De bankrekening van Jack de Vries

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Hieronder wederom een stuk van SanteBrun, dat eerder verscheen op zijn eigen weblog.

JSF dummy op airshow (Foto: Flickr/World's Saddest Man)

Zou het echt waar zijn? Al ‘874 miljoen euro geïnvesteerd in de Joint Strike Fighter’? Jack de Vries beweert het, maar als je die kop erbij denkt met dat rare kuifje, dan sla je er toch even het handboek op na.

Wat betekent bijvoorbeeld ‘investeren’? Dat is de laatste jaren inderdaad wel eens vertaald in ‘geld overmaken naar iemands bankrekening en weten dat je het nooit terugziet’, maar ondanks de crisis betekent het onder normale mensen nog altijd ‘ik geef jou dat geld, jij betaalt mij daar rente/dividend over en als je het geld niet meer nodig hebt, dan geef je het terug. Met koerswinst, als het effe kan.’

En is die berg geld inderdaad overgemaakt op de bankrekening van een firma die vliegtuigen produceert? Of is het geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven die inmiddels tot de conclusie zijn gekomen dat je niet gek veel hebt aan deelname in het JSF-project?

Nou zijn er dagen bij, ook deze week alweer, verdorie, dat ik geen 874 miljoen euro bij elkaar zie (het lijkt me een schuurtje vol) maar dat zegt niks. Op het niveau van het ministerie van defensie is het nauwelijks meer dan pindanootjes ? je hoort onze Jack ? die voornaam heeft hij natuurlijk gekregen in de kroeg waar hij op donderdagavond gaat darten ? nooit over ‘deze week alweer een paar honderd miljoen weggepleurd in Afghanistan’. (Ik heb geen idee wat het kost, daar in die zandbak. Maar gratis is het niet. En weggegooid zeker.)

Dus dat dreigement van Jack is helemaal loos. Als je die 874 miljoen niet hebt geïnvesteerd in steekpenningen om toch alsjeblieft die mooie vliegtuigen te mogen krijgen ? ik sluit dat overigens niet uit ? dan kun je morgen aan de dag even mailen naar Lockheed Martin: ‘We hebben ons bedacht, en de PvdA ligt dwars, dus we hadden de poen graag terug en rap een beetje.’ In die zin is het zelfs een solide investering geweest.

Jack gelooft ook niet echt dat de kamerleden er in trappen. Maar zijn eigen coalitie kan het niet goed hebben dat een van de deelnemende partijen ook hier alweer over met hem van mening verschilt. Hij rekent er, concreet, op dat de PvdA zijn mond houdt.

En voor de rest bespeel je gewoon het domme kiezersvolk, dat zich, anders dan gewone mensen, wèl kan voorstellen dat deze en voorgaande regeringen gewoon 874 miljoen euro hebben overgemaakt naar een zwart gat aan de overkant van de Oceaan.

 1. 1

  Hoe heette dat ook alweer, als je het feit dat je er al geld ingestoken hebt, als reden hebt om ergens nog meer geld in te steken, ook al weet je dat het eigenlijk niet verstandig is?

 2. 6

  Jack de Vries is geen politicus, geen militair, geen ingenieur, maar spin-doctor.

  Het kabinet (lees: het CDA) heeft zich bij zijn benoeming blijkbaar al gerealiseerd dat de JSF er niet gaat komen op basis van consensus of een militaire of technische afweging, maar dat hij er doorheen gespind moet worden. Ik neem iig niks wat uit die kerel zijn mond komt (inhoudelijk) serieus, en tot nu toe geeft zijn trackrecord op defensie me gelijk.

  Ik ben niet tegen de JSF, maar defensie heeft het wel onmogelijk gemaakt om een gedegen afweging te kunnen maken. Zie ook de post hierboven waarin nog maar weer eens duidelijk wordt dat men googelt met getallen over kosten en (elders over) werkgelegenheid. Ieder kamerlid dat zegt dat hij/zij wel weet hoe het zit, praat poep.

 3. 11

  Investeren is een zwart gat?

  Als iedereen dat dacht zaten we nu op het randje van de afgrond (qua welvaart en is dat erg? geen idee)