De beslissing van de Italiaanse overheid om toch een moratorium op de bouw van kerncentrales in acht te nemen, is in sommige buitenlandse kringen met gejuich ontvangen. Vandaag echter geeft Berlusconi toe dat het besluit is genomen omdat het op 12 en 13 juni geplande referendum zo vlak na Fukushima niet te winnen valt. “Zouden we een referendum hebben gehouden, dan hadden we in Italie weer jaren zonder kernenergie moeten doen”, aldus de premier.
Op zich al niet erg fraai, zo’n middel om te voorkomen dat het volk zich uit kan spreken. Maar Berlusconi zou Berlusconi niet zijn als dit nu de hele waarheid achter zijn tactiek is. Er is meer aan de hand.
Enkele dagen geleden werd bekend dat de regering werkt aan een afgezwakt plan voor de privatisering van de watervoorziening. Het oorspronkelijke plan, dat voorzag in een verplichte publieke verkoop van minimaal 40 procent van de aandelen van de waterbedrijven, heeft veel stof doen opwaaien en was onderwerp van het tweede referendum dat in dat weekend in juni zou worden gehouden.
Met de beide gevoelige en dus stemmers trekkende referenda uit de weg, blijft er maar één referendum over, en wel over de wet op de ‘legitieme verhindering’ – de immuniteitswet die bepaalt dat (onder andere) de premier niet voor het gerecht hoeft te verschijnen.
Het wordt de eerste keer dat de Italianen rechtstreeks kunnen stemmen over een van de beruchte wetten die speciaal in het leven zijn geroepen om de premier uit handen van de magistratuur te houden. Zonder de beide andere referenda wordt het echter al moeilijker om mensen naar de stembus te krijgen tijdens een zonnig zomerweekeinde (Berlusconi plant zijn referenda altijd tijdens zonnige zomerweekeinden). Met een oproep van Silvio zelf om niet te gaan stemmen (hij deed dat al in 2009 met een van ‘links’ geërfd referendum over democratische hervormingen in zijn nadeel, en met succes) er overheen wordt de benodigde 50 procent opkomst niet gehaald en gaat het referendum de prullenbak in.
Reacties (1)
Aan die Berlusconi is een groot weerman verloren gegaan begrijp ik.