1. 1

  De vakbonden zouden nog bestaansrecht kunnen hebbeN (er is immers meer dan voldoende niet ok zoals dit artikel terecht aangeeft), ware het niet dat elke vernieuwing tegen gehouden wordt door de eigen leden. Ik ben betrokken geweest bij de initiatie van een zeer groot vernieuwingstraject bij een van de grote vakbonden, en schrijnend was dat de (veelal grijs wordende) leden stelselmatig alleen aan eigen belang dachten in plaats van aan het belang van bijvoorbeeld jongeren of de toekomst van de vakbond zelf.
  De vakbond heeft inhoudelijk bestaansrecht, maar in vorm/ structuur mag hij bij de schroothoop. http://www.ronalddekker.nl/Vergrijzing%20FNV%20NRC%206_5_2011.pdf

 2. 4

  Vakbonden? Oh ja, die relieken. Weg ermee en laten we de taken ervan gewoon bij de ondernemingsraden gaan beleggen. Direct gekozen door de werknemer, bekend bij de bestuurder en veel dichter bij de werkvloer.

  Wel graag even de positie van de OR dan ook verstevigen en versterken.

 3. 5

  @4: En hoe moet een OR opboksen tegen een Bernhard Wientjes? De vakbeweging moet collectief zijn hoofd uit zijn aars trekken en alle beroepsvakbondsmensen eruit gooien. De vakbeweging moet weer van de werknemers worden.

 4. 6

  Eens met opmerking 5. Het is collectief, en dat kan niet individualistisch gedaan worden, in je eentje tel je niet mee. Dat willen mensen wel graag. Maar zeker als je laaggeschoold, minder assertief en niet de hoofse manieren heb eigengemaakt ben je een nobody en wordt je in het beste geval weggezet als een nimby.

  Daarin heeft trouwens het netwerken in beleidsvorming wat populair is/was in de bestuurskunde jammerlijk gefaald. Er is nog steeds sprake van een gevestigde orde, veelal mensen met meer financiële mogelijkheden, die oververtegenwoordigd zijn in de diverse organen en meepraatclubs. En zodoende niet alleen haar eigen belangen vertegenwoordigen, maar tevens de belangen van de afwezigen krachteloos maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren