Titelverdediger Egypte maakt nog een goede kans op het behalen van een zesde Afrika Cup titel. Mede dankzij hulp van de Japanse scheidsrechter en ondanks een schitterend doelpunt van spelmaker Manucho versloegen de Pharaohs de dapper strijdende Angolezen met 2-1 in Kumasi.
Verderop, in Tamale, streden Tunesie en Kameroen om het laatste halve finale ticket. Ondanks het feit dat Tunesie heel goed weerstand bood, moesten de Noord-Afrikanen uiteindelijk buigen voor de fysiek ijzersterke Indomitable Lions. Kameroen is hiermee helemaal terug van weggeweest en zal strijden voor haar vijfde Afrika Cup titel.
Het is jammer dat de Palancas Negras van Angola in de kwartfinales stuitten op recordhouder Egypte. Angola is met recht een opkomend voetballand op het Afrikaanse continent en wist zich in 2006 zelfs te plaatsen voor het WK in Duitsland. Ook nu streden de Angolezen en vooral Manucho, de nieuwe Manchester United ster, voor wat ze waard waren.
Helaas kwam de ploeg uit zuidelijk Afrika net te kort tegen de degelijk spelende Egyptenaren. Vooral in de tweede helft, toen Egypte reeds met 2-1 voorstond, gooiden ze vrij vakkundig de boel op slot en lieten de Angolezen weinig ruimte voor kansen voor het doel. Voor de zoveelste keer gaat Egypte, als beste voetballand in de Afrika Cup ooit, door naar de halve finales.
Over twee jaar vindt de Afrika Cup plaats in Angola. Voor de Palancas Negras is dit de mogelijkheid om te laten zien dat ze zich in razendsnel tempo hebben opgewerkt van de lagere voetbalregionen naar de elite van het Afrikaanse voetbal met landen als Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen en Egypte.
De laatste kwartfinale, die tussen Tunesie en Kameroen, was bijkans nog beter dan de andere kwartfinales. In een zinderende wedstrijd versloegen de Kameroen het sterke Tunesie uiteindelijk met 3-2 in de extra tijd. Mbia was met twee doelpunten de gevierde man bij Kameroen. In het stadion in Tamale, zo hoorde ik, gingen veel Ghanezen naar verloop van tijd achter de Tunesiers staan. Volgens hen floot de scheidsrechter slecht en in het voordeel van de Kameroeners, die zo ruw speelden dat er een of twee minstens een rode kaart hadden verdiend.
Lange tijd leek het erop dat Kameroen ook dit jaar weer niet naar behoren zou presteren tijdens een groot toernooi. In 2004 en 2006 werden de Lions beide malen in de kwartfinales uitgeschakeld – eerst door Nigeria en daarna door Ivoorkust. Nadat Kameroen zich niet wist te plaatsen voor het WK in 2006, leek het erop dat het West-Afrikaanse land een beetje in verval was geraakt. In Kameroen hopen ze dat deze editie van de Afrika Cup de zaak weer helemaal recht zal trekken.
Programma halve finales:
Donderdag 7 februari, 17.00 uur (Ghana tijd) in Accra, Ghana – Kameroen
Donderdag 7 februari, 20.30 uur in Kumasi, Ivoorkust – Egypte
Reacties (3)
Met alle respect voor de afrika-cup. Maar als jullie hierover verslag geven op Sargasso mag er ook wel een stukje over de herdenkingen die op dit moment aan de gang zijn in Manchester.
Dit ter nagedachtenis van de 23 slachtoffers van de vliegtuigcrash in Munchen 50 jaar geleden.
Ben ik het mee eens: ook al omdat Arnold voor het weblog http://www.roadto2010.nl (link ontbreekt) veel leukere stukjes schrijft dan deze, wat toch vooral voor de echte voetbalkenner/volger is. Zoals het stukje ‘Afrikanen zijn rasechte multifans’ (onderaan de hoofdpagina).
@De andere Stefan: Uh…
https://sargasso.nl/archief/2008/02/05/afrikanen-zijn-rasechte-multifans/