#Dezeweek | Mijn drone en ik

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Deze week heb ik een drone gekocht. Bij de Bart Smit voor maar €99,99. Nu kan ik eindelijk aan de slag als huis-tuin-en-keukenjournalist. Of als spion natuurlijk. Dat kan namelijk ook vanuit huis: organisaties als de AIVD schijnen het afluisteren uit te besteden aan private bedrijven, omdat ze zelf de grote hoeveelheid data nooit zo snel zouden kunnen verwerken. Als dat zo is, wil ik ook best meewerken vanuit mijn luie stoel. Bovendien krijg je er ook nog eens veel meer voor betaald dan wanneer je gewoon in overheidsdienst werkt. En een beetje spelen met zo’n op afstand bestuurbare helikopter, dat lijkt me ook wel wat.

Nadat ik mijn drone uit de verpakking had gehaald, besloot ik om er eerst maar eens mee naar Brussel te vliegen. Er was een kroning en een groots feest. Ik kreeg er beelden door van een niet zo houterige nieuwe koning. Maar hoe heet die nieuwe koning eigenlijk? Moet ik hem Filip noemen, of Philippe? De strijd tussen de twee namen is natuurlijk kenmerkend voor de verdeeldheid bij onze zuiderburen, maar ik vind het maar onhandig. Als de beste man twee verschillende namen krijgt, bestaan er ook twee verschillende beelden van hem, die ieder hun eigen geschiedenis creëren. Nu ik zo’n mooie drone heb, wil ik wel weten wat de waarheid is, hoe het werkelijk zit. En daar hoort één naam bij, anders kan ik natuurlijk nooit weten wat hier echt gaande is.  

De volgende dag vloog ik naar het St. Mary’s Hospital in Londen. Met mijn drone maakte ik mooie foto’s van een pas geboren baby. Een trotse Kate en William toonden de nieuwste aanwinst in de familie en ik zag ze terug naar huis rijden, met William zelf achter het stuur. Wauw! Maar die nieuwbakken prins, hoe heet die eigenlijk? Toen ik daar was had hij nog geen naam en kon het nog wel even duren voordat die er wel was. Twee jaar geleden kregen de twee een hond en duurde het maar liefst drie weken voor ze een naam bekend konden maken. Echt praktisch was het echter niet, zo’n naamloze prins. Hoe kon ik nu dingen over hem onthouden, prinsen van het Verenigd Koninkrijk zijn er zo veel. Ach, dankzij mijn drone wist ik in elk geval wát er gebeurd was. Later vernam ik dat hij naar de naam George luistert. Heb ik gelukkig een mooi verhaal bij die waarachtige feiten.

Mijn drone en ik bleken een goed duo de afgelopen week, maar toch ontbrak het aan iets. Aan puur objectieve beelden heb ik niets. Ik moet die beelden kunnen duiden. Daar heb ik woorden voor nodig en die gaf mijn drone me niet. Als er iemand goed is in het duiden van de objectieve feiten, is het de journalist wel. Kijk maar eens hoeveel ik weet over twee koninklijke families, terwijl ik niet eens weet hoe ik hun leden precies moet noemen. Laat de AIVD het afluisteren maar lekker uitbesteden. Zolang ze geen journalisten in dienst nemen, vind ik het best.

Peter Buurman is een maand op vakantie en wordt die tijd vervangen door Sybren Spit.

Reacties (2)

#1 FiFa

Die drone van jou die je hebt gekocht is een Eurocopter Ecureuil As530 zonder camera. Zij verkopen bij Bart geen drones, dat doen de Amerikanen wel nadat ze in Pakistan de boel omver blazen. Volgens mij heb je een vliegende komkommer aangeschaft, journalistwaardig neem ik aan gezien het verhaal.

  • Volgende discussie
#2 R.A.F

Een baby van 2 dagen oud die zijn naam al weet en er zelfs naar luistert , knap hoor .

  • Vorige discussie