De onzin van Teeven over duizend asielzoekers per week

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ANALYSE - Eergisteravond kwam Fred Teeven bij Eén op één met het verhaal dat er nu duizend asielzoekers(*) per week naar ons land komen – althans dat maakt de pers ervan. Op de website van het programma staat: ‘Tot voor kort waren het er 1000 per maand. In april was dit dus 4 keer zo hoog.’ In de maand april zouden er dus 4.000 asielzoekers naar ons land zijn gekomen.

Wie echter de uitzending beluistert komt tot de conclusie dat er niets anders aan de hand is dan wat we twee weken geleden al wisten: er zijn duizend meer asielzoekers uit Eritrea gekomen. Teeven gaat vervolgens roepen dat dat duizend per week dus 65.000 per jaar is (blijkbaar telt een jaar ook nog 65 weken).

Van een journalist mag je verwachten dat hij kritische vragen gaat stellen of het misschien over dezelfde groep gaat als twee weken geleden? En hoe kan je nu in godsnaam van een groep van duizend in een paar weken nu 65.000 over een heel jaar maken?

Nee hoor, dat doet deze journalist niet. Integendeel: hij wakkert het vuurtje nog eens flink aan.

In onderstaand figuur de cijfers van oktober vorig jaar tot en met maart dit jaar:

Eritreërs_f1

Helaas zijn er nog geen cijfers over april. Gemiddeld kwamen een kleine 1.500 asielzoekers per maand naar Nederland. Het niveau ligt op jaarbasis een paar duizend hoger dan in 2013 (14.500).

In april zouden het er dus ca. 2.400 zijn door de duizend extra asielzoekers uit Eritrea. Of zijn het er 4.000? Het zou mij niet verbazen als we het werkelijke aantal na 22 mei pas weten.

De Volkskrant schreef onder andere over de cijfers van januari en februari. Die cijfers kloppen met wat je in de tabel ziet. De cijfers kwamen van het ANP. Omdat er op dat moment nog geen cijfers over februari publiek waren, moet het ANP die cijfers wel rechtstreeks van de IND hebben gehad.

In totaal zie je in de tabel in januari en februari 3.060 asielzoekers. Nu is het opmerkelijke dat de opvang van de asielzoekers (COA) over de eerste twee maanden een getal geeft van 2.698 en dat terwijl over 2013 het COA op wonderlijke wijze er in slaagde om meer asielzoekers op te vangen dan dat er naar ons land kwamen. Ik heb daar over geschreven, niet voor niets onder de kop Duizenden spookasielzoekers. Zie ook dit artikel.

Het COA geeft dus over 2013 een lager cijfer dan de IND en dat zette mij aan om verder te speuren. De oplossing van het raadsel vond ik in een hoekje van het CBS – klik hier helemaal links op i. Een weinig geraadpleegd plekje is mijn ervaring, maar daar vinden we de volgende tekst:

De registratie van het aantal asielverzoeken bij de Immigratie en Naturalisatiedienst IND is met ingang van januari 2014 gewijzigd. Vanaf 1 januari 2014 worden asielverzoeken eerder geregistreerd dan voorheen het geval was. Voor die datum was dit bij de start van de asielprocedure. Dat was in de regel enkele weken na de aanmelding bij de Centrale Ontvangstlocatie in Ter Apel. Sinds 1 januari 2014 wordt de asielzoeker direct bij aanmelding in Ter Apel geregistreerd. In de oude situatie kwam het hierdoor geregeld voor dat een aanmelding pas in de opvolgende maand(en) daadwerkelijk als asielaanvraag werd geregistreerd en meegerekend werd in de asielinstroom.

Door de wijziging van de administratie hebben we dus schijnbaar veel meer asielzoekers in januari. Dat staat niet in de krant. Ook vind je dat belangrijke feit niet terug in de officiële rapportage van de IND. Dat noem ik de boel belazeren.

Asielzoekers naar de EU

Tot slot nog even deze tabel over het aantal asielzoekers naar de EU over het jaar 2013:

Eritreërs_f2

Bron: Eurostat. Zie voor de landen hier.

In 2013 kwamen er 395.000 asielzoekers naar de EU-27(**). Aangezien de EU een half miljard inwoners telt zijn dat 787 asielzoekers per miljoen inwoners. Anders gezegd: per 1.270 inwoners van de EU komt er één asielzoeker. In de pers wordt vaak het totaal aantal asielzoekers genoemd dat naar een land komt. Een onzinnige vergelijking. 110.000 asielzoekers voor Duitsland betekent iets heel anders dan dat Luxemburg er 110.000 zou krijgen. Dat zou voor Luxemburg 250.000 asielzoekers betekenen per miljoen inwoners terwijl dat getal voor Duitsland iets meer dam 1.300 is.

In de tabel heb ik ook nog extra Noorwegen en Zwitserland opgenomen. Weliswaar zijn die twee landen geen lid van de EU, maar zij doen wel volledig mee met het asielbeleid van de EU. Nederland zit net iets boven het EU-gemiddelde. Van de landen uit Noordwest-Europa krijgen er alleen Finland, het VK en Ierland minder asielzoekers per hoofd van de bevolking.

De Zweden krijgen de meeste asielzoekers per inwoner. Direct gevolgd door Malta. De voormalige Oostbloklanden scoren het laagst. De niet-EU landen Noorwegen en Zwitserland nemen plaats drie en vier in. Nederland neemt van de EU-landen plek twaalf in. Italië zat in 2013 een flink stuk onder het EU-gemiddelde.

Conclusie

Voor de pers – ook het NOS-journaal dat ik zojuist zag – is er sprake van een verviervoudiging van het aantal asielzoekers. Terwijl Teeven alleen maar zei dat er de laatste weken van april meer asielzoekers waren en dat wisten we al. Daar kan je natuurlijk geen enkele conclusie aan verbinden. Teeven gaat dan heel flink doen met zijn grenscontroles die hij gaat opvoeren, maar dacht je nu echt dat dat mensen tegenhoudt? Natuurlijk niet. Asielzoekers hebben vaak een levensgevaarlijke reis achter de rug en dan laat men zich niet afschrikken door een Nederlandse grenscontrole. Bovendien: als de genoemde stijging een eenmalig fenomeen blijkt te zijn geweest, kan Teeven roepen dat het komt omdat hij persoonlijk zelf voor de grens is gaan liggen.

Grote kans dat het een eenmalige uitschieter was. Zo heb je die wel vaker. Teeven heeft het over ombuigen van asielstromen. Welke stromen zijn er dan? Gaan er ineens geen asielzoekers meer naar de andere EU-landen? Daar zijn helemaal nog geen cijfers over. Hoe wil hij dat dan gaan ombuigen? Betekent het ombuigen dat hij zich niet meer aan zijn internationale verplichtingen gaat houden?

Het is uitermate triest dat de pers hier zo mee omgaat. Al jarenlang wordt er desinformatie verspreid via de pers en ik heb er vele artikelen aan besteed. Dit interview is een nieuw dieptepunt. Al vijf jaar probeer ik zo goed mogelijk om feiten te geven. Geheel tevergeefs. Op mijn verjaardag is het een mooie gelegenheid om er maar een punt achter te zetten. Ik stop met dit blog. Misschien ga ik nog iets op een andere manier doen, maar met factchecken stop ik.

(*) Teeven – en hij is niet de enige – klutst de begrippen lekker door elkaar. Een asielzoeker is iemand die asiel zoekt. Een vluchteling is een asielzoeker die een verblijfsvergunning heeft gekregen. De term bootvluchtelingen is dan ook onjuist ook al omdat een deel geen asielzoeker is, maar mensen die gewoon werk zoeken.

(**) Het betreft hier in de EU-registratie nieuwe asielzoekers. Oostenrijk levert geen ‘new’ en ik heb verondersteld dat die gelijk is aan het totaal aantal aanvragen.

In de cijfers zitten ook dubbeltellingen van asielzoekers die in meerdere landen asiel aanvragen (‘Dubliners’). Nederland heeft ook in Nederland geboren kinderen van asielzoekers in de cijfers zitten.

Via flipvandyke.nl.

Reacties (30)

#1 AndreSomers

Allereerst: gefeliciteerd, en jammer dat je stopt. Het is wat mij betreft niet te vergeefs, zelfs al hoor je je feiten niet terug in het politieke debat.

Wat ik opvallend vindt in het plaatje, is de lage positie van Italië. Als al die scheepsladingen asielzoekers daar aankomen, hoe kan het dan dat zij zo laag staan op de lijst met asielinstroom?

 • Volgende discussie
#2 Sjors van Beek

@1: GEWELDIG verhaal. Hulde!
Ik weet uit ervaring hoe IND, COA en Justitie rommelen met de asiel- en immigratiecijfers zoals het hen uitkomst. Heb er ook veel over geschreven. En dacht bij het interview van Teeven ook meteen: hier klopt geen bal van. Geen tijd gehad om het nader uit te zoeken.
Flip legt nu haarfijn uit wat er niet klopt. Journalistiek zoals journalistiek moet zijn.
Jammer Flip, als je er (daadwerkelijk) mee gaat stoppen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sjap

“Het is uitermate triest dat de pers hier zo mee omgaat. Al jarenlang wordt er desinformatie verspreid via de pers en ik heb er vele artikelen aan besteed. Dit interview is een nieuw dieptepunt. Al vijf jaar probeer ik zo goed mogelijk om feiten te geven. Geheel tevergeefs.”

Dat mogen Tegenlicht, Buitenhof en al die andere kwaliteitsprogramma’s zich aantrekken.

De samenleving in zijn geheel eigenlijk, er is geen plek meer voor goed stuk met droge feiten en een paar grafiekjes (behalve Sargasso en nog wat marginale media).
Iedereen overschreeuwt elkaar en het migratie-debat is al jaren volledig ontspoort na een te lange stilte. Hoe lang duurt het nog voordat het zich normaliseert?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Derpjan

@1

De grafiek is van 2013. De toestroom is flink toegenomen sindsdien, maar Italie blijft een land met heel veel inwoners en niet alle bootvluchtelingen komen in Italie aan (sommigen komen aan in Malta, dat heel hoog staat op de lijst, sommigen komen helemaal niet aan). Uiteindelijk zijn de bootvluchteling verhalen ook gewoon mediagenieker dan een asielzoeker die met de bus de grens bij Limburg oversteekt of op Schiphol uit het vliegtuig stapt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Djools

Btw. proficiat met je verjaardag. Is dat stoppen nog onderhandelbaar? Als je meer dan pakweg 40 plusjes krijgt, stop je dan nog steeds?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Flip van Dyke

Dank voor de complimenten.

Het artikel is gisteren op mijn site verschenen en vervolgens is er een Kamerdebat geweest. Dat debat was zo interessant dat ik besloten heb om toch maar een vervolg te schrijven en dan te stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Flip van Dyke

@1 Italië scoort laag voor wat betreft het aantal asielzoekers, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer mensen aan komen.

Er zijn nogal wat mensen die helemaal geen asielzoeker zijn, maar komen om te werken. In Zuid-Europese landen bestaan meer mogelijkheden om zonder papieren te werken dan in onze contreien.
Daardoor zie je minder asielzoekers in Italië.
Ook is Italië is gul met het verstekken van -tijdelijke- verblijfsvergunningen aan bootimmigranten.

Het lage aantal asielzoekers, de ruime mogelijkheden tot illegaal werken en het verstrekken van van verblijfsvergunningen maakt dat de noordelijke staten nogal pissig zijn op Italië. Italië moet niet zeuren is de opinie. Gelijk hebben ze wat mij betreft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Derpjan

@7

Verstrekt Italie niet juist die tijdelijke verblijfsvergunningen in de hoop dat de mensen naar andere landen gaan? Illegale arbeiders verlagen de asielstatistieken maar verminderen de problemen en kosten niet. Wat mij betreft klaagt Italie terecht dat ze weinig hulp krijgen en in Malta is het nog erger. In Nederland debateert men hooghartig over “fundamentele principes” en “menselijkheid” terwijl we hier een beetje rommelen in de marge, niet eens Italie en Malta veel helpen en sinds WO I geen ervaring meer hebben met stromen die ieder moment kunnen exploderen. Wij liggen niet dichtbij failed-states en oorlogsgebieden, in tegenstelling tot Italie, Malta, Griekenland, Israel, Australie, Libanon of Zuid-Afrika. “Forten” zijn de norm in dat soort landen en hoe kan het realistisch ook anders als je zulke buren hebt? Het gaat uiteindelijk pas weg wanneer de ongelijkheid (in economische persoonlijke vrijheid termen) in de wereld sterk is afgenomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Reinaert

Geen idee wie je bestookt met jouw prima bevindingen, maar misschien kan je hier wat mee.
Zorg dat jouw feiten in handen komen van bijvoorbeeld de deskundigen van diverse Kamerfracties, van lobbyisten, van belangenverenigingen, van nieuwsbureaus, van documentairemakers etc.
Kies daarvoor een de juiste persoon, het juiste tijdstip en reken op niet te grote successen.
Zorg voor een niet aflatende stroom en wellicht wordt het je werk.
Enkel een blog of artikel is wel informatief, effectiever is dat men niet kan zeggen dat men het niet wist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Prediker

@9 Twitter is daar trouwens een handig medium voor.

Het is even puzzelen wie precies op de sleutelposities zitten bij vluchtelingenorganisaties, redacties, wetenschappelijke bureaus van politieke partijen, portefeuillehouders, verantwoordelijke wethouders, maar als hij op die manier slim een netwerk aanlegt, denk ik dat Flip wel degelijk invloed kan uitoefenen.

Het zou jammer zijn als Flip er het bijltje bij neer zou gooien, want zijn analyses en het bijkomend feitenmateriaal zijn een prima manier om xenofoben de mond te snoeren.

Vandaar ook dat een Joost Niemöller hem liever negeert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jeroen Laemers

Allejezus:

‘Nederland is geen open huis.’ Dat zei premier Mark Rutte vandaag na afloop van de ministerraad naar aanleiding van de plotseling fors stijgende aantallen vreemdelingen die naar Nederland komen. Het gaat om 1000 mensen per week in plaats van per maand. Ook hij denkt, net als verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven, dat er mensenhandel achter zit. ‘We gaan dit indammen en de oorzaak boven water krijgen’, beloofde hij. […]

‘Het is echt ontwrichtend, deze bizarre aantallen, een kleine provinciestad per jaar erbij.’

Ze WILLEN het gewoon niet weten. Ongetwijfeld omdat paniek over asielzoekers in hun politieke straatje past.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Prediker

Dit mediaverschijnsel is ook niets nieuws.

HP/De Tijd schreef al in 1994 over de neiging van de pers om angstverhalen over vloedgolven van asielzoekers die Nederland overspoelen op te kloppen, en als iemand dan uitzoekt hoe het werkelijk zit, de broodnodige correctie te negeren.

Vooral de Telegraaf blijkt hier een dubieuze rol in te vervullen. Same old story.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Grûtte Pier

Aah je wordt zojuist op Radio1 genoemd. Ga vooral door @Flip van Dyke!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Sjap

@12: Bizar. Dat artikel van 20 jaar (!) geleden beschrijft precies wat er nu gebeurd.
Nou Flip, stop er maar mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Grûtte Pier

Hier is het radiofragment waar van Dyke en dit artikel genoemd worden: http://www.radio1.nl/item/196011-De%20politieke%20weeksluiter%20met%20Kees%20Boonman.html

Kees Boonman is nog niet overtuigd – Een staatssecretaris liegt niet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Mario

Heel spijtig wanneer jij/ Flip ermee zou stoppen. Het zijn juist dit soort artikelen, waaruit ik menig feitelijk argument weet en wist te halen om het e.e.a. duidelijk(er) te maken in mijn omgeving..

Dus nee, Flip. Gelieve niet stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Flip van Dyke

Op de inhoud van enkele opmerkingen kom ik vanavond nog terug.

Nee jullie overtuigen me niet om door te gaan. Jullie zullen met iets beters moeten komen. Bijvoorbeeld deze die ik vandaag van GS plukte:


Plip van Dyke is de Muhammad Saeed al-Sahhaf van het gütvolk en derhalve absoluut niet serieus te nemen.
Cuyahoga | 16-05-14 | 10:06

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Donutz

@15 Kees Boonman maakt wel een punt hoor: “alle journalisten praten het na”. Ja, dat doen ze al jaren…

Vervolgens noemt Henk van Dongen Flip zijn artikel, en reageer Kees met “Nou, ik denk dat die cijfers, dat de staatssecretaris kan het zich niet veroorloven om een beetje te goochelen op dat departement met cijfers en dat wat gunstiger te laten uitkomen wegens de verkiezingscampagne.”
Moet Kees toch eens Flip zijn stukjes lezen, bijvoorbeeld een treffend stukje over Fred zijn voorganger, Gerd Leers “Het cijfergegoochel van Leers”. ;)

Te triest voor woorden natuurlijk dat je cijfers van een hele kleine periode pakt, die vervolgens doorrekend naar een heel jaar en nog wat opklopt tot wat leuks… Of zal Teeven volgende maand als er een week (1-2) 100 asielaanvragen worden geregisteerd naar de kamer stappen met “Kijk mij, door mijn snelle interventie komen er nu nog maar 100 per maand, op jaar basis 10.000 of misschien wel minder als we zo door gaan… “. Zie de krantenkoppen bij de Televaag al voor me in dikke chocolade letters “Minder dan 10.000 asielzoekers per jaar, ondergang van ons land gestopt” .

Daaronder kunnen dan koppen als “BTW en accijns inkomsten verdubbeld in de laatste week, op jaar basis is ons gehele begrotingstekort teniet gegaan. Rutte verheugd, Kamer vraagt spoed debat aan of iedereen nu zijn 1000 euro krijgt want het geld klotst tegen de plinten”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Henk van S tot S

@15:

Kees Boonman is nog niet overtuigd – Een staatssecretaris liegt niet…

Dat is de giller van het jaar!
tenzij bewust dingen verdraaien iets anders is dan liegen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Klokwerk

Nou Flip, ga nog maar even door. Zelfs een struisvogel zal ooit zijn kop uit het zand moeten halen zolang er mensen zijn die continu tegen zijn reet aan blijven schoppen. Maar de aanhouder wint. Wat mij betreft wordt je hiervoor uiteindelijk bij ons weggekocht. Wel aardig zijn en Sargasso nog in je memoires noemen hè?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Flip van Dyke

Dank voor de complimenten.

Ik reageer wat later dan beloofd, maar dat komt omdat mijn allerlaatste artikel over het Kamerdebat van eergisteren wat langer is geworden dan dat ik in eerste instantie dacht. Dat gebeurt me trouwens altijd.
Het artikel verschijnt overigens in de loop van de dag op mijn site.

Mijn besluit om te stoppen blijft. Ik heb er na 5 jaar vechten tegen de fact free politics genoeg van. Ik wil graag gezond blijven.
Als er echter mensen zijn die er tijd in willen steken om het over te nemen dan wil ik die graag ondersteunen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 qwerty

Ja, respect Flip, maar de oude wet is dat feiten iets anders zijn dan politiek en propaganda. Helaas. Feiten moeten een lange adem hebben en dat is voor individuen moeilijk op te brengen. Het enig dat werkt is een lobbypositie innemen – zoals hierboven ook al is gesuggereerd. En dat moet je willen en kunnen.

We horen ongetwijfeld op een andere manier van je.
Je blog blijft (be)staan neem ik aan?
Gaat Sargasso een permalink ergens plaatsen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Reinaert

@21: Dat je uiteindelijk voor je zelf kiest zal iedereen hier respecteren.
Gezondheid en een “eigen leven” gaan zeker voor.
Jouw aard zal echter niet veranderen.
Misschien heeft Sargasso een mogelijkheid om een lobbypositie in te nemen?
En dank voor je goede berichtgeving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Michel

@15: Te horen vanaf ongeveer 3:30, voor wie geen zin heeft alles te beluisteren.

Het commentaar is dat het om ‘framing’ gaat. Framing is een mooi woord voor een politicus die de de waarheid verdraait.

Ten overvloede: ik zou het ook jammer vinden als je stopt. Prediker @10 heeft goede adviezen denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Flip van Dyke

Inmiddels is er een draadje geopend over het radio-interview
http://www.radio1.nl/item/196011-De%20politieke%20weeksluiter%20met%20Kees%20Boonman.html

@18 heeft geheel gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Bismarck

@17: Ik zou die Cuyahoga vragen of je die recommandatie op je CV mag zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Klokwerk

@Flip: OK, jammer, maar ik snap het wel. Sowieso met veel dank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 rivavo

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen maakt vijf miljoen euro vrij voor de inwoners van Zuid-Sudan die door het aanhoudende geweld zijn gedwongen om te vluchten. Er dreigt een hongersnood die niet minder dan zeven miljoen mensen zal treffen. Kanttekening; het gaat hier wel om de ontheemden BINNEN Zuid-Sudan.
Mensen die getroffen worden door de machtswellust van plaatselijk warlords moeten het vooral niet in hun hoofd halen om hun geluk buiten de nieuwbakken en weinig gerespecteerde landsgrenzen te beproeven. Lekker blijven zitten en hopen dat de Europese weldoeners de dreigende problematiek kunnen afwenden. Kleine kans. Het is natuurlijk niet genoeg om iedereen te kunnen helpen, maar het gaat meer om het “signaal”, we “willen de dialoog open houden” met een land dat al lang niet meer bezig is met diplomatieke oplossingen. Ondertussen is de Tweede Kamer in rep en roer. Een nieuw heet hangijzer in het slepende immigratiedebat. Eritreërs proberen ‘massaal’ de Nederlandse grens over te steken. Eritrea, een land dat in de media-luwte al jarenlang geteisterd wordt door gewapende conflicten en hongersnoden, wordt zelfs in Afrika betiteld als zorgenkindje. Het perspectief op een toekomst is in de hele Hoorn van Afrika niet zo laag als het hier is. Wanneer men de onontkoombare armoede echter probeert te ontlopen en naar het paradijselijke Nederland pogen te vluchten, wordt er onder de volksvertegenwoordigers echter melancholisch teruggedacht aan die tijden van weleer. De Berlijnse Muur, dát waren nog eens maatregelen. Kunnen de grenzen niet gewoon dicht? Nee. Dat kan niet, oordeelt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven. Dit kan alleen als er “sprake is van een ernstige bedreiging voor de openbare orde of binnenlandse veiligheid”. Realistisch als Teeven is, kan hij concluderen dat dat niet het geval is. Wat moeten we dan doen? Daar ook vijf miljoen naartoe sturen en vooral hopen dat ze daar blijven zitten? Niet mogelijk. Er is in Eritrea namelijk geen betrouwbare infrastructuur van lokale hulporganisaties, zo oordeelt Prof. dr. J. Abbink, antropoloog gespecialiseerd in o.a. de problematiek in de Hoorn van Afrika. Dit ogenschijnlijk in tegenstelling tot Zuid-Sudan, waar elke euro natuurlijk wel terecht komt bij de hongerige bevolking. Het tweeslachtige, hypocriete wereldbeeld steekt weer de kop op. We leven vooral mee met de mensen die gebukt gaan onder oorlog en honger, maar alleen als ze daar blijven. Zodra een volk zich toch durft te onttrekken aan de malaise in het land van herkomst, gaat de rem er op. De grenzen gaan op slot, gordijnen dicht en iedereen stemt de televisie weer af op de Ver van mijn Bed-show.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Klokwerk

@Rivavo / @28: Mooi stukje, goed geschreven ook. Zin om dit soort pennenvruchten evt ook eens als post op Sargasso te schrijven? Ik ga er zeker niet alleen over (laatste woord is voor de hoofdredacteur) maar ik zie er zo wel een column in en we zoeken altijd schrijvers. Mij kan je bereiken op klokwerk @ klokwerk-design.nl maar de kernredactie is directer: info @ sargasso.nl.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Steeph

En nu heeft CBS de cijfers officieel bekend gemaakt. 1080 uit Eritrea in april
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81478NED&D1=1&D2=0&D3=0&D4=0,9,33&D5=121,l&HDR=T,G3&STB=G1,G2,G4&VW=T

(en 700 uit Syrie)

 • Vorige discussie