ is niet eenduidig te definiëren. Het is een dermate complex en gevarieerd verschijnsel, dat moeilijk beknopt is te omschrijven. Toch heeft het fascisme een aantal basiskenmerken die het onderscheidt van andere politieke stromingen. Deze zijn:

  1. Het fascisme is de tegenstander van zowel de traditioneel linkse als rechtse politieke partijen.[4]
  2. Het fascisme minacht contemporaine conservatieve instellingen.[4]
  3. Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld, in zoverre dat is gericht op de omverwerping van de bestaande maatschappelijke orde.
  4. Het fascisme kent een autoritaire structuur met aan het hoofd daarvan een leider aan wie charismatische eigenschappen worden toegeschreven.
  5. Het fascisme streeft naar de instelling van een politieke dictatuur.
  6. Het fascisme streeft naar de volledige controle over het maatschappelijk leven en de sociale en culturele organisaties.
  7. Het fascisme is extreem nationalistisch.
  8. Het fascisme pleit voor een continue strijd om de eigen natie te kunnen doen overleven te midden van andere staten.
  9. Het fascisme berust in hoofdzaak op de maatschappelijke middenklasse.
  10. Het fascisme streeft naar sociale eenheid en de opheffing van alle bestaande klassen- en belangentegenstellingen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Facisme

  Het gaat al fout bij punt 1. Nummer 3 bevestigd @25

 28. 44

  @25 spam: afkomst is ontzettend bepalend voor de vorming van je karakter, als immigrant besef ik dat misschien lijfelijker. misschien impliceer je ten onrecht dat het een negatieve invloed heeft, maar ik zou eerder het omgekeerde beweren. nederlanders van een zuiver nederlandse afkomst zijn als individuen minder waardevol, maar vertegenwoordigen natuurlijk wel meer waarde aan sociaal netwerk. Zou ik best eens een economisch model van willen zien.

 29. 45

  @Carlos

  Een weer wat heviger wilders discussie ipv “negeren” is op z’n minst vermakelijk en waarschijnlijk nodig.

  Maar om dan de Zwagermannen, Komrijen, Scheffers enzo aan te vallen ipv te overtuigen , vind ik niet zo handig. Vooral als dit gebeurt op grond van de verkeerde argumenten, iets waar sargasso trots op is (en terecht). Ik bedoel dus dat het gedicht “De binnenring van Holland” heeft alles te maken met het goed praten van een “evil” regime (ZA) vanwege de handelsbelangen … en niks met islamofobie.

  Het kan best zo zijn dat, zoals jij zegt, er iets rotten is (ik denk dat ik snap wat je bedoelt) maar dat is nog geen reden tot sloppy redeneren en nog sterkere wij/zij polarisatie …

 30. 46

  @Karsa, ja dat klopt wat betreft die Binnenring, maar ik had het ook over het gedicht “de zittende politicus” en daarin sta ik niet alleen zie Blokker.

  Qua polariseren, misschien ben ik wel te cynisch, maar ik geloof eigenlijk dat niks meer helpt. Er wordt al tien jaar geluisterd naar de onderbuik, het begrip is ontzettend groot (geweest). En waar heeft het ons gebracht: alleen maar nog meer ontevredenheid en hardere taal tegen moslims en ‘links’.

 31. 47

  Nasr heeft zich uitgeleverd aan the dark side, de haat jegens het land en de mensen waar hij woont, gevoed door heimwee naar zijn vaderland en wrok jegens het onrecht wat zijn familie in zijn ogen daar is aangedaan zoals doorgegeven via de familieverhalen importeert hij al jaren het Israëlisch – Palestijns conflict binnen onze grenzen. Blanke -nazi- natiestaat. ha weer een amper verborgen godwin via spreektaal in z’n gedicht, maar zelf is het feitelijk -een halve antisemiet- een Israël- en Wildershater, sterker hij heeft last van projectie. Zie z’n epistel uit 2004 http://www.epibreren.com/nasr/rumoer.html

  ps Verder kan ik een polemiek, ook van Nasr wel waarderen, maar een weerwoord, ook van toeschouwers en blootlegging van motieven hoort daarbij.

 32. 48

  Ik ben zo blij dat er mensen als Ramsey Nasr zijn.
  Wat een sterk gedicht, wat een goed idee om een oud-Hollands gedicht als ondergrond te nemen. Waarom moet “Hollands” gekaapt worden door de Wilders aanhang? Ramsey, je bent een kei!!!!!Blijf doorgaan.

 33. 49

  @seven: heimwee naar zijn vaderland? LOL! Die man komt uit Rotterdam hoor.

  En wat hebben Israël en de Palestijnen er in godsnaam mee te maken? Wie zit hier nu zijn eigen vooroordelen te projecteren?

 34. 52

  Ik vind het trouwens erg jammer dat de grote schrijver en dichter Komrij wordt weggezet als een gluiperige volksmenner.

  Voor mij zegt dat gedicht meer over hypocrisie onder politici in het algemeen, dan over mensen als Melkert en Halsema in het bijzonder. En die man heeft zoveel andere mooie dingen geschreven.

  De LPF- of PVV-aanhang mennen met een mooi gedicht lijkt me trouwens onbegonnen werk.

 35. 53

  @Spam; Ik vind het trouwens erg jammer dat de grote schrijver en dichter Komrij wordt weggezet als een gluiperige volksmenner.

  Exact. Alleen dat al maakt dit postje van Carlos weer eens volkomen hysterisch en onwaarachtig.

 36. 59

  Maar Spam, reageer eens inhoudelijk op wat ik poneer: dat het gedicht ‘de zittende politicus’ vier dagen na de moord op Fortuyn gezien de extreem gespannen situatie in het land agressie richting Melkert en Kok opriep (=volksmennen) dat is toch geen opmerkelijke conclusie? En dat laat ik de terloopse missers van Komrij in praatprogramma’s nog buiten beschouwing.

  @gbh: ja die Krapuul die kan scherp en uit de hoek komen en schrijft soms postjes waar nog in de lengte van dagen aan gerefereerd wordt (=kenmerk van kwaliteit). Met Krapuul kan je een oorlog winnen.

 37. 62

  Dichter des Vaderlands, wat geweldig goed!
  Ik begrijp ook de negatieve reacties van de simpelen.
  Zolang ze mijn huisvuil ophalen ben ik ze nog dankbaar ook maar… ik wil ze niet in de tweede kamer tegenkomen

 38. 64

  @Carlos: Ik ken best een aantal LPF/PVV-stemmers. Zowel hoogopgeleid als laagopgeleid. Maar ik verdenk er niet één van wel eens een gedicht of verhaal van Komrij te hebben gelezen.

  Bovendien geeft hij slechts zijn eigen beoordeling van de situatie. Ik zie hem niet oproepen tot een volksgericht of zo. Hij trekt alleen de oprechtheid van de tranen van enkele politici in twijfel.

  Persoonlijk vind ik de insinuaties richting Melkert et al. ook over de grens van het betamelijke. Maar als hij denkt dat het zo zit, dan moet hij dat maar opschrijven. Dat is zijn werk. Ik vind trouwens dat hij het mooi verwoordt. Daarvoor hoef ik het niet met hem eens te zijn.

  En voor mij gaat dat gedicht net zo goed over Verhagen die doet alsof hij het heel erg vindt dat Klink vertrekt en over Rutte die in 2007 deed alsof hij een probleem had met het paspoort van Albayrak. Het gaat over politici die niet hun mening geven, maar bedenken welke mening publicitair gezien het gunstigste is.

 39. 65

  @naamleo

  you nailed it!

  Ramsey Nasr bewonderenswaardig hoe je gisteren bij p&w niet alleen Blok van de VVD maar ook Cohen van de PvdA in de hoek hebt gezet. Laat zich voor geen enkel karretje spannen

 40. 67

  @65 nee Naamleo bespeelt de onderbuik van de elite en in oneliners bovendien. Niet productief en weinig met werkelijkheid van doen.

 41. 68

  Dichter des vaderlands?

  Leegte…vaderland? wat is dat dan, dichten..wat dichten ?.. is er ergens een gat?

  Sorry..allemaal erniettoedoenpiepledichters..en nog betaald ook?

  Rot toch op met je paar (on)zinnetjes;)

 42. 69

  Voor ik de gordijntjes dichttrek:

  Ik zie een hemelsbreed verschil tussen Komrij en Nasser. Komrij zoomt uit en Nasser kijkt vanuit een vernauwde koker.

  Skuus..mijn idee.

 43. 70

  En verder: het gedicht spreekt de taal van de straat. Het zal dus wel goed begrepen worden maar ik heb zo mijn twijfels of je PVV’ers op andere gedachten brengt door ze uit te maken voor schoften, hoeren, fascisten, dwazen en aanstichters van haat.

 44. 71

  Zo is het maar net sikbock#, en als de pet maar glimt en de laarsjes alvast netjes zijn zwartgelakt. Die arme sodemieters willen het toch niet leren moeten ze het maar voelen ook nietwaar…

  Tja, en Links kan verder toch geen vuist maken. Ondertussen stottert Cohen zich nog steeds door de (eerste) debatten en de Pauw & Wittemannen heen rollen de linkse volzinnen van de olijk ginnegappende Femke en Emile wel of niet ingepikt door Wilders als ware het rechtsdraaiende yoghurt over het scherm en liep morgen de EDL door de straten, en Pechtoldt?, die poetste zijn verzameling nog maar eens op

  Wanneer hij in een winkelstraat langs een juwelier loopt denkt hij even aan zijn eigen hobby, het verzamelen van Hollands zilver.

  Ja mensen…dat gaat een hele bittere winter worden zo.

 45. 72

  Allemaal nutteloze schijngevechten YP.. big fuckin deal of ze wilders als fascist in de hoek kunnen zetten.. of zijn aanhang dat wat uitmaakt..

 46. 73

  YP..mijn wakkerblijvende vraag is..waarom slaagt “links” er niet in te verwoorden/overbrengen waar men voor staat,

  Het wortd een koude winter, ongeacht..

 47. 76

  Sikbock, eigenlijk bestaat het hele maatschappelijke debat uit alleen maar nutteloze schijngevechten. Het echte gevecht begint pas met het afvuren van de eerste kogel en dan noemen we het (burger)oorlog en dat is pas écht nutteloos. Weet u, het hele leven is eigenlijk totaal nutteloos, je wordt geboren en gaat weer dood, nuttelozer kan je het niet krijgen.

 48. 77

  voorspelbare schijngevechten zijn verdomde saai carlos.. al 8 jaar lopen reaguurders hier hun lijstjes te turven hoe de tegenstand scoort op de fascismeschaal..

  elke creativiteit is bij links verdwenen ..* snakt inmiddels naar de fascisten *

 49. 78

  Andere inhoud maar zeker in (een) andere vorm gekoppeld aan persoonlijkheid larie. Ongeduldige kiezer zit ook (sowieso nooit echt en zeker nu niet) te wachten op lange termijnoplossingen, zeg het maar…

 50. 79

  @23, beste Carlos,

  ach, ik ben veel meer van de methode Žižek.

  wat zijn we nou helemaal aan het doen hier op Sargasso ? het stikt van de ethische krampen, en wij zijn niet eens kooplui, ik althans niet, en toch loop ik van alles te verkondigen.

  je hebt een punt als je wijst op de komende gewelddadigheid, maar ben je nou echt verbaasd dat dat gaat plaatsvinden ?

  ik zie het als een psychologisch probleem, mensen weten van verwendheid niet te relativeren; krijsen als iets wordt afgepakt, zijn vervreemd van de werkelijke waarde van dingen.
  ethische krampen volgen.

  ik hoop dat je existentiële verzuchting in #76 ironisch is, ik zie slechts massaal geleden verlies, dat moet plaatsvinden in een plundercultuur, op persoonlijk vlak heb ik alle vertrouwen.

  Komrij schrijft sleetse kunstkritiekjes in de nrc, ik gun het hem, want hij schreef scherpe romans als “Over de Bergen”. Nasr denkt de pols van de maatschappij te vatten, hij begrijpt niets en heeft verder niets gepresteerd dat niet een weerwoord was op een “maatschappelijk fenomeen”. lieve Don Quixotes zijn het, trek het je niet aan.

 51. 81

  @Carlos; #59; Vier dagen was een eeuwigheid in die tijd, man. Komrij even retroactief proberen in het dwangbuis van volksmenner te duwen, voor zover dat al een negatieve kwalificatie zou kunnen zijn, misstaat je. Het volk was tegen de tijd dat dat gedicht uitkwam, al lang niet meer te ‘mennen’.

  Nee, weet je *wat* jij en Blokker tegen dat gedicht hebben ? Dat het niet 100% jouw mening onderschrijft, maar dat je het niet zomaar kunt wegwuiven, omdat het een goed gedicht is.

 52. 82

  Helaba Ramsi,

  Bedankt voor je vurig optreden bij Paul& Witteman ergens deze week. – We missen je nu al in België!

  Kan je ook zo’n gedicht maken met België in het – jouw – achterhoofd?

  Véél goeie moed daar in het rechtse(?) Nederland.

  Groet, Paul

 53. 83

  Beste Ramsey Nasr
  (schoffeerder des vaderlands)

  Dichter van wiens vaderland?
  Mijn vaderland vertegenwoordig je niet! Verre van dat.
  Hoe makkelijk neem jij het woord fascist in de mond en misbruik je dit woorden schoffeer je indirect meer dan 1 miljoen kiezers.

  Ik wil bij deze alle PVV stemmers en Geert Wilders, oproepen om aangifte te doen wegens groepsbelediging door Ramsey Nasr. Meteen een goede reden om hem het “dichter des vaderlandsschap” af te nemen.

  Als je links bent kun je blijkbaar schofferen, beledigen actie voeren, de wet overtreden en geweld plegen onder het mom van solidariteit en sociale betrokkenheid. En kun je het bijvoorbeeld ondanks een inbraak in het ministerie van economische zaken schoppen tot voorman van Groen Links (Wijnand Duyvendak).
  Groen Links liet zelfs wannebee terroristen toe tot hun gelederen zoals Sam Pormes.

  Maar als je de vinger echt legt op de etterende wond in onze maatschappij, ben je een fascist en wordt je door de linkse Elite voor het gerecht gesleept.
  Het is stuitend om te zien hoe links Nederland steeds weer in eigen voet schiet door volksvertegenwoordigers en voorvechters die de mislukking van de multiculturele samenleving en de terreur van de Islam ter sprake brengen trachten te demoniseren.
  Pim Fortuyn en Theo van Gogh hebben de ultieme prijs daarvoor moeten betalen.
  En laten we in dit kader alle doden van het World Trade Centre niet vergeten. Ook zij zijn gestorven door Islamitische terreur met de Koran in de hand. En links sluit de ogen en dromen nog steeds hun linkse dromen.
  Iedere dag betaald ook Geert Wilders een prijs en wordt hij beperkt in zijn vrijheid. Dit mede door de niet aflatende demonisering en propaganda door links Nederland.
  De linkse kerk heeft indirect bloed aan hun handen door zichzelf en ons steeds weer zand in de ogen te strooien. Zelfs het handelen van Islamitische raddraaiers zoals Mohammed Enait is geen reden voor links Nederland om de waarheid onder ogen te zien.

  Ja, ik heb op de PVV gestemd, maar ben geen fascist. Ik heb goede Islamitische vrienden in Turkije , Koerdistan en Iran. Maar ik heb met eigen ogen gezien en gevoeld m.n. in Iran, hoe men daar lijdt onder de Islam terreur. Vrouwen met wie ik in huiselijke kring sprak zouden dolgraag hun chador willen afdoen. Hun hartekreten zal ik nooit vergeten.
  Burgers van staten waar de Islamitische vlag wappert worden onderdrukt en geterroriseerd. Hoofden worden afgehakt en onschuldigen gestenigd.
  Maar dit is niet nieuw. Sinds de jaren 70 is de wereld getuige geweest van het ware gezicht van de Islam door m.n. vliegtuigkapingen met de koran in de hand. Maar ook extreem links liet zich niet onbetuigd en heeft Europa geleden onder linkse terreurgroepen zoals de Duitse RAF die hun trainingen kregen in Islamitische kampen.

  Zelfs in Nederland greep terreur om zich heen en was er de laffe linkse terreurgroep RARA (daar werd Groen links voorman Duyvendak ook mee geassocieerd).
  Maar de linkse terreur kent ook subtielere vormen.
  Tot op heden worden Nederlandse huiskamers vergiftigd door o.a. programma’s van de Nederlandse linkse staatsoproep.
  Zelfs kinderen voor kinderen zingen Allah Akbar en wordt het Islamitische suikerfeest verheerlijkt in Nederlandse kinderprogramma’s. Het moet niet veel gekker worden.

  Ik vind het stuitend hoe de linkse omroepen hun positie misbruiken en ons bestoken met hun eenzijdige propaganda. Een programma als “uitgesproken” is daar een goed voorbeeld van. Ik bedoel daarmee natuurlijk dat vieze linkse varamannetje Jan Tromp.
  Maar ook DWDD en Pauw en Witteman hebben er soms een handje van door de keuze van hun gasten en opzet van hun programma’s de waarheid te manipuleren. Ik wordt misselijk van die linkse zelfgenoegzaamheid.

  We lijken maar niet te leren van de geschiedenis. Voor de tweede wereldoorlog hadden we de vredesbeweging het gebroken geweertje die ons in slaap probeerden te sussen. De geschiedenis leert hoe fout die opstelling was.
  Linkse mediageile mafkezen zoals Mient Jan Faber geloofden en predikten hetzelfde linkse sprookje. Als het aan hem had gelegen hadden we ons eenzijdig ontwapend en hadden we onze ziel verkocht aan de Russen.
  In het huidige Nederland worden berm bommenleggers geknuffeld en ondanks een Amerikaanse straf van 25 jaar in Nederland vrijgesproken door Linkse incompetente rechters. Dat vanwege de slechte detentieomstandigheden van deze terrorist Wesam al Dalaema. Daarbij wordt even vergeten, in welke omstandigheden de slachtoffers en hun nabestaanden van bermbommen nu verkeren.

  Schandelijk hoe links Nederland ons vaderland, zo niet Europa heeft verkwanseld. Sarrazin’s boek zou eigenlijk moeten heten: “Europa schafft zich ab”.
  Hoe lang heeft Nederland niet geleden onder de Linkse politieke correctheid en ontkenning van de maatschappelijke werkelijkheid.

  Maar het tij is aan het keren.

  Nederland is ontwaakt uit de linkse winterslaap en de rechtse lente is aangebroken!

 54. 85

  twitter tseadbruinja Werd gebeld door Pownews voor reactie op gedicht Nasr. Heb gezegd dat de Dideva kritiek hoort te uiten op regering en dat het scherper kon.

 55. 86

  Ik vind het eigenlijk wel een goed gedicht. Een beetje lang, en dat ‘schoft en vaderland’ is een beetje ‘gewild’, maar verder. Best aardig.

 56. 87

  Kijken hoe lang dit blijft staan:

  Henk: onzin die niets opleverd, dat je niet kan spellen vind ik niet zo erg. (@28)

  Snap ik, Carlos.
  Lees nu je eigen @4 nog eens, s.v.p. net zo vaak tot je het ook ziet. (Zeg Henk, die Ingrid van jouw is dat nu een Zweedse?)

  Moest ik toch even kwijt ;-)

 57. 89

  Goed gedicht, beetje sterk aangezet, maar dat is dichterlijke vrijheid en zo vet uitgedrukt wordt het lied ten minste gehoord. Addertje onder het gras : stel dat in Gaza een gelovig islamitisch meisje een katholieke nederlandse jongen trouwt (!) en een zoon krijgt die goed kan dichten en het net zo ver schopt als Ramsey in Nederland, zou de Palestijnse pers met een vergelijkbaar gedicht over bijvoorbeeld de jihad eenzelfde milde acceptatie tonen als Nederland ten opzichte van Ramsey’s pennevruchten? Wie dat gelooft mag het zeggen.

 58. 90

  Nee Lucas, dat is een domme vraag. Hoe dacht je dat het in de USA wordt ontvangen als een halve Indiaan namens zijn Indiaanse voorouders het recht op de grond van Californië zou claimen?

 59. 91

  Beste About, ik stem er direct mee in niet de slimste te zijn maar van de wedervraag begrijp ik geen fluit. De verheffing van ene Ramsey Nasr tot “Dichter des Vaderlands”,de benoeming van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam, het voormalig staatssecretariaat van Nebahat Albayrak en de talrijke kamerleden van midden-oosterse herkomst demonstreren een liberale tolerantie waar Nederland zich niet voor hoeft te schamen. Als dan ook nog het knappe, maar vileine gedicht van Ramsey er gewoon mag zijn, dan mag er toch ook wel plaats zijn voor de simpele vraag of een Palestijn in Gaza er überhaupt wel een katholieke vader op na mag houden, en zo ja of die Palestijn als erkend dichter iets critisch over de jihad mag zeggen. Het gedachtenspel gaat over niets anders dan de mogelijkheid je vrijmoedig te uiten, ook al is het tegen de haren van velen in, maaer dan natuurlijk wel in een respectabele, originele vorm. Wat indianen hiermee te maken hebben ontgaat me.