Een opvallend Waanlinkje gisteren: wijdverspreid protest in Spanje tegen het economisch beleid. De protesten doen denken aan de spontane volksopstanden in Tunesië, Egypte en Jemen. Waait de Arabische Lente over naar Europa? De Israëlische schrijver Amnon Shamosh (82) denkt van wel. Hij ziet duidelijke overeenkomsten tussen de onvrede in de Arabische wereld en die in Athene, Parijs en Madrid. De protesten hebben volgens hem niet zoveel te maken met democratie maar eerder met corrupte leiders. In Egypte was men de zelfverrijkende kliek van Mubarak zat en in Europa voelt men zich ook in toenemende mate financiël genomen door haar leiders. De Arabische Lente is een strijd tegen (de uitwassen van) het kapitalisme stelt Shamosh. Naarmate de werkloosheid stijgt (Spanje >20%) zal de onvrede over bonussen aan de top alleen maar toenemen. Ook zijn de sussende woorden van (nationale) bankiers en politici steeds ongeloofwaardiger nu blijkt dat de financiële crisis nog lang niet is bedwongen. Volgens Shamosh zal de Arabische Lente zich daarom niet beperken tot het Midden-Oosten en Noord-Afrika en zal zij achteraf net zo bepalend blijken als de Russische en Franse Revolutie van respectievelijk 100 en 200 jaar geleden.
Ter (tijdelijke) relativering: in Nederland krijgt iedereen vooralsnog deze maand zijn vakantiegeld uitgekeerd en is Pyke door naar volgende ronde van X Factor.
Reacties (47)
http://blog.p2pfoundation.net/acampadabcn-barcelona-occupation/2011/05/19
En overgeslagen naar Italië. Als de server niet down is de kaart van tentenkampen:
http://www.ikimap.com/map/XCYF
Vergeet de Tea Party opstand niet! En The Rent is too Damn High!
Teabaggers zijn betaalde stropoppen. Nota bene betaald uit de zakken van de kapitalisten. Contra-revolutionairen.
Tja in die arabische landen is het makkelijk zat: de dictator kan opstappen. Maar waar moet dit protest toe leiden? Ik kan geen een maatregel bedenken die de grieven van de protestanten zomaar op kan lossen. Dat is een jarenlang proces waar niet duidelijk een vinger op te leggen valt. Wat verhindert de huidige machthebbers om wat loze beloftes te doen en over een paar jaar wel verder te zien? Het land is al een democratie en heeft al een linkse regering. Er is geen alternatief.
Aan de andere kant, misschien motiveert dit protest de huidige regering wel om iets moediger te worden en komen er wat oude idealen terug die ze al lang verloren zijn en durven ze een wat progressiever beleid te voeren.
Oude idealen? Wat bedoel je in vredesnaam?
In Europa kunnen we toch gewoon stemmen? verder slaat de stelling nergens op de weggejaagde leiders waren merendeels socialisten en geen kapitalisten.
De weggejaagde leiders waren merendeels nepotisten, kun je beter zeggen.
Griekenland snap ik ook niet zo. Daar kun je als machinist meer verdienen dan een hoogleraar doet (wtf?) dus waar zeuren die anarchisten over?
De ergernis zit volgens mij meer de enorme macht en corruptie die er inmiddels in de commerciële sector is gegroeid. Het gebrek aan controle daarop wreekt zich nu blijkt hoe afhankelijk we hier allemaal van zijn en hoezeer die sector de samenleving kan ontwrichten.
De politiek belooft intussen van alles maar is in het krachtenveld van de multinationals nauwelijks nog een serieuze tegenspeler. Die machteloosheid frustreert ook.
Zijn het niet gewoon (te) ongelijk verdeelde middelen? Dat kan een gevolg zijn van kapitalisme of dictatuur.
Dat artikel van Amnon Shamosh is moeilijk serieus te nemen tussen alle google-ads over ‘vanish oxy action’ in.
Arabische lente te koop, http://bit.ly/ivC9AB
Crisis/werkloosheid/bezuinigingen, corrupte politiek, die combinatie overheerst. Zie bijvoorbeeld de lijst klachten/eisen op een pamflet van het pleinkamp in Barcelona: http://blog.p2pfoundation.net/barcelona-protest-camp-acampadabcn/2011/05/17
#10
Het is vaak de linkse drang naar regulatie die ervoor zorgt dat bedrijven die regels naar hun eigen hand kunnen zetten.
@15 Dat is een filosofisch hoogstandje, die geen plank raak slaat
#16
Zeker nog nooit van regulatory capture gehoord?!
Even opgezocht, klinkt als good old plutocratie. Heeft dus niks met links te maken.
Of is jouw argument dat we de markt maar beter niet kunnen proberen te reguleren omdat de markt anders de regulering tegen ons gaat gebruiken? Dat is wel heel cynisch.
@15: Zonder regels daarentegen hebben de bedrijven natuurlijk helemaal geen middelen om zaken naar hun hand te zetten?
@ 17 jawel, maar dat is onbetekenend en gaat alleen maar over het feit dat er door machthebber gesjoemeld wordt met regel- en wetgeving (so hee!). Nou jij: wel eens van de Glass-Steagall act gehoord?
Eind maart waren er ook al een kwart miljoen Britten op de been hè. O.a. vanwege de bezuinigingen. McD8onald, the ritz en Mason bekogeld met stenen en een Chanel, Gucci en Bulgari deden fluks hun luiken omlaag. “There is a growing anger, which will build and build as the impact of the cuts take effect.”
http://www.guardian.co.uk/society/2011/mar/26/march-for-the-alternative-government
Pyke?, en WTF is Pyke (is dat die debiele tato- zanger met gouden kiezen?)…Nederland blijft voorlopig nog gespaard hoewel de onderkant van het gelijk, de Henken & Ingrid’s zeg maar, thans wel degelijk driedubbel te grazen worden genomen: naast een Rechtse hoek (de bezuinigingen), een Linkse directe (Roemer gehoord iemand)/ de PvdA (zie Rotterdam, Schrijer als een baksteen laten vallen) en op termijn 10 tellen gestrekt door hun eigenste eigen PVV…
WEG MET DE BOURGEOISIE
Aux armes, citoyens!
Met een beetje geluk komen al die hoogopgeleide bloedzuigers dan hier heen, en kunnen wij aan een nieuwe gouden eeuw beginnen. (Als we Antwerpen weer blokkeren uiteraard).
@25 Dat kun je vergeten want die gaan dan naar Singapore of Hongkong en vandaar jou en je euro leegzuigen (had je maar moeten luisteren…)
#20
Je doet het voorkomen alsof in de 30 jaar voor de repeal van Glass-Steagall er geen problemen waren met Amerikaanse banken.
#19
Welke middelen heeft een bakker om mij te dwingen bij hem brood te kopen?
@26: honger
Van de mensen die ik ken die deelnamen aan deze manifestaties, minstens tien, heeft iedereen een baan, een hypotheek en een auto op krediet.
Vooraf werd ik gevraagd mee te gaan maar dat is niet mijn ding. Wel vroeg ik waar het over ging. “Toma la calle”, was het vage antwoord van iedereen die ik het vroeg, en verder dan dat kwam men ook niet.
De volgende dag is iedereen weer gewoon braaf aan het werk gegaan. Een gezellig middagje hangen voor de alternatievelingen, muziek maken en met de diablo oefenen. Daarna is men lichtelijk aangeschoten thuis gaan koken en tot de orde van de dag overgegaan.
Maandagavond bleken de bazen gewoon opnieuw een werkdag met hun ondergeschikten overleefd te hebben…
Een revolutie zou ik het niet willen noemen, vooralsnog.
Spanje:
http://owni.eu/2011/05/19/homeless-jobless-and-fearless-is-it-spains-turn-for-a-revolution/
Even los van de woede die zich richt op mn het bankenverhaal (zij de winsten, de burgers de verliezen), jeukt er wel wat in het stuk achter mijn link.
Er komen ex-studenten sociologie en geschiedenis aan het woord. Boos dat de wereld om “markt” en niet om “mensen” draait.
Leuk, fijn, maar je hebt wel “markt” nodig om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen.
En hoeveel sociologen en geschiedenisdeskundigen kan een maatschappij gebruiken? Oftewel, hoe zien/zagen zij hun rol in het grote geheel?
#27
Dan ga ik ergens anders wel rijst kopen, en gaat de bakker failliet.
@29: Maar met een werkeloosheid van 20% lijkt mij dat er toch behoorlijk iets mis is met de markt, ongeacht of de werkelozen sociologen of loodgieters zijn.
@su: Ja. Ik zeg ook niet dat er niet iets mis is met de markt. Maar de vraag is ook meer hoe die jongeren hun rol zien in het weer gezond krijgen van die markt.
Veel van hen hebben weinig op met het ‘gezond krijgen van de markt’ en het is ook een beetje een misplaatste stelling, op veel gebieden (tegengaan privatisering publieke diensten bijvoorbeeld) gaat het er juist om te voorkomen dat ze op de markt gegooid worden.
@keest: Ik merk dat ik verkeerd gestart ben met mijn punt. Moet er even over nadenken.
@32: Een socioloog is in ieder geval één econoom minder ;o)
Italië, Spanje, Portugal, Griekenland.
Die landen gaan kapot aan belastingfraude, ambtenaren corruptie, zwart werken.
En omdat ze ieder jaar 10% van de begroting bij leenden.
Hmmm, en die vier mag je toch al best gevestigde orde EU noemen. Ik ben er bang voor als de pleuriszooi in het voormalig oostblok uitbreekt, want daar zijn “we” als EU nu ook verantwoordelijk voor, omdat we iedereen, ongeacht of ze klaar ervoor waren, maar in de unie wilden hebben. Bedankt Brussel!
@36
“En omdat ze ieder jaar 10% van de begroting bij leenden.”
Spanje toch echt niet.
@6 Anoniem schrijft:”Het land is al een democratie en heeft al een linkse regering. Er is geen alternatief.”
en @29 Steeph schrijft:”Boos dat de wereld om “markt” en niet om “mensen” draait. Leuk, fijn, maar je hebt wel “markt” nodig om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen.”
Die situatie bestond natuurlijk ook aan het einde van de jaren ’60 en niet voor niets wilden sommigen toen de verbeelding aan de macht.
Dat is niet gelukt en deze reacties zijn typische voorbeelden die aannemelijk maken dat de verbeelding niet alleen geen macht heeft gekregen, maar bovendien vakkundig om zeep geholpen is.
@36/38 Ierland ook niet. Wat dat betreft is de schuldsituatie van elk land nogal verschillend (en, het mag nog eens gezegd, landen als Belgie, het Verenigd Koninkrijk en vooral de VS staan er eigenlijk veel slechter voor als het gaat om verhouding staatsschuld/bbp). En zelfs als dat een van de oorzaken is, dat landen te makkelijk (goedkoop) leenden, was dat ingebouwd in de eurozone en werd daarvoor gewaarschuwd door kritische economen toen de Euro geintroduceerd werd.
in China is minstens zoveel wanbeheer en machtsmisbruik maar daar stijgen de inkomens van de armen nog. En dat maakt het verschil: mensen gaan pas protesteren als ze het slechter krijgen.
Het is een virus:
http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/19/protest-med-cuts-corruption-spain
Vroeger namen we dan een gitaar mee en zongen “the-times-the-are-a-changing”.
Dat was ook best gezellig.
Meer via Reuters: Spain government rethinks ban as youth protests grow
Ik ervaar het zo.. In de Maghreb kotst men over de eens vereerde bobo’s ( en zichzelf) In mijn optiek gaat deze “bossa nova blik” ook op onze plek het een en ander omwentelen.
@45 Leg me dat eens uit, die “bossa nova blik”. De bossa nova is een een braziliaanse stijlfiguur in de muziek.
Voor onze vrienden AdriePVV en HPax:
http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/2810502/2011/07/20/Arabische-lente-vindt-oorsprong-in-vredelievende-historie-van-de-islam.dhtml
Zie je wel, islam is vrede, daar komt de Arabische lente vandaan!