Op Eerste Paasdag in het jaar 1722 ontdekte de nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen Paaseiland. Het handjevol eilandbewoners dat had overleefd op het eiland kon al een paar honderd jaar niet weg, want ze hadden hun eigen bossen gekapt en er was geen hout meer voor kano’s.
Domme lui die paaseilanders, dat ze zo roekeloos met hun natuurlijke hulpbronnen omgingen dat ze zichzelf in de vingers sneden. Maar gelukkig zijn wij moderne mensen een stuk verstandiger…
Satellietfoto met toelichting (EarthObservatory)
Global Demand vs. Supply (GlobalFootprintNetwork)
Reacties (27)
Even iets anders: dat verhaal bij die foto van die berg zonder sneeuw in Afrika was niet juist! Genept!
Ga je dat nog rectificeren?
Wat fijn dat je weer eens reageert Jacobine! En nog wel op Pasen!
Maar waar staat dat dan? Heb je een bron, verklaar je nader?
In de kop van het bericht in The Guardian stond destijds al een fout die ik tot mijn grote schaamte klakkeloos overnam. De berg zou weer te zien zijn zoals hij er 11.000 jaar geleden uit zag, maar dat was juist aan het einde van een ijstijd. Dit werd direct opmerkt door onze huisdeskundige in paleoklimatologie: dr Banner en werd vervolgens vliegensvlug hersteld. Maar waar refereer jij aan?
Hoe kunnen mensen nu met zekerheid zeggen hoe een plek er 11.000 jaar geleden uitzag vraag ik mij af. IJsbedekking is een beetje ongrijpbaar fenomeen.
Toch een kale pasen zo zonder bedankje voor de bloemen. Ook aardige paasdagen ieder.
Nog niet zolang geleden zijn Baskische genen-patronen aangetoond bij de bewoners zodat sluimerende speculaties over vergane spaanse schepen bij Pitcarn (ofzoiets) weer in de belangstelling zijn gekomen.
Lekker verhaaltje:
http://islandheritage.org/eihistory.html
Larie, zelfs ons koningshuis heeft tegenwoordig een baskisch genen-patroon. Enja, alles is ongrijpbaar ook ijsbedekking, maar toch is er wel iets (met enige zekerheid) over te zeggen, niet dan?
Ach koningshuis ben ik niet zo mee bekend, mijn enige informatiebron is mijn (sort of) schoonmoeder die een blad heeft liggen met koningshuizen. De naam van dat weet ik niet.
Maar spaanse genen vinden juist op dat eiland is een aardig gegeven waar je mee kunt stoeien. Het zijn toch dergelijke feitjes die uiteindelijk een idee geven van de historie. Ik begrijp de opwinding wel.
Tja dat ijs, ik bedoel het niet zeurderig maar hou niet zo van stelligheid in beweringen van vervlogen tijden die via deductieve constructies zichtbaar worden gemaakt. Zeker wat klimaat aangaat spelen onderbuikgevoelens, bij wijze van spreken, een rol in de informatiestroom. Dat zag je toch ook bij die nepsneeuwvrije berg.
De enige zekerheid die je hier hebt is dat de sneeuwgrens fluctueert en dat al miljarden jaren doet, met of zonder mens die zich tamelijk, veel te, hoog inschat in deze mondiale trilling.
https://sargasso.nl/index.php?p=535#comments
dit stukje bedoelde ik! de laatste reactie verklaart al meer.
(ja, ik was even weg, maar ik heb je wel erg gemist hoor, Carlos…)
Oh! lees nu pas de reacties goed. Nu ja, je moet ook dui-de-lijk rectificeren, niet in een klein reactietje zodat ik het niet lees!
1.
IJsbedekking en Sneeuwbedekking is niet hetzelfde. Als er meer sneeuw valt per jaar dan er wegsmelt, wordt sneeuw op een berg langzaam ijs. Dat was het geval de laatste 5,000 jaar op de Kilimanjaro – er lag een ‘klein’ ijskapje (gletsjertje) op een deel van de vulkaan.
2.
Door klimaatverandering (wereldwijd, al dan niet deels natuurlijk en deels door de mens) en landgebruiksverandering (rondom de berg, bv. de genoemde ontbossing, door de mens) is die ijskap goeddeels weggesmolten. Een jaar of 10 terug is er nog een ijskerntje gestoken in wat er toen nog lag, die ligt ergens in Engeland in een vriescel.
3.
Het was al jaren duidelijk dat de ijskap op de Kili de laatste decenia rap aan het smelten was. Of er op dit moment nog een heel klein stukje ijs ligt of echt helemaal niets meer… ach ja – doet er niet al te veel toe. Sneeuwen zal het regelmatig blijven doen op de kilimanjaro – alleen onder het huidige klimaat, gegeven hoeveel er kan wegsmelten/verdampen/sublimeren niet genoeg om een ijskap te laten groeien.
4.
De ijskap op kilimanjaro is een gevoelig ding: het is net op de grens of er eentje kan vormen of niet – klimaatschommeling doet hem sowieso periodiek verdwijnen en vormen, of dat nu natuurlijke schommeling of menselijke klimaatverandering is.
5.
IJskernen hebben een gelaagdheid (t.g.v. van de jaarlijkse sneeuwval die de bron voor ijsvorming vormt). Daarnaast zitten in ijskernen af en toe as-laagjes van vulkanen (niet de kili zelf, maar vulkanen in de buurt en heel ver weg) die als markers dienen. Door laagjes te tellen en de as laagjes te bestuderen kom je erachter hoe lang de ijskap er al lag.
6.
Als een ijskap helemaal weggesmolten is, blijven er typische vormen in de rotswanden en typische walletjes e.d. van door de ijskap losgemaakt en neergelegd puin over. Daardoor kan je aannemen dat er langer geleden dan 5,000 jaar op enig moment ook wel ijskappen op dat ding hebben gelegen. Timing van wanneer wel en wanneer niet blijft dan nog wel lastig – vaak wordt er vergeleken met wat over vroegere klimaatschommelingen van andere plaatsen en andere soorten gegevens bekend is. Op de Kili zou rond 11,000 jaar geleden een ijskapje gelegen hebben dat toen ook helemaal weggesmolten is geraakt.
7.
Rectificeren of niet – lekker belangrijk!
Ik had, terwijl ik vanmiddag de zolder opruimde, al wat punten uitgedacht. Maar ik zie dat dr Banner mijn mening al volledig dekt. Ik sluit mij derhalve aan bij zijn puntenlijstje.
Maar wat betreft rectificeren. Dat doe ik alleen als er echt iets te rectificeren valt. Dat stuk uit Elsevier is wellicht nog ‘gekleurder’ dan het nieuws van de ClimateGroup.
De Moai zijn de stenen beelden die op paaseiland aanwezig zijn, en is niet de benaming voor de bevolking. Dat de stenen beelden niet weg konden verontrust me niet zoveel
Dat klopt Pesperito, u wint een paasei, ik heb het hersteld.
(ik heb tegenwoordig wel geteld 5 minuten per dag over voor mijn weblog-hobby en dus ga ik slordig copy-paste gedrag vertonen wat je doorgaans alleen bij nu.nl journalisten aantreft)
De “slordige” Sargasso-paste smaakt nog steeds lekker.
In de tijd dat Roggeveen Paaseiland bezocht waren er nog bomen, een tijd later, toen een fransoos het eiland opnieuw bezocht was het al een stuk minder, lagen alle Moai’s plat en was het een puinhoop. Er had in de tussentijd een oorlog gewoed tussen de Langoren en de Kortoren waarbij de eersten het onderspit dolven.
Hout was er nog steeds, in de vogelmes aanbidding die erna ontstond werd hout o.a. gebruikt als schrijfmateriaal (tabletten). Daarnaast hebben er altijd avocados en bananen gestaan op paaseiland. Van deze bomen kunnen ook vaartuigen worden gemaakt.
Interessant een Paaskundoloog in tha house te hebben.
Sargasso wordt voor de helft gemaakt door haar deskundige en diverse publiek, dank Pesperito!
In alle bescheidenheid wil ik u opmerkzaam maken op de link genoemd onder #3 waarin begonnen wordt met u voorzichtig te laten realiseren dat beelden en mensen een andere naam hebben *kuch* :-)
Ik ben er geweest, het is een klein roteiland, na anderhalve dag heb je alles wel gezien, en ik had de terugreis 8 dagen later, wat doe je dan: Je koopt de helft van de aanwezige boeken en je begint excursies uit de 19de en begin 20ste eeuw na te lopen ( om er achter te komen dat elk steentje nog steeds op dezelfde plek ligt).
Het eiland heeft 1 benzinepomp (octaangehalte 93), je hebt of een off-road motor, een Suzuki samurai (jeep) of een paard. Wel leuk om het eiland rond te crossen in de jeep.
2 keer per jaar komt de boot uit het vasteland met bevoorrading (al het bier op het hele eiland was al over de houdbaarheidsdatum heen). In de jaren 80 hebben ze een flinke economische injectie gekregen uit de VS. Landingsbaan aangelegd en stroomvoorziening geregeld, dit ivm mogelijke noodlandingen van de space shuttles.
Wouw, en de mensen?
Dat vind ik nou een mooi idee: dat je een noodlanding met en ruimteveer maakt precies op dat ene stipje middenin die grote plas water!
@larie, ik had geen tijd meer om jou link te lezen. Ik begrijp niet hoe ik me heb kunnen vergissen.
Carlos, je geeft nog steeds aan dat er op Paaseiland niet genoeg hout aanwezig was om boten te maken. Dit is niet zo (zoals ik al eerder aangaf).
@P: Het zou kaal zijn zonder dichterlijke vrijheid.
@Larie. Het jammere is dat Paaseilanders (Rapa Nui) worden omschreven als dom gebaseerd op argumenten die in een paar commentaren onderuitgehaal zijn. Blijft over van het stukje:
Door Carlos op 27-03-05 om 13:21 uur
@9
O, Simon Roosendaal.
Die man bestond het ooit om bij “De Leugen Reageert” zich boos te maken over het bestaan van een “Partij voor Dieren” met als argument dat dat tegen de bedoeling van de evolutie is.
Als iemand zoiets zegt schrijf ik ‘m af.
@Pesperito: Kom kom, neem even wat afstand en lees het nog eens, de ironie droop ervan af.
Maarruh, leuk feessie, ook geweest?
http://www.sergeking.com/Rapanui/rapa11.html
@P:Als ik zo de foto’s van het feest bekijk heb ik wel een idee wie ik als dom zou beschrijven.
Ik ben er geweest in de winter (Juli) dat wil zeggen ‘snachts 22
@P: Jazeker, waar ik ook geen weet van had zijn de hordes bezoekers die van toch heel verre komen om naar de veren etc gaan kijken (ik bedoel dit niet negatief). Op die foto’s lijkt dat een regelmatig terugkomend verschijnsel.