Codex Alimentarius

codexToen vorige week het zoveelste kettingmailtje van een verontruste kennis over de Codex Alimentarius mijn inbox ingleed, brak mijn klomp. Het gerucht dat de Codex Alimentarius per 31 december van dit jaar de totale controle over ons voedsel zou overnemen waarbij natuurlijke vitamines verboden zouden worden en vleesrunderen verplicht met hormonen behandeld zouden moeten worden, blijkt zeer hardnekkig. Ook online blijven deze berichten maar voorbij komen.
Dus maar weer eens een paar uur besteedt aan het napluizen van alle beschikbare informatie.
Conclusie: de geruchten zijn niet waar, de geruchten worden misbruikt voor andere doelen en veel mensen op internet zijn lui (maar dat wist u vast al). Er zijn echter ook een paar kanttekeningen te plaatsen bij de Codex Alimentarius. Daar kom ik aan het eind van het stuk nog op terug.

Ik zal aan de hand van een aantal punten uit het verhaal duidelijk maken waarom het geen stand houdt.
Ten eerste dragen de bronnen die het gerucht de wereld in brengen geen enkel bewijs aan. De verhalen zijn mooi, interessant, spannend en misschien overtuigend, maar niet verifieerbaar. Als ze aangesproken worden op het onderwerp volgen alleen maar ontwijkende verhalen. Daarnaast komen alle bronnen uit de hoek van alternatieve geneeswijzen, de ufo-watchers en de chemtrailaanhangers. Een van de belangrijkste exponenten is Dr. Laibow. Haar verhaal wordt in de meeste artikelen aangehaald.
In haar verhaal komt ze op de proppen met een groep advocaten die de tekst aan het uitpluizen zouden zijn. Daar hebben we sinds 2006 niets meer over gehoord.
Dr. Laibow zelf heeft een dubieuze reputatie getuige dit filmpje, haar medewerking aan een boek over UFO’s en haar praktijk.

Verder worden er in het verhaal elementen aangedragen die de ernst van de zaak moeten ondersteunen maar die het juist ongeloofwaardiger maken.
Zo zou de Codex oorspronkelijk zijn opgezet door een ex-Nazi die na een gevangenisstraf een briljant plan had om alsnog tot werelddominantie te komen. Afhankelijk van wie je moet geloven gaat het dan om Frits (of Fritz) ter Meer of Hermann Schmitz.
Nog even los van het ridicule idee dat je een plan verzint waarin je bijna 50 jaar bezig bent om via een complexe omweg invloed uit te oefenen, is er helemaal geen bewijs te vinden voor de beschuldigingen. Geen enkel document of getuigenis wordt gegeven. Het gaat steeds om verwijzingen naar elkaar en naar 1 of 2 oorspronkelijke roepers.
Ga je de documenten van de oprichting van de Codex Alimentarius doorploegen (ja, dat heb ik gedaan), kom je die namen nergens tegen. Natuurlijk roepen de complotters dan dat dit vanzelfsprekend is. De mensen hebben immers achter de schermen gewerkt. Maar op die wijze kan ik ook zeggen dat Elvis Presley de evil genius is achter Pirate Bay. Niemand kan bewijzen dat ik geen gelijk heb toch?
Maar zolang niemand hard bewijs levert voor de connectie is het bangmakerij.

Opmerkelijk hierbij is dat zelfs Wikipedia misbruikt wordt voor dit punt. Dat zou iemand onmiddelijk moeten verwijderen.
Ook opmerkelijk is dat de Codex Alimentarius zelf in hun FAQ ingaan op dit onderwerp. Kennelijk worden ze nogal moe van de vragen.

Verder lijkt het erop dat vrijwel niemand van de mensen die brand roepen ook maar 1 letter gelezen heeft van de Codex Alimentarius zelf. Zouden ze dat doen namelijk, zouden ze zien dat geen van de beweringen die ze uiten stand houdt. Sterker nog, na het lezen van een paar stukken van de codex, je kan zelfs de omgekeerde conclusie trekken. De Codex voor vleesproductie bevat heel kritische paragrafen over het gebruik van hormonen en antibiotica bijvoorbeeld.

De grote vraag uiteindelijk is dan ook, waarom is het gerucht de wereld ingeholpen? Welk doel diende het?
Daar heb ik wel een theorie over (let op, geen bewijs, alleen maar aannames).
De Codex Alimentarius zorgt er wel degelijk voor dat er de nodige regels ingevoerd worden op het vlak van geneesmiddelen en voedingssupplementen. De belangrijkste hebben te maken met het voeren van duidelijke etiketten met alle relevante informatie (wat zit er in) en het stellen van minimum en maximumwaarden voor sommige zaken als vitamines per dosis.
Op etiketten mogen ook geen uitspraken worden gedaan die niet gestaafd zijn met onderzoek. Dus een supplement met de bewering “goed voor de potentie” kan binnenkort niet meer, tenzij daar een gedegen onderzoek naar gedaan is.
De minimum en vooral maximumwaarden van bijvoorbeeld vitamines zijn gesteld omdat zonder nader onderzoek niet met zekerheid gesteld kan worden dat hogere waarden veilig zijn.
Al deze regels zullen er voor zorgen dat met name in de hoek van alternatieve medicijnen en middeltjes het nodige moet gaan veranderen of niet meer mogelijk is. En dat is een doorn in het oog van die sector neem ik aan. Het gaat ook daar immers om veel geld.
Maar vanuit het oogpunt van voedsel- en medicijnveiligheid moeten zij zich aan dezelfde regeltjes houden als de rest.
Dus wat doe je dan? Je probeert de regels zelf aan te vechten met een vet verhaal. En tot nu toe lukt dat aardig. Het lukt zelfs zo goed dat sommige mensen heel argeloos petities tekenen van de meest vage organisaties waar ze, als ze daar direct een vraag over zouden krijgen, eigenlijk helemaal niets mee van doen willen hebben.

Is er dan helemaal niets negatiefs te zeggen over de Codex Alimentarius? Natuurlijk wel!
Het is een voorbeeld van een doorgeschoten bureaucratisering met een te grote nadruk op de inbreng van de grote industrieën en de “normale” geneeskunst. Dat heeft als gevolg dat er teveel regels in staan die zaken nodeloos ingewikkeld maken en de grenzen van het toegestane wel erg nauw zetten.
Verder is het zo dat door de adoptie van de Codex als wereldwijde standaard in de handel het wel degelijk zo is dat in geval van conflict het de doorslag kan geven. Vandaar ook dat de EU nog steeds last heeft van het verhaal dat het moet toestaan hormoonvlees uit de VS te laten importeren omdat de gebruikte hormonen op de lijst van goedgekeurde hormonen van de Codex staan.
Maar omgekeerd zorgt de Codex er ook weer voor dat de eisen voor genetisch gemodificeerd voedsel strenger zijn dan voor normaal voedsel. Helaas is het daarna dan weer wel zo dat het wereldwijd verhandeld moet kunnen worden.

Maar spaar me in de toekomst de grote complotverhalen over de Codex. Of kom met bewijs.

 1. 2

  Lastig niet dat google…

  “Zo zou de Codex oorspronkelijk zijn opgezet door een ex-Nazi die na een gevangenisstraf een briljant plan had om alsnog tot werelddominantie te komen. Afhankelijk van wie je moet geloven gaat het dan om Frits (of Fritz) ter Meer of Hermann Schmitz.”

  Euhm… Lees je wel, of probeer je het gelijk weer te vergeten… en hoezo ZOU.. Zelfs even wiki er bij zoeken is te veel moeite?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_ter_Meer

  Maarre, ga me tijd niet verdoen om meer te achterhalen, maar als je hier al niet uit komt, is het verder toch vrij hopeloos… Bedoel, ken je wel titels geven, maar je leest toch wat je wil…

  Aaaah nog 1 dan,

  “Nog even los van het ridicule idee dat je een plan verzint waarin je bijna 50 jaar bezig bent om via een complexe omweg invloed uit te oefenen, is er helemaal geen bewijs te vinden voor de beschuldigingen.”

  Euhm…. Neej, de nazi’s staan nog altijd bekend om hun geweldige logica…..Verder had Fritz toch 7 jaar over na ze proces…

  (Verhaaltje over Hitlers laatste gedachten & manier hoe deze o.a. het Duitse volk heeft misleid met wetenschappelijk propaganda materiaal, foute kranten, scholen en zelfs kleuren TV, etc…..)

 2. 4

  @Ikkedus: Heb je mijn artikel wel gelezen. Ik geef juist aan dat Wikipedia hier de mist in gaat. De opmerking “citation needed” zegt toch voldoende?
  En vind je het niet vreemd dat de ene helft van de complotters Herman aanhaalt en de andere helft Frits?

  Maar voor ik me verder laat verleiden, heb je bewijs? Heb je zelf de codex gelezen?

 3. 5

  Steephs theorie over waar al die paniek vandaan komt kan ik overigens bevestigen. Ook ik werkte ooit voor een organisatie die overspoelt werd met anti-codexmails. Sommige mensen forwarden gewoon de oproep die ze daartoe hadden gekregen van dit instituut: http://www4nl.dr-rath-foundation.org/ Die Dr. Rath (ook prominent bestrijder van aidsremmers) is naast verkoper van kletspraat ook grootgrutter in alternatieve voeding en medicijnen. Puur een kwestie van zijn eigen inkomen beschermen dus.

 4. 8

  Als de grenzen zo nauw worden gezet dat toch hormoonvlees moet worden geaccepteerd, lijkt me in ieder geval een reden de Codex te verdenken van belangenverstrengeling. De mate waarin dat wellicht gebeurt is verdraaid lastig aan te tonen voor buitenstaanders.
  Om dan maar van alles en nog wat te verzinnen en voor serieus de wereld in te smijten, doet kritisch onderzoek natuurlijk helemaal niet goed.

  Dat er dan ook nog veel mensen zijn het allemaal te geloven, komt vaker voor. Lastiger is dat mensen dan geneigd zijn keuzes te maken die gevaarlijker voor hun gezondheid is dan die Codex zelf.
  Ik denk (geloof, zo u wilt) overigens dat de genoemde “alternatieve” clubjes te verdeeld zijn om enig serieus tegenwicht tegen te bieden tegen de FAO/WHO of welke regelgevende instelling dan ook.

 5. 9

  @Peter: Het feit dat we vlees met specifieke hormonen niet kunnen verbieden (qua import) is niet hetzelfde als het moeten consumeren.
  Belangenverstrengeling noemde ik ook. Maar het is vast heel complex om de exacte lijnen te bepalen.

 6. 10

  @Steeph: Juist, dus de Codex is op zijn minst goed omdat het verordoneert dat het op de vleesverpakking vermeld dient te worden. Toch?

  Is het zo, in dit verband, dat de Europese Unie geen invloed heeft in de FAO/WHO-codex om de EU-regels erin opgenomen te krijgen?
  Als dat zo is zou eens onderzocht moeten worden waarom dat zo is. Heb jij een idee?

 7. 12

  De EU betaalt nu al jaren een flinke boete omdat we (gelukkig nog) geen met hormonen behandeld vlees willen eten. Waarom moeten voor iets betalen om het niet te willen hebben? Ik wacht het wel af, al zal ik er zelf wel voor zorgen dat ik de vitamines op tijd in huis heb. Want wie zegt me dat de Vitamine C 1000mg niet een pil wordt van 50 mg? Ik blijf de hele CA wantrouwen. Dit wordt echt niet uit altruïstische gedachten gedaan, daar zijn de belangen wereldwijd veel te groot voor.

 8. 13

  Onzin dat het door die nazi is bedacht, en onzin om met de Wikipedia te komen.

  “Codexen” voor voedsel zijn al bekend bij de oude Grieken en Romeinen en in de 19e eeuw was er ook een in Oostenrijk-Hongarije.

  Het zijn vooral de sites als Grenswetenschap, Vrijspreker, Zapruder die een heleboel flauwekul verkopen over de Codex. Ze zaaien graag angst. En dan de mainstream media beschuldigen dat ze het niet goed doen.

  Zo beweert Vrijspreker dat voedsel betraalt moet worden, dat groenten bespoten moeten worden, dat vlees met hormonen ingespoten moet worden. Allemaal flauwekul.

  Zapruder zegt zelfs dat het ingespoten moet worden met een hormoon dat door Monsanto wordt geproduceerd.

  Er belanden trouwens mensen in ziekenhuizen die erg hoge doseringen vitaminen nemen.

  De farmaceutische industrie voor homeopathische middelen houdt er natuurlijk dezelfde soort praktijken op na als die van de reguliere medicijnen.

  De fabrieken ervan kunnen gewoon dochterondernemningen zijn. Tsja.

  De onzin van Vrijspreker
  http://vandam-wetenschap-technologie.blogspot.com/2009/07/vrijspreker-verkondigt-onzin-over-codex.html

 9. 14

  Waarom moet er trouwens vlees uit de VS naar Europa, en vlees uit Europa naar de VS?

  Om de consument lekker op transportkosten en verpakkingskosten te jagen in het product?

  Om de olie-maffia tevreden te stellen die zo weer brandstof kunnen verkopen?

  Wat een onzin dat gezeul met dieren of vlees! Deze wereld is grotendeels zot!

 10. 15

  @Arjen: Dank voor je uitgebreide reactie. Zoals in mijn stuk aangegeven zit er wel degelijk een bepaalde dwang bij het gebruik van de Codex. Alleen gaat die niet zover als jij aangeeft.
  Het aangehaalde dispuut over het groeihormoon wordt in mijn stuk ook genoemd. Jij geeft echter wel een heel verdraaide uitleg van de beslissing. De beslissing is namelijk dat europa niet met hormoon behandeld vlees mag weigeren uit de VS. Dat is iets heel anders dan een verplichting het hier ook op alle runderen te gebruiken.

  En ja, bepaalde hoeveelheden vitaminen zijn niet langer toegestaan. En zonder fatsoenlijk onderzoek naar het effect vind ik dat een prima besluit.

  En ja, Frits ter Meer was fout en zat ook nog een tijdje bij Bayer. Maar spaar me de vage associaties en kom met bewijzen dat hij betrokken was bij de oprichting/inrichting van de Codex.

  En nee, het is geen zuiver napoleontische wetgeving.

  Kortom, probeer niet te veel sprongen en aannames te maken in je beweringen en doe wat minder selectief onderzoek en kom met harde bewijzen.

  Overigens wel eens met het niet democratische gehalte van de organen. Maar dat geldt voor heel veel instituten (en ik noem het ook als negatief aspect). Maar daaruit volgt nog geen kwade opzet en al helemaal geen poging tot werelddominantie.

 11. 16

  Oh en @Arjen: Ik heb wel degelijk onderzoek gedaan en nee, ik laat me niet zo makkelijk leiden door andere mensen die geen onderzoek hebben gedaan.
  Het is niet heel beleefd en slim je argumentatie met een belediging te starten.

 12. 17

  Geachte Steeph,

  Het spijt me te lezen hoezeer je je ehebt laten misleiden door emnsen die geen onderzoek hebben gedaan en hoezeer je hebt vertikt zelf onderzoek te doen.

  Als allereerste wil ik je graag uitleggen op welke (WETTELIJKE) wijze de codex alimentarius wel degelijk nationale wetgevingen kan weerleggen: Op basis van artikel 12 van de rechten van de mens is het zo dat ieder ndividu zich kan beroepen op internationale inspanningen. Handelsverdragen vallen onder internationale inspanningen, zoals ook de Codex Alimentarius. De Codex alimentarius wordt al gehanteerd in veel landen. Zo ook Nederland. Kijk maar eens op de website van Codex Alimentarius:
  http://img4.imageshack.us/img4/5788/nederlandlid.jpg

  Eén bewijs hiervan is het feit dat Nederland nu al restitutie betaalt aan de VN omdat Nederland heeft geweigerd Monsanto’s bovine grwoth hormone in alle runderen te spuiten. De rechtszaak is hier te vinden:
  http://www.wto.org/english/tratop_e/dispu_e/cases_e/ds320_e.htm

  Op 31 december wordt zeg maar een nieuwe module actief die vitamines als neurotoxines definiëerd. Daarvan mag maar 1/100 ste deel van wat een effect op het menselijk lichaam heeft in het eten zitten wat internationaal verhandeld worden. In die zin zou het betekenen dat vitamines niet meer toegevoegd mogen worden, of los verkocht mogen worden als ze uit het buitenland komen. Op nationaal niveau is Nederland gewoonweg te klein om in de eigen behoeften te voorzien en dit is dus wel degelijk problematisch voor Nederlanders.

  ALS IEMAND HIEROVER EEN PROCEDURE OP ZOU STARTEN. Dan kan namelijk jurisprudentie ontstaan die weer effect heeft op de nationale wetgeving.

  Nu goed, Steef, doe volgende keer onderzoek. En voor de meeste andere reacties geldt hetzelfde. Het is naelijk wel degelijk zo dat Fritz ter Meer (de maker van de slogan ‘Arbeit macht Frei’ één van de drijvende factoren achter de codex is geweest en dat Monsanto (oftewel I.G. FARBEN (<–google die)) en Bayer (<–google die) een paar van de voornaamste invetseerders in I.G. Auschwitz waren. Ook is het weliswaar zo dat de term codex al een tijdje meegaat, maar dat het de hele tijd voor hetzelfde gebruikt wordt (al 2000 jaar). Daar komt nog bij dat Nero en JUlius Caesar de vroegste gebruikers van de term ‘Novus Ordo Seclorum’ (google die term) waren en dat het 2e boek van Hitler (overigens gewoon legaal in Nederland) ‘Novus Ordo Seclorum’ was. De EU heeft hier inderdaad geen inspraak in, net zoasl GEEN ENKELE GEKOZEN VERTEGENWOORDIGER TER WERELD. De CAC bestaat uit mensen die werken voor het bedrijf Monsanto. Dankzij Fritz ter Meer is deze lijst echter door de WHO (onderdeel van de VN) aangenomen als leidend in wat mag en wat niet mag (Napoleontische wetgeving btw). Ook de leden van de WHO worden niet gekozen, noch de leden van de FAO.

  Ik hoop dat jullie onderzoek zullen doen.

 13. 18

  En zo zie je toch maar weer dat zelfs uit de grootste onzin nog een wat mij betreft relatief interessante discussie te destilleren valt.

  Of zou vallen, in ieder geval. Eentje die we hier al eens gevoerd hebben ook, over hoe door het internet de balans in effectieve informatie verwerking verschuift, of eigenlijk al in een vrij daverende klap verschoven is, van het uit schaarse informatie juiste conclusies trekken naar het uit een overvloed aan informatie onjuiste conclusies vermijden.

  Gegeven dat informatie altijd schaars is geweest zijn wij genetisch geprogrammeerd op het verzamelen van al wat beschikbaar is maar als je slecht bent in het herkennen en negeren van onjuiste informatie dan zorgt de overvloed eraan dat je zoveel onjuiste conclusies trekt dat je uiteindelijk slechter geïnformeerd bent dan wanneer je toegang tot niets had gehad.

  En zo zijn mensen als Arjen uiteindelijk onze nieuwe informatie-onderklasse. Zittend te midden van de bibliotheek van de hele wereld.

 14. 19

  @Arjen: Doe nog een laatste poging.

  1: Stel dat je gelijk zou hebben (wat niet zo is, want het is geen napoleontische code, dat hoor je alleen maar van anderen. Check voor de grap ook dit keer eens de wikipedia:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Codex_alimentarius)
  zouden de biologische boeren, de vee-artsen en veel andere boeren hier in Europa dan niet in opstand komen? Denk je nu werkelijk dat ze het dan niet van hun belangenorganisaties hadden vernomen?
  Ik hoef het niet te bewijzen. Lees je eigen link uit de VN maar. Daar staat alleen iets over export/import.

  2: Ja, vitamine heb je nodig om te overleven. Water ook. Maar 20 liter water drinken binnen een paar uur is een gegarandeerde manier om dood te gaan. Voor vitamine is onvoldoende vastgesteld dat extreem hoge doses (van bepaalde vitamines) niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Los van het feit dat kleine dosis uitstekend kunnen werken. Ik hoop dat je het met me eens bent dat het nogal een verschil is.

  3: Zucht. Je verwijst naar twee artikelen die ik ook aanhaal waarin geen bewijs staat en naar een wikipedia stuk waarin staat “citation needed”. Waar is je bewijs? Dat een of andere vage doctor het zegt zonder bronvermelding is geen bewijs. Zie ook de eerdere discussie hier.

  4: Nee, de CA is een afspraak waarbij tevens is afgesproken dat het doorslaggevend is in handelsconflicten. Het is geen verdrag, het is geen wet. Het zijn normen.
  Kom gerust met een linkje waarin staat dat het een wet is of een handelsakkoord. Maar dan graag een link van een overheid (want die zijn dan verplicht dat te melden) of een gerechtshof.

  En je toevoeging was je laatste belediging. Hopelijk de volgende poging met toetsbare argumenten en bewijzen. Anders hoop ik voor je dat je niet al te teleurgesteld bent in 2010 als blijkt dat het grote complot niet bestaat.

 15. 20

  @Rene: Aye. Ik denk dat het onderwijssysteem veel meer aandacht zal moeten besteden aan vaardigheden als falsificatie en bewijsvoering. En les 1 zou moeten zijn: Als iemand op internet iets schrijft is het niet per definitie waar.

 16. 21

  Steeph, doe nu eens onderzoek…

  1) Omdat in de Codex Alimentarius gedefnieerd staat dat het groeihormoon gebruikt mag worden mag het niet zonder. Dat is vanwege de napoleontische code. Aangezien de rechtszaak is gewoonen op basis van het feit dat de C.A. een internationaal handelsverdrag is en er jurisprudentie over is, moet iedere koe (en ja, ook koeien van biologische boeren) behandeld worden met de monsanto bovine growth hormone. Omdat Nederland hier niet aan wil betaald Nederland hier een boete voor aan de VN…

  Dat is dus een gevolg van de jurisprudentie ontstaan uit die rechtszaak.

  Maar als jij beter weet, dan zou ik daar wel bewijzen van willen zien.

  2) Fatsoenlijk onderzoek naar het effect van vitaminen??????? Dat zijn die dingen die je nodig hebt om te overleven……

  3) Fritz ter meer heeft gelobbied bij de VN voor de C.A.. Dat is wat ik zei.
  http://www4.dr-rath-foundation.org/PHARMACEUTICAL_BUSINESS/history_of_the_pharmaceutical_industry.htm
  http://www.ruscombe.org/Health%20Articles/codex.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_ter_Meer

  4) De C.A. is geen wet, het is een handelsverdrag. In de lijst wordt aangegeven wat wél mag en als mensen op hun strepen gaan staan, dan komt het erop neer dat, op internationaal niveau, de C.A. aangehouden dient te worden. Wat niet gedefiniëerd is in de C.A. kan middels jurisprudentie geweigerd worden.

  Kortom, maak dus niet niet zoveel ongefundeerde opmerkingen. Heb je überhaupt wel verstand van de wettelijke werkingen?
  -Ik denk van niet.

  Nogaals:
  DOE ONDERZOEK!

 17. 22

  @ Steeph:

  Ja. Daar ligt inderdaad een expliciete taak voor het onderwijs. Het is een volstrekt essentiële vaardigheid in een wereld waarin zoveel informatie (gedefinieerd inclusief desinformatie dus) beschikbaar is.

  In dit geval denk ik ook niet dat we erop kunnen vertrouwen dat het vanzelf wel goed komt wanneer de docenten, vanaf nu zo ongeveer, zelf ook inwoners van de (heh) nieuwe wereld zijn, aangezien algemeen de vaardigheid van het herkennen van onjuiste informatie nooit getraind is. Het was ook nooit zo hard nodig als het nu is.

  Een tijdje terug gaf ik in die context deze eens door als waanlink, hoewel ik niet geloof dat ‘ie overgenomen werd. Misschien nog leuk?

  http://herebedragonsmovie.com/

 18. 24

  Dat gebruik kan ik ook ja. Is een verwijzing naar een oud (tekst) adventure spel. Maar die op z’n beurt is weer een verwijzing naar het mystieke onbekende land…

  (Eric S. Raymond is trouwens een beroerde source voor veel dingen)

 19. 26

  @Arjen: Ik laat het even voor wat het is. Alleen bij 1 een reactie. Ja, er zijn grote misstanden, met name mbt Monsanto. Als je hier wat vaker gekomen was, had je geweten dat ik dat ook aan de kaak stel.
  Maar gebruik die voorbeelden niet in de discussie over de Codex zonder een bewijs voor de link.

 20. 27

  @26 “Heb je er wel eens aan gedacht om hulp te zoeken voor je psychische aandoeningen trouwens? Misschien kan ik je helpen. Je spreidt hysterie ten toon, wat ontstaat middels een transgressie van je eigen onkunde naar een fictieve ‘ander’(een product van het ego uit zelfbehoud) omdat je censor beseft dat je eigen ‘autoriteits-gevoelens’ (uit het super ego) niet realistisch zijn. Aangezien die cathexis wel bestaat en je dit niet kunt realiseren grijpt de censor in en gaat ontkennen. Omdat ik je met je neus op de feiten druk vindt een transgressie plaats, ook wel projectie genoemd.

  Ook goeiendag.

  Het projecteren van zulke psychische processen in Steephs hoofd komt op mij ongezond over.

  Als die schade in uw hersenen @Arjen ooit werd aangericht door het eten van vergiftigd voedsel dan zij u het een en ander vergeven. Maar als u dit werkelijk als long time macrobioot wil staande houden… geef mij dan maar de C.A.

 21. 28

  Ik kan Arjen een fantastische aanbieding doen van extradik aluminium. Beter dan het aluminium wat je in de supermarkt kan kopen, want je kunt ’t beter vouwen, het scheurt minder makkelijk, en most of all, het houdt straling beter tegen. Leveringen gaan per 12 rollen (staffelkorting bij grotere aantallen); een samplerol kan tegen vergoeding van administratiekosten worden opgestuurd.

 22. 29

  Ik ben van de oude stempel. Kom jongens, we geven Arjen gewoon een knuffel en dan komt het allemaal vanzelf goed.

  Momentje. Even een traantje wegpinken. Wat een inzicht toon ik hier toch weer. Het draait allemaal om liefde en acceptatie. Wat is het leven mooi. En iedereen lief.

  Huuuuiiiil.

 23. 30

  @Arjen: Voor jouw puntje 3 nog even een suggestie. Gebruik de wayback machine van archive.org. Misschien staat het daar nog. Want ik wil vooral niet de indruk wekken me voor echt bewijs af te sluiten.

  Bij #29: Staat ergens dat ik DE expert ben? Ik schrijf mijn bevindingen en laat me overtuigen door andere bewijzen.
  Zal nadenken over je aanbod. Maar de teksten daar (had ze al bekeken) zijn best stevig. Moet keuzes maken.

 24. 31

  Geheel terzijde, maar iets een Codex Alimentarius noemen is ongeveer gelijk aan anaal onderzoek roepen op een buitenaards-ontvoerden conferentie. Knap Steeph, dat je de tijd neemt om de samenzweringen af te serveren.

 25. 32

  Jullie zouden het boek here be dragons eens moeten lezen. Ook wil ik jullie erop attenderen dat ik Steeph’s powers of denial grofschalig onderschat heb.

  1) Die boeren en belangenorganisaties en zíjn ook in opstand. Het wordt echter doodgezwegen door de media, er zijn geen methoden om dit soort werkingen te bevechten omdat het om internationale handelsverdragen gaat én het gros van het volk ontkent het wanneer ze hier iets van horen. Zo ken ik bijvoorbeeld Percy Schmeier

  Nogmaals: begin eens een studie recht jongen..

  2) Daar zijn al studies naar gedaan…. Terwijl het ontegenzeggelijk waar is dat mensen kunnen sterven door het eten van teveel voedsel is er nog geen gedocumenteerd geval van over-vitaminiëring. Die onderzoeken zijn overigens wel degelijk gepleegd…http://www.vitamins-nutrition.org/vitamins-research/index.html

  Nogmaals: Doe zelf eens onderzoek.

  3) Ik heb hier even naar gezocht naa aanleiding van je bericht, maar ik heb het niet meer terug kunnen vinden. Ik had een link opgeslagen op mijn harde schijf naar een pagina van de IASDA, de commissie waar Fritz heeft gelobbied en die de C.A. heeft ‘aangenomen’. Het is dom van me geweest niet het hele artikel te bewaren. Ik kan het dus niet meer reproduceren. Wel denk ik dat het van belang is om jezelf af te vragen waarom die url offline is gehaald.

  Deze vergeef ik je, het is gewoon moeilijk te vinden soms en de verklaring van de organisatie in kwestie is inderdaad niet meer te vinden.

  4) Het is een internationale handelsovereenkomt. Aangezien overeenkomst en verdrag hetzelfde betekenen in deze contaxt is het dus een handels verdrag. Ik zeg nergens dat het een wet is. Ik zeg dat het jurisprudentie kan (en al heeft0 veroorzaken. Daarmee heeft het invloed op de nationale wetgeving. Daarnaast kan de VN boetes vorderen van landen die na een rechtszaak nog steeds weigeren om hier gehoor aan te geven.

  Steeph: leer je taal preken en lezen, ga rechten studeren en bovenal: leg anderen geen woorden in de mond.

  Heb je er wel eens aan gedacht om hulp te zoeken voor je psychische aandoeningen trouwens? Misschien kan ik je helpen. Je spreidt hysterie ten toon, wat ontstaat middels een transgressie van je eigen onkunde naar een fictieve ‘ander'(een product van het ego uit zelfbehoud) omdat je censor beseft dat je eigen ‘autoriteits-gevoelens’ (uit het super ego) niet realistisch zijn. Aangezien die cathexis wel bestaat en je dit niet kunt realiseren grijpt de censor in en gaat ontkennen. Omdat ik je met je neus op de feiten druk vindt een transgressie plaats, ook wel projectie genoemd.

  @ Rene,
  Laat je nbiet misleiden jongen, doe zelf onderzoek.

 26. 33

  Steeph, ik vind het kwalijk dat je over een onderwerp als dit doet alsof je een autoriteit bent terwijl je weinig tot geen onderzoek hebt gedaan. Daarnaast wil ik gezegd hebben dat het misschien leuk is om met elkaar onderzoek te doen op allerlei gebieden. Als het inderdaad zo is dat je wel onderzoek wilt doen, dan vindt je het misschien leuk om op odeon.xs4all.nl mee te spreken over onderwerpen van plato tot vaccinaties en van Freud tot antropologie. Als je jezelf aanmeldt zal ik je toegang geven. Niet dat het erg bedrijvig is aldaar, maar we proberen in ieder geval te bestuderen. Mij is opgevallen dat de aanzet tot de discussie alsmede de intentie van de posters de toon van de discussie zetten. Uiteraard zijn we allemaal eikels, maar een poging tot samen onderzoeken stel ik altijd op prijs.

  Arjen

 27. 34

  Hoi Steeph, Als reactie op je #32:

  De teksten die ik geschreven heb zijn niet allemaal even correct, niet allemaal even stevig en niet allemaal even recent. Op het forum zelf wordt voornamelijk gesproken over verschillende oogpunten van bepaalde zaken. Dat ik een transcendentaal idealist ‘ben’ was je misschien duidelijk geworden. Anderen hanteren weer eerder de empirische methode. Dat levert meestal genoeg polaristaies op om tot nieuwe gedcahten te komen of om eens grofschalig van mening te verschillen. Dat is ook juist het leuke (en soms frustrerende) denk ik. Op het Odeon staat ook een topic of 10 met onderzoek naar de wettelijke en organisatorische aspecten van de codex. Ik heb bijna alle organisaties in kwestie aangeschreven met de vraag om uitleg. Helaas heb ik die niet gekregen. Dat geeft toch wel te denken. Zeker toen we de wettelijke aspecten gingen bekijken.

  Maar goed, het lijkt me leuk om samen te onderzoeken ipv te bekvechten. De uitnodiging staat dus.

  p.s. Ik denk niet dat ik ernaast zat met mijn opmerking over je autoriteits gedachten. Ik denk ook dat je zeker niet dom bent en veel discussies kunt beslechten. Maar uit je reacties bleek dat je verklaringen voor de wettelijke werkingen verwierp zonder kennis van zaken en zonder onderzoek. Ook heb je geen onderzoek gedaan naar het ontstaan van de codex zo te zien. Je reageerde dus op een aantal punten waarvan je wist dat je ze niet staande kon houden, omdat je daar enkel aannames over gedaan hebt. Dat viel je positie aan in de discussie. Misschien gebruikte ik de verkeerde term om die positie aan te duiden, maar als het je niet ging om autoriteit, dan ging het je om iets wat daar zeer dichtbij ligt. Het is in ieder geval een ego-kwestie, wat mijn redenatie bewijst.

 28. 35

  Bij Transition Town zijn er lezingen over Codex alimentarius (dat kruiden en vitaminen mondiaal wil verbieden en chemische medicatie wil doordrukken.

 29. 36

  Ik had er vaag al eens over gehoord maar na lezing kan ik alleen maar zeggen: hoe hebben we de wereld toch zo ingewikkeld kunnen laten worden?

  ‘ik weet één ding en dat is dat ik niets weet.’ (Socrates)

 30. 39

  @36:

  Linkje

  To keep growing, societies must keep solving problems as they arise. Yet each problem solved means more complexity. Success generates a larger population, more kinds of specialists, more resources to manage, more information to juggle – and, ultimately, less bang for your buck.

  Eventually, says Tainter, the point is reached when all the energy and resources available to a society are required just to maintain its existing level of complexity.

 31. 40

  Jammer dat enige aspecten in deze discussie bijna worden vergeten, nml:
  – EFSA stelt vanaf 2005 scherpe normen op voor mineralen, vitamines en kruiden met een zeer strenge etikettering. Prima op zich natuurlijk, echter,waarom geen risks assesments voor GM-gewassen en producten?
  en waarom geen strenge etikettering voor GM-producten en gekloond vlees en melk?
  De FDA in de USA vindt het niet nodig dat GM-producten alsmede (toekomstig) vlees en melk van gekloonde dieren op een etiket worden vermeld. Omdat dit wetenschappelijk bewezen is.
  Echter omdat alles hiervan gepattendeerd is, is, wordt ook een onafhankelijke “contra expertice” niet toegestaan. De “slager”keurt z’,n eigen “vlees” dus. Dit wordt verstaan onder wetenschappelijk bewezen!
  Bij b.v. het natuurlijke kruid camille mag geen “gezondheidsclaim meer op de verpakking staan en er moet nu worden vermeld dat deze niet wetenschappelijk bewezen zijn.
  Slotvraag: waarom niet even “streng” voor alle sectoren?
  De EU houdt op een aantal zaken nu nog “haar poot stijf”, echter zoals terecht eerder is opgemerkt, dit kost geld. DE WTO vindt dit namelijke handelsbelemmeringen.
  Een aantal landen binnen de EU willen dat de consument moeten kunnen kiezen en bij (ernstige) klachten moet samenstelling en herkomst product kunnen worden nagegaan.
  EFSA= European Food Safety Authority
  FDA = Food & Drugs Administation(USA)
  (Tip: Google naar EFSA vitamines)
  Als deze | strengheid overal wordt gehanteerd, dus ook m.b.t. kunstmatige middelen o.a. uit de Chemie, Pharma enz. dan geloof ik pas echt dat het echt alleen om onze gezondheid gaat.
  Nu lijkt het erop dat één sector wordt aangepakt en de machtigsten “vrij spel hebben”!
  De C.A. zijn inderdaad “richtlijnen”die echter als ze door de WTO worden opgenomen, welzeker bindend zijn en wel voor de EU als geheel.
  Een individueel land kan er dan na nagenoeg niets meer tegen in brengen.
  Theoretisch wel, want het zal zoals men zelf aangeeft “meegewogen worden” alleen grote kans dat het wordt “weggestemd”.

 32. 41

  Ook ik ben even in het codex verhaal gestonken en heb het zelfs (shame on me) doorgestuurd naar een enkeling. Natuurlijk had ik er eerst even zelf in moeten duiken, tijdgebrek en het feit dat het afkwam van een in mijn ogen zeer deskundig persoon..dat er in duiken heb ik dus nu maar even gedaan. Ben er nog niet achter wie oorspronkelijk achter de berichtgeving zat, wel zo mijn vermoedens maar dat zijn geen bewijzen! Bovenstaande stukje stoort me erg i.v.m een verwijzing naar Wikipedia, niet te filmen. We wten toch hoop ik dat dat een site is waar de grootste nono een berichtje kan plaatsen, dan wel veranderen…lees dan liever kuifje, dan weet je tenminste dat het fictie is maar heb je er wel plezier van. Als er 1 site van internet zou moeten verdwijnen vanwege veel te veel verkeerde info is het wel Wikipedia!

 33. 43

  bewijzen oke…

  de codex is zo opgezet dat vooral bedrijven zoals monsanto er extreme baat bij hebben dat deze voedsel wet wereld wijd word ingevoerd.

  het fijt dat wij straks verplicht hormonen vlees, wat behandeld is met monsanto’s goei hormone. En door monsanto genetisch gemanipuleerde groenten moet accepteren in europa is voor mij al reden genoeg om de codex niet te accepteren.

  de gen gewassen van monsanto zijn een extreme bedreiging voor de mensheid. Deze gewassen zijn extreem gevoelig voor bepaalde gewas ziekten, en goeien ook alleen met behulp van monsanto’s mest preperaten en insecteciden.

  deze gen gewassen, als ze eenmaal geintroduceert zijn in de landbouw, zullen zich via natuurlijke bestuiving gaan kruisen met de normalen gewassen van de andere boeren. waardoor uiteindelijk alleen nog maar de dominante gen gewassen overblijven. Alle normale gewassen die wel goed bestend zijn tegen veel ziekten zullen niet meer bestaan. In mexico is monsanto’s gen mais gewas al in het wild te vinden.

  Afgezien van het fijt dat je, van wegen de gouden patenten van monsano op hun gen gewassen, voor iedere ton aan groenten die je van deze gewassen haalt aan monsanto rechten mag gaan betalen. Ook al wilde je deze gewassen helemaal niet verbouwen. Iets wat eerst gratis was, omdat de gewassen van moeder natuur waren, moet nu voor betaald worden aan monsanto. Kleineren boeren bedrijven kunnen deze kosten niet betalen. Hier door zullen er steeds minder landbouwbedrijven overblijven, en de grotere landbouwbedrijven steeds afhankelijker worden van de gepatenteerde genetisch gemanipuleerde zaden van Monsanto om te voedsel kunnen verbouwen! Zaden die (vanwege de patenten die erop rusten) elk jaar opnieuw ingekocht moeten worden. En dus niet voor de volgende oogst van de bestaande wassen gewonnen mogen worden.

  Is het doel van monsanto om van alle belangrijke voedsel gewassen, gengewassen te maken! Monsanto kan de levering van de mest stoffen en pesteciden stoppen aan landen waar america conflicten mee heeft. Waar door hun gewassen en oogsten zullen afsterven.

  Hier mee heeft monsanto effectief de wereld bij de ballen. Wie voedsel voorraden beheerd, regeert de wereld. Het is een extreem gevaarlijke veronderstelling dat monsanto het beste voor heeft met de landen waar hun gewassen in verbouwd worden!

  maar goed de bewijzen:
  http://www.noticias.nl/milieu_artikel.php?id=557

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Monsanto_vs_Schmeiser

  http://www.twnside.org.sg/title/trials-cn.htm

  http://www.trouw.nl/cultuur/boeken/article2843232.ece/Moet_Europa_bang_zijn_voor_gengewassen__.html

  http://www.milieudefensie.nl/publicaties/magazine/2009/juli/monsanto-liegt%20.pdf

  als je nog meer informatie wilt weten over de duisteren praktijken van monsanto raad ik je aan om de documentaire “the world according to monsanto” te kijken. Dit is geen complot theory gekken documentaire. Dit is een legitieme op fijten gebaseerde engelstalige documentaire.

  http://www.imdb.com/title/tt1189345/

  http://www.google.nl/search?hl=nl&newwindow=1&q=the+world+according+to+monsanto+torrent&meta=

 34. 44

  Het is begonnen met een biometrisch paspoort in te voeren en het eindigd met een verplichte, onderhuidse rfid chip! Maar blijkbaar wil niemand wakker worden. Iereen steekt gewoon zijn kop in het zand. De NWO komt eraan en als we er nu niets aan doen is het straks te laat!!

  Het verhaal van de Illuminati die een nieuwe wereldorde willen stichten is geen “broodje aap” verhaal zoals de meeste mensen denken. Er zijn bewijzen genoeg zoals de invoering van de Codex Allimentarius, het biometrisch paspoort, alle camera’s die overal ophangen ( Big Brother ), de Bilderberg Conferentie etc.
  WORD WAKKER!!!! Ontwaak uit jullie aleeeuwige slaap sufferds!!!!

 35. 45

  @Gerard Ringelnaldus: Je kunt gelijk hebben met die punten (en die vragen aandacht) maar nog steeds niet aangeven dat de Codex hier de rol in speelt die sommigen het toedichten.

  @wakker worden: Je levert geen bewijzen over de plicht voortkomende uit de Codex. Je komt alleen met verhalen over Monsanto. En daar hebben we al eerder van aangegeven dat het dubieus is. Maar dat staat los van elkaar.

  @Carmen: zucht, diepe. Lees eerst dit even:
  https://sargasso.nl/archief/2009/01/07/boekrecensie-worden-wij-wakker/

  Dan begrijp je dat je hier aan het verkeerde adres bent met het opdreunen van dat lijstje zonder werkelijk te weten waar het over gaat.

 36. 46

  Het is het niet zomaar even een lijstje dat ik opdreun. Paranoïde?! Zeker niet! juist omdat ik zo nuchter ben, veel lees, informatie in win en niet slaap zoals jij en de rest van al die naïevelingen zie ik de waarheid. Het zijn juist DOMME mensen die altijd voor alles een redelijke verklaring proberen te vinden, domme mensen die niet durven te geloven dat dit allemaal gaande is en hun kop in het zand steken.

  Maar kom niet huilen met de klep dicht als het zover is. De wereld is al letterlijk en figuurlijk bedorven en het wordt nog erger.

  Enfin, proppen jullie je maar lekker vol met Mac Donalds Illuminati voer, blijf vooral op de bank zitten, kijk naar al die nutteloze achterlijke tv reclames en programma’s vol met propaganda geweld en leedvermaak en wordt gehersenspoeld, stop je vol met kant en klaar voer volgestouwd met die “verrukkelijke” E nummers onder het mom van gezondheid, verdien maar lekker veel geld om nog meer nutteloze materie te kunnen kopen en schulden te kunnen maken, wees verrukt over de aanschaf van een nieuwe “bling bling blik op wielen” die nutteloos om de haverklap gepoetst moet worden bang dat er een krasje op komt, ga maar lekker op vakantie in zo’n peperduur en duf all inclusive resort ergens in de middle of knowhere ( waar IEDEREEN overigens al naar toe gaat ) zonder ook maar een greintje plaatselijke cultuur op te doen, verf je haren met chemicalien en plamuur je vol, bak je huid rimpelig bruin in de zon, maak je druk over welke kleur de nieuwe meubelen moeten hebben, zeur als de kat van de buren per ongeluk een grasprietje in je tuin platloopt, pimp je voortuin op met beton en grit en een armzalig bloempje of plantje en vooral een hekwerk eromheen, stop je vol met allerlei reguliere medicamenten bij het voelen van een een greintje pijn, laat je volspuiten met allerlei schadelijke vaccins onder het mom van veiligheid, rook drink feest en sex er maar op los. Dit is het leven dat de gemiddelde mens leidt!
  Kortom leef jullie armzalig leventje maar verder zonder bewust te leven en slaap vooral lekker verder!!!!!
  Wat ben ik blij dat ik niet behoor tot die grote, grijze en vooral zombieachtige bevolking!

 37. 49

  Klaplong,

  Natuurlijk gaat iedereen een keer dood maar ik heb tenminste wel ECHT GELEEFD voordat ik dood ga!
  Want als je zo’n armzalig leventje leidt zoals ik hierboven beschreven heb kun je ook net zo goed dood zijn want je leefde toch al nauwelijks….

  Parallax,

  Liever alleen dan de grote, grijze, inspiratieloze massa als gezelschap.

 38. 51

  Ik ben wel benieuwd waar dat echte leven uit bestaat, als het niks met drinken, feesten en seks te maken heeft. Op dit moment klinkt het aanlokkelijker om verder te leven in een illusie.

 39. 53

  Steeph,

  Dit lijkt toch een beetje een verdraaide vragenstelling, en een niets zeggend antwoord. (m.b.t. argumenten)

  Klopt het dat alle vitaminen en mineralen vanaf december 2009 verboden worden?

  Deze berichten zijn niet juist. De Codex vitaminen- en mineralenrichtlijn (CAC/GL 55-2005) is op 4 juli 2005 door Codex aangenomen. In deze richtlijn wordt aangegeven dat een supplement een minimale hoeveelheid aan mineralen of vitaminen moet bevatten van 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Tevens kunnen maximale adviesnormen voor vitaminen en mineralen te worden vastgesteld op basis van een aantal criteria. Van een verbod op vitaminen en mineralen is dus geen sprake.

  De vraag is niet word het allemaal verboden.
  De claim/ probleem is dat het geminimaliseerd zou kunnen worden, waardoor men meer afhankelijk van de pilletjes word. En JA, afhankelijk van pilletje is FOUT.

  Ik ben ook redelijk op-ge-hyped door dit ‘nieuws’ dat niet in het nieuws komt.

  Na het lezen van beide (Steeph/ Arjen) jullie comments, ben ik er nog steeds niet uit.

  Wat ik wel weet, is dat CA al achter op je pakje brandbare en verslavende (Yaaaa. “Once you pop, you can’t stop”) doosje Pringles staat.

  En dat Sacherine (die shit die oma, en je tante met overgewicht in haar coffee doet) nou ook niet bepaald goed voor je is. Google DAT eens, en denk er bij na hoeveel mensen denken dat dat ‘beter’ voor ze is.

  De bottom line is. We zijn bijna net zulke vieze massa consumers geworden als in de VS.
  En dan kan je zeggen ‘gedwongen’ maar je doet het toch echt zelf. (zeg ik tegen mijn eigen)

  – De koeien in de wei zijn niet nederlands.
  – De koningklijke familie bankiert in schotland.
  – Het prive bedrijf NS laat popo handhaven.
  – De Minister van gezondheid liegt DOOR zijn tanden heen.

  En ik kan nog wel even doorgaan.

  Bizar, je betaalt je je hele leven de klote aan contributie, moet je ook nog voor je ledenpasje betalen.

  En over Monsanto? (of ten minste de conspiracy)

  Kippen gekte, Koeien gekte, Varkens pleuris.

  ‘Alle’ ongeregistreerde dieren zijn over de afgelopen jaren afgevoerd en op de brandstapel gegaan. En je kan DIE verhalen nog vinden online van boeren families, die hun generaties oude stock probeerde te redden.
  Langs de grensposten in ongemarkeerde vrachtautos.

  Nou daag, ik ben er weg van.

  p.s. neem vitamine D, en hennep olie

 40. 55

  Nu moet ik toch echt keihard hard lachen. Ha ha ha!! Ik denk dat je nog wel eens op je neus zou kunnen kijken. Ik ben jonger dan de meesten van jullie, mijn haar is bijna 90 cm lang, niet geverft of gebleekt. Ik ben dus allesbehalve een grijze zombie maar het probleem is gewoon dat ik naar jullie DOMME KORTZICHTIGE NORM saai ben. Ik drink niet, rook niet, feest niet en beest niet daar ben ik maar wat trots op!!!!

  http://carmen-ibanez.hyves.nl/

 41. 58

  Met interesse alle reacties gelezen. Het valt me dan wel op dat sommigen zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk dat ze anderen dan maar gaan beledigen. Dat getuigd niet van een al te grote innerlijke beschaving. Ik begrijp mensen zoals Arjen en Carmen wel. Ik zelf ben ook een wantrouwige hond. Maar men moet ook eens open staan voor redelijke argumenten van anderen, zoals Steeph. Hij heeft alleen maar redelijke argumenten aangevoerd zonder te zeggen dat hij de wijsheid in pacht heeft.
  Ik heb inmiddels veel gelezen over diverse complottheorieen en ben nog wantrouwiger geworden. Maar alles in dit leven heeft meerdere kanten en een heleboel beweringen zijn simpel te weerleggen.
  Deze wereld draait om geld en macht en en die zaken worden zonder scrupules nagestreefd door diverse lieden. Je hoeft alleen maar te kijken wie er uiteindelijk beter van worden van bepaalde beslissingen die de niets vermoedende burgers door de strot krijgen geduwd.
  Ik ben ervan overtuigd dat de gemiddelde mens tot een zombie wordt gedegradeerd door een select groepje zeer vermogende mensen.
  Alles met het doel deze mens steeds verder onder controle te krijgen en te manipuleren.
  Dit groepje mensen heeft altijd belangen in die industrieen die grof geld kunnen verdienen zoals de wapen-,voedings- en farmaceutische industrie. Zoek maar op het internet en de schellen vallen je van de ogen.
  Voor wat betreft de CA verontrust het me dat alleen kruiderijen en specerijen mogen worden doorgestraald. Dat lijken me nou typisch producten die me nogal gezond van nature voorkomen. Ook de vitamines worden aan regels onderworpen, terwijl dat nou niet bepaald levensbedreigende dingen zijn. Daarbij moet ik wel zeggen dat bij een teveel van bepaalde vitamines wel degelijk organen ernstig beschadigd kunnen raken. Maar meestal is het zo dat als je hoeveeelheden vitamines die de ADH overschrijden inneemt dat je die overdosis er gewoon weer uitplast/poept. Niet verstandig, want wie gooit er nu geld door de wc.Kwestie van kijken op de verpakking.
  Verontrustend is ook dat met hormonen en met antibiotica behandeld vlees uit Amerika niet geweigerd mogen worden. Gevaarlijk! Je hoeft het dan wel niet te eten, maar wie heeft er nu tijd om als een detective alle info op de verpakkingen te gaan uitpluizen. Dus ongemerkt krijgen we stoffen binnen die ons resistent maken of onze lichaamshuishouding ( kunnen) verstoren.
  Ik zelf werk als chauffeur in het ziekenvervoer en ben dagelijks weer verbaasd over de hoeveelheid mensen die ik moet afleveren voor de radiotherapie. De aantallen nemen toe terwijl het minder zou moeten worden gezien de vooruitgang in de medische wetenschap. Wat kunnen wij er aan doen?
  Ik vrees niet zo veel , maar een begin is er als we zeer kritisch blijven en dat gefundeerd doorgeven aan de “grijze massa” zodat die ook eens gaat nadenken of hij of zij nog wel bepaalde producten wil afnemen. Alleen zo tref je de boosdoeners. Tref ze waar het pijn doet : in hun portomonee

 42. 59

  Ook ik heb dit hele topic eens doorgelezen. Verrassend (of juist niet) hoe mensen aan wikipedia of niet-overheidssites blijven refereren als juiste bron. Ik heb nog geen enkele officiele wet- of Codextekst voorbij zien komen. Hiermee heeft Steeph dus wel een punt. Maarja, misschien worden overheidssites ook wel als onderdeel van Het Complot gezien?

  Dus dankjewel Gert voor je genuanceerde stuk. Heel verfrissend om te lezen. Een paar zaken die ik zou willen aanvullen:

  ‘Ook de vitamines worden aan regels onderworpen, terwijl dat nou niet bepaald levensbedreigende dingen zijn. Daarbij moet ik wel zeggen dat bij een teveel van bepaalde vitamines wel degelijk organen ernstig beschadigd kunnen raken. Maar meestal is het zo dat als je hoeveeelheden vitamines die de ADH overschrijden inneemt dat je die overdosis er gewoon weer uitplast/poept.’

  Dit is een hardnekkig misverstand, dit uitplassen en uitpoepen is namelijk niet zo gewoon. Voor die tijd kan er wel degelijk schade zijn toegebracht, waarna je lijf met veel moeite de boel naar buiten heeft gewerkt. Dit is niet anders dan met andere stoffen die boven een bepaalde dosis giftig zijn, die worden ook uiteindelijk uitgeplast en -gepoept. Je belast je lijf er onnodig mee.

  Alles is op een gegeven moment giftig, een eerdere post haalde al water aan. Neem zout: je hebt het nodig, het is in beperkte mate goed voor je, maar eet maar eens een paar eetlepels achter elkaar op. Niet goed voor je. Iedereen is het er toch over eens dat teveel zout niet goed voor je is? Er is wat dat betreft is geen verschil met vitaminen.

  Wel één puntje van kritiek op je opmerking ‘Je hoeft het dan wel niet te eten, maar wie heeft er nu tijd om als een detective alle info op de verpakkingen te gaan uitpluizen. ‘.
  Dit begrijp ik niet. Wil je nu wel of geen verantwoordelijkheid voor wat je in je eigen mond stopt? Het gaat om keuzevrijheid, en die is er dan toch? Zelfs met de Codex..

  ‘Dus ongemerkt krijgen we stoffen binnen die ons resistent maken of onze lichaamshuishouding (kunnen) verstoren.’. Dit refereert aan het geen etiketten lezen. Dus dit ligt dan wel een beetje aan de eter zelf..

  Ben het dus helemaal met je eens dat de mensen zelf bewust moeten kiezen voor wat ze eten. Daarmee raak ik een ander punt.

  De ‘nietsvermoedende burger’ mag wel wat meer verbonden raken met het voedsel dat hij/zij eet. Misschien is het grootste complot nog wel dat de grote consumentenmassa besloten heeft om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van hun eten uit handen te geven. Te geven ja, en dus niet afgepakt. Miljoenen aan goede doelen, maar een euro extra voor een ‘eerlijk’ of ‘biologisch’ product is teveel. Met je geld stuur je het aanbod, als het gekocht wordt, wordt het gemaakt. En andersom ook.. zo simpel is het. De consument kan sturen.

  Het is te eenvoudig om te roepen dat de instanties het fout doen. Neem eerst zelf je verantwoordelijkheid.

 43. 60

  probleem met alles is dat als het WEL waar is wat ze in de codex lijken te willen….

  goed om jezelf te informeren over zaken..

  bottemline voor mij in deze wereld is, dat als het om geld gaat, de macht ligt bij de mensen die er veel van hebben en het welzijn van een doorsnee burger daar al lang geen rol meer in speelt. wij worden aangesproken op ons verantwoordelijkheidsgevoel om voor het welzijn van het land bepaalde beslissingen te accepteren..beslissingen die voor een bepaalde laag niet gelden….

  wat er van de codex waar is, zullen we zien, maar als het allemaal wel waar blijkt te zijn, dan is het te laat om je er nog tegen te verzetten…
  ik heb een zaadbank voor mijzelf aangelegd, een moestuin genomen, kasjes aangeschafd,kippenhok met kippen en volgend jaar een bijenvolk…
  onnodig..zal blijken, ik steek er in ieder geval wat van op en heb heerlijk, eerlijk, goedkoop en gezond eten…

 44. 61

  Inderdaad merkwaardig dat mensen hun hoofd in het zand blijven steken en blind zijn voor alle maatregelen en gebeurtenissen die een enorme impact hebben op het leven van de gewone burger. De combinatie van biometrisch paspoort, aftappen van telefoon & internet, centraal opslaan van informatie, het overal ophangen van camera’s, opgeven van soevereiniteit aan een supranationale organisatie, rekeningrijden, het begin van een permanente oorlog sinds 2001, het plan om de AOW leeftijd te verhogen, het frauduleuze geldsysteem zoals we dat nu kennen etc etc. het past allemaal in een groter plaatje. Helaas durft niet iedereen dit in te zien. Onderzoek maar eens de ontstaansgeschiedenis van het Federal Reserve Systeem en ontdek hoe fractional reserve banking ervoor zorgt dat staten bankroet gaan. Een goed boek hierover is die van Willem Middelkoop “Als de dollar valt”. Er valt zoveel te ontdekken over de werking van de media en de macht van grote corporaties op de politiek. Als je je oogkleppen af durft te zetten en bij alles vraagtekens zet, zul je je eigen waarheid ontdekken.

 45. 62

  Tja, je eigen waarheid ontdekken, klinkt heerlijk zweverig. Jammer, want voor de rest is jouw verhaal zeker een lintje met medaille waard.

 46. 63

  @tja: Je bent kennelijk een toevallige voorbijganger hier, anders had je dat rijtje niet zomaar getypt.
  Kijk gerust wat langer rond hier en je zult zien dat veel van de punten die je aanhaalt hier behandelt worden (en reeds uitgeput zijn).
  Maar dan zonder dat we iedere keer verwijzen naar “een grote samenzwering”. De wereld kan namelijk prima volstrekt verkeerd in elkaar zitten zonder die “grote samenzwering”. Dus haal zelf even je hoofd uit het zand en beschouw de feiten en probeer iets te doen aan dat wat scheef zit.
  Wijzen naar “zij die samenzweren” is namelijk zo makkelijk, zo lekker niet je eigen verantwoordelijkheid nemen.

 47. 65

  Heb onlangs een filmpje bekeken van een boer in Canada . Is slachtoffer geworden van de CA en voert nu in zijn eentje strijd tegen deze machtige organisatie . Bekijk het filmpje op video.google.com en zoekt naar CA . Je geloof je ogen niet . Steeph beroept zich op vele uren onderzoek op het internet . Ik zou zeggen , doe het dan maar opnieuw en lees niet alleen berichten die je wilt lezen . Lees ook wat de zg complotter te melden hebben . Of ben jij ook een beetje bang voor de toekomst ?

 48. 66

  @jacco: Ben best bereid het filmpje te bekijken. Maar met jouw omschrijving krijg ik niet het gewenste zoekresultaat. Dus als je iets specifieker wilt zijn, helpt me dat enorm.

  En qua suggestie, ja ik heb juist ook de complotters gelezen. Omdat soms ook daar geldt “waar rook is, is misschien vuur”. En als je dit stuk goed leest, zijn er wel degelijk veranderingen die gaan komen. Maar niet in de vorm zoals de meeste complotters elkaar naroepen.

 49. 67

  op de site van de overheid lees je dat alles wat ons op internet informeert aangaande de codex niet waar is…nog even en we zullen het weten……je moet veeeeeeeeeeeeel verder kijken dan je neus lang is..
  vlak voor het uitbreken van de 2e wereldoorlog zei de nederlandse overheid op de radio dat iedereen rustig kon gaan slapen…..en dat zeggen ze nu eigenlijk weer…we hoeven ons nergens druk over te maken…we zullen zien….

 50. 70

  en ja…de eu heeft ja gezegd tegen het toestaan van genetisch gemanipuleerde aardappels en mais..en als deze kogel door de kerk is…is de rest natuurlijk te voorzien…ik ben blij met mijn moestuin….en kan daardoor zelf blijven kiezen..mensen..denken aan het boiling frogg syndrom…je denkt dat ze zoiets nooit zullen doen…..money rules the world…en niets houdt bepaalde mensen tegen om dat ten koste van anderen te doen..net als in china, waar de regering ander voedsel eet dan de gewone bevolking….

 51. 71

  Zeg Steeph,

  Eerder heb ik je uitgelegd dat door middel van het netwerk van wetten de Codex Alimentarius als regelbasis afgedwongen KAN worden. De deadline van 31 dec 2009 is in die zin enkel een startschot, geen ommekeer. De afwezigheid van grote veranderingen heeft dus geen enkele betekenis. Ik hoop dat je jezelf in het vervolg wilt gaan baseren op feiten en in zult zien dat de structuur dwingt tot een degradatie van de kwaliteit van ons voedsel, behalve als je zelf je eigen voedsel verbouwt. Helaas kan je dit gerechtelijke procedures opleveren, zoals Percy Scheizer (en anderen) je zullen kunnen vertellen.

  Je oude vriend,

  Arjen

 52. 73

  Een kleine aanvulling. Per 01-04-11 worden alle geneeskrachtige kruiden geneesmiddelen genoemd en mogen alleen op de markt komen indien gepatenteerd (oftewel er moet gedegen literatuur hierover zijn). Ook al worden die eeuwenlang al gebruikt. Kijk op de EU-site: of: http://www.europa-nu.nl/id/vi8rm2z4q7z9/wijziging_wat_traditionele Per patent kost het tussen de 80 en 120 duizend eurie. Raad eens wie dit kan betalen? En zo worden de mensen beknecht in hun vrijheid. De vitamines zijn straks aan de beurt, die krijgen een zo kleine dosering dat niemand 20 pillen van 50 mg Vitamine C gaat slikken. Die hele Codex A is waanzin ten top. Wat doet trouwens een WTO (World Trade Organisation) in de CA-commissie?
  Oh, wacht eens even, daar zit ook Monsanto in. En een van de bestuurders van EMEA (de EU-groep die de medicijnen goedkeurt) komt ook van Monsanto af. Get the picture yet? Lang leve de corrupte EU.

 53. 74

  @MareJane: Wat heeft die eu-wet met de codex te maken (is al heel oud).
  En dat er allerlei onverkwikkelijke relaties zitten tussen industrie en diverse eu-organisaties is bekend. Daar ging dit verhaal oorspronkelijk niet over.
  Dingen onterecht aan elkaar knopen maakt het voeren van een goede discussie er niet makkelijker op. Laat staan dat je serieus genomen wordt in het bereiken van veranderingen.

 54. 76

  Heb niet alle comments gelezen, beetje veel.
  Dat er een hoop onzin over de CA rondbuzzt dat was mij ook wel duidelijk.
  Dat er kwalijke kanten aan zitten is me ook duidelijk, vooral de kritiekloze houding tegenover de ‘heilzame’ effecten van geregistreerd (gemanipuleerd) zaaigoed van Monsanto etc. Met hun agressieve ‘marketing’ (zie bijvoorbeeld ‘order81’ in Irak) uit op beheersing van de voedselketen.
  Sowieso zijn alle kleinschalige voedsel-leveranciers de dupe van zulke normen. Dat was trouwens hier al gaande door allerlei EU-regelgeving, waardoor zelfkazers en allerlei lokale specialiteiten niet meer aan de norm voldoen. En dat wordt alleen nog maar erger, ten faveure van de grote corporaties.

  Laat de mensen toch lekker allerlei ‘onhygiënische’ rommel eten, dat is hèt antwoord tegen resistente bacteriën, niet het ontwikkelen van nog sterkere en duurdere antibiotica. Maar dat zal de Pharma-lobby, stevig gesteund door de CA natuurlijk bestrijden.

  Het vitamine-verhaal is trouwens heel simpel.
  Bijvoorbeeld vitamine C wordt tot een bepaald niveau opgenomen, de rest pies je weer uit. Dus bij te grote doses C-pilletjes of een paar kilo sinaasappels per dag breng je ernstige schade toe aan je nieren.

  Dat 100.000 maal verdunde homeopatische hocuspocus etc. bij gebrek aan werkzame bestanddelen aangepakt wordt kan ik alleen maar toejuichen. Aan de andere kant hebben placebo’s heel vaak een heilzaam effect, een knuffel van de dokter en een kalktabletje doen vaak wonderen…