Closing Time | Terakaft

“Uit islamitische landen komt weinig esthetisch vandaan” meent Zomergast Peter Buwalda.

Ik was eens in Egypte op vakantie, nog vóór de tijd van de iPod. Drie weken lang was ik verstoken van mijn eigen platen. De islamitische muziek laat je een beetje over je heen komen. Ik zat in een soort pizzeria in Caïro, en ineens, echt helemaal vanuit het niets, werd daar Hound Dog gedraaid. De tranen stonden me in de ogen.

Opgewarmde anekdote dus, maar een kniesoor die daarover valt.

Ik ben benieuwd wat Buwalda denkt van Malinese Touaregblues zoals die wordt bedreven door Terakaft, Tinariwen, Tamikrest en Ali Farka Touré (oké, ik smokkel een beetje; die laatste is geen Touareg).

 1. 2

  Soundcheck vooraf zou aardig zijn, kost wat tijd voordat er echt wat komt. En wat er dan komt is toch wel behoorlijk traditioneel op andere instrumenten dan we gewend zijn.

  Maar esthetiek? Is dat toch niet heel erg cultureel bepaald en subjectief. Buwalda roept dat maar zegt het niet meer over Buwalda (’s culturele insteek) dan over deze muziek?

 2. 3

  Toegegeven, ik ben sowieso niet van de 12-matige schema’s, maar zo saai als dit hoor je toch zelden. Probeer het zelf anders eens: Start de video, ergens in het begin, luister een minuut en zoek een stuk verderop in de twee jaar die de video lang is. Herhaal dat proces een paar keer en vergelijk ondertussen.

  Als nazorg dan maar

 3. 4

  Tinariwen is tof, zoals een Amerikaanse of Britse band dat ook kan zijn. Ik hoor soms een lichte gelijkenis met ¨Planet Caravan¨ van Black Sabbath en het meer ambient werk van Neurosis.

 4. 5

  Tja, wat is mooi? Wat is lelijk? Wat Buwalda lelijk vindt kan een ander mooi vinden en vice versa. Ik vindt dit meer dan prima muziek. Al zou ik niet zo snel het album kopen.

 5. 7

  Een eigenpijpende cultuursnob, meer was het niet. Literatuur was per definitie beter dan film, mensen die van de Beatles houden konden geen slechte mensen zijn. Hij zat zichzelf te bewieroken via een omweg: mensen die hielden waar hij van hield waren bijzondere, goede mensen.