May krijgt hulp van Noord-Ierse DUP

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het ziet ernaar uit dat Theresa May gewoon aan de macht kan blijven na een deal met de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP):

Theresa May has struck a deal with the Democratic Unionists that will allow her to form a government, sources have confirmed.

Het lijkt vooral ingegeven uit angst voor premier Corbyn:

DUP figures insist their relationship with May’s team has been close since she became prime minister 11 months ago.

A DUP source said: “We want there to be a government. We have worked well with May. The alternative is intolerable. For as long as Corbyn leads Labour, we will ensure there’s a Tory PM.”

Open artikel

Reacties (19)

#1 Bismarck
#2 Joost

Tja. Dit riepen ze gisteren aan het begin van de nacht al.

#3 frankw

DUP

Tegen homos: check
Tegen evolutie: check
Sexistisch: check
Geloven niet in klimaatverandering: check

Wat een achterlijk land is dat Verenigd Koninkrijk geworden zeg

#4 Bismarck

@3: Voor een partij die niet in klimaatverandering gelooft, waren de partijbonzen van DUP anders maar al te gretig om een programma voor de stimulering van biobrandstoffen op te zetten en er flink aan mee te doen.

#5 Jos van Dijk

De Democratische Unionistische Partij (DUP) heeft in Noord-Ierland ook geen al te stevige positie:

De partij is bij de laatste verkiezingen wel de grootste gebleven. Maar voor het eerst heeft deze protestantse partij geen meerderheid meer in het parlement. En daarmee is de verkiezingsuitslag volgens John Palmer van de Guardian ook een waarschuwing voor het vervolg van May’s Brexit plannen. Dat in Noord-Ierland een meerderheid tegen de Brexit stemde was alleen mogelijk doordat een flink aantal DUP-kiezers en andere nationalisten de kant gekozen hebben van de katholieke Sinn Fein, pro Ierland, dus pro EU. Dat Sinn Fein nu de DUP op één zetel is genaderd maakt de medewerking van dit deel van het koninkrijk bij de uitvoering van de Brexit plannen er bepaald niet eenvoudiger op.

Het wordt nu dus een coalitie van twee wankelende partijen.

#6 beugwant
#7 Bismarck

@5: “Maar voor het eerst heeft deze protestantse partij geen meerderheid meer in het parlement.”
Die bewering is onjuist, (en daar heb ik je onder je eigen artikel waar je naar verwijst ook al op gewezen).

#8 Bismarck

@4: Behalve het biobrandstofschandaal is DUP trouwens betrokken bij nog een schandaal, dat ironisch genoeg alles met de Brexit (waar de DUP ten tijde van het referendum één van de weinige onverdeelde voorstanders van was) te maken heeft.

#9 Co Stuifbergen

@8: goed opgemerkt.

Opvallend in uw link is dat de DUP in het gratis krantje “metro” een pro-Brexit bijlage betaald heeft, terwijl de “metro” in Noord-ierland helemaal niet verspreid wordt.

Ik vermoed dat er een driehoeksruil bedoeld was

Saoedi-Arabië geeft geldt aan de DUP —>
de DUP voert campagne voor de Brexit (en Theresa May) —->
Theresa May zal beweren dat Saoedi-Arabië een betrouwbare bondgenoot is die zorgt voor stabiliteit in de regio (en dat daarom meer wapens aan Saoedi-Arabië geleverd mogen worden)

Tussendoor houdt de DUP nog geld over, en mag hij in het kabinet aanschuiven.

#10 Anoniem

@9 Behalve dat toen die bijlage in de metro gepubliceerd werd, May nog geen premier was en ook nog niet pro-brexit (en de premier van toen, Cameron, ook niet).

#11 Co Stuifbergen

@10: bedankt voor de aanvulling.

Heeft Saoedi-Arabië belang bij de brexit?

#12 Anoniem

@11 Overduidelijk ja:
https://www.theguardian.com/politics/2017/apr/02/pm-theresa-may-saudi-trip-few-nations-ruled-out-global-britain
http://www.bbc.com/news/uk-politics-39485083

Maar of ze echt zo ver vooruit dachten? De link met Saoedi-Arabië is allerminst zeker als ik dat artikel zo lees. Die is alleen gebaseerd op het feit dat die Thomas Cook, de beheerder van de stichting die het geld aan de DUP gaf, eerder zakelijke banden had met een Saoedische prins die weliswaar ooit hoofd van de geheime dienst was, maar ook al twee jaar geleden op 83 jarige leeftijd is overleden.

En die Thomas Cook zit in allerlei schimmige conservatieve netwerken: https://www.opendemocracy.net/uk/brexitinc/peter-geoghegan-adam-ramsay/meet-scottish-tory-behind-425000-dup-brexit-donation
dus lijkt me ook niet onwaarschijnlijk dat dat geld ergens anders vandaan kwam, en Thomas Cook het gewoon trouw doorschoof zoals de partij van hem verlangde.

#13 Olav

Een reeks tweets met wat er uitziet als een goede analyse van de situatie met Theresa May en de DUP:

https://storify.com/koritsimou/powersharing-and-the-loss-of-neutrality

#14 Jos van Dijk

@7: Aan de wankele positie van Mays nieuwe coalitiepartner doet dat niets af. Zij zal zowel vanuit Brussel als vanuit Noord-Ierland te maken krijgen met verzet tegen een harde grens tussen Noord en Zuid. En DUP is niet sterk genoeg om haar op dat punt voor 100% te steunen.

#15 beugwant

Her en der is de term Conservative Unionist Negotiation Team al gemunt.

#16 Bismarck

@12: “Thomas Cook het gewoon trouw doorschoof zoals de partij van hem verlangde.”
Ik denk niet dat de partij(leiding) hiervan op de hoogte was. Vergeet niet dat de partijleider op dat moment voor remain campagne voerde en daar zijn politieke lot aan verbonden had. Het zal eerder gaan om een kliekje binnen de partij dat Cameron wilde wippen.

@14: Die wankele positie valt ondanks alle schandalen heel erg mee. DUP is en blijft de grootste partij in Noord-Ierland, die (verplicht) de premier levert, áls er een regering komt. Komt die er niet (en daar lijkt het nogal op) dan wordt Noord-Ierland vanuit Londen geregeerd, waar DUP nu dus ook een dikke vinger in de pap heeft. Het zou me niets verbazen als DUP min of meer vrije hand eist in het bestuur van de provincie in ruil voor continuering van steun aan May (DUP heeft May in de afgelopen maanden ook al een aantal keer uit de brand geholpen bij het doorduwen van de harde Brexit door het parlement, mede omdat binnen haar partij niet iedereen mee stemde). Ik snap daarom ook niets van de speculatie rondom een verzachting van de Brexit als gevolg van de benodigde steun van DUP. In hun handelen blijkt uit niets dat ze daar een breekpunt van willen maken.

#17 Anoniem

@16 Ik denk niet dat de partij(leiding) hiervan op de hoogte was.
Oh nee, dat bedoelde ik ook niet, dat zei ik zelf al in #10, maar meer En die Thomas Cook zit in allerlei schimmige conservatieve netwerken inderdaad.

#18 Anoniem

@16 Brexit zal niet verzachten door de DUP, maar misschien wel omdat de hele rest van de oppositie nu voor een zachtere brexit is + er nog wat remainers rondlopen in de conservatieve partij inclusief de schotse conservatieven. (maar eerste stap voor een zachte brexit is dat de realisatie moet komen dat ze hun taart niet kunnen bewaren en opeten, en die is er nog steeds niet)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*