Gesprekken met Anatoly Vitalievitsj

In de aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen belt de Sargasso-redactie iedere avond met Anatoly Vitalievitsj (63)

anatolygrt.jpg

Vitalievitsj werd geboren in een klein dorpje aan de Oeral. Hij werd opgeleid tot mijnbouwkundig ingenieur in Jekaterinaburg, diende in het Sovjet-leger en werd vanwege zijn temperament al snel naar Moskou gestuurd. Hij schopte het tot hoogleraar, en privatiseerde in het begin van de jaren ’90 een deel van de universiteit. De zaken liepen goed. Hij is – naar eigen zeggen – een keer in Nederland geweest, ‘Om een Mercedes te kopen’. Tot de laatste roebelcrisis. De zaak ging over de kop en hij heeft huis en haard verlaten en verkocht. Sindsdien drinkt ‘onze man in Moskou’. Hij leeft van een bescheiden pensioen en slijt zijn sobere momenten met het lezen van poëzie.

  1. 1

    Olaf, de betreffende man stemt Zujuganov bij de komende verkiezingen? Ik lees immer met veel plezier de sovjetskya russia geschreven door wat oude communisten met een verwrongen wereldbeeld. Foto’s op de voorpagina (van het slecht 4 pagina’s tellende krantje) bevatten immer gepensioneerden met sovjet flaggen. Een generatie loopt op zijn einde…