Foto des Tages | Grijze walvis voor Tel Aviv

Amazing discoveries: een grijze walvis voor de kust van Tel Aviv. Afgelopen zaterdag voeren onderzoekers van het Israel Marine Mammal Research and Assistance Center (IMMRAC) uit om een walvis te bekijken. In eerste instantie dachten ze te maken te hebben met een potvis. Maar na nadere bestudering stelden ze vast dat het om een grijze walvis ging. De enige twee populaties grijze walvissen bevinden zich echter in de Stille Oceaan? In de Atlantische Oceaan zijn de grijze walvissen door de walvisjacht al sinds de achttiende eeuw uitgestorven. Een hypothese voor deze unieke verschijning is dat dankzij klimaatverandering de Noordwest Passage bij Canada steeds vaker ijsvrij is en dat de grijze walvis hiervan gebruik maakt om haar verloren leefgebied terug te koloniseren. (bron: Discovery News)

Cynisch redenerend kan je stellen dat Europeanen voor lampolie de grijze walvis in hun zee over de kling joegen om vervolgens over te schakelen op aardolie en nu de emmissies van deze fossiele brandstoffen het poolijs doen smelten de grijze walvis net op tijd terugkeert om in het post peakoil tijdperk de Europeanen weer te voorzien van een sprankje licht in de komende duisternis…

 1. 3

  israel ligt dichter bij de stille oceaan dan bij de atlantische, ik gok op het suez kanaal of het beessie moet jona eten

 2. 4

  Suez kanaal? Dan moet-ie door sluizen heen. Lijkt me niet waarschijnlijk.

  Herstel (op de valreep): Suez kanaal heeft geen sluizen. Weten we dat ook weer. Maar het beest zal toch inderdaad wel via Gibraltar gekomen zijn. Kan toch niet anders? Toch?

 3. 6

  Hier is het verspreidingsgebied van de grijze walvis.

  Voor de Suez theorie moet ie dan eerst afzakken langs de Chinese kust (een lege zee met alleen nog kwallen en plastic zakken), door de (drukke) Straat van Malakka, dobberend door de warme Indische Oceaan (krijgen grijze walvissen jeuk van), vervolgens langs de piraten bij Puntland en dan nog eens ongezien door een drukbevaren kanaal glippen?! In theorie kan alles natuurlijk, maar via de Northwest Passage lijkt me toch logischer?

  Overigens glippen er wel steeds meer (tropische) haaien via het Suez kanaal de Middellandse zee in.

 4. 7

  Vanuit onderwater gezien lijkt de Straat van Gibraltar misschien wel heel erg op Oostelijke ingang van de Northwest Passage? (wel even met je hoofd ondersteboven voor de monitor hangen graag).

 5. 8

  is inderdaad logischer, via de northwest passage is het maar 13.000 kilometer zwemmen, via het suez is het 16.000 kilometer

  mag ik ook gewoon mijn monitor draaien?

 6. 9

  nog een verklaring voor het betreden van de Middellandse Zee:

  So when autumn came, this particular grey whale began travelling south, keeping the land mass on the left and heading for the Californian Gulf with the aim of “turning left” into the bay.

  But instead, it reached Gibraltar and turned left into the Mediterranean and ended up off the shores of Israel, Scheinin said.

  http://sg.news.yahoo.com/afp/20100512/tts-environment-israel-species-animal-wh-c1b2fc3.html

 7. 13

  @9, Carlos: inderdaad, dat moet de logische verklaring zijn. Beest zal zelf niet snappen in het verkeerde zwembad beland te zijn, ging gewoon terug naar het zuiden na z’n jaarlijkse poolavontuurtje.

  Zal vrees ik wel een eenzame oude dag hebben. Vraag me af hoe lang ie het zelf uithoudt in de Middellandse Zee.

  PS: Straat Gibraltar is vooral ook belangrijk stuk dieper dan dat Egyptische zandkanaaltje. Iemand Das Boot gezien? En Lawrence of Arabia? Vergelijk.

 8. 14

  Ik wil de euforie van de auteur niet te zeer temperen, maar ik moet er toch fijntjes op wijzen dat een kolonisatie met één exemplaar gedoemd is te mislukken, gezien de wijze van reproduceren van deze soort.

 9. 17

  Het beessie wordt straks heel vriendelijk mee op sleeptouw genomen door een Jap die toch door de Straat van Gibraltar mot.

 10. 19

  @6: Je beschrijving volgende lijkt me Suez toch logischer dan North-West. Deze walvis is namelijk een kustvaarder. De Atlantische Oceaan oversteken is voor hem zoiets als met een Caraveel diezelfde oceaan oversteken. Daar wisten ze vroeger wel van dat het pure zelfmoord is.

 11. 21

  @19: De Atlantische Oceaan oversteken hoeft helemaal niet. Russische kust en dan afzakken via Noorwegen of hoppen Groenland – IJsland – Schotland.