Knot schaart zich […] onder de sceptici in het ECB-bestuur, de factie die liever niet wil dat de Europese Centrale Bank op grote schaal staatsobligaties van eurolanden gaat opkopen. Een meerderheid in het 25-koppige ECB-bestuur stuurt daar juist nadrukkelijk op aan. Op 22 januari, de datum van de volgende bestuursvergadering, zal waarschijnlijk een besluit vallen
Een beetje hebben Klaas Knot en Jens Weidmann van de Bundes Bank wel gelijk, want veel meer dan nieuw speelgeld voor het casino, dat in deftige bladen wordt aangeduid met ‘financiële wereld’, is het niet.
Nederland en Duitsland zijn tegen want:
In Noord-Europa blijft een diep wantrouwen bestaan over de bereidheid van Zuid-Europa om pijnlijke binnenlandse hervormingsmaatregelen te nemen en zo economisch sterker te worden. Wat dan dreigt is een transferunie waarbij structureel geld gaat van noord naar zuid. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling geweest.
Volgens Knot is het crisisleed in Zuid-Europa blijkbaar nog niet genoeg. Als we ze niet onder druk blijven zetten dan … ja dan wat? Voor de economie het niet goed want recessies zijn heel slecht en destabiliseren de democratie.
De enige manier om weer inflatie te krijgen en ook de enige manier om de crisis te verhelpen, is door de lonen te laten stijgen. Maar daarover wordt niet eens gediscussieerd, want dat is pas echt vloeken in de neoliberale kerk.
En die transfer unie? Die is er natuurlijk wel, maar het geld stroomt de andere kan op.
Reacties (41)
¨De enige manier om weer inflatie te krijgen en ook de enige manier om de crisis te verhelpen, is door de lonen te laten stijgen. Maar daarover wordt niet eens gediscussieerd¨
Dit blijf ik raar vinden, jaarlijks 5% loonstijging is toch de manier om je uit de crisis te infleren. Mensen krijgen meer te besteden, schulden worden minder waard (als je tenminste geen nieuwe maakt). Ik ben geen econoom, en ik snap ook wel dat inflatie kut is voor degenen met veel geld op de bank, maar daar hoeven we toch geen medelijden mee te hebben. En als we dat door heel Europa doen, heb je veel minder gedoe met ´concurrentiepositie´, zo´n favoriet woord van werkgevers.
Loonmatiging heeft ons alleen maar ellende gebracht, dus ik begrijp niet goed waarom meer loon zo´n taboe is.
@1: Ja klopt wat je zegt, maar het gaat niet alleen om het ‘weg infleren van de schuld’ (dat is ook goed) maar ook de koopkracht te vergroten. Er is vraagtekort doordat mensen te veel sparen (c.q. schulden afbetalen, maar dat is feitelijk ook sparen). Omdat mensen te weinig verdienen om wat wordt geproduceerd te kopen, dalen de prijzen. Die negatieve spiraal moet doorbroken worden.
Spaarders worden gecompenseerd door hogere rente. Ook voor pensioenen is dat goed.
Het is taboe omdat dit ‘ingrijpen in de markt’ is – een zeer inconsequent gebruikt argument want als lonen te hard stijgen heeft niemand er bezwaar tegen.
Met een beetje inflatie loopt ook het aantal onder water staande huizen terug.
@1
Maar het zal ook de werkloosheid verder laten oplopen.
@4: Die mag je uitleggen aan deze leek. Ik gok dat je op stijgende loonkosten doelt? Maar als mensen meer te besteden hebben, is dat toch goed voor de werkgelegenheid. Bovendien mankeert er niets aan de winsten en vermogens van grote bedrijven, dan teren ze daar maar wat op in.
@4: Nah, dat beleid van loonmatiging en fiscale zuiverheid zorgt ook voor een kneiterharde euro. Da’s voor je exportpositie ook helemaal niet zo gunstig (alleen hoor je daar de boekhouders van VNO-NCW niet over, hooguit dat dat een extra reden is om de lonen nog eens af te knijpen). Maar als je voor een fiscaal ruimer beleid gaat, dan verzwakt die euro, en da’s dan weer beter voor je concurrentiepositie. Een euro die van 1.40 naar 1.20 gaat, da’s vergelijkbaar met lonen die 15% stijgen.
Daarnaast: in nederland bestaat de economie voor 70% uit diensten, die grotendeels binnenlands worden afgenomen. Als consumenten door hogere lonen meer geld in de knip hebben, dan ga je dat -zoals @5 ook al zegt- ook merken in de bestedingen.
Zoals economen als Robin Fransman (nota bene een VVD-er!) en Ewald Engelen al zeggen: de exportsector heeft een veel te grote vinger in de pap bij Financien.
@4: Aanvullend bij wat @5 en @6 zeggen: de export kan op lange termijn het binnenlandsvraagtekort niet vervangen. Het geld dat wij nu verdienen van die buitenlanders moeten ze lenen van ons (dat kan niet anders!) – dat is het geld dat nu niet naar het loonzakje gaat. Op den duur loopt dat spaak. Dat is – heel kort – de essentie van de eurocrisis. De onbalans moet een keer gecorrigeerd worden, en als het niet goedschiks gaat (doordat wij spullen van het buitenland kopen – met ons hogere loon) dan kwaadschiks. En dat is wat nu gebeurt.
En dit punt maakt nogmaals duidelijk waarom geldverruiming een lapmiddel is. Pappen en nat houden, meer niet – met vervelende bijeffecten.
Volgens mij is inflatie vooral taboe omdat er een grote gaastrabroeken-klasse is, met flink wat spaargeld die doodsbang is dat t minder waard wordt, en zitten die mensen onder meer op de DNB zelf.
Maar inflatie is niet tegen te houden. Als het gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat. Ik zie alle potjes veranderen van formaat en houd steeds minder over bij het boodschappen doen. Gelukkig is de LIDL vlakbij…
@7: Eens dat het maar een lapmiddel is, maar hoe wil je t anders dan? De leegstaande kantoren verkopen aan Brazilië? De jeugdzorg betalen met schelpen?
Ja dat zou ik ook wel willen. Ik wil ook wereldvrede. En vrijheid, waarheid en liefde, dat wil ik ook allemaal.
@9: Wat ik wil is dat de lonen (en uitkeringen en pensioenen) stijgen. Dan hebben mensen meer geld, kopen weer meer dingen. Met andere woorden: er komt weer handel, en dus banen. De rest komt dan vanzelf.
@10 ja dat wil ik ook wel maar graag alleen als alles even duur blijft, helaas, hoge lonen werkt in de hand dat ook de prijzen zullen stijgen.
Zie o.a. de zgn. loonprijsspiraal. http://nl.wikipedia.org/wiki/Loon-prijsspiraal
Gelukkig is er wat dit betreft wel goed nieuws:
bron: CBS 24-12-2014 http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/arbeidsmarkt-vogelvlucht/korte-termijn-ontw/2006-arbeidsmarkt-vv-lonen-art.htm
@10: lonen wel, pensioenen later.Vanuit consumptie-oogpunt kan ik prima snappen dat je de pensioenen ook omhoog wil gooien (pensioenen worden alleen maar voor consumptie gebruikt :D ), maar het punt is wel dat je zit met een verhouding actieven/inactieven die over een jaar of 15, 20 helemaal scheef komt te liggen, en waarbij de pensioenpotten dan leeg zijn..
als de euro minder waard wordt, worden de pensioenen ook minder waard. Maar dat geeft niet. Als je toch pas met je tachtigste met pensioen mag…
@13: neu, want dat geld wordt binnenlands/in de EU uitgegeven. Tenzij je in thailand zit te pensioneren..
@11:
Grappig die link van je. Men doet het voorkomen dat loonkosten toevallig goed overeenkomen met de inflatie kosten. Dit laat weer eens mooi zien dat de samenhang tussen loonontwikkeling en inflatie niet wordt onderkend.
Ik weet natuurlijk niet in wat voor situatie jij verkeert, en het zou inderdaad heel vervelend zijn als jij een vaste (nominaal) uitkering hebt terwijl de prijzen omhoog gaan. Maar uitkering zullen natuurlijk ook omhoog gaan als de prijzen stijgen. Waar het uiteindelijk om gaat is niet het nominale bedrag, maar de reële (voor inflatie gecorrigeerde) uitkering, pensioenen en lonen. Die moeten stijgen.
@12: over actieven/inactieven: ik heb die discussie nooit goed begrepen. Men is bang voor robots, en automatisering omdat dit werkloosheid veroorzaakt, maar anderzijds willen ze dat we langer doorwerken omdat er de verhouding actieven/inactieven scheef raakt. Waarom zouden die twee elkaar niet (voor een groot deel) compenseren? Ik weet niet welke kant het zal doorslaan, maar ik zie dat niemand die discussies met elkaar verbindt. Wat ik wel zie is dat automatisering en ‘de robots die komen’ leidt tot hogere werkloosheid omdat de productiviteitswinst niet naar het loon gaat maar naar de investeerder (bedrijfswinsten, aandeelhouders). Het is dus precies het zelfde probleem als die ook aan de eurocrisis ten grondslag ligt. Daarom hamer ik steeds op dat: “loon naar werken”: als productiever bent moet je ook meer verdienen.
Maar misschien is het ook wel niet vreemd dat niemand dat verband legt, want iedereen denkt dat lage lonen goed zijn. “Polderen”. We zijn er zelfs trots op, ook de mensen in wiens nadeel het is.
@11:
Laat je geen oor aannaaien door dat inflatiecijfer.
Dat is een duistere zaak. Niemand weet bijna wat er precies inzit.
Onderaan in het eerste artikel de nu volgende link staat een link (bij update) “uitgebreidere lijst” met “pdf”-download, die het wat helderder maakt.
http://www.nrcq.nl/2014/06/10/het-mysterie-van-het-inflatiemandje
@8:
De LIDL is zo’n prijsvechter, de drijvende kracht achter de loonsverlaging. De lonen van de LIDL zetten de trend voor alle winkels.
Elke stap omlaag is er eentje. Op een bepaald moment ben je op de bodem en zijn er geen goedkopere winkels meer. Waar ga je dan op bezuinigen?
Misschien is het een aardig idee om die bezuiniging nu alvast door te voeren. Dan hoef je niet naar de uitbuitwinkel LIDL, de bodem.
Het is maar een idee, je hoeft niet af te zakken naar het LIDL-nivo als je niet wilt.
Een tip voor 2015: stimuleer je lokale economie. Geef je geld uit aan mensen, die je persoonlijk kent en die bij je in de buurt wonen.
De kapper, het café om de hoek, de bakker en de slager, of die fysiotherapeut, die net begonnen is enz.
Geld dat je overmaakt naar multinationals (Shell, Ziggo, Apple, Netflix, Nike) verdwijnt naar het buitenland, naar aandeelhouders.
@16: het wordt ook steeds diffuser. Nu al is de AH to go soms twee keer zo duur als de gewone AH. Verder lazen we deze week dat de prijzen in webwinkels worden beïnvloed door je surfgedrag, je postcode en de prijs van je computer of tablet. Hoe zou dat gaan bij de koper van het mandje?
Mooie tips @17 dat doe ik al maar zal het zo mogelijk nog meer doen.
in mijn buurt heb je zo van die makkies juist om dit te stimuleren.
Daar heeft de buurman mij mee terugbetaald nadat ik hem een tientje geleend had. #$^&@
Heel fijn tegen inflatie. Dat wel. Enorm waardevast. Het was niks waard en het is nu nog steeds niks waard. Er is geen duitse belegger die het van me wil overnemen.
http://Www.makkie.cc
@17: Ik snap je punt, en ben het wel met je eens, maar de meeste mensen zijn ook gewoon locked in zo’n race to the bottom. Als je door loonmatiging en stijgende verplichte lasten steeds minder vrij besteedbaar geld overhoudt, moet je wel bij de LIDL, Aldi, Primark, Action etc kopen. Ik wil die spiraal wel doorbreken, maar een brood bij de bakker om de hoek is me gewoon te duur.
Meer inkomen, of minder lasten, is de enige manier om die spiraal te doorbreken. En ik heb ergens het bange vermoeden dat degenen die baat hebben bij die spiraal, ook degenen zijn die hun zetbazen in de politiek aansturen op het in stand houden van die spiraal.
Don’t wh€ in 2015, be happy! :-)
-off-
@21: Wat betekent ‘wh€’?
Ik lees nu: Don’t wheuro, be happy …
Aanvullend bij wat @17, @20 zeggen over Lidl. Dat soort bedrijven zorgen er voor dat de lonen dalen – en mensen daar kopen het omdat het goedkoop is. Hoe moet je daaruit ontsnappen als je zoals Zazkia – en vele andere – te weinig geld hebt voor betere winkels, die wel goed voor hun personeel zorgen? En als ze wel goedkoop zijn dat ook alleen maar kunnen doen over de ruggen van de werknemers?
Als enkeling kun je daar niets aan doen. Wat je kunt doen als werknemer laten de mensen van de Brinks zien: staken en dit soort bedrijven boycotten. Sluit je dus aan bij een vakbond als werk hebt! Voor consumenten en burgers is wat Hans voorstelt, een lokaal initiatief, mensen die elkaar helpen, natuurlijk perfect.
@23: Vakbonden zijn wat mij betreft mede-schuldig aan de huidige situatie. Door de pensioenpremie omhoog te blijven jagen, door te kiezen voor de belangen van de gearriveerde babyboomers, door veel te veel mee te gaan met de wensen van de werkgevers. De rol die vakbonden horen te spelen hebben ze al lang geleden opgegeven.
Ik wil graag lid worden van een vakbond, maar wel een die iets voor mijn generatie doet.
@20: ik begrijp je punt, Jack.
Ook ik kies wel eens voor het goedkoopste alternatief.
De meeste consumenten laten zich sturen door economische krachten van schaalvergroting en efficiëntie met bijbehorende mythes van politici en economen (koop die auto, dat is goed). Dat is ook de basis van de welvaartsgroei van de afgelopen eeuwen (!!!)
Het is best moeilijk om te zeggen: ik wil zelf de economie richting geven en ik bepaal zelf hoeveel de kapster verdient of onder welke leefomstandigheden mijn karbonaadje is opgegroeid.
Ik vind het leuk om tegen de gevestigde orde (de zetbazen, de politici en de neerwaartse spiraal) in te gaan.
-Dingen waar reclame voor gemaakt wordt niet kopen.
-Gewoon vakantie houden in NL en daar over opscheppen.
-De verwarming niet hoger te zetten, maar een (zelfgebreide) trui aandoen.
-Als enige de tijd nemen om de trap nemen i.p.v. de lift (ook naar de 12e verdieping of hoger)
Zazkia koopt bij de lidl om geld over te houden voor alle oprechte lokale ondernemers maar wil wel het punt maken dat er in de javastraat bij de kleine ondernemer net zo goed mafia tussenzit en dat je dus zeer kritisch moet zijn waar je je zuurverdiende centen naartoe brengt. Overigens is het concept van de lidl op zichzelf zo slecht nog niet. De cultuur staat of valt met de filiaalmanagers en hun managers. Het hoofdkantoor is ook voor duurzaam en fairtrade. Dat is ook het punt van hun langjarige leverancierscontracten en hun fairglobe label. Maar dat weet jee waarschijnlijk alleen als je je niet te duur voelt om daar weleens te komen. ;)
@2: er is ook vraagtekort omdat de belastingen hoog zijn, en verder verhoogd om de crisis te betalen. Het is typerend voor het EP en bijvoorbeeld de SP en de PvdA dat ze meer budget willen, om “plannen te maken” om ons uit de crisis te halen. Plannen die worden betaald uit de belastingopbrengsten en de verhogingen van de laatste tijd.
Volgens mij is alleen de loonbelasting hoog. Nou ja en de accijnzen als je die meetelt.
Vennootschapsbelasting daarin zijn we toch een paradijsje.
En dan heb ik het nog niet over de aftrekposten.
De verwarming niet hoger te zetten, maar een (zelfgebreide) trui aandoen.
Ik dacht al, waar bleef Hans met z’n suggesties.
@22:
Met een beetje associatievermogen zou je op
“don’t worry be happy” = https://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU ,
gekomen zijn, dacht/denk ik :-)
@30: Natuurlijk kwam ik daarop, maar dat ‘wh€’ lijkt zo weinig op ‘worry’ dat ik er toch naar moest vragen. Ik dacht, of ik mis iets, of het is een wel héél slecht probeersel.
En het bleek dat laatste. Ik bedoel, waarom staat die h daartussen? En waarom überhaupt een euroteken voor ‘orry’ gebruiken? Dat lijkt er helemaal niet Oooh, wacht. Ik moet dat natuurlijk lezen als ‘euri’ …
Nee dan snap ik het, maar dan nog moet die h weg, en dan nog werkt het niet goed … omdat € nu eenmaal euro is, en niet euri.
Maar jij (en iedereen) in elk geval ook een happy 2015 …
-/off-
@24: Het grote probleem voor de pensioenen is dat de economie het niet goed doet. Daardoor kost het steeds meer moeite om het geld te investeren door de pensioenfondsen.
@27 Zazkia heeft gelijk: de belasting is niet eerlijk verdeeld. Bedrijven betalen bijna geen belasting omdat ze de winsten wegsluizen. Aandelen worden teruggekocht. Ook is BTW een bijzonder regressieve vorm van belasting. Die is door Rutte nog verhoogd ook nota bene. Omdat minima bijna heel hun inkomen besteden aan consumptie weegt daar de belasting het zwaarst. Dan is er nog de mogelijkheid van vermogensbelasting. En je kan hoge inkomensschalen invoeren. Zeg bij 1 of 2 ton een extra schaal invoeren.
@32:
Het probleem voor de pensioenen is niet dat de economie het niet goed doet, integendeel, de beleggingswinsten zijn erg hoog de afgelopen jaren.
Het probleem is de lage rekenrente waardoor potten geld haast niet opgerent mogen worden voor aanspraken in de toekomst.
@31: En een insgelijks welgemeend 2015, beiden & allen!
BOBBY McFERRIN Don’t Worry Be Happy | Geen zorgen voor morgen
Dit liedje schreef ik op de boot
Je kan het zingen, noot voor noot
Geen zorgen, voor morgen
In ieder leven zijn problemen
Maar als je lacht zijn ze verdwenen
Geen zorgen, voor morgen
Geen zorgen, voor morgen nou
Geen zorgen, voor morgen. Geen zorgen, voor morgen.
Geen zorgen, voor morgen. Geen zorgen, voor morgen.
Kan nergens liggen op je gat
Want iemand heeft je bed gejat
Geen zorgen, voor morgen
De huisbaas zegt: Waar blijft de huur?
Wil jij dat ik incasso stuur?
Geen zorgen (hahaha), voor morgen
(Kijk naar mij, ik maak me geen zorgen.)
Geen zorgen, voor morgen. (Ik geef je mijn telefoonnummer, als je je ergens zorgen over maakt, bel me op, dan stel ik je gerust.) Geen zorgen, voor morgen.
Van tobben komt alleen meer tobberij
Wie vrolijk is maakt mensen blij
Geen zorgen, voor morgen
Want morgen is het weer vandaag
En op z’n kop is hoog weer laag
Dus geen zorgen, voor morgen
Geen zorgen, voor morgen nou
Geen zorgen, voor morgen. Geen zorgen, voor morgen.
Geen zorgen, voor morgen. Geen zorgen, voor morgen.
Nou, zo ging het liedje van de boot
Ik hoop dat je het kan zingen noot voor noot (Je hebt het toch wel geleerd nu?)
Geen zorgen, voor morgen
(Luister naar wat ik zeg)
Altijd zijn er overal problemen
Maar als je lacht zijn ze verdwenen
Geen zorgen, voor morgen, voor morgen nou
Geen zorgen, voor morgen. Geen zorgen, voor morgen.
Geen zorgen, voor morgen. Geen zorgen, voor morgen.
Geen zorgen, geen zorgen, niet opgeven, wees vrolijk en blij. Lachen is het beste medicijn. Wie vrolijk is maakt de mensen blij. Geen zorgen, alles gaat weer voorbij, wat het ook is. Geen zorgen, voor morgen. Ik maak me geen zorgen, ik lach erom …
@31:
Indien je nu gezegd had:
Dat vanwege de Engelse uitspraak gaat de hele woordspeling in het Engels niet op, zal iedereen dat beamen.
Dat “kromme” gedoe was bedoeld om de link naar het liedje wel te kunnen maken; verder maak ik me er, evenals over de euro, geen zorgen over ;-)
@35:
Nee, dat zou volgens mij niemand beamen. Om mee te beginnen ik al niet.
‘Worry’ spreek je namelijk helemaal niet uit als ‘wheuro’, of je dat nou in het Nederlands doet of in het Engels.
Maar nu ben ik toch wel heel benieuwd, op welke manier gaat die ‘woordspeling’ volgens jou dan wel precies goed? Spreek je euro soms echt uit als ‘euri’ en denk je daarom dat dat zo hoort? Of zeg je ‘urrie’ of ‘orrie’? Of spreek je ‘worry’ uit als ‘wheuro’? Of spreek je misschien zowel euro als worry uit als iets geheel anders? …
Er gaat hoe dan ook iets mis.
@34: Ik ben doorgaans geen man van de smilies, maar bij dezen.
Aanvulling op mijn eigen post #33:
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/34-miljard-euro-winst-niet-genoeg-voor-het-abp
aanvulling op mijn eigen post @26, wat is de lidl toch een fijne, duurzame fairtrade supermarkt.
@37: Interessante link. Dank je.
Wat ik niet begrijp is waarom de dekkingsgraad die nodig is voor indexering nominaal is – er wordt geen rekening gehouden met de inflatie. Maar het probleem is en blijft de lage groei en de lage rente is daarvan een gevolg. Om allerlei redenen zou de groei hoog moeten zijn. De productiviteit neemt toe maar vooral omdat we een hele grote achterstand hebben opgelopen de afgelopen jaren. Maar – zoals ik nu meerdere keren al heb uitgelegd – er is stagnatie omdat er vraagtekort is. En dat komt door onze op export georiënteerde economie onvoldoende binnenlandse vraag genereert, terwijl het buitenland moet bezuinigen (op instructie van de Nederlandse en Duitse regering nota bene). Er wordt onvoldoende geinvesteerd. Dat komt er overproductie is. Er is immers productiecapaciteit is genoeg. En daardoor neemt de groeicapaciteit van de economie weer af.
Het is een hele rij stappen, maar het is gewoon oorzaak en gevolg: lage lonen -> weinig consumptie -> overproductie en overcapaciteit -> werkloosheid + investeringen te laag -> geen groei en nog lagere lonen + pensioenproblemen.
De slang bijt zich bovendien in de staart. Die negatieve cirkel moet doorbroken worden. De Nederlandse en Duitse overheid nemen echter alleen maar maatregelen die stagnatie verergeren (bezuinigen, flexibiliseren van arbeid, verhogen btw, a.k. ‘hervormen’, het ‘stabiliteits- en groeipact’).
Het schiet dus niet op zo. Helaas zeg ik al een hele tijd: deze crisis is nog lang niet over. Totdat men inziet wat er fout gaat wordt het alleen maar erger. Het zijn net middeleeuwse kwakzalvers die met aderlatingen een doodzieke patiënt proberen te genezen: ze weten niet wat ze doen, het is gebaseerd op misvattingen en ideologie en de ‘behandeling’ maakt de patiënt alleen maar zieker. Hierover schreef ik al in 2010: Bankier en barbier schrijven voor: aderlaten – er is niets veranderd in 5 jaar tijd:
Dit ging over een interview van Lex Hoogduin. Ik geloof dat hij nog steeds denkt dat aderlaten een goed idee is.
off topic maar @Jack Random, die in een ander draadje het aantal werklozen dat erbij komt wilde bijhouden (weet niet meer wel). Hier nog wat mensen op de schopstoel:
http://nos.nl/artikel/2011508-nederlanders-eten-geen-voorn.html
@39:
De pensioenwereld is een wereld op zichzelf, de regels zijn lastig.
De reden dat inflatie niet wordt meegerekend is dat dit geen factor van belang is. Pensioenrechten zijn nominaal en worden wellicht aangepast aan inflatie door het bestuur als het hen behaagd. Indexeren noemen ze dat. Op het moment dat een besluit tot indexeren is genomen, moeten de aanspraken meetellen als aanspraak in de dekkingsgraad, niet eerder. Er bestaat niet zo iets als een recht op inflatiecorrectie dus.
Enerzijds profiteren pensioenfondsen dus fors van de QE die de ECB loslaat op de financiële wereld, want beleggingswinsten nemen sterk toe. Anderzijds is de QE van de ECB funest omdat het de rente drukt die bepaalt hoe je de pot geld van de pensioenfondsen mag waarderen.
Als we straks uit de financiële crisis komen en de rente oploopt, zul je ineens de dekkingsgraad extreem zien opveren waarna de pensioenpremies voor de werkgevers sterk worden verlaagd ipv het indexeren van de pensioenen. Je zou er cynisch van worden…