Hung parliament in Groot-Brittannië

Het plannetje van May om een duidelijker conservatieve meerderheid te krijgen is op een spectaculaire manier misgegaan. Grote winnaar van de avond is Jeremy Corbyn, met waarschijnlijk 33 zetels winst, waardoor er een coalitieregering nodig zal zijn voor May om te kunnen regeren.

SNP lijdt ook een gevoelige nederlaag, en verliest 22 van haar 56 zetels

Open artikel

Reacties (12)

#1 rongvk

Bij monde van Brexit-minister David Davis heeft May haar mandaat voor een harde Brexit verspeeld. En als de Tories met de Unionists in zee willen gaan zit dat er niet alleen niet in maar wordt het qua buitengrenzen ook nog een heel gedoe.

#2 frankw

What a mess

#3 Nietingelogd

Over een half jaar maar weer stemmen?

De plannen voor een tweede Schots referendum kunnen iig de prullebak in.

#4 Christian Jongeneel

Conservatieven halen 5% meer stemmen dan de vorig keer, Labour 10% meer. Ukip had vorige keer 10%, nu krap 2% over. Conclusie daaruit is dat Labour onder Corbyn deel working class terug gewonnen heeft. Verder hebben veel groenen strategisch Labour gestemd.

#5 Spam

1 op de 3 kiesgerechtigden blijft thuis en iedereen heeft het over de geweldige opkomst.

Dat districtenstelsel heeft toch wel merkwaardige trekjes. Partijen verliezen stemmen en winnen stemmen en vice versa. Als is het natuurlijk zo dat partijen soms strategisch districten laten lopen, wat de zaken wat vertekent.
Het idee dat ook zittende partijprominenten en ministers in hun eigen district verkozen moeten zien te worden vind ik eigenlijk wel weer sympathiek. Toch ben ik blij dat wij een representatieve vertegenwoordiging kennen.

#6 Inkwith Barubador

Onbrits, maar als Labour met alle anderen (excl Tories) een coalitie vormt?

#7 Bismarck

@5: Voor verkiezingen buiten de lage landen is een opkomst van 69% ook wel hoog. In de VS zijn ze met 10% minder al blij (nuja niet echt blij, daar heeft het politieke establishment immers liever een lage opkomst).

@6: Kansloos. DUP heeft 10 zetels binnengehaald, is rechtsconservatief nationalistisch en pro-Brexit. Ik zet mijn geld erop dat die wel een coalitie met de Conservatives aan willen gaan. Samen hebben ze de helft+2 zetels (kan nog 1 of 2 meer worden, afhankelijk van de twee districten die nog niet uitgeteld zijn).

Het slachtoffer wordt (het vredesproces in) Noord-Ierland, waar een politieke crisis is ontstaan doordat DUP-koptukken niet van opstappen willen weten ondanks grootschalige corruptiezaken en Sinn Fein daarom weigert om nog langer met hen te regeren. In ruil voor hun deelname zal DUP waarschijnlijk treitermaatregelen richting Ierland en de katholieken/Sinn Fein afdwingen (bv. strenge grenscontroles met Ierland na de Brexit, of wetgeving die de protestanten bevoordeelt). Dat kan de regering in Londen doen, omdat door de regeringscrisis Noord-Ierland binnenkort waarschijnlijk onder rechtstreeks bestuur zal vallen. Het zal de Brexit-onderhandelingen ook niet vergemakkelijken.

@1: Ik ben even benieuwd waarom die coalitie er niet in zit. Zetelmatig hebben ze een meerderheid en ideologisch komen ze ook goed overeen. Het enige nadeel (vanuit Tory-oogpunt) is dat de Brexit-onderhandelingen er nog onplezieriger op zullen worden, ook omdat Ierland zijn veto dan wel eens kon gaan gebruiken op het resultaat.

#8 Christian Jongeneel

@7 Aangezien Sinn Fein (7 zetels) nooit komt opdagen in Westminster, is de meerderheid van Con+DUP zelfs wat ruimer.

#9 Henk van S tot S

No VicTories
;-)

#10 Spam

Hoppa. De ochtend na de verkiezingen 10 minuten over 9. Formatie geregeld. Eat that, Mark!

#11 Cerridwen

Hoe indrukwekkend de eindsprint ook, toch is Corbyns Labour net tekort gekomen om de Conservatieven van de macht te beroven. In die zin is het claimen van de overwinning door Corbyn wat misplaatst; met steun van de DUP kan May door, al zijn haar marges nu nog smaller. Corbyn rest weer de oppositie.

#12 su

De mantra dat Corbyn ‘unelectable’ is kan in ieder geval naar de prullenbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*