Peabody Energy, het grootste kolenmijnbouwbedrijf van de VS, heeft faillissement aangevraagd onder chapter 11. De aanvraag is een gevolg van de dalende kolenprijs en van de grote schulden die Peabody aanging om in 2011 voor 4 miljard dollar het Australische mijnbouwbedrijf MacArthur Coal Ltd. over te nemen. Ook is het niet gelukt om een koper te vinden voor de mijnen in New Mexico en Colorado.
Volgens analisten van Bloomberg betekent het faillissement niet het einde van kolen, maar is het een teken van een krimpende sector. Peabody zelf lanceerde een aantal jaar geleden nog een campagne waarin ze kolen positioneerde als oplossing tegen energiearmoede.
Reacties (6)
Het is net of de wereldbevolking collectief heeft besloten af te kicken van fossiele brandstoffen. Zolang die brandstoffen makkelijk winbaar waren en er weinig investeringen voor nodig waren, hebben we gretig olie en steenkool gebruikt. Maar de moeilijk winbare fossiele brandstoffen (teerzandolie, schaliegas enz.) blijven misschien beter in de grond begraven.
De mondiale steenkoolproduktie zal dit jaar waarschijnlijk verder dalen. En ook de aardolieproduktie zal gaan dalen.
Het lijkt erop dat de grote oliemaatschappijen gaan stoppen met teerzandolie-projecten in Canada.
@1: Het is vooral de plotseling goedkopere zonne-energie die er voor zorgt dat investeringen in fossiele brandstoffen in een keer zijn opgehouden. Grote investmentfunds investeren plotseling niet meer in de lange termijn van fossiele brandstoffen.
Er worden steeds meer rendabele ongesubsidieerde zonnecentrales in het midden-oosten gebouwd en dat terwijl de olieprijs achtelijk laag staat.
@2: de olieprijs is nu laag, maar bijzonder onvoorspelbaar op midden lange termijn. Dus ook mbt risico is zon nu veel aantrekkelijker.
@3: de olieprijs in dollars of euro’s is niet langer bepalend voor de hoeveelheid, die verbruikt wordt. De vraag wordt vooral bepaald door de koopkracht van de bevolking.
Als wij steeds meer geld uitgeven aan voeding, medische zorg, huur, pensioenpremie en belastingen, dan blijft er minder over om uit te geven aan aardolie en aardolieprodukten. De vraag naar aardolie en aardolieprodukten zal dus niet stijgen.
@Hans Verbeek: “… meer geld uitgeven aan voeding, medische zorg, huur, pensioenpremie en belastingen ..”
Dat geldt bijvoorbeeld niet voor mijn zus want die leeft van het geld dat wordt uitgegeven in de medische zorg. Ze betaald daar de benzine van voor haar auto. En ik ken veel meer mensen die werkzaam zijn in de medische zorg.
@Pineaux: je geeft een te mooie voorstelling van zaken. Kolen worden in de VS vooral verdrongen door de brede inzet van schaliegas. Overigens doet wind het ook opvallend goed in bepaalde staten. Zonne-energie is wel de toekomst zeggen velen, maar is nog geen grote speler.
@5
Solar geen grote speler? Er is vorig jaar net zoveel solar geplaatst als kolen of gas…
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-14/fossil-fuels-just-lost-the-race-against-renewables#media-2