Kamerleden willen duidelijkheid over meetgegevens giflek Farmsum

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Follow The Money en EenVandaag onderzoeken samen de grote lekkage van giftig aardgascondensaat begin oktober op het tankenpark van de (Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Groningse Farmsum. Hierbij kwamen grote hoeveelheden giftige stoffen vrij, waaronder het  benzeen (dat ook een rol speelt bij het ontgassen in de binnenvaart).  Op basis van geheime documenten van de gemeente Delfzijl stellen Follow The Money en EenVandaag dat er veel hogere gehaltes van het gelekte en kankerverwekkende benzeen zijn gemeten dan minister Wiebes aan de Kamer heeft laten weten.

SP, PvdA en GroenLinks willen opheldering en een bloedonderzoek voor omwonenden, die aangeven meerdere keren per jaar benzeen te ruiken.

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart en staatstoezicht op de mijnen heeft NAM onder verscherpt toezicht geplaatst.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Henk van S tot S

Verscherpt toezicht lijkt mij te weinig.
onder curatele stellen; beslag op de banktegoeden van de NAM en aandeelhouders tot de schade duidelijk is en een en ander is uitgekeerd, lijk mij beter.

#2 rongvk

@1 Hmm… Dat er veel incidenten zijn is erg zorgelijk inderdaad, dus meer doorpakken door SodM lijkt me wel geoorloofd. Zo te lezen hadden ze eerder ook wel onder verscherpt toezicht mogen hebben gestaan, als dat niet het geval was.

Desalniettemin lijkt me bij menselijk falen verscherpt toezicht een gepaste eerste stap. En curatele voordat de strafrechtelijke / gezondheids-onderzoeksresultaten binnen zijn? De NAM gaat nergens heen hoor.. en als je beslag legt krijgen de Groningers ook niet betaald lijkt me ;-).

Wat ik van dat verhaal van de NAM moet maken weet ik niet, kon die reservepomp pas aan nadat ze de oorzaak hadden achterhaald, of kon er gewoon eerder worden ingegrepen? Volgens het SodM had het zo te zien beter gekunnen en gemoeten.

Zo te zien valt Wiebes niet bijzonder veel te verwijten trouwens, tenzij de resultaten van de gemeente zijn bureau hebben bereikt.

#3 Henk van S tot S

@2:

Zo te zien valt Wiebes niet bijzonder veel te verwijten trouwens, tenzij de resultaten van de gemeente zijn bureau hebben bereikt.

VVD-ers zijn anders meesters in het zoekmaken van stukken.
;-)

We zullen wel zien wat er precies achter deze affaire wegkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*