Battle of the Blogs | Another Reprise


Ja, de vorige keer riep ik het ook al. Ik zou dit niet meer doen. Maar dan komt er toch weer iets voorbij waardoor je een oud initiatief moet afstoffen.
Eerst even voor de niet ingewijden een toelichting. De Battle of the Blogs is ooit hier begonnen. In dat jaar (2006) hebben we maandelijks een update gegeven van de status in de blogosfeer (zie legenda hieronder). Daarna werd het jaarlijks. De laatste was van begin 2009.
Maar juist dit jaar kwamen er twee boeken uit over bloggen. Eerste eentje in mei: Bloghelden van Frank Meeuwsen. En toen eentje twee weken geleden: Sex, Blogs & Rock-’n-Roll van Ernst-Jan Pfauth. Dus dan gaat het alweer een beetje broeien. Toen iemand bij GC ook nog eens voor de zoveelste keer de vraag opriep waar de bloghelden nu zijn, was de maat vol. Er moest maar weer eens nieuwe Battle of the Blogs komen.

Hierboven ziet u het resultaat. En eigenlijk is het best schokkend. Vergelijk het met de editie van anderhalf jaar geleden en u ziet de enorme terugloop. Van de 260 blogs zijn er nu (krap 5 jaar later) nog maar 65 springlevend. De rest is of overleden of heeft het zwaar.

Is daarmee het blogtijdperk ten einde? Niet in mijn ogen. Het geeft aan dat het volwassen is geworden. Iedereen heeft er aan geroken en alleen zij die er echt iets me kunnen blijven over. Langzaam zal de professionalisering ook steeds nadrukkelijker zichtbaar zijn.

Tot slot. Bij het nalopen van alle blogs kwam ik nog wel een schokkende “last post” tegen, die van Opa Buiswater. Hij is (of beter was) jarenlang regelmatig aanwezig in de reactiepanelen hier. De plotselinge stilte lijkt hiermee verklaard. Moest bij zijn stuk wel gelijk denken aan Kraaien van Andre Manuel. Het ga je goed Opa Buiswater, waar je je nu ook bevindt.
 
 
Legenda
Kleur individuele blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Veel gaten van een dag (minder dan 4 keer per week)
– Veel gaten van meerdere dagen (minder dan 2 keer per week)
– Heel veel grote gaten (minder dan 4 keer per maand)
– Op sterven na dood
– Casualty of war

Kleur collectieve blogs (frequentie van posten):
– Prima
– Af en toe een gat van een dag
– Gaten van een dag of meerdere dagen
– Heel veel grote gaten
– Op sterven na dood
– Casualty of war

 1. 1

  Ja, inderdaad. Dagelijkse bloggers zijn nauwelijks (meer) te vinden. Wat te denken van blogs waar alleen maar stukjes, berichten van anderen opstaan. Sommigen noemen dat gejat.

  Ik begrijp dat niet. Bloggen is heerlijk, ik doe het al bijna 5 jaar en het werkt (op mij) verslavend. :-)

 2. 2

  Ik blijf even onprofessioneel als altijd voort ploegen. Zelfs al heeft mijn weblog vanaf 2001 dan vooral gediend als commonplace book, en platformpje om nieuwe hippe technieken online uit te proberen.

 3. 4

  Iedereen heeft er aan geroken en alleen zij die er echt iets me kunnen blijven over.

  Nope. Sommige blogs worden sleets, en je kunt best beginnen met een goedgevulde doos van (lezers)-fotofucks, achtergrondthema’s etc, maar ook bij de lezers slaat de vermoeidheid na verloop van tijd toe. Op een gegeven moment ken je iedereen wel en zijn alle grenzen wel zo’n beetje afgekaderd. Het enige wat nog rest is verzuchten dat het vroeger leuker was, toen alles nog nieuw was.

 4. 7

  Hee, mooi toch nog een battle of the blogs. Dank, Steeph.

  Zeker, de blogosphere is een slagveld. Maar wat is dat niet? Het is ook niet bij te houden wat er nog wel bijkomt, inclusief eendagsvliegjes.

  En onder de ‘ouww knarren’ die overeind blijven, zijn er veel die beter worden. Oefening baart kunst. Dus dood? Nee. Wel anders. Kwestie van evolutie toch?

 5. 8

  @ Steeph: weet ik, en daarom schreef ik ook: interessant. Ik wilde alleen aanstippen dat een blog ook aan een heel ander tempo kan functioneren. Net zoals je dagbladen, weekbladen en maandbladen hebt.

 6. 14

  “Hierboven ziet u het resultaat. En eigenlijk is het best schokkend. Vergelijk het met de editie van anderhalf jaar geleden en u ziet de enorme terugloop. Van de 260 blogs zijn er nu (krap 5 jaar later) nog maar 65 springlevend. De rest is of overleden of heeft het zwaar.”

  Deze conclusie zuigt. Als je vergeet (zoals 12 ook opmerkt) de nieuwe blogs in je overzicht mee te nemen (zo staat bv het relatief grote dds er niet bij)is het logisch dat het alleen daalt. Daarnaast is het criterium enkel kwantiteit.

 7. 19

  Misschien is het een idee om bij de Dutch Bloggies een speciale Opa Buiswatertrofee in te stellen voor het meest progressief schrijvende blog. Of voor politieke blogs in het algemeen.
  Dit ter nagedachtenis aan deze ouwe rakker.

 8. 20

  @Steeph, begrijp niet wat je bedoelt met ?
  Als je bedoelt dat je 0chblog daarmee genomen hebt, lijkt me de conclusie onjuist.

  0chblog.com is het groepsblog wat in de battle voorheen was opgenomen, dit zie je ook omdat de archives op 0chblog.com staan. ochblog.com is iets heel anders (volgens mij zelfs geen groepsblog).

 9. 25

  Verrek, Battle of the Blogs! Ja, mijn frequentieniveau is inderdaad wat afgenomen, maar hee, ik heb nog steeds een (licht)groen blokje (wel met een zwart puntje, maar ach…). Ik hou het op deze manier wel even vol ;-)

 10. 26

  Hoe is de selectie van blogs gemaakt? De blogosfeer is een dynamische wereld, waar blogs verdwijnen en nieuwe blogs ontstaan. Ook stappen bloggers zelf soms over naar andere domeinen. Is daar allemaal rekening mee gehouden? Want alleen de blogs van vroeger beoordelen op hoe vaak ze nog worden bijgehouden lijkt me niet helemaal representatief.

 11. 27

  @Jeroen: Je moet het in een historische context plaatsen. Het is ooit hier begonnen:
  https://sargasso.nl/archief/2006/01/01/2006-battle-of-the-blogs/
  Toen hebben we, met hulp van reaguurders en top-lijstjes, in een paar maanden de meest actieve en belangrijke weblogs verzameld.
  Die zijn in de loop van een paar jaar verzameld. Natuurlijk doet dit geen uitspraak over de blogosfeer als geheel. Maar het zegt wel iets over het uithoudingsvermogen van bloggers en de veranderlijkheid van de omgeving.

  En ja, daar waar we het konden achterhalen hebben we bloggers gevolgd als ze van domein wisselden. Is een keer of 10 voorgekomen.

 12. 30

  Ik zeg tijd voor een update en wellicht kijken of het bloggen qua frequentie’lijdt’ onder dingen als Twitter en Hyves… zij die verbaal incontinent zijn hebben nu immers meerdere wegen om hun spraakwater te vergieten…