Rechtsblog Jalta besmeurt nagedachtenis Marokkaanse WOII-strijders

In twee artikelen zet Bart Schut de Marokkaanse strijders die meevochten aan de kant van de geallieerden weg als groepsverkrachters. In Freudenstadt zouden zij zich vergrepen hebben aan 600 vrouwen.

Schuts uiteindelijke bron blijkt echter een overtuigde nazi-gynaecologe, die de massaverkrachting uit haar duim heeft gezogen:

De dan 76-jarige arts zit op haar praatstoel en ontsteekt in een monoloog van extremiteiten. Ze vertelt dat slechts zelden een vrouw haar echt vertelde verkracht te zijn, ze vermoedde het slechts op basis van hun houding en ging dan over tot de voorgeschreven preventieve spoelingen. Ze pleegde inderdaad abortussen, maar dat deed ze tijdens de oorlog ook en bleef dat nog jaren doen.

Ze draagt een, door Schut onvermelde, oorzaak aan voor het feit dat er nooit slachtoffers zijn gaan spreken over wat hen is aangedaan. Niet alleen zou er sprake zijn van schaamte maar ook werd er gezwegen omdat volgens haar de vrouwen gewoon simpele wezens waren. De herinneringen aan de groepsverkrachting zouden ondergesneeuwd zijn geraakt in de rest van de rottigheid in hun levens, zoals huiselijk geweld, meent ze.

Zou het toeval zijn dat de enige ‘groepsverkrachting’ van geallieerde zijde die Schut weet op te diepen, uitgerekend van Marokkanen is?

Open artikel

Reacties (24)

#1 Joost

Bart Schut, die was toch vroeger links, en had toen een coming out, net zoiets als Bert Brussen?

#2 Anton

@1: Ik citeer de good old Churchill maar weer eens: wie op zijn 20ste geen socialist is heeft geen hart, wie op zijn 30ste nog socialist is heeft geen hersens.

#3 su

@2 Ah ja, good old Churchie.. Alleen heeft hij het nooit gezegd. Deze wel:

I propose that 100,000 degenerate Britons should be forcibly sterilized and others put in labour camps to halt the decline of the British race.

#4 De Vos

Bekijk even de Marocchinate pagina op Wikipedia.

#5 Prediker

@4 Interessant, maar ik lees daar toch echt dat die massaverkrachting plaats vond in Italië, na de strijd om Monte Cassino.

Blijft staan dat Schuts bronnen flinterdun zijn voor een massaverkrachting in het Duitse (!) Freudenstadt.

#6 Dehnus

@3: Ach joh, de man was ook een gigantisch Antisemiet. Die liet weinig tranen om de Joodse slachtoffers hoor, en wist ook van de treinen die vol zaten.

Hij zat samen met Stalin te azen op de zieke Roosevelt, die deed tenminste echt zijn best … had ook bloed aan de handen maar was van de drie het meest begaan met mensenleed en met een ethiek die niet “ikke ikke ikke” was.

#7 Nonkel

@3:
Blijft actueel he, die echte renaissance man?
Kun je zo op vandaag de dag toepassen.

#8 Anton
#9 AndreSomers

@1: Wellicht, maar hoe is dat relevant?

#10 Joost

@9: Ik neem mensen die opeens 180 graden op een complete levensvisie draaien niet al te serieus.

#11 Joost

@anton:

wie op zijn 20ste geen socialist is heeft geen hart, wie op zijn 30ste nog socialist is heeft geen hersens.

Origineel eigenlijk van Francois Guizot: “Not to be a republican at twenty is proof of want of heart; to be one at thirty is proof of want of head.”

Maar leuke oneliner verder hoor. Nietszeggend, maar leuk.

#12 Cycloop

@11: Ik denk dat de toeschrijving aan Guizot apocrief is. Ik kan niks vinden op Franstalige sites.
Lees hier: http://quoteinvestigator.com/tag/francois-guizot/

Staat idd op Wikipedia die toeschrijving maar alleen in het Engelstalige artikel. Franstalige artikel heeft het maar over één citaat “Enrichissez vous …”.

#13 Inkwith Barubador

Het verleden verkrachten omdat dat beter past bij het punt dat je in het heden wilt maken.

Vies.

#14 Joost

@12: De bron is: page 327 in The Yale book of quotations, Fred R. Shapiro & Joseph Epstein, Yale University Press, 2006

#15 Prediker

@8 Nou, ik vind dit wel vermakelijk, uit de mond van een Amerikaan:

Entire nations are gaining weapons to bully others into submission…

Want dat is dus precies wat de VS en haar bondgenoten vanaf de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan.

(Nog even los ervan dat er nauwelijks bewijs is dat Iran een kernwapenprogramma heeft, wat ze met haar beelden suggereert.)

#16 Inkwith Barubador
#17 Vipsania Agrippina maior

Niemand ontkent dat er verkrachtingen hebben plaatsgevonden. Dat heeft helaas ook onder de geallieerden op grote schaal plaatsgevonden (zonder het Rode Leger hadden we hier niet gezeten, maar die hebben flink huisgehouden richting Berlijn.) Dus wat maakt deze zaak speciaal? Ik denk dat het niet overdreven is om te zeggen dat de WOII en het herdenken ervan de laatst jaren aan een hausse bezig is. Waarom is dat? Wordt gestimuleerd door de overheid (want anti-racisme en toch fijn nationalistisch) en omdat het ongeveer het laatste van enige importantie is wat Nederland echt is overkomen. Tegelijkertijd is, als ik me niet vergis, de laatste jaren pas op brede schaal bekend geworden dat Marokkanen hebben meegevochten met de geallieerden. Sommige mensen vinden dat een leuk historisch feit en anderen kunnen het niet uitstaan. Zijn waarschijnlijk bang dat binnenkort ook de Marokkaanse soldaten herdacht moeten worden en we willen het toch graag “ons feestje” houden. En het komt natuurlijk handig van pas voor allerlei hedendaagse zaken om een bevolkingsgroep te associëren met verkrachting.

#18 Bismarck

@16: De titel is minstens zozeer op hem van toepassing: Hij zet het licht op een bepaald (vermeend) misdrijf ómdat het Marokkanen betreft. Ik kan natuurlijk ongelijk hebben, als Schut volgende week uit de doeken doet hoe de Amerikanen zich schuldig maakten aan moord, verkrachting en plundering, dus die slag houd ik even om de arm. Overigens wordt Schut’s betoog in een onderliggende reactie ook weer grotendeels op losse schroeven gezet.

#19 Nonkel

Totale onzin van Jalta om hier ophef over te maken. Ik moet het eerste leger nog tegenkomen die niet heeft verkracht en geplunderd. Lijkt er een beetje bij te horen. Bij sommigen gebeurt het echter op grotere schaal dan bij anderen. Soms wordt het zelfs als wapen ingezet. Maar het is van alle tijden en alle plaatsen.

#20 JANC

@16: Hij praat bronnen na die bronnen napraten die een bron napraat. Nou sterk.

#21 Prediker

@16 Het lijkt op het eerste gezicht wellicht sterk, maar uiteindelijk komt het er op neer dat anderen dan hijzelf het óók zeggen.

de gezaghebbende Duitse opiniebladen Der Spiegel en Die Zeit hebben artikelen aan Freudenstadt gewijd waarin niet wordt getwijfeld aan de getuigenverklaringen en historische analyse van wat er in het Zwarte Woud in april/mei 1945 is voorgevallen. Gerson en Bejja hadden ook gewoon de website van Freudenstadt zelf (nota bene onder het kopje informatie voor toeristen) erop kunnen naslaan.

O, het staat op de toeristenpagina, nou dan zal het wel waar zijn!

Als ik dan dat linkje naar Die Zeit volg, dan lees ik nauwelijks iets over Freudenstadt. In plaats daarvan staat er expliciet dat de Amerikanen en Fransen ook volop aan verkrachting deden:

Ein Indiz dafür, dass die meisten der Täter allerdings weiß waren, ergibt sich aus einer Besonderheit in der französischen Zone: Die infolge von Vergewaltigungen geborenen Kinder wurden dort akribisch registriert, untersucht und nach einem strengen Ausleseverfahren in Frankreich und Nordafrika zur Adoption freigegeben. Die Babys aus diesen Akten sind überwiegend weiß; nur bei einem geringen Prozentsatz kommen Kolonialsoldaten als Vater infrage.

Dat roept de vraag op: waarom toch die focus op Marokkaanse soldaten die verkrachten? Geeft dat niet een vertekend beeld?

#22 Folkward

@14 idem voor p.317 “Oxford concise dictionary of Quotations” 6th edition, 2011, Susan Ratcliffe:

often used in the form ‘Not to be a socialist…’
adopted by Clemenceau, and attributed by him to Francois Guizot (1787 – 1874)

#23 Joop

Er zijn genoeg verhalen over de barbaarsheid van de Marokkaanse troepen onder Franco in de Spaanse burgeroorlog. Dat waren ook geen lievertjes.

#24 Mario

@21

Bart ‘je bent een antisemiet’ Schut heeft die reactie op joop vanuit een reflex geschreven, daarbij nogal wat over het hoofd ziende. Karaktermoord, was het volgens Schut.

De aanhef begint al goed: ja, er zijn puntjes maar laat ik het daar nou maar even niet over hebben. Verwijten maken dat deze en gene niet in het eerdere stuk zouden staan, terwijl ze er overduidelijk wel in staan. En ga zo maar door. Vooral die opmerking over een hotelbonnetje uit fucking 2006 opvragen, deed me bulderen van het lachen.

Waarom die journalistieke fluim Schut zelfs maar een platform krijgt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*