Turkse-Nederlandse jongeren radicaliseren niet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Schattingen van het aantal radicale en extremistische Turkse Nederlanders lijken eveneens op een zeer beperkte omvang te wijzen (….). Onder Turkse Nederlanders lijkt extremistisch gedachtegoed nauwelijks weerklank te vinden.

In de maalstroom van negatieve berichtgeving over het radicaliseren van islamitische jongeren een noodzakelijk tegengeluid.

Het is dan ook logischer de vraag te stellen wat de Turks-Nederlandse jongeren van criminaliteit en verregaande radicalisering weerhoudt.

De onderzoekers schetsen een genuanceerd beeld van hoe de Turks-Nederlandse jongeren zich in onze samenleving begeven, en geven verschillende redenen waarom radicalisering niet lijkt aan te slaan. Een daarvan (“de sterke interne gerichtheid en de hechtheid van Turks-Nederlandse gemeenschappen [draagt] bij aan een positievere zelfidentiteit en een vermindering van gevoelens van uitsluiting en discriminatie”) is opvallend. Daar waar in het verleden het terugtrekken in eigen kring erg negatief werd beoordeeld opperen de onderzoekers dat het radicalisering tegen kan gaan.

Turkse Nederlanders zijn meer dan andere groepen gericht op hun eigen sociale groep, maar de onderzoekers constateren ook dat “contacten buiten de eigen etnische kring zijn toegenomen. Vergelijkbare trends doen zich voor op het vlak van identificatie en oriëntatie, waarbinnen voor een groeiend aantal Turkse Nederlanders niet alleen Turkije en de Turkse identiteit, maar ook Nederland en de Nederlandse identiteit een plaats lijken te krijgen”

Ze sluiten af met:

[…] dat Turks-Nederlandse jongeren meer op hun autochtone leeftijdsgenoten lijken dan zij en de Nederlandse samenleving zich wellicht realiseren.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Amateur Commenter

Volgens mij willen jullie het gewoon niet snappen. Er zijn geen grote groepen nodig, een groep van 200 man kan al heel veel schade aanrichten in een weerloos land. Feit blijft dat er imams in Nederland aanwezig zijn die fundamentalistisch preken en alles waar onze samenleving voor staat vervloeken. Alleen omdat de ‘Turkse gemeenschap’ niet massaal aan het radicaliseren is doet dus niet af aan het zorgwekkende feit dat er wel op significante schaal invloedbare jongeren geradicaliseerd worden binnen Nederland.

Daarnaast zijn Turken eerder nationalistisch dan islamitisch, hoewel de twee in Turkije aardig hard aan het vermengen zijn, zonder instemming van de bevolking overigens.

#2 Fred

@1: Nou, wat wil je er dan tegen doen? Wat ik iig las was dat de moskeeën de meeste van deze extreme imams er al uit hadden gedaan maar dat de preken in huiselijke kring doorgang vonden, en vinden.
Dezelfde soort preken zoals discussie groepen van de RAF hadden, zoals Aum Shinrikyō (de Sarin aanval in Tokyo) hadden.
Misschien moeten we accepteren dat er gekken in deze wereld zijn die ons naar het leven staan. Deze moet je oppakken, tegenwerken en bestrijden. Maar om nou de principes van de rechtstaat over boord te gooien in deze strijd, waar is deze strijd dan voor?

#3 Amateur Commenter

@2: Mag ik vragen waar exact je in mijn tekst oppikt dat ik vind dat we de rechtstaat overboord moeten gooien? In het stukje dat radicale imams alles van de westerse samenleving vervloekt?

In mijn ogen zou juist deze in ere gehouden moeten worden. Nee, waar ik mij aan stoor is het feit dat we blijven vingerwijzen terwijl het probleem heel erg evident is omdat het niet welgevallig past binnen ons multi-culturele ideaal. Het is tijd dat er prominente figuren vanuit de moskeeën en de gemeenschappen ook eens meedoen aan het publieke debat.

#5 frankw

#1 AC, Er zijn geen grote groepen nodig, een groep van 200 man kan al heel veel schade aanrichten in een weerloos land.

Doel je daarmee op Nederland? Ons land is niet zo weerloos hoor. We zullen ongetwijfeld te maken krijgen in de toekomst met aanslagen, maar een volwassen rechtstaat zal daar ongetwijfeld wel mee om weten te gaan. Kijk maar eens hoe terughoudend Spanje en Engeland zijn omgegaan met de aanslagen van 2005.

Van de polder-jihadisten (dat vind ik een probleem) blijkt tot nu toe weinig tot geen een Turkse achtergrond te hebben (en dat en passent Turkse jongeren, ondanks hun verbondenheid met hun eigen achtergrond, klaarblijkelijk toch de weg naar de aansluiting binnen onze maatschappij hebben gevonden.

Daarnaast zijn Turken eerder nationalistisch dan islamitisch, hoewel de twee in Turkije aardig hard aan het vermengen zijn, zonder instemming van de bevolking overigens.

Ik begrijp met name je laatste opmerking (zonder instemming ..) helemaal niet.

#6 Amateur Commenter

@5: Ik doelde niet op Nederland nee. Daar is een prachtige dekking van gespecialiseerde teams opgezet vanuit de KMAR.

Mijn laatste opmerking gaat naar het feit dat Erdogan een gooi doet naar een democratie a la Rusland, waarbij hij Islam steeds meer probeert te fuseren met de ooit seculiere staat, waar veel Turken heel veel problemen mee hebben. In Istanbul zijn constant demonstraties te zien, al jarenlang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*