ANALYSE - Aanschouw het slagveld van de Nederlandse blogosfeer!
Omdat de oorsprong van bovenstaande heel ver in het verleden ligt, eerst een korte toelichting.
Begin 2006, zeg maar tijdens de hoogtijdagen van het bloggen, voorspelden we de teloorgang van de weblogs. Maar niet zonder slag of stoot. We hebben dat toen een jaar lang maandelijks gevolgd. Dat leverde op zich al veel strijd op. De betere visualisatie van het slagveld maakte het nog erger.
In 2007, 2008, 2009 en 2010 hebben we nog eens de stand van zaken opgenomen. Het werd stilaan stiller in de blogosfeer.
Op aandringen van wat oudgedienden hebben we de lijst toch nog maar een keer afgestoft en zijn we nogmaals alle blogs afgelopen.
Het was een deprimerende bezigheid. We werden al blij als we een “apache seems to be working” melding kregen. Maar vaker kregen we niets. Of nog erger, was het domein overgenomen door een smerige marketingmachine die net doet alsof het nog steeds een blog is. Niet dus. (Klikken op zwarte vakjes dus voor eigen risico).
Een waar slagveld dus. En ja, met nog maar 25% van de oorspronkelijk lijst die in meer of mindere mate actief is, kan je gerust zeggen dat de oorlog over is. Het rijk der bloggers is iets voor de geschiedenisboeken. Het waren tien fantastische jaren.
Legenda
Frequentie van posten:
– Prima
– Af en toe een gat van een dag
– Gaten van een dag of meerdere dagen
– Heel veel grote gaten
– Op sterven na dood
– Casualty of war
Reacties (27)
Waar blijft de tijd? Ik ben waarlijk geschokt door het jaartal van de vorige update.
Mooi werk weer, zonde van sommige blogs, het was een mooie tijd. ;)
Ik moet later eens beter kijken, maar er lijkt een overeenkomst te zijn tussen de nu nog ‘levende’ blogs.
Zolang nieuwe blogs niet worden meegenomen, zegt dit alleen iets over wat er gebeurt met de blogs die in 2006 van belang waren.
Heb je ook nieuwe blogs meegenomen? Of alleen het oude lijstje nagelopen?
Hee! Casualty of War? Wie? Ik? ‘Heel veel grote gaten’ kan ik mee leven, maar dood en begraven: no way! Wel een naamsveranderingetje.
Groeten van Zezunja’s Zotisch Weblog
Dit zijn blogs van een oude kliek die er heel vroeg bij was, maar volstrekt niet representatief is voor de hele Nederlandse blogosfeer. Blogs zijn juist prominenter aanwezig dan ooit. Ik zie boeken van bloggers in de boekwinkels, bloggers als deskundigen op tv en in kranten, en meer bloggers dan ooit verdienen er hun boterham mee.
Net eamelje, bestaand sinds 2001, zal éen dezer dagen weer fleurig dagelijks actief worden.
Eerst moet ik mijn boeklog — toch al actief sinds 2005, en missend in het overzicht — op een nette manier afronden, na daar tien jaar bijna dagelijks een boekrecensie te hebben gepost.
@5: Een blog die een oordeel uitspreekt over de blogosfeer is sowieso heel onwetenschappelijk en dubieus.
Echter, het zegt wel veel over de “halfwaardetijd” natuurlijk.
Best leuk dat er nieuwe blogs bij komen, maar wat leert de ervaring uit het verleden?
@4: Jouw nieuwe stek reageerde niet toen ik het probeerde. Vandaar.
Misschien dat ik na de eerste reacties nog een update doe.
(Even los van het feit dat je kunt discussieren of het dan nog om dezelfde weblog gaat natuurlijk)
Ha, ik zie dat mijn automatisch gegenereerde krekel.drunkmenworkhere.com (uiterst rechts(-1)boven(-1)) nog steeds draait.
Pak van m’n hart.
En dat allemaal omdat Google er voor zorgde dat de blog-ring onder aan elke site overbodig werd… ;)
@7: De ervaring uit het verleden leert dat blogs komen en gaan, maar dat hadden we zelf ook wel kunnen bedenken.
Ik ben wel benieuwd hoe de blogosfeer is veranderd sinds 2006, maar daarover komen we hier niets te weten.
Twitter was sowieso de dood van de groepsblogs.
Dat een blog dagelijks post wil nog niet zeggen dat het niet op sterven na dood is — neem een blog als retecool.com, dat al een jaar of wat bezig is met een zwanenzang van afnemende kwaliteit, minder lezers/reaguurders, minder kwaliteit…
En hoe zit dit met willeurige andere websites? Verdwijnen blogs sneller of minder snel dan andere sites? Als het vergelijkbaar is (wat ik vermoed), dan heb je zojuist herontdekt dat (internet) initiatieven meestal niet het eeuwige leven beschoren zijn. Gefeliciteerd, maar dat wisten we al.
Kortom, de vraag is: wat is de gemiddelde levensduur van een blog. Hoeveel blogs starten er per jaar. Hoeveel blogs zijn er actief op xx/yy/zzz. Enzovoorts.
Leuk logje overigens. Blast from the past.
Voor de rest van Nederland kan ik niet spreken, maar hier in Rotterdam is de blogosfeer alive and kicking (link naar mijn favorieten).
2525 staat op zwart maar dat komt wellicht omdat de domeinnaam is gewijzigd in http://franciscovanjole.com/log/ Daar post ik nog wel af en toe.
@17 Je bedoelde deze, denk ik:
http://www.franciscovanjole.com/blog/
Ach, dat is het lot van weblogs, zeker als het door één iemand volgeschreven moet worden. Prioriteiten veranderen, interesses ook. Niks mis mee.
Tegelijkertijd zijn er erg veel mensen die vanuit hun blog werk in de communicatie hebben aangepakt. Zijn die mensen opgehouden met bloggen? Ja. Zijn ze opgehouden met schrijven? Nou nee.
Voor mezelf werd Komma Punt Log steeds minder leuk door de dommige sfeer waarin politieke discussies verzandden. Zodra je werd uitgemaakt voor Gutmensch was elke mening verdacht. Ofwel je mening deugde niet, ófwel er werd je verteld wat je eigenlijk dacht en welk enorm links complot daarachter schuilging. VVD en PVV spinnen er al jaren electoraal garen bij, dus ik zie dat niet snel veranderen. Wereldbeelden zijn vervangen door slogans. Types als Asscher, Samsom en Pechtold doen daar vrolijk aan mee en werken er vrolijk aan mee dat de Brussens en Weesies van deze wereld de dommigheid gebruiken om hun eigen zakken te spekken. Meningen heb ik nog steeds, maar ik heb geen zin om me dagelijks te moeten verweren tegen de dommige insinuaties van types die vrijheid van meningsuiting zien als iets wat zij uitdelen.
Maar schrijven doe ik nog steeds. Tien jaar bij File Under, inmiddels een jaar bij Ondergewaardeerde Liedjes en sinds kort op MetGitarenEnZo. Allemaal muziek. Stukken rustiger – afgezien van de genres.
Bij ons op de site zijn sinds 2009 al zo’n 20.000 artikelen verschenen.
Oh mensen, @meesten hierboven, deze battle is een stuk geschiedenis. Een waaruit, zoals bij veel geschiedenis, best te leren valt. Maar volg toch even de andere linkjes en plaats het in context.
Het is een lijst (vaste verzameling) van blogs zoals het was, werd en is geworden.
Mega veel werk om dat zo te doen, wat mij betreft een gouden stuk geschiedenis en verslaglegging.
Deze post voelt als thuiskomen.
er zijn zelfs blogs die nog steeds uit het stof zijn *kuch* niet vermeld. kun je nagaan!
Jee, da’s lang geleden! En inderdaad, ‘Araglin.nl vertoont heel veel grote gaten’ – maar is nog altijd online. Ik ga even een rondje klikken voor old times’ sake. :-)
Sta er niet tussen, maar blog is na 10 jaar nog steeds in de lucht. Nooit de ambitie gehad tot dagelijkse updates. Ooit wekelijks, maar zelfs dat kost naast werk en gezin al te veel tijd. Zoals andere al constateren mis ik ook behoorlijk wat succesvolle nieuwkomers.
Hoe verhoudt dit zich eigenlijk tot het bericht op Emerce dat bloggers een groeiend onderdeel vormen van het PR landschap en dat 1 op de 5 bloggers in Nederland van z’n hobby z’n werk heeft gemaakt?
http://www.emerce.nl/nieuws/blog-pr-begint-serieus-worden
Heeft iemand ideeën die een sprankje hoop bieden hoe de doden weer tot leven te wekken?