“Het hele scenario was vorige week al bekend”, stelt columnist Tom-Jan Meeus in NRC. Het stuk zit achter een betaalmuur, maar de Volkskrant bericht er gratis over.
als de relatie met een groot buitenland onder druk staat, willen burgers een vertrouwde bestuurder in plaats van een twitteraar
Reacties (17)
Wat een raar bericht zeg, dat iemand escalatie met turkije verwachtte okay, maar dit is wel heel specifiek, met die komst van de andere minister met de auto, dan zou er bijna wel iets van coördinatie moeten zijn geweest en dat zou een enorme scoop zijn. Maar desondanks wordt het plompverloren als een bijzinnetje in een column neergeplempt zonder verdere uitleg over wie of wat..
En daarna kabbelt de column een beetje verder dat Buma ook het voordeel van de situatie voor Rutte zag en toen te extreem reageerde en zijn partij daar tegen opkwam en bla bla bla.
Of ben ik nu paranoïde en was dit gewoon een logisch scenario dat iedereen zonder hulp had kunnen bedenken? Zoiets is nochtans niet eerder vertoont in de internationale betrekkingen, dat een lid van een buitenlandse regering naar een ander land komt tegen de wil van dat land in..
@2:
“Zoiets is nochtans niet eerder vertoont in de internationale betrekkingen, dat een lid van een buitenlandse regering naar een ander land komt tegen de wil van dat land in..”
Dat meen je zelf toch niet echt, een beetje gechargeerd hoop ik?
@3, Nee ik dacht het niet, heb je anders wat voorbeelden voor me? Hier heb je alvast een lijstje waarin je kunt zoeken:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_declared_persona_non_grata
Hetgeen het dichtst in de buurt kwam is de Slowakije die de Hongaarse president weigerde, maar die is toen niet niet stiekem toch gekomen, laat staan dat ie weigerde te vertrekken.
@3: Inderdaad, het lijkt me bijvoorbeeld sterk dat de bezoekjes van Orban en zijn ministers aan de Hongaarse minderheid in Roemenië gewenst zijn door de regering van Roemenië.
@5 ‘lijkt me sterk dat gewenst was’ is toch wel wat treetjes lager dan “verteld dat ze niet welkom waren en zijn vliegtuig het landen geweigerd”
Tom-Jan ‘ik heb documentuh gezien, dus’ Meeus..
Stellen en bewijzen.
“Ik vermoed dus dat Nederland dit wilde, en dat vooral..”
Enneh, paywall?
—
Die Turkse minister Kaya (Gezinszaken) dacht natuurlijk: als Jesse Klaver een meet-up met zijn achterban kan houden, kan ik het ook. De tijd van de fax ligt achter ons, we hebben Facebook – mevrouw Kaya had haar meet-up ook achter een laptop in Ankara kunnen afdoen. Maar dat had niet zo’n fijn conflict opgeleverd.
Het deed me denken aan 2004, toen een extraverte politicus uit de VVD stapte. Pechtold was nog burgemeester van Wageningen. Klaver zat op school. Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) maakte promotie: naar Onderwijs.
Dat jaar begon de EU gesprekken over toetreding van Turkije. In Ruttes partij zat een Limburger die journalisten toen al sjornalisten noemde. Wilders vond dat een overwegend islamitisch land niet in de EU paste, en stapte op.
Lees de NRC Programmawijzer, een overzicht van de verkiezingsprogramma’s. Met een handig filter lees je alleen over de partijen en onderwerpen die je het meest interesseren.
Nadat Turkije-kenner Erik-Jan Zürcher vorig jaar erkende dat de premisse onder die toetredingsgesprekken onjuist was – democratische krachten in Turkije versterken – kunnen we veilig stellen dat de PVV-leider, niet de VVD, gelijk had.
Zaterdag was die minister symbool van de onverzettelijkheid aan weerskanten. Het vreemde was: midden vorige week kreeg ik in Den Haag al gedetailleerd uitgelegd hoe het weekeinde zou verlopen: eerst de minister van Buitenlandse Zaken die het land niet inkwam, daarna de komst van een Turkse minister per auto – het hele scenario was bekend.
Ik vermoed dus dat Nederland dit wilde, en dat vooral Rutte profiteert: als de relatie met een groot buitenland onder druk staat, willen burgers een vertrouwde bestuurder in plaats van een twitteraar. De tragiek van Wilders: ook nu zijn analyse achteraf correct was, verliest hij het op stijl en presentatie. Een gevoel dat zijn kiezers kennen.
CDA-leider Sybrand Buma, Ruttes grootste concurrent, zag zondag het electorale gevaar meteen, en bepleitte in Buitenhof verdere escalatie: opzegging van het EU-associatieverdrag met Turkije.
Je wist: nu gaat zijn partij steigeren. Maandag had ik CDA’er René van der Linden aan de lijn, oud-senaatsvoorzitter, lid van de commissie buitenland. Hij sprak van „disproportioneel gedrag” van Nederland tegenover Turkse bewindslieden. „Ik denk niet dat Sybrand goed heeft nagedacht over opzegging van het verdrag”, zei hij. „We moeten deëscaleren.”
Het manco van polarisatie is altijd dat politici – in dit geval Rutte, Erdogan en mogelijk Buma – er meer van profiteren dan burgers. Burgers hebben er belang bij dat alle stemmen tellen, polarisatie creëert dat vooral extreme stemmen tellen. Het is de prijs van een campagne. Dus het kan geen kwaad dat het bijna voorbij is.
Ik begin me een beetje te storen aan Tom-Jan Meeus. Dit is nu al de tweede keer dat hij zich beroept op schimmige bronnen; hij heeft ook al eens beweerd dat hij allemaal PVV documenten in zijn bezit heeft. Aangezien hij als journalist zijn “bronnen” moet beschermen hoeft hij niks te verantwoorden of te onderbouwen, en we hebben dan ook geen enkele garantie dat hij het niet allemaal heeft verzonnen.
Want Tom-Jan is hele goede vriendjes met Mark Rutte. Onze premier nam nog speciaal de moeite om hem bij naam te noemen in Zomergasten, en hem een uitstekende journalist te noemen. Tom-Jan zal dan ook niet zo kritisch zijn op de VVD en hun leider. Zo herinner ik me een column van hem over het totale falen van de reorganisatie bij de politie. In die hele column speelde hij het klaar om geen enkele van de verantwoordelijke VVD-ers te noemen, en de schuld te geven aan de Tweede Kamer. Immers, de kamer had VVD-er Opstelten’s plannen goedgekeurd …
Ondertussen tiert Erdogan lekker door. We zijn inmiddels fascistisch nazi-leftovers die verantwoordelijk zijn voor genocide (in Srebrenica). Volgens mij probeert Erdogan de EU landen er toe te bewegen hem formeel de wacht aan te zeggen zodat hij een zielepiet kan spelen in zijn referendum en de EUUUUUsniksnuf het heeft gedaan. Een referendum dat overigens gaat over de vraag of er een fascistische welvaart staat moet komen aldaar.
@8 Maar als ie zulke goeie vriendjes met Rutte is, wat is dan zijn motief om dit te zeggen als het niet waar is?
@10: Herlees zijn column maar eens. Zijn boodschap is eigenlijk dat Buma hier degene is die de internationale verhoudingen op het spel zet, niet Rutte …
Deze geschiedenis doet me denken aan de verkiezingen van 1977 die plaatsvonden tijdens een gijzelingsactie van Molukkers. Van Agt en Den Uyl waren doorlopend in beeld om het land te redden. Premier Den Uyl (“Kies de minister-president”) won 10 zetels ten koste van klein links en klein rechts. Hij verspeelde ze later in de onderhandelingen aan Van Agt en Wiegel.
Het doet mij denken aan het October-surprise-scenario, dat wel eens bij Amerikaanse verkiezingen opdook.
Stel je eens voor dat Rutte de Turkse minister geen strobreed in de weg had gelegd en gewoon zijn propaganda had laten voeren. Dat is op zich helemaal niet raar.
@9: doet u zelf eens normaal meneer Erdogan!
“Het hele scenario was vorige week al bekend” Uiteraard, dit was niet zo maar een opvlieging van Erdogan. 2 ministers vrijmaken om een zaaltje van een paar honderd man in een onbeduidend land toe te spreken, dat is politiek een extreem inefficiënte zet. Zeker als je zelf midden in een referendum zit kan je normaal gesproken 2 ministers wel wat beters laten doen, Rutte stuurt nu ook niet 2 van zijn ministers naar Sint Maarten om daar in een achterafzaaltje te proberen de doorslaggevende stem binnen te halen.
Er waren diverse kolonnes vanuit Duitsland geregeld om de politie om de tuin te leiden, dat doe je ook niet even zomaar als je van plan bent een vriendschappelijke toespraak te houden. Sterker het scenario was waarschijnlijk nog veel uitgebreider, had dit niet het gewenste effect gehad dan waren ze nog verder gegaan, net zo lang tot ingrijpen onvermijdelijk was. Ook het verhaal van vandaag over Srebrenica duidt er op dat Erdogan nog veel meer munitie had klaarliggen om het uiteindelijk tot een escalatie aan te laten komen. Het is goed dat we op tijd ingegrepen hebben, nu het probleem nog te handelen was.
@6: Ah, maar dan verwoordt je #2 toch echt verkeerd. Want “dat een lid van een buitenlandse regering naar een ander land komt tegen de wil van dat land in” gebeurt dus geregeld. Wat de jamais vu is, is dat een lid van de regering van een bondgenoot geweigerd wordt in een land, of zelfs met geweld het land uitgezet.
@15 Hoe zie je het voor je dat het stilletjes toelaten van een minister om in een achterafzaaltje een toespraak te houden aanleiding zou zijn tot verdere escalatie?
Je kunt Erdogan maar beter eerder dan later geven wat hij wilt? Wel zo efficient voor hem.