CoalitieChecker: Polarisatie compleet

GC CoalitieChecker logo

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het dan toch echt gebeurd: er zijn geen coalities meer mogelijk met minder dan vier partijen. Uit de gegevens van de laatste poll (politieke barometer) en onze CoalitieChecker blijkt dat het verlies van vier zetels voor Verdonk’s beweging ervoor zorgt dat de bij de vorige peiling nog mogelijke coalitie CDA-Verdonk-PvdA een onmogelijkheid is geworden, ondanks een kleine winst van het CDA.

Opvallend in de peiling is dat de SP, ondanks het vertrek van Marijnissen, stabiel blijft. Maar wat niet is kan nog komen, omdat maar liefst een kwart van de kiezers aangeeft dat de SP voor hen nu minder aantrekkelijk wordt.

Maar voor nu: wat is uw favoriete vierpartijencoalitie?

 1. 1

  Is het niet zo dat de fragmentarisatie bijna compleet is? Van polarisatie (uiteentrekken in twee richtingen) is weinig sprake. De coalities die ik zou willen, met alleen seculiere fatsoenlijke partijen, zijn niet mogelijk.

 2. 3

  Ik denk dat dit een typisch inter-verkiezings-‘probleem’ is. Naar de verkiezingen toe zullen kiezers toch weer naar machtsblokken trekken. Al is het maar omdat de grootste partij (vrijwel?) zonder uitzondering de premier levert en mensen toch graag willen dat een bepaalde lijsttrekker wel of juist niet premier wordt. Kijk maar naar de JP vs Bos rally van de laatste verkiezingen. Aan de andere kant kunnen buitenstaanders daar garen bij spinnen, zoals de SP handig deed: ‘kies je Bos, dan krijg je JP er gratis bij’.

  Maar toch denk ik dat tegen de tijd dat de verkiezingen eraan komen, het minder gefragmenteerd zal worden.

 3. 5

  In ieder geval geen CDA, Verdonk of ander gristelijk grut en dierenvriendjes, blijft over … D66/PvdA/PVV/SP/VVD en Femke mag er eventueel ook nog bij als Dibi maar wegblijft (79/87 zetels) :-).

 4. 6

  We moeten gewoon af van die meerderheidskabinetten. Immers die verlammen het democratische proces. Dus gewoon een minderheidskabinet. En dan maakt het ook niet zo uit of dat links, rechts, of niks is, immers de oppositie zit dan in de Kamer en kan een vuist maken, immers ze hebben de meerderheid aldaar.
  Wat wel en niet doorgaat wordt dan bepaald met een stemming waarbij niemand gebonden is aan achterkamertjes afspraken.

 5. 10

  @6 ik zou het geen slecht idee vinden als experiment. Als ik de parlementaire geschiedenis erop nasla hebben we (als je rompkabinetten niet meerekent) slechts 1 keer een minderheidskabinet gehad, in 1913-1918. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw benul van hoe goed/slecht dat toendertijd functioneerde en in hoeverre dat te vertalen is naar nu.

  Punt is natuurlijk dat een dergelijk kabinet niet echt een langetermijn-visie kan uitzetten, maar van wetsvoorstel naar wetsvoorstel zal moeten zweven. Maar aan de andere kant, als ik naar het huidige kabinet kijk, vraag ik me af dat nou zo fundamenteel anders is dan hoe het nu gaat :)

 6. 11

  De kiezer gehoord de bs*, overwegende:

  1) Geen gristenfundis.
  2) zo min mogelijk one issue/populistisch grut.
  3) zeker geen Verdonk.

  Blijft over met 4 partijen: niets…..

  Bah. Nuja keuze tussen 2 kwaden: CDA/Verdonk. Dan toch maar Verdonk.

  Dus: PvdA SP Verdonk VVD

  Onaanvaardbaar.

  (*beraadslagingen/bullsh*t, doorhalen etc)