Zomerquote | Wilders – lafaard of strateeg?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

zomerquotes3 “ ‘We hebben het in vier, vijf steden geprobeerd, maar niet voor elkaar gekregen. We hebben onvoldoende mensen gevonden voor wie ik mijn handen in het vuur steek. Als je dan toch meedoet, loop je het risico dat je je in eigen voet schiet.’ Wilders zegt met zijn keuze ‘LPF-achtige toestanden en het risico op bedrijfsongevallen’ te willen voorkomen. ‘Dan zouden we te veel goodwill verliezen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.’ “ (ANP-vraaggesprek met Geert Wilders, Omroep Brabant)

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maar zal de PVV van Geert Wilders alleen meedoen in Den Haag en Almere. Voor de komende twee jaar richt de partij zich op de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2011 en op de volgende Tweede Kamerverkiezingen, uiterlijk in mei 2011. Bij de recente verkiezingen voor het Europarlement in juni, altijd met de laagste opkomst, werd de PVV toch de tweede partij van Nederland. De kans om deze gebleken populariteit te verzilveren op gemeenteraadsniveau laat de PVV hiermee lopen.

De reacties varieerden van afkeuring tot opluchting. Femke Halsema van Groen Links sprak van ‘een ongelooflijk zwaktebod’. Een ‘slap verhaal’ noemde de Rotterdamse PvdA-leider Peter van Heemst het. ‘Dat krijg je wanneer je geen democratische partij bent, maar een eenmansbeweging’, aldus D66-leider Alexander Pechtold. ‘Wilders vormde voor ons een bedreiging en had ons zeker zetels kunnen kosten’, zei Marco Pastors van Leefbaar Rottedam.

Maar is het nu laf van Wilders? Of juist slim? Deugt het democratisch gezien? Joost Niemöller spreekt in zijn blog van ‘hogere strategie’. Grimbert Rost van Tonningen benoemt Wilders zelfs tot ‘topstrateeg’. Het ambtenaar-blog noemt Wilders ‘een bange wezel’.

Opvallend: opiniepeiler Maurice de Hond vindt het ‘electoraal gezien heel erg slim’. Dit wordt ook gezien door De Pers: “Het voordeel voor Wilders is evident: hij speelt op safe. De kans op ‘ongelukken’ in gemeenteraden in de aanloop naar de provinciale en landelijke verkiezingen is minimaal. Door mee te doen in PVV-bolwerk Almere en de politieke hoofdstad Den Haag is media-aandacht niettemin gegarandeerd. En Wilders blijft goed gefocust op zijn hoofddoel: strijd tegen immigratie en islam – landelijke politiek is daarvoor het belangrijkst.”

Maar anderhalf tot twee jaar is een hele lange tijd in de politiek. Bovendien lijken de PVV-aanhangers niet tot de geduldigste mensen te behoren. Over één ding lijkt geen twijfel te bestaan: over de vraag welke persoonlijkheid de komende tijd het politieke debat in Nederland zal beheersen.

Reacties (32)

#1 Taco Zip

Wilders heeft terecht geen zin in een herhaling van de LPF-soap. Voorlopig blijft de PVV een vreemd democratisch verschijnsel

 • Volgende discussie
#2 Ronald

Slimme zet natuurlijk, zoals bijna alles wat hij doet. De PVV zou waarschijnlijk in veel gemeenten groot genoeg worden om wethouders te moeten leveren, en waar vind je daar zo snel capabele mensen voor. De pers legt alles wat de PVV doet onder een vergrootglas, dus gestuntel zou meteen aan het licht komen en inderdaad slecht kunnen zijn voor het hoofddoel: premier Geert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn T

een vreemd democratisch verschijnsel

Say what now?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 dick

? Premier Geert: om te regeren moet je concessies doen en samenwerken. Niet de sterkste punten van onze giller. Vrees dat mogelijke regeringspartijen zullen aanringen op concessies aangaande Geert’s moslim-standpunt. Kan hij dat verkopen aan de meute?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

Safe is het juiste woord hier. Als je niet vertegenwoordigd bent, kun je geen blunders begaan. Dat landelijke partijen ook afgestraft worden voor lokale blunders is al lang evident (kijkt u gerust naar de stukjes van het roze blog daarover). Bovendien doet de lokale politiek er niet erg toe, als je eigenlijk geen belang hebt bij het welvaren van de Nederlandse minima. De keuze is dan snel gemaakt, focus op landelijke politiek, daar kun je tenminste ook scoren, lokaal kun je alleen uitglijden.

Ik ben wel benieuwd wat ze er in Venlo van denken. Dat hij in zijn thuisstad geen mensen kon vinden die capabel genoeg waren, zal daar toch op zijn minst als een belediging moeten overkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Peter

@Bismarck: De afstraffingen voor lokale blunders sorteren niet altijd een desastreus effect. Wat er in de P.S. van Noord-Holland passeerde was niet leuk voor GroenLinks, maar vooralsnog geen dramatische gevolgen te zien in de landelijke peilingen.
Dat de SP achteruit holt, is volgens mij niet zozeer aan wat lokaal gedoe te wijten, maar aan het effect van de opstromende PVV, die uit dezelfde teil ztemmers wegzuigt.

De verwijzing naar de historie van de LPF snijdt wel hout. Over de LPF heerst de consensus dat die nogal wat egoflippende figuren aantrok, die in de kortste tijd over straat rolden met elkaar.
Als Wilders daar bang voor is, dan geeft-ie daarmee impliciet toe dat zijn fenomeen een aantrekiingkracht heeft op zelfde soort figuren. Lijkt me geen beste reclame.

Slim of niet, een deel van zijn aanhang is nu teleurgesteld. Voor de opponenenten van Wilders dè kans dat publicitair te benutten.
“U maakt ons toch niet wijs dat er onder uw groeiend electoraat niet een paar mensen meer te vinden waren, zodat de PVV in een gemeente of vier à zes mee kan doen?”
Natuurlijk zwijgt Wilders in alle talen. Uit moeten leggen waarom hij voor zijn achterban niet meer zijn best heeft gedaan, qua werving èn tevens verklaren wat dan de ongeschiktheid van zoveel kandidaten waren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Taco Zip

@MartijnT: een partij kun je het niet noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Ronald

De reden dat zij geen capabele mensen kunnen vinden ligt m.i. vnml aan het feit dat je als gemeenteraadslid voor de pvv direkt op de ‘niet deugen lijst’ staat. Racist en fascist zijn vanaf die tijd nog slechts milde benamingen. Die baksteen ’s nachts door je ruit is al erger. Daarom zullen eventuele kandidaten daar waarschijnlijk iets langer over na denken dan pakweg een raadslid voor de Pvda of SP.
Dat gebrilde konijnenhoofd van Heemst of de GL goedprater Rik Grashoff in Rotterdam hoeven uiteraard nergens bang voor te zijn. Die deugen namelijk wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Dr. Galesloot

Bedenk maar hoe de verslaggeving zal verlopen : alle journalisten zullen zich net als tijdens Geert’s Englandspiel naar Den Haag danwel Almere begeven. Dankzij de ongetwijfeld enorme media-aandacht voor de PVV in de weken vooraf zal de PVV in die twee steden een ongekende overwinning behalen. ‘s-Avonds houdt Wilders een overwinningsrede, Alle zenders zenden simultaan uit. De volgende dag openen de kranten met ‘Monsterzege Wilders’.

En dat met minimale inspanningen. Best wel slim.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Martijn T

@8, precies… hoe is de PVV “democratisch”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 DaveMasteR

Laffe honden bijten niet!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Klaplong

@ 9

Nou is dat niet schromelijk overdreven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 DaveMasteR

750.000 mensen zeggen op Wilders te stemmen; tussen die 750.000 kan Geert helaas geen mensen vinden die genoeg IQ hebben om te regeren. Geert heeft zelf dus ook geen hoge pet op van zijn aanhang. Ik zou me – als ik PVV-stemmer was – behoorlijk beledigd voelen. Geert heeft de Havo als hoogste opleiding; dat zegt genoeg; heeft zijn aanhang massaal een lagere opleiding? Twee jaar de tijd en slechts genoeg mensen voor 2 plaatsen. Schiet lekker op, hè?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 TRS

Slimme zet van Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 bert

Strateeg met doorzettingsvermogen en veel moed.
Zou iets genuanceerder mogen zijn en beter aangeven wat zijn partij verder voorstaat.
Heeft zeker een aantal sterke punten ter verbetering van onze softe meelopende en soms laffe regering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 AntonB

De recente geschiedenis leert dat het voor snel groeiende partijen (of beweging, hoe je het beestje ook wilt noemen) niet meevalt om geschikte kandidaten te vinden. Menig nieuwe politicus van de LPF en in minder mate de SP bleek later een hele eigen politieke agenda te hebben of voornamelijk voor eigenbelang op een post te zitten.

dat Femke en van Heemst (die trouwens zijn eigen ego ook zeer belangrijker vind) zo als gebeten honden reageren speelt Wilders alleen maar in de kaart. De enige die het verbaal goed speelt is Pechtold. Wat dat betreft moet die laatste straks ook gaan uitkijken, als hij winst de huidige peilingen vast houd krijgt D66 straks ook de handen vol om genoeg capabele kandidaten te vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 dick

@15 zet? Had ie keus dan?

@16 doorzettingsvermogen? Welke weg is er terug dan. Na al dat generaliserend provoceren als Jan met korte achternaam, zonder beveiliging voorbij alle mensen lopen die hij tot het bot heeft vernederd en beledigd?

Moed? hele groepen demoniseren, alsof het minderwaardige mensen zijn alleen omdat ze ergens in geloven?

Is het moedig om voortdurend te roeptoeteren en te beledigen zonder oplossingsgericht na te denken? Hij laat kort na Fortuyn wel weer zien dat mensen kuddedieren zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 KJ

Waarschijnlijk is het gewoon waar; een grote aanwezigheid bij de lokale verkiezingen vereist een landelijk apparaat, en een landelijk apparaat vereist een grote, democratische structuur, en een democratische structuur wil hij niet. Je kunt Wilders nu met recht verwijten om een uitsluitend ‘Haagse’ partij te zijn – iets waar hij zelf altijd tegen ageert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 seven

De vraag is hoeveel mensen zijn bereid om voor een weinig invloedrijke positie in de gemeentepolitiek gevaar te lopen voor lijf en leden? Daarbij zou inderdaad elke uitglijder door de andere partijen dankbaar gebruikt zijn. Veel krokodillentranen ook, immers veel gemeenteraadsleden en wethouders kunnen nu voorlopig opgelucht op het pluche blijven zitten.

“de realiteit in Nederland is dat je zonder gevaar voor eigen leven wel communist, moslimextremist of kraker kunt zijn, maar politicus voor de PVV zoiets is als balanceren op een koord boven een ravijn. En dat dankzij de linkse tandem die al jaren rechtse politiek tot een vorm van nazisme deformeert.” http://www.standejong.nl/2009/08/17/links-huilt-over-wilders/

Opiniepeiler Maurice de Hond vindt het ”electoraal gezien heel erg slim” van Geert Wilders om met zijn partij niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2010.

”Als hij in 2011 wil toeslaan in de Tweede Kamer, loopt hij alleen maar risico’s in het jaar tussen de gemeentelijke en de landelijke verkiezingen”, legt De Hond uit. http://www.nu.nl/algemeen/2060413/pastors-opgelucht-door-wijs-besluit.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bismarck

@20: “De vraag is hoeveel mensen zijn bereid om voor een weinig invloedrijke positie in de gemeentepolitiek gevaar te lopen voor lijf en leden?”

Ach guttegut, ga je ze al preëmptief de slachtofferrol inpraten? Bij mijn weten zijn er in Nederland al meer communisten, moslimextremisten en krakers gewelddagig om het leven gekomen dan PVV-volksvertegenwoordiges.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Salland

Als andere partijen al vaak zogenaamde baantjesjagers in de gemeenteraad hebben zitten, dan heeft GW het goed bekeken om zich niet al te veel op de hals te halen met onbekwame gemeentebestuurders.
Zorg voor een groot aantal bekwame personen met ruggegraat bij de eerstkomende Tweede Kamer verkiezingen en dan kan ons land er weer veel beter uit gaan zien. De stemmers zijn er immers wel. Geert succes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Peter

Als ik sommige commentaren goed begrijp, is Wilders dus zo goed als geniaal. De man moet op eenzame hoogte leven.
Wellicht is het dan ook beter dat-ie de klus gewoon in zijn eentje klaart. De intellectuele afstand die hij tussen hemzelf en zijn voetvolk voelt, moet hem dagelijks een gruwel zijn.
De arme man. Zo onbegrepen door vriend en vijand, zo verlaten in zijn visionariteit. Een ziener, maar ook kluizenaar onder een blind volk.
Een beetje respect graag, voor een superman die als onderhond wordt weggezet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Carlos

Beste meneer/mevrouw Salland, welke oplossing heeft u in gedachten om ons land er ‘weer veel beter uit te laten zien’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Taco Zip

@MartijnT: In die zin dat 9 vertegenwoordigers van de PVV op democratische wijze zijn verkozen in de tweede kamer.
Wellicht was ‘verschijnsel in onze democratie’ een betere formulering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Bondia.nl

Strateeg!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 dick

Laffe volksmenner.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Kalief

@Salland #22 Gemeenteraadsleden zijn geen bestuurders. De wethouders besturen, de raadsleden niet. Een raadslid is ook niet bepaald een baantje. Het kost een hoop tijd waar de vergoeding niet tegenop weegt. Baantjesjagers hebben er niets te zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Theo Doornbos

Een aantal posters gaat er van uit dat (zelfs) raadsleden en wethouders voor de PVV bedreigd zouden worden of in elk geval stenen door de ruit zouden krijgen. Dat lijkt mij overdreven. Bij mijn weten hebben de 8 kamerleden van de PVV geen beveiliging. Of het bij Wilders zelf echt nodig is durft -begrijpelijk- niemand uit te testen, zelf heb ik daar twijfels over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Joost J.

theo doornbos:

er zijn wel kortgeleden auto’s vernield of in de fik gestoken in het zuiden des lands van plaatselijke volksvertegenwoordigers-/bestuurders. dat moet echt niet kunnen. oppakken die randdebielen. heb je jaren zo hard gewerkt voor jouw mooie dikke auto.

ook worden jammergenoeg ook raadsleden en wethouders bedreigd telefonisch en schriftelijk door nimby-s.

ja, en daar zullen dan ook pvv-ers bij zitten als zij meedoen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 hugopratt

doet ie niet mee, is het weer niet goed…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 squire

http://www.elsevier.nl/web/10236361/Nieuws/Politiek/PVV-niet-zeker-van-deelname-gemeenteraadsverkiezingen.htm

Venlo, Den Helder en Rotterdam zijn kennelijk sinds 6 juni jl. afgevallen.

‘Maar het is wel zo dat naarmate je in meer gemeenten mee gaat doen, het allemaal kwetsbaarder wordt. Ik kan het niet allemaal vanaf hier aansturen.’

Say no more

 • Vorige discussie