CoalitieChecker: PvdA en VVD weer op oude sterkte

GC CoalitieChecker logo

We hebben het een poos zonder coalitiechecker moeten stellen, maar er is voldoende veranderd voor een update. Het CDA en de PvdA houden elkaar in evenwicht met 30 zetels, en de VVD nadert met rasse schreden. De partij staat zelfs op een plus van 5 ten opzichte van de huidige kamerbezetting.

De partijen die daaronder lijden zijn vooral de SP en de PVV. Het vreemde is, dat nu de VVD en PvdA weer op oude sterkte zijn, je je af kan vragen waar de extra PVV-stemmers – plus 9 ten opzichte van 2006 – nu vandaan moeten komen. CDA en SP lijken de meest logische kandidaten, maar dat is wel iets anders dan we de afgelopen jaren hebben moeten aanhoren.

Uw eigen theorieën en speculaties over de meest waarschijnlijke coalities kunt u als vanouds kwijt in de comments.

 1. 1

  De PVV haalt natuurlijk ook een flinke groep mensen naar de stembus die misschien vier jaar geleden niet gestemd hebben? Mensen die acht jaar geleden op de LPF stemden en verder gewoon nog nooit een rood potlood in hun hand gehad hebben?

 2. 2

  Ik denk dat #1 daar wel gelijk in heeft. Ik meen me een bericht in de VK te herinneren de dag na de vorige verkiezingen, waarin te lezen viel wat de ‘herkomst’ van de PVV-kiezers was. Slechts een van de negen PVV-zetels kwam van de VVD.

  Ik denk ook dat de politieke partijen meer dan ooit een groot communicerend vat vormen: kiezers van CDA naar VVD en andere van VVD naar PVV. Sommige van VVD naar D66 en andere van D66 naar Cohen etc.

  Hoe dan ook, Paars-plus haalt een meerderheid, en CDA-PvdA-VVD ook.

 3. 3

  Vele kiezers/burgers zijn net zoals de politici die zij bespotten: ongeleide projectielen. Uiteindelijk gaat het om de portemonnee – hypo aftrek, oudjes verwen arrangementen, amtenaren bescherming.

 4. 8

  @2 Ik zie dat ook wel gebeuren. De vraag wordt alleen: Plus wat? CU of GL?

  Er even vanuit gaande dat de PVV niet gaat regeren, dan blijft er op rechts weinig over. En Roemer kan roepen wat’ie wil, maar PvdA/SP/GL gaat het nooit redden, ook niet met hulp van D66 en/of PvdD.
  Kortom: het wordt waarschijnlijk (gelukkig) weer een centrum regering, maar dan nu zonder de hardliner nutcases van het CDA (want als het het CDA wél wordt, dan is Blalkie c.s. nog steeds exit :-) Nu maar hopen dat men zich niet zo hard heeft ingegraven dat het dadelijk wéér eeuwige coalitie-onderhandelingen worden en de heilige huisjes wéér uitgeruild en daarmee niet geslecht worden.

 5. 10

  @9: Zou het best bij die combinatie passen lijkt me (en verder er even van uitgaande dat de VVD het CDA inhaalt). Rutte lijkt me iig. niet de geschikte premier om zo’n kabinet te leiden. Bij CDA het grootste zou Verhagen of Donner (of eerst Verhagen, tot hij benoemd wordt op een leuke internationale positie en dan Donner) er ook wel bij passen, oké.