COLUMN - Deze week was ik best graag vuilnisman geweest, of machinist, of leerkracht op een basisschool.
Want deze week is de estafettestaking van het hoger onderwijs begonnen. En dat is keihard nodig. Maar wie raken we met het beurtelings één dag stilleggen van onderwijs en onderzoek? Als wij staken, wat ontregelen we dan? Kan het dit kabinet en haar kiezers iets schelen? Nee toch? Of toch?
Ja, toch!
Want iedereen moet zien wat er wordt gesloopt door deze rücksichtslose bezuinigingen! Ambities op innovatie en onderwijs liggen al een jaar onder de guillotine. Door het hele land gelden vacaturestops en zelfs complete onderzoeksgroepen en onderwijsafdelingen worden noodgedwongen gesloten. De kaalslag is ongekend.
Onderzoek en hoger onderwijs zorgen niet alleen voor een weerbare democratie, met gedreven veerkrachtige mensen, die bijdragen aan het vrijzinnige karakter van dit kikkerlandje. Maar gezonde onderwijsinstellingen zijn ook de beste garantie voor een sterke economie met meer werk en welvaart voor theoretici én praktijkspecialisten. Een vereiste voor een gezonde economie die onafhankelijker wordt van producten uit Amerika en China. We hebben elkaar de komende jaren keihard nodig!
In plaats van te vragen “Waarom wil men geen goed onderwijs en onderzoek?” kunnen we misschien beter de vraag omdraaien: “Wat wil men wél?”
Want het is mij een raadsel hoe de gedroomde economie van Kabinet Schoof eruit ziet. Gaan we de mijnen in Limburg weer openen? Gaan we nog een paar miljoen extra varkens huisvesten in onnatuurlijke schuren en nóg meer mest produceren uit veevoer van ver? Gaan we Groenland annexeren om diens bodemschatten te verpatsen? Gaan we sweatshops openen om de concurrentie om ‘fast fashion’ met Bangladesh aan te gaan? Ik zie het allemaal niet gebeuren.
Onze kracht zit in kennis en innovatie. In samenwerken. En samenwerken gaan we de komende dagen doen. Iedere dag op een andere plek in het land maken we lawaai voor onze vrijheden. Onze stakingen gaan er niet om wat we níet doen (want er zal geen staker thuis blijven) maar wat we wél doen. Samen worden we één grote luidspreker. Vóór onze democratische rechtsstaat. Vóór onze economie. En omdat we simpelweg houden van onderwijs en onderzoek.
Dat laten we niet zonder slag of stoot van ons afpakken. Waarheid en weerbaarheid vormen het schild voor onze vrijheid, en die mogen we niet laten sneuvelen. Niet ook hier! We gaan het niet laten gebeuren, en we zullen het laten weten! Sluit je aan! ✊
(Joep is werkzaam aan de Radboud Universiteit en zal op 13 maart in Nijmegen van zich laten horen. Meer informatie over verschillende stakingen/demonstraties op https://woinactie.blogspot.com/ )
Reacties (7)
Het schijnt dat we tegenwoordig meer aan defensie moeten doen, dus ja dan moeten andere dingen wijken, misschien omscholen tot militair?
Volgens Guido Alfani, die daar uitgebreid onderzoek heeft gedaan, was het in de geschiedenis van de mensheid zo goed als altijd gebruikelijk dat de elite van allerrijksten bijsprong in tijden van crisis en oorlog. Dat zouden we nu ook eens kunnen proberen. Maar het schijnt nog steeds taboe te zijn, zeker ook bij de superrijke elite zelf.
Klopt, alleen kregen die daar wel politieke invloed voor terug zoals bijv een vaste kamer zetel, een adelstand of zelfs een koningschap etc etc, dat schijnt tegenwoordig ook een taboe te zijn.
Taboe? Wel eens van het woord ‘lobbyen’ gehoord? En bijvoorbeeld het verhaal gelezen hoe enkele rijke families in Nederland vlak voor de laatste verkiezingen snel nog even iets regelden voor hun erfbelasting? Ze hoeven helemaal geen vaste Kamerzetel, want die hebben ze helemaal niet nodig om de politiek te beïnvloeden.
De echte vraag is waarvoor de superrijken nu dergelijke privileges krijgen? Wat krijgen wij daarvoor terug? Behalve politiek die meent dat de mens op aarde is om aandeelhouderswaarde te creëren.
Lobbyen is wat anders dan gepromoveerd worden tot bijv graaf, hertog of een permanente kamerzetel te krijgen.
Veel van die vroegere superrijken hadden trouwens een prive leger dat aan hun gehoorzaamde, wil je terug naar die tijd, of wil je enkel alleen hun geld zonder dat ze er iets voor terug krijgen?
Zeker. Ik heb dan ook nergens beweerd dat alles nu exact identiek zou zijn aan het verleden. Ik wees juist op een groot contrast met het verleden. En dus zou ik je kretologie net zo makkelijk om kunnen draaien: waarom allerlei privileges geven aan superrijken als de maatschappij er niks voor terugkrijgt?
Ik wil zeker niet terug naar die tijd. En ik hoef hun geld niet, want ik kan prima leven met wat ik heb. Heb je nog andere afleidingsmanoeuvres in petto, of zullen we het hier maar bij laten?
De rijken krijgen er ook heel veel voor terug als Russische soldaten in hun eigen land blijven.
Blijkbaar beseften de rijken vroeger beter dat ze zelf ook over de kling gejaagd werden als de vijand over de stadmuren kwam.