ChristenUnie: Islam veroorzaakt schizofrenie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

ChristenUnie: Islam veroorzaakt schizofrenie

Christendom de oplossing, uiteraard.

0

Reacties (14)

#1 Roy

@Joost: nee, dat zegt CU niet. Er staat:

In veel gevallen leidt het conflict van de tweede en derde generatie islamitische allochtonen letterlijk tot een innerlijke gespletenheid. De eerste generatie van Marokkaanse Nederlanders heeft vier keer zoveel kans op schizofrenie dan autochtonen, terwijl de tweede generatie daar zeven keer zoveel kans op heeft.

Nu kun je zeggen dat er genoeg subgroepen islamitische allochtonen geen verhoogd risico hebben op schizofrenie (zoals Turken). Er is wel veel aan te merken op wat er staat, maar er staat niet dat islam schizofrenie veroorzaakt.

Er wordt wel een verband gelegd tussen het verhoogde risico op schizofrenie en het feit dat Marokkanen zich al jaren meer gediscrimineerd voelen dan andere groepen allochtonen.

#2 Joost

Jawel, het staat er wel.

Moslim zijn veroorzaakt innerlijk cultureel conflict:

”Bij hen is er een conflict tussen enerzijds een innerlijke overtuiging, met het doen en laten van een Arabische profeet van 1300 jaar geleden als de maat der dingen, en anderzijds een omringende samenleving waarin alles mag en niets moet.”

Hierna stapt hij over van extremisten naar de algemene populatie. De keten is dan alsvolgt:

(Extreme) Islam -> conflict -> schizofrenie.

A -> B -> C = A -> C

Daarbij is het wetenschappelijk al lang bekend dat schizofrenie een grote genetische component heeft, die veel tot uiting komt bij inteelt.

#3 Roy

Ja, en er staat:

Ze zitten knel tussen de plattelandscultuur van hun ouders en een hedonistische westerse cultuur. Het is een niemandsland waarin velen ofwel de ?zuivere islam? van het salafisme omarmen ofwel met hun wangedrag een grote middelvinger naar iedereen opsteken.

Er wordt simpelweg betoogd dat er een identiteitscrisis ontstaat door een botsing van culturen. Er staat dus niet “islam veroorzaakt schizofrenie”, maar “problemen rondom de islam en de identeit van jonge moslims in een hedonistische samenleving heeft een vergrote kans op schizofrenie tot gevolg”.

Het zijn problemen waar moslims mee te maken krijgen. Maar: “moslim zijn” staat niet gelijk aan “islam”. Dus ook niet: islam veroorzaakt schizofrenie.

JP Selten, psychiater in het UMC vermoedt overigens een verband tussen de mate van ervaren discriminatie en sociaal ongenoegen en schizofrenie.

#4 Joost

Ik vraag me af waarom dan expliciet de band tussen islam en schizofrenie wordt genoemd, aangezien deze niet heel erg ter zake doet.

#5 Roy

Nee, niet de band tussen islam en schizofrenie, maar de band tussen problemen die Marokkaanse mannen ervaren door een botsing tussen geloof en samenleving.

Natuurlijk zijn er bij schizofrenie allerlei genetische factoren die predisponeren tot het ontstaan van een psychose of niet, maar er zijn ook altijd lyserende of provocerende factoren in de aanloop ernaartoe. Ik zag een keer een advocate die psychotisch was geworden, met in de aanloop een zware competitie voor het partnerschap. Ik zag een economiestudent die in de aanloop zwaar verliefd was en werd afgewezen.

Als de competitie in advocatenkantoren groter wordt, worden er meer mensen ziek. Als alle meisjes economiestudenten afwijzen, worden er meer mensen ziek. Als je met je geloof harder en langer aanschuurt tegen een compleet andere maatschappij, ontstaan er problemen.

#6 Peter

Nou jullie het och over zuiverheid der formuleringen hebben….

@Roy: Als de competitie in advocatenkantoren groter wordt, worden er meer mensen ziek, moet volgens mij zijn: worden er meer wekrnemers van advocatenkantoren ziek. Met het “meer mensen” leest een naïeve lezer al gauw dat een vuurtoirenwachter in Harlingen er ook ziek van zou kennen worden.

Maar…. om het innerlijk conflict der jonge islamieten en de ziekte schizofrenie in één alinea te zetten, is er wel degelijk de sterke suggestie dat het het een met het ander te maken heeft.
Waarom? Om dat in het artikel datzelfde verband niet wordt gelegd met de christenen of niet-gelovigen die worstelen met hun innerlijke conflicten.

Er zijn tal van factoren die een latente schizofrenie doen openbarsten. Stress is er een van. Maar dat werkt alleen bij mensen die al latent schizofreen zijn. Ofwel: eerst is er de ziekte, dan pas de factoren die het het verergeren. Van een innerlijk conflict kunnen alleen de schizofrenen schizofreen worden.

Grapig is dat in het artikel wordt gesteld dat de tweede generatie meer schizofrenen telt, dan de eerste. Lijkt mij passen bij het gegeven dat er in Nederland in het algemeen een stijging is van psychische stoornissen.

Overigens zie ik in mijn beroepspraktijk wel schizofrenen die godsdienstwaanzinnig worden, waaronder mensen die daarvoor geen geloof aanhingen. Dat effect is erg individueel en een bijkomend symptoon van de kwaal, dat ook op kan treden bij andere stoornissen.

#7 Roy

Nou Peter, als je het toch zo wil doen: er is niet eerst de ziekte en dan de factoren, er is eerst de aanleg, dan de factoren en dan de ziekte.

Daarbij: waar slaat het nou toch weer op dat er eigenlijk ook had genoemd moeten worden het verband tussen innerlijke conflicten van christenen en schizofrenie? Dat doet hier helemaal niet terzake, omdat het nu eenmaal gaat over de problemen die allochtonen ervaren. Dat is een relatief nieuw probleem en dat wordt hier besproken.

#8 Peter

Nou, ik laat het schizofrenie-thema maar even voor wat het is (en dat had de schrijver van het artikel ook beter kunnen doen, naar mijn mening), omdat het gissen blijft wat de oorzaken kunnen zijn (zie het trimnbos-instituut)

Ik vind mijn opmerkingen ter zake, omdat het artikel vooral gaat over het probleem van het innerlijke conflict, wat betreft religie en cultuur. De GGZ-problemen onder allochtonen wordt er in één zinnetje bij genoemd en verder niet uitgewerkt.

Nu ben ik geen schrifgeleerde, maar de vraag rees wel onmiddelijk: wat heeft dat er dan mee te maken?

#9 Guido

@4: Het is een opiniestuk uit de Volkskrant: de schrijver wil zijn stuk verkopen, en heeft de vage link gelegd tussen schizofrenie en sommige mensen die de islam als geloof hebben.

‘actiejournalistiek’ is dan om te zeggen: Islam veroorzaakt schizofrenie. En tadaa, mensen lezen het stuk..

#10 Teun

Even los van de vraag of men hier nu klinische schizofrenie bedoelt (ik denk van niet); het stuk zelf is ook nogal gespleten. Neem zo de conclusie:

”Het zal er voor ons allemaal op aankomen dat we ons verenigen rond het absolute culturele minimum van onze samenleving: onze politieke en religieuze vrijheden en een besef van verantwoordelijkheid voor elkaar. Iedereen die niet kan leven met onze vrijheden heeft hier geen toekomst. Iedereen die dat wel kan, moet vooral luid, duidelijk en verbaal met andersdenkenden botsen.

De bijdrage van christenen is daarbij cruciaal. Want ik ben er van overtuigd dat zonder een vitaal christendom deze samenleving geen idee heeft waar ze vandaan komt en, in de zoektocht naar identiteit en moraal, niet meer weet waar ze het zoeken moet.”

Kortom: het eerste deel is een copy-paste van Paul Scheffer, maar daarna wordt dat “absolute culturele minimum” van universele vrijheden en verantwoordelijkheden overboord gegooid door te zeggen dat je die niet kan hebben zonder christelijk moreel referentiekader. Jaaaa-ja.

Dit is nog erger dan zeggen “wij van WC eend adviseren WC-eend”. Het is meer “iedereen vindt dat toiletten schoon moeten zijn. Wij van WC-eend zien niet hoe dat kan zonder WC-eend”.

#11 Peter

Klinische schizofrenie of niet?
Het artikel doelt hoogstwaarschijnlijk op een onderzoek van Parnassia Den Haag. Paar citaatjes:
De resultaten van het onderzoek laten zien dat allochtonen een hoger risico op schizofrenie hebben als ze wonen in wijken waar weinig anderen van hun eigen etnische groep leven”.

“(…)sociaal-economische achterstand van de wijk geen verklaring is voor een toename van schizofrenie bij allochtonen. De wijken met het hoogste percentage allochtonen zijn de wijken waar de ziekte zich in deze groepen het minst voordoet en dat zijn sociaal-economisch verreweg de slechtste wijken”.

“(…)schizofrenie vaker in etnische groepen vóórkomt als die groepen veel discriminatie ervaren. Sociale en culturele factoren lijken dus een belangrijke verklaring voor de verhoogde kans op schizofrenie bij allochtonen”.

Desalniettemin blijf ik nog even bij mijn #6 en #8. Het gelinkte artikel stel wel dat “Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat allochtonen een grotere kans hebben om schizofrenie te krijgen dan de autochtone bevolking, maar tot nu toe was onbekend waardoor”.
Maar dat wil nog niet zeggen dat er meer oorzaken kunnen zijn en het verklaart nog onvoldoende waarom de ziekte vaker toeslaat bij allochtonen, dan bij autochtonen die van soortgelijke factoren last hebben. Nader onderzoek gewenst?

#12 vandyke

In veel gevallen leidt het conflict van de tweede en derde generatie islamitische allochtonen letterlijk tot een innerlijke gespletenheid.

Derde generatie Islamieten?????
Daarvan moet dus tenminste één van de grootouders in het buitenland zijn geboren en beide ouders in Nederland.
Daar hebben wij er nog weinig van.

10.000 Turken en Marokkanen in 2008, maar dat zijn vrijwel allemaal (heel) jonge kinderen. Logisch als je weet dat pas in de jaren ’70 gezinsvorming in Nederland plaatsvond.
In 2000 was die groep 2000 personen.

Ik dacht, maar ik ben in het geheel geen deskundige, dat het hoger aantal ziektes, waaronder schizofrenie, komt door de familiehuwelijken.

#13 Jay

@10 Dit is nog erger dan zeggen “wij van WC eend adviseren WC-eend”. Het is meer “iedereen vindt dat toiletten schoon moeten zijn. Wij van WC-eend zien niet hoe dat kan zonder WC-eend”.

Hierbij roep ik dit uit tot mijn persoonlijke Quote van de Dag. Geweldig :)

#14 Ibrahim

“Ze zitten knel tussen de plattelandscultuur van hun ouders en een hedonistische westerse cultuur. Het is een niemandsland waarin velen ofwel de ?zuivere islam? van het salafisme omarmen ofwel met hun wangedrag een grote middelvinger naar iedereen opsteken.”

Dus jonge moslims zijn of salafisten/extremisten of wangedragers/criminelen. Er zijn dus geen andere groepen die bijvoorbeeld liberaal of seculier islamitisch zijn en zich goed gedragen? Lees ik dit verkeerd of is dit inderdaad wat er staat?

Ik snap ook niet waarom iedereen zich druk maakt over de islam in verband met straatcriminaliteit en integratie. De islam leert die straatjongens niet dat ze loverboys moeten zijn, moeten stelen of drugs moeten dealen. 50 cent, snoop dogg en de straatcultuur in NEDERLANDSE grote steden leert hun dat. Die jongens die crimineel zijn, zijn vrijwel nooit gelovige jongens. Ze zijn crimineel omdat ze juist goed geintegreerd zijn in de criminele subcultuur van de nederlandse achterstandswijken.

Het aantal moslims onder mensen van turkse en marokkaanse afkomst is bovendien erg laag. Slechts 20%-30% van de marokkanen en 10%-20% van de turken is moslim. De Islam heeft 5 zuilen waaraan je je moet houden als je moslim bent. Aangezien maar weinig “moslims” zich aan deze regels houden ligt het aantal moslims in nederland slechts rond de 200.000.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*