“Het noemen van breekpunten in verkiezingstijd is dom”
Wilders, Balkenende en Pechtold hebben ieder een breekpunt genoemd. Balkenende wil niet aan de H-aftrek morrelen, Pechtold zeker wel en van Wilders mag de AOW-leeftijd niet worden verhoogd. Vanwaar die breekpunten? Wellicht was het doel de kiezer duidelijkheid te verschaffen over de genoemde standpunten. Maar niet alle kiezers zijn gek. Zij weten dat spijkerharde breekpunten tijdens de onderhandelingen na 9 juni ineens boterzacht kunnen zijn. Wie nu breekpunten noemt, laat blijken de kiezer niet serieus te nemen. Balkenende maakt het van de drie heren het bontst. Eerst geeft hij aan de H-aftrek als breekpunt te zien, een dag later ziet hij D66 als mogelijke coalitiekandidaat.
Zou het toeval zijn dat de afgelopen maanden de heren alledrie genoemd zijn als premierkandidaat en op dit moment diep wegzakken in de polls? Anders gezegd: dat de politici een potje paniekvoetbal spelen?
Reacties (4)
Het ziet er uit als pure paniek. Het aanpassen van de strategie gebeurt in het zicht van de verkiezingsdatum op basis van de dagkoersen.
Die ‘breekpunten’, wat stellen die eigenlijk voor? Wat gekrabbel in de marge is het. Want de uiterste verschillen tussen de partijen zijn:
– 65 of 67 jaar voor de AOW-leeftijd,
– Voor de hypotheekrente-aftrek de keuze tussen niks doen en een maximum van 42% aftrek tot max. 350k. (nota bene het voorstel van de SP).
Dat lijken me geen ononderhandelbare verschillen. En tóch wordt er gedaan alsof je er dan totaal niet meer samen uit kunt komen.
Het feit dat Balkenende zegt dat de HRA een breekpunt is, en een dag later aangeeft met D66 te willen regeren, bevestigt alleen maar dat hij als premier (als in: voorzitter van het kabinet) keer op keer faalt. Zoals Rouvoet en Slob ook al aangaven in een interview laatst: Balkenende zegt steeds: Ik heb alles in overweging genomen, maar we doen het toch op mijn manier.
Het is wachten op een partij die van een mogelijke coalitiepartner geen breekpunten verwacht en daarvan een breekpunt maakt.
Of zo.
Mvgr – B
Jack de Vries (kent u hem nog?) verklaarde enkele weken voor zijn trieste aftocht dat breekpunten niet meer van deze tijd waren. Zeker met het oog op het populistische CDA-breekpunt denk ik dat ‘ie gelijk heeft (en het heeft het CDA ook niet het gewenste resultaat opgeleverd)