RTL Nieuws: statiegeld blijft en er komt ook een bedrag voor inleveren kleine flesjes

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De afgelopen jaren is er hard gelobbied door de verpakkingsindustrie om van het Nederlandse statiegeldsysteem af te komen. Zo waren er vorig jaar berichten dat Aldi en Lidl geld geboden ter compensatie zou zijn om hun standpunt t.a.v. statiegeldsysteem te stoppen. Ook organiseerde de Plastic Heroes een twittercampagne om steun te verwerven voor het afschaffen van statiegeld.

RTL meldt vandaag op basis van bronnen dat het statiegeldsysteem voor grote plastic frisdrankflessen voorlopig blijft bestaan. Daarnaast komt er een beloning voor mensen die kleine plastic flesjes en blikjes inleveren. Volgens Mansveld blijkt uit onderzoeken dat Nederland een goed werkend systeem heeft voor inzameling van plastic verpakkingsafval. Bovendien liggen er volgens haar nog kansen om nog meer plastic te hergebruiken en zwerfafval aan te pakken.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Anton Evening

Is dit stiekem een lobby die backfired?
Ik ben in ieder geval aangenaam verrast!

#2 Antiklok

Jammer dat er geen statiegeld komt op kleine flesjes en blikjes, maar het blijft bij een vergoeding. Wanneer stapt de verpakkingsindustrie eens over op biologisch afbreekbaar plastic?

#3 Inca

Ik vind het beloningssysteem zo gek nog niet.

Biologisch afbreekbaar plastic lijkt me niet de oplossing omdat
1. het blijft ontsierend en vervelend als die rotzooi er ligt, en ook biologisch afbreekbaar is niet ‘instant verdwenen’
2. biologisch afbreekbaar betekent nog altijd niet dat het onschadelijk is voor de dieren als het aan de straatkant wordt neergegooid
3. het is wel een probleem als je verpakkingsmateriaal te snel vergaat. Met name bij flessen drinken is het feit dat plastic sterk is en lang meegaat best een overweging om het als verpakkingsmateriaal te kiezen.

#4 Co Stuifbergen

goed nieuws!

Nu nog statiegeld op batterijen!

#5 Hans Verbeek

Top, ZAP’ers (Zwerf Afval Prikkers) worden nu ZZP’ers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*