Zomerquote | Het web en het vrije woord

zomerquotes3 “‘If you look around the Arab world,’ one member of Dubai’s digerati told me during a visit to the emirate last week, ‘you’ll see that blogging and social media is taking off fastest where repression is most severe.’”
(Peter Kirwan in Wired)

Ooit publiceerde Sovjetdissidente Natalya Gorbanevskaya samizdatgeschriften op een illegale schrijfmachine in zesvoud. Ze verspreidde deze geschriften onder haar vrienden die elk ook weer zes geheime kopieën maakten, en zo de teksten langzaam in het land en de wereld verspreidden, heel langzaam. Gorbanevskaya werd opgepakt door de KGB en in 1969 schizofreen verklaard en voor drie jaar in een inrichting geplaatst. Tussen 1968 en 1983 publiceerde ze 65 kronieken.

In onze internettijden kunnen alleen de regimes van Birma en Noord-Korea nog enigszins tippen aan de mate van repressie van de oude Sovjet-Unie. Alleen al in het Arabisch worden er tegenwoordig 35.000 blogs regelmatig onderhouden. Het Farsi (de taal van Iran) spant met 70.000 actieve blogs helemaal de islamitische kroon. Als we deze informatie (een heel klein beetje maar) doortrekken naar de Nederlandse situatie: voor een overwegend progressief blog als Sargasso zou de meest zegenrijke prikkel uitgaan van een rechtse regering.