ACHTERGROND - Non- discriminatie is een belangrijk beginsel in de EU. Vrij reizen ook. Maar deze rechten blijken wat minder vanzelfsprekend als het gaat om mensen die niet binnen het traditionele huwelijks- en gezinspatroon vallen.
De Britse premier Cameron bereidt een wetsontwerp voor dat het homohuwelijk in Engeland en Wales mogelijk maakt. De Schotse regering volgde deze week met een overeenkomstig plan. De grote kerkgenootschappen willen en zullen niet gedwongen worden homohuwelijken in te zegenen. Cameron moet wel nog een flink aantal tegenstanders in zijn partij tegemoet komen. Hij wil daarom bij voorbaat in de wet vastleggen dat tegenstanders niet beschuldigd kunnen worden van discriminatie en – heel curieus- dat bemoeienis van het Europese Hof niet zal worden geaccepteerd (bron: NRC 13-12).
Acht Europese landen zijn het Verenigd Koninkrijk tot nu toe voorgegaan in de erkenning van het homohuwelijk: België, Denemarken, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, IJsland en Zweden. Maar met een erkend huwelijk in enkele afzonderlijke landen is de EU nog ver verwijderd van de gelijke behandeling die ze haar ingezetenen belooft.
De Italiaanse Elisa woont in Bologna samen met de Finse Emmi en hun twee dochters. Elisa kan als zij met Emmi’s dochter Kirsi op reis gaat of naar het ziekenhuis moet naar huis gestuurd worden omdat Italië een gezin met twee moeders niet erkent. Ook al zijn de kinderen (in Finland) over en weer geadopteerd. Behalve dat landen verschillen in de erkenning van het homohuwelijk, zijn er ook nog verschillen in de wettelijke erkenning van adoptie door partners van hetzelfde geslacht.
Familierecht is nog steeds een gebied waar de nationale staten het alleen voor het zeggen willen hebben. Dat is gezien verschillen in cultuur en religie ook begrijpelijk. Maar met de toenemende migratie binnen Europa voor werk, onderwijs of om andere redenen leidt dat voor mensen die niet in het traditionele patroon passen steeds vaker tot een ongelijke behandeling.
Zo bevoordeelt Duitsland nog steeds gezinnen bij de belastingheffing. Angela Merkel bevestigde onlangs in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen nog eens dat zij daar in elk geval niet van af wil stappen.
Merkel’s zorgen liggen vandaag op een ander gebied. Maar LGBT-rechten zijn deze week ook weer op de agenda gezet met de publicatie van een rapport over de implementatie van grondrechten in de EU. Daarin wordt voor wat betreft de rechten van lesbiënnes, homo’s, bi- en transseksuelen aandacht gevraagd voor homofobie, discriminatie, vrij reizen van homoseksuele partners en hun kinderen, het demonstratierecht (Gay Prides), gelijke toegang tot werk en voorzieningen en het asielrecht. Europarlementariër voor D66 Sophie in ’t Veld meldt daarbij nog dat de Europese Volkspartij (met o.a. het CDA ) heeft voorgesteld de gehele passage over gelijkheid van homo’s en hetero’s te schrappen.
Reacties (3)
Het gaat toch vooral weer over het recht van homopaartjes om heteropaartje te mogen spelen (incl. het krijgen van kinderen). Als we traditionele huwelijks- en gezinspatronen echt wil doorbreken, moeten we ook 3-of-meer-oudergezinnen met ten minste 0 kinderen accepteren. En vergeet de 1-oudergezinnen (met of zonder kinderen) niet.
Nee, het gaat over gelijke behandeling bij de burgerlijke stand, bij de douane, de belastingen, het ziekenhuis, de school etc.
Ach die Jos, waar die zich allemaal zorgen over maakt. Hakuna matata.