1. 3

  ‘Volk’, ‘ras’, ‘ethniciteit’ zijn allemaal politieke termen, gebruikt door mensen die anderen oogkleppen willen opzetten om daarmee aan macht te winnen en ondertussen toch een beetje wetenschappelijk te klinken. Mensenmannetjes steken hun pik in alles wat warm is, tenslotte, en ‘zuiverheid’ is hetzelfde als inteelt.

 2. 4

  Is de bankrun al begonnen of blijkt dat er toch meer mensen in Duitsland nog steeds een Rein Arisches Volk wensen als de regering dachthoopt?

 3. 10

  @7 Zoals ik het lees heeft Sarrazin het (ondersteunt door stats) vooral over negatieve gevolgen van moslims en Turken en immigratie uit moslimlanden en zou je het gen verhaal ook als steun voor het Zionisme kunnen zien. Immers gen delen betekent historisch afkomstig uit hetzelfde gebied, het gebied waar zionistische Joden aanspraak op maken maar waar na de diaspora veel niet Joden zich vestigden.

  ” Het idee dat Joden één volk met gezamenlijke afstamming zijn, ligt tenslotte aan de basis van het Zionisme en de oprichting van de staat Israël.”(Zie Noorderlicht VPRO link @2)

 4. 13

  Ik denk een beetje zoals @9. dat de deksel van de beerput is. Het taboe is weg. Je merkt dat al in de press, bijv. Der Spiegel. Alleen staat nu de persoon vooral op de schopstoel, zo gauw als de boodschap wordt tegen gesproken, dan zullen er medestanders van de man opstaan. Dissidenten binnen andere partijen bijvoorbeeld. En die zullen dan zeggen dat ze niet extreem-rechts zijn maar… (hetzelfde wat we in Nederland mogen meemaken)

 5. 14

  ..en zou je het gen verhaal ook als steun voor het Zionisme kunnen zien.

  Het is hoogstens een gotcha voor het Zionisme. Als genen allesbepalend zijn, dan pleegt de staat Israël een broedermoord.

 6. 15

  Niet erg geloofwaardig, zo’n verdediging met ‘wetenschappelijke uitspraken’, terwijl ze gedaan zijn in een politieke context met politieke en maatschappelijke doelen.

 7. 16

  @seven; Ja, ‘ras’ wordt als ‘indicator’ gebruikt in de medische wereld (sikkelcel-anaemie, bijv.), en sommige anthropologen kunnen het ook nog niet loslaten, en ja – op enorme macro-schalen zijn we inderdaad het product van de massa-migraties van de afgelopen miljoen jaar.

  Maar het feit blijft: de termen ‘ras’, ‘ethniciteit’ en ‘volk’ hebben, wetenschappelijk gezien, eigenlijk afgedaan. Op genetisch gebied zijn we immers stukken verder, en wat betreft onze reis- en neuk-patronen: je wilt toch niet zeggen dat de afgelopen vierhonderd jaar voor niks zijn geweest – of wel ?

 8. 18

  Het kunnen dan misschien wetenschappelijke feiten zijn, de vraag is waarom ze relevant zijn. Waarom begint Sarrazin over de genen overeenkomst? Is het van statistisch significante invloed? En zo ja, is het van causale invloed? En zo ja, welke conclusies verbindt hij eraan?

 9. 19

  @5: Dat lijkt me onwaarschijnlijk, want het “feitje” is niet zo erg juist en bovendien vervolgt hij het met wederom een genetisch “feitje” over de vermeende populatistabiliteit die Europa sinds de diepe prehistorie zou kennen.

  Sarrazin:
  Alle Juden teilen ein bestimmtes Gen, Basken haben bestimmte Gene, die sie von anderen unterscheiden.

  Welt am Sonntag:
  Wir haben also andere Gene als die Menschen hier im türkischen Café?

  Sarrazin:
  Sie bringen mich nicht aus der Ruhe. Ich sage meine Dinge. Bis vor wenigen Jahrzehnten spielte Einwanderung für den Genpool der europäischen Bevölkerung nur eine geringe Rolle und vollzog sich überdies sehr langsam. Drei Viertel der Ahnen der heutigen Iren und Briten waren bereits vor 7500 Jahren auf den Britischen Inseln. Es ist nämlich falsch, dass es Einwanderungsbewegungen des Ausmaßes, wie wir sie heute haben, schon immer in Europa gegeben hätte.

 10. 20

  Hij zat net bij de ARD.

  „Integration ist eine Leistung dessen, der sich integriert. Jemanden, der nichts tut, muss ich auch nicht anerkennen. Ich muss niemanden anerkennen der vom Staat lebt, diesen Staat ablehnt, für die Ausbildung seiner Kinder nicht vernünftig sorgt und ständig neue kleine Kopftuchmädchen produziert.“

  Onbeduidend ambtenaartje, een aandachtshoer met snor uit West Pruisen…een Karremans.

  Duitsland wordt ook Wakker.

 11. 21

  Een antisemiet zegt dit soort dingen?

  “„Die Türken erobern Deutschland genauso, wie die Kosovaren das Kosovo erobert haben: durch höhere Geburtenrate. Das würde mir gefallen, wenn es osteuropäische Juden wären mit einem um 15 Prozent höheren IQ als dem der deutschen Bevölkerung”

  Verder zal hij het wel over “Haplopgroup E1b1b (Y-DNA)” hebben. Hebben jullie bij Sargasso niet het blogozweer hitje “Hitler was afkomstig van Joden” gelinked?

 12. 22

  Wel apart dat Yevgeny Pidorkin in een thread zoals deze gaat schelden ’s mans uiterlijk. Ik hoop dat de ironie daarvan hem niet ontgaat.

  Sowieso is het boek reden geweest voor scheldkannonades. Gisteren op Nova werd er een deskundige (Jacco Pekelder) geraadpleegd en die liep leeg met niets dan dedain en minachting. Desgevraagd stelde hij wel dat ie het boek niet ging lezen. Heel deskundig, Jacco!

  Daarna kwam Günther Walraff aan het woord die welhaast schuimbekkend struikelde over zijn eigen zinnen, een aaneenrijging van “racist”, “populist” en “bewuste provocatie”, waar het “voedingbodem” vindt, etc etc.

  Allemaal natuurlijk omdat ie had gezegd dat Joden een bepaald gen delen. Uiteraard zonder erbij te vertellen dat meneer Sarrazin diezelfde Joden zou verwelkomen in Duitsland. Want dat zou het makkelijke scoren alleen maar verpesten, nietwaar?