“Einde kapitalisme zal veel bloed vergieten”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

godsnaam-doe-iets“Es wird Blut fließen, viel Blut” is de grimmige kop boven een interview met historicus Eric Hobsbawm (91) in het Duitse blad Stern, gespot door kwaliteitsblog WK. Hobsbawm voorspelt het spoedige einde van het kapitalisme. “Mensen denken altijd dat hun systeem blijvend zal zijn. Als historicus weet ik dat dat niet waar is. Alles verdwijnt een keer. En het lijkt er op dat dit de eindtijd van het kapitalisme is” stelt Hobsbawm. Beleidsmakers en politici weten zich geen raad met de huidige crisis omdat het niet in hun referentiekader past. Het enige waar ze zich een beetje op kunnen oriënteren is de periode 1929-1933 aldus Hobsbawm. Hij voorziet een verdere degeneratie van het huidige systeem met paniekerige reacties daarop die het proces enkel zullen versnellen. Er zal veel bloed vloeien. China en de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk een systeemoorlog uitvechten en het machtscentrum zal verschuiven van het Westen naar Azië.

Kunnen wij het tij nog keren? Terwijl u: ‘het kannonnenvlees van deze wankelende kenniseconomie’ het gewoon te druk heeft met het aflossen van uw hypotheek om na te denken over alternatieven zal er toch iets moeten gebeuren willen we (niet fiscaal aftrekbaar) bloedvergieten voorkomen. Of denkt u dat de oude Hobsbawm maar wat bazelt en gelooft u in het herstel van het oude systeem danwel in een soepele doorstart naar een 2.0 versie? Russia Today: een engelstalig nieuwskanaal uit Rusland kwam onlangs met een zelfingenomen filmpje Oasis of socialism over een Russisch dorpje waar het socialisme nog floreert. De mensen zijn er gelukkig, de zon schijnt er bijna altijd en de koeien produceren volle vette melk. Ondanks dat de dorpsbewoners gemiddeld maar 700 dollar per maand verdienen hebben ze geen zorgen: eten, drinken en wonen is er immers spotgoedkoop. Of de dorpsbewoners ook bananen eten vermeldt het item niet. Moeten we met z’n allen maar weer die kant op: lokaal produceren met een gezonde gemeenschapszin, of is het socialisme inmiddels een gepasseerd station?

Reacties (10)

#1 Loes

lokaal produceren met een gezonde gemeenschapszin kan ook zonder het socialisme. Graag zelfs!

  • Volgende discussie
#2 HY

Maar daar wordt Fukuyama niet vrolijk van!

Ik raad die voorspeller dit even te lezen:
http://www.foreignaffairs.com/articles/64948/ian-bremmer/state-capitalism-comes-of-age

Lijkt mij absoluut veel waarschijnlijker

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jammer

Als ik zo door de geschiedenis heen blader, en ik moet kiezen tussen het socialistisch paradijs en het de hel van het kapitalisme, doe me dan toch het laatste maar!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 gronk

Leuk ding om in gedachten te houden: als er een jongensoverschot is in een maatschappij, dan gaan die jongens of op ontdekkingstocht (a-la Columbus), of ze worden ingezet in een oorlog. Het mannenoverschot in China (onbedoeld, dankzij de een-kind-politiek) voorspelt niet veel goeds..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 esgigt

Mensen zijn geneigd te zien wat ze willen zien. Ik vraag me af in welke mate dat hier geldt?

Ook ken ik de beste man in het geheel niet, hetgeen het nog moeilijker maakt zijn woorden te plaatsen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jack Random

Het is waar dat systemen, culturen, ideologieen, staten/rijken komen en gaan. Maar één ding blijft constant: hoe het systeem ook heet, er is een toplaag die goed zoor zichzelf zorgt en beschermd. En een massa daaronder die zich elke keer weer laat naaien door die toplaag. Hopend dat zij in het volgende systeem ook tot die toplaag behoren.

En verder zie ik echt geen big bang tegen het kapitalisme. Gewoon omdat de meerderheid het nog veels te goed heeft. Het verval zal geleidelijk gaan, naarmate een schone leefomgeving, eten/drinken, energie steeds schaarser worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 parallax

Tja. Ik denk dat niemand gebaat is bij een groot conflict. Dat punt zijn we voorbij.
Wat je in ieder geval wel kunt stellen is dat geen enkele systeem- of maatschappijvorm vanzelfsprekend is. Vooral de huidige.

Welvaart is in tegenstelling tot wat de meesten onder de 80 denken, niet vanzelfsprekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Anton

Flauwe kul. Het einde van een tijdperk was het ineenzakken van de socialistische heilstaten met hun onnoemelijk menselijk leed. Deze economische crisis zijn de naweeën van een tijdelijk dipje als gevolg van ondoordacht (Amerikaans) overheidsingrijpen in de vrije hypotheekmarkt. Over een tijdje heeft de vrije markt zich hersteld en zal opnieuw waarde creëren en welvaart scheppen voor meer mensen dan ooit te voren in de geschiedenis van de aarde. En zo lang de overheid zich beperkt tot kleine maar strenge en doelmatige marktmeester zal dat zo blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Loupe

@8:
Een vrije markt met eerlijke regels zou het doel moeten zijn. En eerlijke regels zijn niet hetzelfde als geen regels of de verkeerde regels.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Nick Ottens

Een marxist van de oude stempel die het kapitalisme doodverklaart — Hobsbawm ziet wellicht zijn droom uitkomen maar dat er nu mensen bereid zijn naar hem te luisteren betekent nog niet dat hij en de zijnen werkelijk gelijk krijgen.

  • Vorige discussie