1. 3

  Wilders vormt al sinds het begin de stoottroepen voor de VVD dus dat mag niets verbazen toch? Degene die we in de gaten moeten houden is het CDA; of die niet inmiddels de les van de vorige keer is vergeten. Het gaat er dan niet om of ze in de campagne afstand zullen nemen van de PVV want dat zullen ze om stemmen te winnen toch doen, maar om hoe overtuigend en definitief ze dat doen.

 2. 4

  @3:
  Alsof het wat uitmaakt wat het CDA zegt in campagnetijd.
  Als ze kans maken op regeringsdeelname, zijn ze toch wel van de partij met als argument “verantwoordelijkheid nemen”.

 3. 5

  @3 Je zou me voor gek kunnen verklaren, maar ik geloof serieus dat de PVV een projectje is van de VVD om stemmen onder het gepeupel te winnen. Als het aankomt op dingen die de VVD echt interesseert (bezuinigen op zorg, geld doorsluizen naar grote bedrijven, belastingontduiking faciliteren, dure flessen wijn declareren) stemt de PVV lekker mee. En op onderwerpen die de VVD niet interesseert (mensenrechten, vluchtelingen, dingen die geen geld kosten of opleveren zoals de wintertijd en de prinsenvlag) schreeuwen ze zo hard dat ’s landsch tokkies denken dat het belangrijk is.

  Ik denk ook dat dat de reden is dat er geen interne democratie is in de PVV. Fascisten als Martin Bosma of Sietse Fritsma zouden, als ze zelf mochten beslissen, nog wel eens voor extra zorguitgaven of handelsbelemmeringen kunnen gaan stemmen. Moeten we niet willen met z’n allen.

 4. 7

  Jammer dat het artikel achter een betaalmuur zit. Maar de VVD gaat desnoods regeren met de duvel en zijn oude moer om maar aan de macht te kunnen blijven.

  Dus wat Schippers er van vind is niet zo van belang. Gewoon wegblijven bij VVD en PVV.

 5. 8

  Wat een paniek weer. Gespeculeer over wie de PVV op het pluche gaat helpen is in ieder geval tot 2019 loze praat, want een PVV-vriendelijke meerderheid in de eerste kamer ontbreekt.

  Het is verder geen nieuws dat de VVD denkt meer baat te hebben bij doodknuffelen van de PVV dan bij een cordon sanitaire. En daar hebben ze nog gelijk in ook: in 2012 won de VVD flink, en verloor de PVV.

  Het CDA daarentegen heeft een trauma opgelopen door het regeren met de PVV, die gaan dat niet nog een keer op die manier doen. Wat niet wil zeggen dat ze nooit meer met de PVV gaan samenwerken, maar dat zullen ze alleen doen als ze sterk staan, en er genoeg tijd overheen is gegaan.

  @5: Het wordt tijd dat je de PVV en het sentiment wat ze vertegenwoordigen serieus neemt. De PVV staat niet op zichzelf, overal in Europa zie je soortgelijke partijen, en ook in de VS is er met Trump nu een parallel. Ze combineren cultureel reactionair en nationalistisch met een economisch linkser geluid. Dat schuurt behoorlijk met veel VVD beleid.

 6. 9

  @8

  Ik mag toch wensen dat het CDA wijzer is geworden.
  De PVV is bijna de ondergang van die partij geworden.
  Een substantieel deel van het CDA is nog christelijk genoeg om in te zien dat de ego-politiek van de PVV niet deugt…..

 7. 10

  @8 Ik neem het sentiment achter de PVV zeker serieus. En ik denk zelfs dat de tokkies wel een punt hebben als ze met bierflessen naar onze bestuurders gaan smijten als er 1200 vluchtelingen in een dorp van 500 inwoners worden gedumpt. Onze bestuurders zijn bereid hele gemeenschappen te ontwrichten zo lang er maar geen negers in Wassenaar neerstrijken.

  Maar mijn punt was dat op de plaatsen waar het reactionair nationalisme schuurt met de VVD-lijn, Wilders’ kiezers de spreekwoordelijke rambam kunnen krijgen en ome Geert lekker met zijn oude VVD-amici meestemt. Ik weet niet hoe Donald Trump dat doet, maar ik vermoed dat de republikeinen nu zeven kleuren stront schijten en alle media over hem heen pissen omdat ze vrezen dat hij mogelijks tegen de belangen van Goldman Sachs zou kunnen stemmen.

  Als ik naar Pegida, het VB of het FN kijk zie ik dat dit soort bewegingen altijd gemarginaliseerd worden als ze tegen de plaatselijke VVD-lijn in gaan. Een partij als de NVA is een prachtig voorbeeld van wat er gebeurt als ze zich wel naar Big Finance schikken. En Bart de Wever opteert inmiddels voor een Belgische variant van de patriot act. Geen Vlaamse.

  (Overigens vind ik Edith Schippers met verve de best geklede politicus in Den Haag. Die vrouw ziet er altijd erg stijlvol uit.)

 8. 12

  Overigens vind ik Edith Schippers met verve de best geklede politicus in Den Haag. Die vrouw ziet er altijd erg stijlvol uit.

  @10 Al pak je een drol in met het mooiste papier ter wereld.
  Hij stinkt toch als je hem uitpakt…..

  Edit: Dit is een onaardige opmerking van mij. Excuses naar eventuele VVD stemmers hier. En naar mevr Schippers.

 9. 14

  @11

  Nou ja, boze tongen beweren dat hij het niet goed vindt om allerlei kansloze oorlogen te voeren waar alleen het militair industrieel complex beter van wordt, dat hij in infrastructuur wil investeren en industrie in het eigen land zou willen houden. Of het klopt weet ik niet, maar die gast is zo’n ongeleid projectiel dat het nog best wel eens zou kunnen,

 10. 15

  Mevrouw Schippers is ook wel eens de kandidaat genoemd als leider van de VVD (opvolger Rutte), en niet vergeten ze schijnt op de rechterflank te zitten van haar partij (waar zit de linkerflank?).

 11. 17

  @15: Ze staat vooral bekend als een echte ideoloog. Vrije markt = goed, overheid = slecht. Dat is zo ongeveer haar complete filosofie. En zoiets wordt dan minister.

  Opmerkingen over haar uiterlijk vind ik niet gepast. Ik vind haar lelijk, maar dat heeft niets te maken met hoe ze eruit ziet.

 12. 18

  @8

  Het CDA daarentegen heeft een trauma opgelopen door het regeren met de PVV, die gaan dat niet nog een keer op die manier doen.

  Dan ben je zeer naïef of even vergeten dat ze al eerder zo’n debacle achter de kiezen hadden met de LPF. Nee hoor, het CDA gaat gewoon even sputteren voor de bühne en uiteindelijk stappen ze gewoon weer voor de derde keer in een lekke boot met als reden “verantwoordelijkheid nemen” en “het land moet toch geregeerd worden”.

  Het CDA is een bestuurderspartij, die niets liever zit dan in het centrum van de macht. Het liefst met de VVD erbij, maar samen met het populistische VVD-filiaal is ook uiteindelijk geen probleem.

  Anyway, ik wens de dames en heren veel succes en mocht dit rampscenario zich voltrekken, dan gaan we waarschijnlijk na de zomer van 2017 een tweede keer naar de stembus. Dat stelt me dan weer een beetje gerust.

 13. 19

  @12

  Edit: Dit is een onaardige opmerking van mij. Excuses naar eventuele VVD stemmers hier. En naar mevr Schippers.

  Ik verwacht ook excuses naar die drol en het mooiste papier ter wereld. Lijkt me een kleine moeite.

 14. 20

  @13

  Ik had de opmerking al gemaakt. Met verwijderen bereik ik alleen dat jullie het niet lezen. De opmerking is te gemakkelijk scoren op een forum als Sargasso.

 15. 21

  @15

  Het wordt wel eens tijd voor een vrouwelijke premier.
  Wat dat betreft is Nederland een achterlopend land.
  Maar liever niet mevr. Schippers.

 16. 22

  @18

  In het CDA is heel veel ‘gedoe’ geweest om de gedoogcontructie met de PVV. Velen in de partij waren het er niet mee eens en het debacle wat Rutte1 is geworden ondersteunde die mening nog eens. Ze hadden idd kunnen leren van het LPF kabinetje, maar ik mag toch hopen dat de les nu wel binnen is?

  Onafhankelijk van de mening over de PVV kan iedereen toch zien dat het een opportunistische partij is met een aaneenschakeling van incidenten? Hoeveel zetels ze ook halen bij toekomstige verkiezingen…het worden er gaandeweg altijd weer minder. Geert doet altijd wel wat doms.

 17. 25

  Het wordt tijd dat je de PVV en het sentiment wat ze vertegenwoordigen serieus neemt

  Dat doen politici en media dus zo’n beetje 13 jaar. En wat heeft het ons opgeleverd? Heel veel nodeloos ‘keihard aanpakken’. Werkloze straatvegers die als ‘tegenprestatie’ moeten straatvegen voor hun uitkering. Een meute die openlijk racistisch is en dat ‘realistisch’ noemt.

  D’r valt best het nodige te verbeteren aan onze bestuurscultuur (zie: VVD, banksector, woningbouwcorporaties), maar zolang het nog altijd makkelijker gevonden wordt om tegen zwakkeren aan te trappen als afleidingsmanoeuvre om te voorkomen dat de werkelijke problemen aangepakt moeten worden is zo’n uitspraak als ‘het PVV sentiment serieus nemen’ een gotspe.

 18. 26

  @25: Gedurende 13 jaar is de gevestigde politieke orde voor een groot deel bezig geweest Wilders en zijn boodschap salonfähig te maken.
  Enerzijds door het schaamteloos afschudden van ‘ideologische veren’ en solidariteit af te doen als ‘ouderwets’ en daar de lege huls van het individu die vooral bezig is zijn of haar ‘kansen’ en ‘potentieel’ te verzilveren tegenover te stellen. Een tenuer die trouwens al in de jaren 90 tot ontwikkeling kwam.
  Dit noemen we neoliberalisme, maar zo mag het niet genoemd worden door neoliberalen, omdat het neoliberalisme volgens de neoliberalen niet bestaat. Of te politiek beladen is, zodat het beter is de term te mijden als ware het de pest.
  Neoliberalisme = simpelgesteld het institutionaliseren van het egoïsme pur sang.
  Anderzijds door de filosofie van het ‘keihard aanpakken’ tot standaardpraktijk te maken van alles wat niet past binnen het paradigma van het individu dat vooral bezig is zijn of haar ‘kansen’ en ‘potentieel’ economisch en sociaal te verzilveren.
  Juist dit alles betekent dat Wilders een sentiment verwoordt wat we wel degelijk serieus moeten nemen: hij vertegenwoordigt namelijk voor een groot deel de mensen die moeite hebben hun ‘kansen’ en ‘potentieel’ te ontwikkelen en te verzilveren.
  Of hij daarin oprecht is, waag ik te betwijfelen (ik beschouw hem als iemand die er alleen maar op uit is onrust te stoken en geen oplossingen aan te dragen – oplossingen voor de problemen die hij aankaart betekenen het eind van zijn carrière).
  Zijn achterban bestaat echter voor een (ook minder luidruchtig) deel uit mensen dat wel degelijk oprecht gelooft in zijn welhaast Messiaanse – vooruit, het is bijna Kerstmis – oplossend vermogen.
  Dat is beangstigend, maar tegelijk wel een feit.

 19. 27

  @5: Ik zeg dat ook al jaren. Er waren twee projectjes die er in de planning waren. Een is mislukt, Mevrouw Verdonk. De ander was Geert Wilders.

 20. 28

  @9: Niet de PVV was de ondergang van het CDA maar de VVD. Er is elke keer een constante in Nederland. De partij die met de VVD regeert verliest zetels. De VVD krijgt ze er wel weer bij met goedkoop geblaat.

  Het Geert project zegt wel net voordat er echt gestemd worden wel weer wat extreem waardoor mensen gaan twijfelen en ze denken “Dan maar VVD? is ook Rechts.. maar misschien niet zo haatdragend” en het stemvee word de VVD schuur ingedreven. Het is een cyclisch proces de laatste 20 jaar en gebeurt met een precisie waar je u tegen zegt. Het is wat te perfect en mooi als je begrijpt wat ik bedoel.

 21. 29

  @18 De mensen die verkozen waren voor de LPF waren amateurpolitici met een populistische slag. Door een coalitie aan te gaan met hen en de VVD wilde het CDA de LPF laten klappen. Dat is ook goed gelukt. Ik denk dat ze ongeveer hetzelfde in gedachten hadden met de PVV, behalve dat ze nu toch echt de verantwoordelijkheid voelde drukken: het moest wel een échte regering worden (itt met LPF). Wilders was en is de leider, ervaren en niet achterlijk. Vandaar dat hij niet ‘voor het echie’ mee wilde doen, wél macht, geen verantwoordelijkheid.

  Het CDA van Balkenende stond ook verder van de PVV dan het CDA van Verhagen. Buma schijnt toch.wel te erkennen dat hij het niet over dezelfde boeg moet gooien als Verhagen: er valt weinig te winnen, en veel te verliezen.

 22. 31

  Bij een PVV-VVD-CDA Kabinet emigreer ik. Totale waanzin dit. Hoe kan je in godsnaam nou nog op rechtse partijen stemmen in deze tijd, waar blijkt dat de overheid niet kleiner maar juist groter en onderdrukkender is geworden. Waar men niet meer is gaan verdienen maar wel hogere lasten heeft gekregen. Waar de huursector niet eerlijker gemaakt wordt maar juist dwingt tot huizenkoop door middel van marktmanipulatie. Een overheid die mensen in nood bestraft en schuldigen een handdruk en een knipoog geeft. Met een minister die keer op keer laat zien dat hij een gigantische sokpop is voor schaduwclubjes. Het land waar een fascistische hofnar voor de tweede keer mag laten zien dat hij lak heeft aan democratische grondbeginselen.

  Ik pak mijn koffers alvast in..

 23. 32

  @26
  Neoliberalisme is een term die door critici en academici wordt gebruikt om het vanaf de jaren tachtig, vooral in het westen, overheersende kapitalistisch economisch beleid te benoemen.
  Indertijd ging het om het beleid van Reagan en Thatcher.
  Inmiddels is het een politiek (in)correct frame geworden.

  Op het continent is en was echter het Rijnlandse model actief.
  Maar hier is het sjabloon van het Angelsaksische systeem over heen gelegd.

  Leuk natuurlijk al die kretologie, maar het gaat al jaren nergens meer over. Behalve dan om te framen. En framen wil niks anders zeggen dan de discussie uit de weg te gaan. Na Reagan en Thatcher hebben we ook nog eens de val van de muur en een economische crisis gehad.

 24. 33

  @28

  Het CDA is in de jaren 0 achteruit gegaan o.l.v Balkenende die een beleid voerde wat vlees noch vis was. De genadeklap kwam met het rommelkabinetje met de PVV. Het is een spagaat waar het CDA in zit. Haar achterban is wel rechts, maar niet PVV-rechts.

  De PVV op zich is een filiaal van de VVD. Met dit verschil dat de PVV in de vijver vist van de ontevredenen. En dat is de vijver waar de gepensioneerden, lage inkomens en uitkeringsgerechtigden zich in bevinden. Een vijver waar voorheen de PvdA in viste en tegenwoordig de SP.

  Zo doet het gegeven zich voor dat ‘de ontevredenen’ eigenlijk gewoon rechts beleid steunen. Er is bijna geen links meer te bekennen zelfs… De hele politieke constellatie maakt dat met name de VVD een spil-positie bezit. PVV en SP als politieke buitenstaanders en het middenveld maakt het beleid. En daarbij kan je niet om de VVD heen. De VVD die vervolgens altijd weer steun kan halen bij de PVV. Maar niet te opzichtig, want de achterban van de PVV heeft niet zo veel op met Rutte en consorten.

 25. 34

  @31

  Ik pak mijn koffers alvast in..

  Mocht je naar de VS gaan zorg dan dat je er in ieder geval Europees uit ziet. Geen Latino dus of moslim. Met een blanke achtergrond, een goede opleiding en/of een flinke zak met geld zal president Trump je persoonlijk verwelkomen op het vliegveld!

 26. 37

  @8: Ze combineren cultureel reactionair en nationalistisch met een economisch linkser geluid. Dat schuurt behoorlijk met veel VVD beleid.

  Hebben we het hier nog steeds over de PVV? Want in de media brallen is wat anders dan in de Tweede Kamer stemmen he.

 27. 39

  @2: Dat zeg je verkeerd. PVV is VVD light :D. Het is een beetje als Pepsi Max and Coca Cola Light :P. Een aftreksel van het origineel gemaakt om meer macht naar het origineel te brengen en het ook te verkopen aan een ander publiek. Maar de idioten trappen er elke keer weer in :P.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren