Een links conservatieve bitch fight

DATA - Tot aan de verkiezingen komen we dagelijks met een opmerkelijke, niet al te serieuze correlatie, of zetten we een aantal partijen tegen elkaar af op gemeenteniveau. Vandaag: wat valt waar te halen voor SP, PvdA en PVV?

Een interessante stemmenstelerij speelt zich af tussen drie partijen, met SP in het midden. De PvdA lijkt stemmers weg te zuigen ter ‘rechterzijde’ van de SP. De SP op zijn beurt lijkt weer stemmers weg te zuigen bij de linkse PVV’ers. Er kan nog een paar dagen campagne gevoerd worden. Als we de partijen tegenover elkaar projecteren, krijgen we een idee waar de laatste inzet nut heeft, want sommige gemeenten lijken zeer stevige voorkeuren te hebben. Die kun je wellicht beter links laten liggen.


In onderstaande interactieve grafiek heb ik de SP afgezet tegen PVV en tegen de PvdA. Als je een denkbeeldige lijn trekt van linksonder naar rechtsboven, zie je in welke gemeenten meer voor de ene partij dan voor de andere wordt gestemd. Wat in het midden zit, verreweg de meeste gemeenten, is mogelijk interessant. Een aantal gemeenten echter kun je met je campagnebus zo voorbij rijden.

De PVV heeft bijvoorbeeld weinig te zoeken in Boxmeer. In 2010 stemde 34 procent van het electoraat op de SP. Niet zo verwonderlijk, het is de thuisbasis van Roemer. Twaalf procent stemde PVV. Ook Sint-Anthonis is een SP-bolwerk: 24 procent voor de rooien, 10 voor de bruinen.

Edam-Volendam en Rucphen zijn voor Roemer minder interessant. In Rucphen stemde 39 procent in 2010 voor PVV en slechts 9 procent voor SP. Edam: 31 procent PVV, 5 procent PVV.

Voor SP is het nog moeilijker om PvdA-kiezers te winnen, tenminste als we afgaan op de voorkeur in 2010. In meer gemeenten dan bij PVV is de voorkeur voor SP kleiner dan voor PvdA. Uitschieter is Amsterdam: 35 procent ging naar Cohen, slechts zeven naar Roemer.

In Urk is voor beide nauwelijks wat te halen: zowel PvdA als SP scoorden daar 1 procent van de stemmen bij de vorige verkiezingen.

Waar zou ik wel campagne voeren? Heerlen: 18 procent stemde voor SP, hetzelfde percentage voor PvdA. Kijk, daar is wellicht wat te winnen.

Foto flickr cc SP Foto’s

 1. 3

  In de buurt van Kollum hangt een spandoek: ‘Geert is de man die Nederland beter maken kan.’ Vast een aardige man, die Geert Mak maar of zijn wijsheid Nederland kan redden? Interessante grafiek! Wat zou mensen bewegen om over te stappen van de ene naar de andere partij? Het sentiment van het moment? Een goede campagne?

 2. 6

  We wachten af met spanning… Grafiekje doet het weer.

  Maar Dimitri? Ik vind al die grafiekjes tot nu toe best interessanter worden als je de provincie als color instelt. Dan zie je toch wat van de regionale verschillen.

 3. 8

  Waarom zou je gemeentes waar je (tot noch toe) weinig stemmen haalt, maar waar wel veel potentiële stemmers wonen (want ze stemmen op een partij die nogal kiezers uitwisselt met de jouwe) eigenlijk zo voorbij rijden?

 4. 10

  “Edam-Volendam en Rucphen zijn voor Roemer minder interessant.”

  Ik begrijp dat niet. In dit soort gemeenten zit toch de meeste winstkans voor de SP, dan in de thuisbolwerken? Daar moet de SP zich toch JUIST op richten?