Zuid-Amerika: dictator, straatkunst en woestijnvliegen

Foto: Politiek-nationalistische graffiti aan Avenida de Mayo (Flickr.com/WallyG)
Serie:

ELDERS - Deze week uit het Latijnse continent: een historische uitspraak in het proces tegen Guatemala’s ex-dictator, aandacht voor straatkunst in Buenos Aires en Red Bull vraagt met een stunt aandacht voor Nazca-geogliefen.

Schuldig aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid: tachtig jaar cel. Dat was het oordeel van de rechtbank die afgelopen week tot een uitspraak kwam in de zaak tegen de Guatemalteekse ex-dictator José Efraín Ríos Montt. Ríos Montt werd berecht voor zijn rol in de slachting van 1771 leden van de Ixil Maya-stam. Het proces was onder meer uniek omdat het de eerste keer is dat een genocideverdachte in eigen land wordt berecht. De ex-dictator beweerde dat er binnen de hiërarchie autonomie bestond en dat hij zodoende niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor de daden van zijn ondergeschikten.

Vanuit Argentinië een AP stuk over straatkunst, met uitleg waarom Buenos Aires zo’n bloeiende scene kent met veel indrukwekkende, enorme schilderingen – soms op publieke gebouwen. Hoewel het stuk de nadruk legt op creatieve graffiti en de toeristische tochten die je kunt maken langs de hoogstandjes, is er minstens evenveel politieke schilderkunst te vinden in de Argentijnse hoofdstad, hoewel het epitheton ‘kunst’ misschien niet altijd van toepassing is. Slim is verder nog deze kaart waarop te zien is welke categorie graffiti op welke plek te vinden is, inclusief foto’s.

Tot slot stuntte Red Bull afgelopen week met twee mannen in wingsuits boven de Nazcawoestijn, waar de befaamde geogliefen met dezelfde naam te zien zijn. Interessant ook omdat de Dakar rally door datzelfde gebied is gekomen, volgens paleontologen en archeologen met desastreuze gevolgen voor de schatten in het zand [PDF alert]. De vlucht levert in elk geval mooie luchtbeelden op. Red Bull noemt als reden voor de stunt een legende die zou beweren dat de Nazca-indianen zelf ook in hetelucht-ballonnen hebben gevlogen. Veeleer gaat het echter om de theorie van Jim Woodman, die  wetenschappelijk niet sterk onderbouwd is. Wel heeft Goodman zelf, met enkel technologie uit de periode, succesvolle pogingen ondernomen  te vliegen, wat op zich al indrukwekkend is. Had Red Bull zelf ook maar zo’n vliegend eekhoornpak gebreid, dat was nog eens een stunt geweest.

Reacties (2)

#1 Hans Verbeek

In Argentinië is een dollar op de zwarte markt 2x zoveel waard als de officiële wisselkoers.
http://www.zerohedge.com/news/2013-05-14/argentina-peso-gap-between-official-and-black-market-rate-hits-100

  • Volgende discussie
#2 Simon van Woerden

@1: Klopt. Zie ook deze korte docu over Bitcoins in Argentinië en het blogje dat ik erover schreef (even scrollen) bij De Nieuwe Pers.

  • Vorige discussie