WW: Dr. Sureda’s zelfvoorzienende paradijs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Dr. Sureda in zijn moestuin (Foto: Victor/GC)

Als we over tientallen jaren nog willen genieten van onze iPads, afwasmachines, airco’s en verlichting moet er iets radicaal veranderen in onze energievoorziening: het tijdperk van de fossiele brandstoffen nadert het einde. De overgang naar herbruikbare vormen van energievoorziening heeft zeer waarschijnlijk een interessant neveneffect: de energielevering zal steeds meer gedistribueerd worden. Waar de – door kolen geproduceerde – elektriciteit door monolithische leveranciers wordt verdeeld zal de energie in de toekomst verspreid geproduceerd worden. Iedere particulier kan nu al een zonnepaneel op het dak zetten, en met HRe ketels die naast warmte ook stroom kunnen produceren worden de oude scheidslijnen tussen consumenten en producenten langzaam minder duidelijk.

Waar deze ontwikkelingen toe kunnen leiden is goed te zien in Mas Roig, een landgoed in Catalonië in de buurt van Girona. Wie door de poort van het landgoed van Doctor Francesc Sureda rijdt, begeeft zich in een zelfvoorzienend paradijsje. Sureda, medicus, uitvinder en wetenschapper woont al 25 jaar met zijn gezin op het terrein. En gedurende de jaren wist Sureda zich steeds meer te onttrekken aan afhankelijkheden van buitenaf. Had hij eerst alleen een windmolen staan, wie nu op Mas Roig rondloopt ziet een organisch waterzuiveringssysteem  waar eerst anaerobe, en dan aerobe bacterieën het water tot drinkwater omvormen. Verderop staat in de moestuin tussen de gigantische aubergines en tomaten een gloednieuwe windturbine. En op het aangrenzende grasveld staan drie grote zonnepanelen. Deze zonnepanelen draaien mee met de zon om maximaal effect te hebben. De buitengewoon enthousiaste Dr. Sureda legt het net zo enthousiast uit aan de honderdste bezoeker als aan de eerste jaren geleden. Met een electronisch werkende maquette laat hij zien dat niet-meedraaiende zonnepanelen maar een fractie van de beschikbare zonnekracht kunnen omzetten in stroom. Dan heb je eigenlijk maar gewoon een ‘groene jas aan’.  Met andere woorden, dan blijft het bij mooie groene praatjes, zonder effectiviteit.

De windmolen van Dr. Sureda tegen de Catalaanse blauwe lucht (Foto: Victor/GC)

Die opmerking typeert Sureda’s experiment, het gaat hem duidelijk niet om een idealistisch statement. De doctor wil aantonen dat het allemaal gewoon werkt en dat je niet je dikke mac, je airco, je auto of lekker eten hoeft op te geven omdat je zelfvoorzienend wil zijn. Op Mas Roig is ook een stroomverslindende telescoop aanwezig die door (amateur) astronomen uit de wijde omgeving wordt gebruikt om observaties te doen.

Het succesverhaal van Sureda is al jaren bekend in Spanje en wetenschappers die onderzoek doen naar slimme energienetwerken gebruikten zijn faciliteiten om uit te vinden hoe apparatuur met elkaar moet communiceren om een balans tussen productie en consumptie te vinden.

Eén van de zonnepanelen van Dr. Sureda + waakgans (Foto: Victor/GC)

Mas Roig is de perfecte kruising tussen een wetenschappelijk, technisch experiment en een doodnormale leefomgeving. Natuurlijk heeft Sureda veel meer ruimte dan dat een Amsterdammer van drie hoog achter ooit zal hebben, maar de inzichten in efficient en intelligent gebruik van energie die door het pionierswerk van Sureda zijn ontstaan zullen binnen afzienbare tijd overal geimplementeerd worden.

Reacties (2)

#1 dramklukkel

Cloud computing met energie en grondstoffen.

  • Volgende discussie
#2 Peter

Interessant wordt het dus om te weten hoe die ideeën zijn te transformeren naar drie hoog achter in Amsterdam. Is daar iets over bekend? Wie heeft de selfsupporint toolkit voor een gemiddeld flatje?

Het zal wel tot een ‘en-en’ oplossing moeten komen. En investeren in de ontwikkeling van ‘mas riog’, en minder gebruiken.

  • Vorige discussie