Deal van de eeuw: buyout van de Amerikaanse kolenindustrie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vorig jaar stelden een aantal mensen voor om Nuon terug te kopen middels crowdfunding. Ik was daar zelf niet zo’n voorstander van. Vorige week stelde Gil Friend, hoofd duurzaamheid in Palo Alto, CA en Felix Kramer, oprichter van The California Cars Initiative, in The Guardian iets soortgelijks voor de hele Amerikaanse kolenindustrie voor:

What if Bloomberg, Branson and Grantham came together to buy out the coal industry, close and clean up the mines, retrain workers and accelerate the expansion of renewable energy?

Friend en Kramer stellen zelfs dat:

A crowdsourced component could become the biggest kickstarter ever.

De kosten van het opkopen van de volledige Amerikaanse kolenindustrie becijferen ze op 50 miljard dollar. Los van het klimaateffect bedraagt de directe gezondheids- en milieuwinst tussen de $100miljard per jaar (studie van de National Academy of Sciences uit 2010), tot $345miljard per jaar (studie van Harvard Medical School uit 2011).

Dus misschien is het niet zo’n goed idee om een energiebedrijf te kopen, maar wel om de hele sector op te kopen. Europese energiebedrijven staan tenslotte ook zwaar in de min

Open artikel

Reacties (4)

#1 Joost

Leuk idee, maar een beetje hetzelfde als alle hamburgers opkopen en dan zeggen dat er geen hamburgers meer mogen worden gemaakt. Er is veel meer voor nodig. Dus geen nieuwe concessies, en de industrie mag ook niet elders weer opgebouwd worden (buiten de VS dus).

#2 Marc

@1: Dat was ook mijn eerste gedachte. Maar zou dat niet te voorkomen zijn door een deel van de infrastructuur in stand te houden en iedere “hopeful” te dreigen de boel weer op te starten als zij de markt willen betreden? Tegen zo’n schaalvoordeel kan geen starter op, natuurlijk, afgezien van het feit dat die het moet doen met moeilijker winbare kolen…

Geen idee of het mag en of het haalbaar is, maar ik vind het een originele gedachte.

#3 Derpjan

@1

Kolenmijnen zijn wel wat anders dan hamburgers. Als je de bestaande Amerikaanse kolenmijnen opkoopt en dan stillegt dan leg je de Amerikaanse kolenproductie jarenlang stil. Je hebt echter gelijk dat er dan in andere landen meer gedolven zal worden. Duurzame energie produceren kan ook daar een stokje voor steken maar als die duurzame energie concurrerend is waarom is het dan nodig om de kolenmijnen op te kopen en stil te leggen (het lijkt erop dat de echte motivatie grotendeels het verplaatsen van de problemen rond kolendelving naar andere landen is, dat toejuichen is egoistisch van de Amerikanen en gewoon dom van Nederlandse columnisten want het Amerikaanse buitenland dat zijn wij ook)? Je kunt je ook afvragen waarom investeerders nu ineens wel massaal voor duurzame energie projecten zouden gaan, terwijl ze dat letterlijk tot op de dag van vandaag niet doen, ook al zijn de potentiele winsten in sommige plekken van de wereld best aardig.

#4 Herman Vruggink

Vervolgens komt er een noodwet en neemt de staat het gewoon over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*