Turkije valt Syrië binnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Misschien nog sneller dan verwacht: Turkse troepen zijn Noord-Syrië binnen gevallen. De SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten), een door Koerden geleide militie meldde luchtaanvallen in burgergebied, die al tot burgerdoden hebben geleid.

Hoe gaat Europa, hoe gaat Nederland hier op reageren? Gaat Trump zijn woord houden en krachtige economische sancties tegen Turkije inzetten?

Open artikel

Reacties (25)

#1 Joost

Manman, wat staat Trump hier voor lul. Pentagon wist van niets en minder dan 24 uur later valt Turkije de Koerden aan.

Fait accompli, much?

#2 AltJohan

@Joost: Europa klaagt wel maar doet weinig.

Europa is best groot en die kan ook best veel meer doen. Waarom moeten de Amerikanen zo vaak de kastanjes uit het vuur halen?

De rol van politieagent van de wereld kost Amerika fortuinen en ze krijgen er vaak stank voor dank voor. Logisch dat ze dat afbouwen.

#3 Folkward

@2
En wat had Europa moeten doen, hmmm? Zelf die grens bewaken, zodat Amerikaanse troepen in [gooit dartpijltje op het Midden-Oosten] Jemen bezig kunnen? De oorlog verklaren aan bondgenoot Turkije -de ene oorlog met een andere oorlog vergelden, what could possibly go wrong?! Diplomatieke praat is zo passé (en jij hebt daar aan mee geholpen, AltJohan, met je onderbuik de loop laten). Zo’n beetje het enige wat zowel symbolisch als ‘praktisch’ is, is in Griekenland een containerschip volladen met asielzoekers, en het tegen de kust van zo’n Republikeinse staat als South Carolina laten stranden. “Dit is wat er bij ons binnenkomt door jullie fuckups, nu mogen jullie ervoor zorgen. Volgende week sturen we er nog één! Get your shit together!

#4 sikbock

Europa staat langs de zijlijn en kijkt er naar. In de VS zullen de democraten wel weer staan te popelen om de telefoongesprekken van Trump met Poetin en Erdogan op te vragen :-P

#5 Amateur Commenter

@2: LOL, ‘wereldpolitie’.

#6 Wim

Tja, wat is het alternatief voor de VS/Europa? Ze kunnen er ook niet eeuwig blijven zitten. Helemaal de handen er vanaf trekken lukt ook steeds niet omdat de roep om in te grijpen telkens weer de kop op steekt.

#7 Frank789

@2: Als je wereldleider wilt zijn moet je niet op een paar centen kijken. Dan wil je zelfs dat je leger groter is dan de legers van al je bondgenoten samen. Zodat jij kunt opleggen wat voor wapentuig ze van jou als wereldleider moeten kopen in ruil voor bescherming. Dat geld komt grotendeels, zo niet meervoudig, terug.

Wat je hier ziet is o.a. de kruidenier Trump die als schoothondje van de grootverdieners nog meer kapitaal in hun richting verschuift. Daarmee ondermijnt hij de dominantie van de US en levert hij de bondgenoten uit aan de Russen en Chinezen. Vinden ze niet erg in de nu korte-termijndenkende US, zolang de rijken daar maar rijker worden.

Waar de US wél een sterk punt hebben is de weigering van de EU om ISIS-landgenoten, die ze eerst hebben laten vertrekken, weer als gevangenen terug te nemen. Als het andersom zou zijn zou er moord en brand geschreeuwd worden.

#8 Bismarck

@7: “Als het andersom zou zijn zou er moord en brand geschreeuwd worden.”
Ik denk niet dat EU-landen strijders uit Arabische landen die in de zijn komen vechten zouden uitleveren.

Ben ik trouwens erg cynisch als ik denk dat Tump dit gewoon opzettelijk heeft uitgelokt, om de aandacht van zijn impeachment af te leiden? Of nog erger, omdat iemand bij FOX news geroepen heeft dat het wel erg lang duurt met die beloofde terugtrekking uit Syrië?

#9 Frank789

@8: [ Ik denk niet dat EU-landen strijders uit Arabische landen die in de [EU? ] zijn komen vechten zouden uitleveren. ]
Die zou de EU na het uitzitten van hun straf toch zeker willen uitzetten als ongewenste vreemdeling. En als het er tienduizenden zijn, ook al vóór het uitzitten van hun straf.

[ Ben ik trouwens erg cynisch ]
Nee, beide opties zijn reëel.

#10 Jos van Dijk

Zowel voor Trump als voor Erdogan telt de binnenlandse politiek het zwaarst. Het voornaamste motief van Erdogan is het bezweren van binnenlandse onrust. Nu heeft hij zelfs oppositiepartij CHP enthousiast gekregen voor zijn acties.

#11 Hans Custers

@8

Meest voor de hand liggend lijkt me toch dat Trump er iets voor heeft teruggekregen van Erdogan. De hele wereld heeft ondertussen wel door hoe corrupt Trump is en hoe makkelijk hij te manipuleren is. Ik ben vooral benieuwd hoe lang het duurt tot de inhoud van het telefoongesprek tussen Trump en Erdogan op straat ligt. Het zou e niet eens verbazen als dat binnen enkele dagen al gebeurt.

#12 Joop

@10.

Juist.

#13 beugwant

@2: Amerika hoeft niet de kastanjes uit het vuur halen, maar Amerika moet ook niet overal het vuur aansteken!
Zijn die weapons of mass distraction al gevonden?

@3: Ik zeg doen. Op zo’n cruiseschip zijn die arme donders zeker niet slechter af dan in de opvangkampen. Gelet op de cruiseprijzen die ik soms in de krant zie, kan de kostprijs van zo’n schip er ook wel bij.
En het is weer een schip minder bedreiging voor Venetië.
Win-win.

#14 Frank789

@13: Voor Trump en Erdogan is de inval inderdaad een “weapon of distrAction”

;-) ;-)

#15 Bolke

@0: krokodillentranen, Turkije zit al meer als 2 jaar in idlib met haar troepen en daar hoor je niks over maar o wee als het de Koerden betreft is het huilie huilie

#16 majava

@15: Daar hoor je niks over, omdat jij in plaats van daar iets over te berichten, bijvoorbeeld in het café -elke dag open, liever af en toe een zeikerige opmerking plaatst. Als ik geen dierenvriend zou zijn dan zou ik opperen dat je een kat moet nemen om die af en toe een mep te verkopen, als gefrustreerd mannetje zijnde.

#17 Bolke
#18 Cerridwen

@15: Maar in Idlib beschermen de Turkse troepen de plaatselijke Arabische bevolking tegen Assads troepen, ze voorkomen daar juist een bloedbad. Dus waarom zou je daar iets over horen?

name dropping lukt je nog wel, maar je begrijpt er niets van

#19 Bolke

@18: niet waar, de Turken trokken daar naar binnen omdat de door hun gesteunde milities onder de voet werden gelopen door de Koerden die de eufraat waren overgestoken.

Try again.

#20 Cerridwen

@19: Je hebt het nu over het noorden van de provincie Aleppo. Niet over de provincie Idlib. Kijk eens op een kaart.

#21 Bismarck

@19: Och wat lief van die zo defensief ingestelde Turken. In Afrin vorig jaar zeker ook?

#22 Bolke

@20: allepo of idlib maakt geen zak uit, doel was om de Koerden te verjagen en niet om de bevolking te beschermen

#23 Bolke

@21: krokodillentranen

#25 Frank789

@24: Ik hoop dat dat een soort running gag wordt: wat heb jij voor ons gedaan op D-day?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*