Een ander Turks geluid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour “De politiek om de Iraaks-Koerdische leiders te bedreigen en te vernederen is bankroet. De echte dreiging tegen Turkije ligt niet in een grote autonomie of zelfs onafhankelijkheid voor de Iraakse Koerden, maar in een geforceerde vereniging van alle Koerden tegen Turkije”. (Volkskrant)

Nu in Turkije de spanningen rondom de PKK hoog oplopen schaart de Turkse pers zich bijna volledig achter de regering. Kritiek op de koers van confrontatie wordt nauwelijks nog geuit en op straat schreeuwt het volk zelfs om nog hardhandiger optreden. Slechts een enkele Turkse commentator, zoals Sahin Alpay, durft het aan om een ander geluid te laten horen.

Reacties (9)

#1 Bismarck

Een tegengeluid mag ook wel. Behoorlijk eng al die Turken met hun Turkse vlaggen in de Nederlandse straten. En dan voor die oorlogshitserige nationailstische taal. Turkije staat sinds gisteren voor mij weer een stapje verder van de EU.

 • Volgende discussie
#2 weerbarst

Ik denk dat het stabiliserend zal werken in de regio als ze er grondtroepen in sturen, een mooie stok in de amerikaanse terror against iran wielen. Op persoonlijk niveau zal het wel smerig worden zoals alle oorlogen.

Maargoed, ze zetten waarschijnlijk gewoon hoog in voor de komende onderhandelingen met amrika.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mary Servaes

James Cockburn heeft dit geschreven in de Independant:

But the Iraqi Kurds believe – and it is a view supported by diplomats in Ankara – that at least some of the recent attacks on Turkish security forces were the work of an extreme faction within the Turkish army. The PKK denies, for instance, that it carried out a raid in which 12 village guards – a pro-government home guard – were shot dead in Beytussebap recently.

Verder is het wel interessant te weten dat de Turkse koerden massaal op Erdogan hebben gestemd en dat de razernij tegen de Koerden voornamelijk het leger/Kemalisten/Seculieren in de kaart speelt. Herinnert iedereen zich nog de volle straten tegen de AKP? Inmiddels is Gül gewoon president. Van een leger dat een oude traditie van staatsgrepen en manipulatie heeft en dat zich steeds meer irrelevant weet kan men rare sprongen verwachten..

Ach, laat ze toch gaan vechten in Noord-Irak. Het wordt winter en het enige wat de PKK hoeft te doen is speldenprikken uitdelen: Het bekende asymetrische oorlogsscenario, waarbij de David alleen maar niet hoeft te verliezen, en Goliath vrijwel geen optie heeft. De Israelische oorlogshistoricus Martin van Creveld heeft daar al eens slimme dingen over gezegd:

„Men begrijpt de werkelijke essentie van het probleem niet; er is een overschot aan strategie en tekort aan moreel. Niets is zo slecht voor het moreel van strijdkrachten dan een lange tijd te moeten vechten tegen een zwakkere tegenstander.”

Want dat is de crux: guerrillastrijders kunnen zich verborgen houden, lang wachten tussen aanslagen, de strijd ontwijken. En zo putten ze het moreel van de veel machtigere opponent uit.

Hij haalt de Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger aan, die zei: „Zolang de ordehandhavende troepen niet winnen, verliezen ze”. Want ook de opstandelingen weten het, stelt Van Creveld, en hij citeert vervolgens de Vietnamees Ho Tsji Minh: „Het rekken van de oorlog is de sleutel tot het succes”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Tarafsizlik

Ze kunnen wel gaan vechten Mary, maar dit zal dus alleen het leger en de PKK versterken en de democratisering van Turkije op een laag pitje zetten. Ik heb geen zin in een hernieuwde opleving van het geweld en een staat van beleg in het Koerdische gebied van Turkije. (Turks-Koerdistan)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 SciInv

Behoorlijk eng al die Turken met hun Turkse vlaggen in de Nederlandse straten.

Dit weekend was een of andere nationale Turkse feestdag. Die zal wel extra fanatiek gevierd zijn, maar het vlagvertoon was niet spontaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jay

@ Bismarck: ik twijfel; misschien is de noodzaak Turkije in de EU op te nemen alleen maar groter geworden. Er is veel mis met de EU, maar als het in iets geslaagd is, dan is het wel het brengen van welvaart leidend tot vrede. Zie Ierland en binnenkort Spanje, waar men (ook de meeste Basken) de ETA spuugzat is.

Ben er niet van overtuigd, maar een gedachtengang waard. Wat denk je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: Of het onderdrukken van minderheden. Baskische partij wordt zelfs verboden in Spanje en de EU doet niets. Dat brengt de vrede niet dichterbij en er lijken juist steeds meer Basken hun heil in geweld te zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Theedoek

Over Turken en Koerden in Nederland: http://www.nu.nl/news.jsp?n=1292744&c=10

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Tarafsizlik

Basken hebben een autonoom gebied en Baskisch onderwijs op school.

 • Vorige discussie